۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۰۶
کد خبر: 83180313
T T
۰ نفر

50 درصد چادرهاي عشاير خراسان شمالي فرسوده است

۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۰۶
کد خبر: 83180313
50 درصد چادرهاي عشاير خراسان شمالي فرسوده است

بجنورد- ايرنا- مديركل امور عشايري خراسان شمالي گفت: 50 درصد چادر خانوارهاي عشايري اين استان كهنه و فرسوده هستند كه نياز به بازسازي و نوسازي دارد.

محمدرضا قلي پور روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه سرپناه برخي از خانوارهاي عشايري اين استان نامناسب است اظهار داشت: اين نوع سرپناه از آنان در شرايط آب و هواي مختلف به خوبي حفاظت نمي كند.
وي افزود: از محل اعتبارات سفر رهبر معظم انقلاب 50 ميليارد ريال اعتبار براي نوسازي چادر هاي عشايري به اين استان اختصاص يافت كه با اين ميزان پنج هزار تخته چادر برزنتي در اختيار خانوار ها گذاشته شد.
وي گفت: اختصاص اعتبار براي خريد چادر عشاير براي اولين بار در اين استان اتفاق افتاد اما اين چادرها بعد از گذشت پنج سال در اثر باد و باران، آفتاب و سرما هم اكنون فرسوده و نياز به بازسازي و حتي نوسازي دارد.
مديركل امور عشايري خراسان شمالي با بيان اينكه هم اكنون سرپناه برخي از خانوار هاي عشايري اين استان مقاومت لازم در برابر سرما و گرما را ندارد افزود: اين اداره كل تسهيلات ارزان قيمت در اختيار خانوار ها براي تهيه چادر قرار مي دهد.
قلي پور گفت: هم اكنون از خانوار هاي عشايري مي خواهيم تا سياه چادر تهيه كنند چرا كه در برابر سرما و گرما مقاوم تر است، چادر هاي برزنتي زود فرسوده خواهند شد و همچنين كيفيت سياه چادر را نيز ندارد.
وي اظهار داشت: با توجه به اينكه سياه چادر با موي بز تهيه مي شود و براي هر چادر 70 تا 100 ميليون ريال هزينه در بر دارد اين اداره كل تسهيلات مورد نياز را در اختيار خانوار ها قرار مي دهد.
وي افزود: متاسفانه چادر بيشتر خانوارهاي عشايري اين استان برزنتي است كه بيشتر آنها نيز به مرور ايام كهنه و دچار فرسودگي شده اند.
وي گفت: چادرهاي برزنتي در مقايسه با سياه چادرها دوام زيادي ندارند و در گرما و سرما نيز محافظ مناسبي براي عشاير نيستند و بخصوص در فصول گرم در مقابل تابش خورشيد، باد و باران دوام كمتري دارند.
قلي پور اظهار داشت: سياه چادرها كه از جنس موي بز هستند در فصل گرما و سرما بسيار مناسب بوده و در برابر تابش خورشيد و همچنين باد و باران نيز مقاوم هستند.
وي افزود: سياه چادرها به دليل داشتن منفذ، بر خلاف چادرهاي برزنتي كه در فصل تابستان هواي داخل آن بسيار گرم است، به طور طبيعي از نوعي تهويه مطبوع برخوردارند و در فصول سرد نيز از چادرهاي برزنتي بمراتب گرمترند.
مديركل امور عشايري خراسان شمالي اظهار داشت: خانوارهاي عشايري اين استان به علت ضعف بنيه مالي، توانايي خريد سياه چادر را ندارند.
وي اظهار داشت: عشاير اين استان در خشكسالي چند سال اخير با كاهش توليدات و به تبع آن كمبود نقدينگي مواجه شده اند و هم اكنون قادر به نو كردن چادرهاي خود نيستند.
وي گفت: خانوارهاي عشايري اين استان از نظر اقتصادي در وضعيت مناسبي نيستند و سود حاصل از كار آنان نيز رقم ناچيزي است و نمي توانند با سرمايه هاي اندك خود اقدام به تعويض چادر كنند.
قلي پور با بيان اينكه سياه چادر يكي از صنايع دستي استان است گفت: قاليبافي، جاجيم بافي، پلاس بافي، چاروق، كردي دوزي و دور نين (dur (nin كه سفره بافته شده با پشم شتر است از ديگر صنايع دستي خانوارهاي عشايري اين استان است.
صنايع دستي زنان ايل از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است و چون دامپروري و پرورش دام يكي از محورهاي اصلي زندگي آن‌هاست.
پنج هزار و 350 خانوار عشايري خراسان شمالي بيش از 700 هزار راس دام سبك در اختيار دارند كه 25 درصد گوشت استان را توليد مي كنند.
هم اكنون عشاير خراسان شمالي با جمعيتي بيش از 30 هزار نفر در قالب 2 ايل زعفرانلو و شادلو و ‎ 38طايفه با شيوه هاي سنتي كوچرو و نيمه كوچرو در اين استان كوچروي مي كنند.
3007/ 6042