به گزارش ايرنا، به نقل از رسانه هاي محلي در دو ماه گذشته قرقيزستان براي افزايش همكاريهاي خود با چين بسيار تلاش كرده است، اما در كل بايد گفت به علت شكل گيري تصوير ضد چيني در كشور قرقيزستان بويژه از سوي مقامات رسمي اين كشور، گسترش روابط دوجانبه ميان دو كشور قرقيزستان و چين با مشكلات فراوان همراه است.
بسياري از مردم قرقيزستان بر اين باورند كه سياستهاي توسعهطلبانه چين در قرقيزستان بايد هر چه زودتر كنترل و بازداشت شهروندان قرقيزستان در استان سين كيانگ چين نيز پايان يابد.
به گفته فعالان قرقيزستاني، چين از طريق گسترش راه ابريشم (يك كمربند يك جاده) بهشدت سياستهاي توسعهطلبانه خود در كشور قرقيزستان را پيگيري ميكند و همچنين با اعزام مهاجرين چيني به قرقيزستان باعث شده تا اقتصاد اين كشور از حالت بومي خود خارج شود.
اعتراضات مردم قرقيزستان در چند سال گذشته نسبت به سياستهاي چين در مورد اين كشور شديداً افزايش يافته و بارها نيز اين اعتراضات به تجمع و راهپيمايي عليه چين در قرقيزستان منجر شده است.
براي مثال، در دسامبر سال گذشته حدود 150 تن از شهروندان قرقيزستان با برگزاري راهپيمايي در برابر سفارت چين در اين شهر، به سياستهاي پكن و نيز توسعه طلبيهاي چينيها در كشور خود اعتراض كردند.
«ضمير بيك گوچوربايف»، يكي از رهبران اين گروه از معترضين از دولت چين خواست تا در باره دستگيريهاي گسترده مسلمانان چيني و بازداشت جمعي آنها در اردوگاههاي آن كشور توضيح دهد.
وي به دولت قرقيزستان نيز 30 روز مهلت داد تا در باره شركتهاي چيني فعال در قرقيزستان تحقيق كرده و در باره اسناد قانوني فعاليت آنها و نيز نوع استخدام نيروهاي چيني در اين شركتها بررسي به عمل آورد، وگرنه يك كميته مردمي مسئوليت اين كار را به عهده خواهد گرفت.
معترضين همچنين از دولت قرقيزستان خواستند از ورود مهاجران چيني به كشور جلوگيري كرده و آنهايي هم كه عمدتاً بهطور غيرقانوني در بخشهاي مختلف اقتصادي بهويژه در بخش عمران و ساختمان اين كشور مشغول هستند را اخراج كند.
پيش از اين نيز نزديك به 500 تن از ساكنان شهرستان «توگوز تورو» قرقيزستان در اعتراض به فعاليت يك شركت چيني در حوزه استخراج طلا دست به اعتراض گسترده زده و معترضان شركت چيني را به آتش كشيده و تجهيزات آن را تخريب كردند.
در جريان اين خشونتها سه پليس و يك نفر از ساكنان محلي مجروح شدند و حتي نخست وزير اين كشور فرماندار اين شهرستان را بركنار و حتي بازداشت كرد.
تظاهركنندگان با اعلام اينكه فعاليت شركت چيني «جي آل ماكمال دولوپينگ» براي ساخت استخراج و توليد طلا، تأثير منفي بر سلامتي مردم و محيط زيست اين منطقه دارد و خواستار توقف فعاليت اين شركت شده بودند.
نخست وزير قرقيزستان نيز در كنفرانس خبري بعد از اعتراض گسترده مردم نسبت به سياستهاي چين در قرقيزستان گفت، دولت بيشكك به چينيها اجازه نخواهد داد تا آنان قرقيزستان را تبديل به بخشي از خاك خويش كنند.
گفتني است در سال 2016 نيز حمله انتحاري به سفارت چين در قرقيزستان صورت گرفت كه منجر به كشته شدن عامل حادثه و سه تن از نيروهاي امنيتي محافظ سفارت چين شد.
قرقيزستان از جمهوريهاي اتحاد جماهير شوروي سابق در آسياي مركزي است كه در اوت سال 1991 استقلال خود و تشكيل جمهوري مستقل قرقيزستان را اعلام كرد. اين كشور با ازبكستان، قزاقستان، تاجيكستان و چين همسايه است.
آساق**9473**
تهران - ايرنا - قرقيزي ها نسبت به آنچه كه سياستهاي توسعهطلبانه چين در قرقيزستان و در اختيار گرفتن اقتصاد اين كشور توسط مهاجرين چيني عنوان مي كنند انتقاد دارند و با توجه به همين موضوع در چند سال اخير روحيه اي ضد چيني در اين كشور شكل گرفته است.