۸ بهمن ۱۳۹۷، ۱۸:۲۲
کد خبر: 83187293
T T
۰ نفر
بخش خصوصی خواهان راه اندازی كنسولگری افغانستان در بیرجند است

بیرجند - ایرنا - رئیس كمیسیون صادرات و واردات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی خراسان جنوبی گفت: یكی از انتظارات به جای فعالان بخش خصوصی استان راه اندازی كنسولگری افغانستان در بیرجند و برعكس است.

به گزارش ایرنا علیرضا خامه زر روز دوشنبه در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان جنوبی افزود: عدم توجه افغانستان به فعالیت های صادراتی، ناامنی در مسیرهای ارتباطی، عدم ثبات مسئولان گمرك افغانستان، استفاده نكردن از ظرفیت های مرزنشینان از جمله مشكلات استان با كشور افغانستان است.
وی تكمیل جاده سربیشه به فراه، تقویت هیات های تجاری و برگزاری نمایشگاه های توانمندی های استان در افغانستان را از جمله پیشنهادات و راهكارهای توسعه تجارت خراسان جنوبی با كشور افغانستان ذكر كرد.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی خراسان جنوبی بر توجه ویژه به توسعه محور شرق و حمل و نقل ترانزیت تاكید و اظهار داشت: برای اینكه نتوانسته ایم منافع سایر كشورها را در مرز استان فراهم كنیم اكنون دولت افغانستان مرز استان را مورد كم لطفی قرار داده است.
وی بیان كرد: برگزاری نشست های مشترك مرزی با مشاركت دستگاه های مرتبط، توجه خاص به منطقه ویژه بیرجند و ارایه مشوق های ویژه برای سرمایه گذاران، پیگیری برای پوشش ریسك تجاری بازار افغانستان از دیگر راهكارهای توسعه تجارت است.
خامه زر نگاه ویژه به توریسم سلامت و تسهیل در پذیرش دانشجویان افغان را از دیگر راهكارهای توسعه تجارت عنوان كرد و گفت: با توجه به ظرفیت های آموزشی موجود در استان می توان در این زمینه سرمایه گذاری كرد.
وی ادامه داد: روزانه به طور متوسط 2 تا سه پرواز از افغانستان به هندوستان انجام می شود كه با پذیرش بیماران افغان در بیمارستان های استان می توان از این ظرفیت بهره مند شد.
رئیس كمیسیون صادرات و واردات اتاق بازرگانی خراسان جنوبی گفت: براساس مصوبه ای كه دولت افغانستان داشته است در سال 98 بازارچه یزدان و دو بازارچه دیگر سال 1400 بازگشایی می شود.
وی به سه دلیل آسیب پذیر بودن مرز خراسان جنوبی اشاره كرد و گفت: نبود ترانزیت در مرز، تجارت یكسویه صادرات به افغانستان و واردات برخی اقلام اساسی استان از جمله این آسیب هاست.
خامه زر یادآور شد: افغانستان به عنوان یك كشور همسایه با 652 هزار كیلومتر وسعت چهل و یكمین كشور وسیع دنیاست كه تولید ناخالص ملی این كشور در سال 2016 به میزان 600 دلار بوده است.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی خراسان جنوبی میزان واردات این كشور در سال را 9 میلیارد دلار عنوان كرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران از نظر واردات به این كشور رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.
وی افغانستان را بازار هدف صادراتی چهارم ایران دانست و اظهار داشت: سهم صادرات كشور از كل تجارت خارجی به افغانستان حدود هفت درصد است.
خامه زر بیان كرد: مجموع صادرات استان به كشور افغانستان سال گذشته 117 میلیون دلار بود كه از سه گمرك ماهیرود، بیرجند و بازارچه ماهیرود صادر شده است.
وی گفت: همچنین در 9 ماه ابتدای امسال مجموع صادرات 114 میلیون دلار بود كه از نظر ارزشی 2 درصد كاهش را نشان می دهد.
رئیس كمیسیون صادرات و واردات اتاق بازرگانی خراسان جنوبی افزود: مجموع واردات خراسان جنوبی پارسال یك میلیون و 443 هزار دلار و امسال سه میلیون و 448 هزار دلار بوده كه واردات كشور افغانستان با كاهش مواجه شده است.
وی عنوان كرد: مجموع صادرات ماده 116 نیز پارسال 236 میلیون دلار و امسال 109 میلیون دلار است كه 54 درصد كاهش یافته و علت آن اعمال محدودیت های صادراتی و انسداد مرز بوده است.
خامه زر با بیان اینكه از 10 قلم كالای صادراتی سه كالا مربوط به استان است گفت: سیمان، خوراك طیور، كاشی و سرامیك، گازوئیل، هیدروكربن سبك و سنگین، نمك، روغن صنعتی سوخت و صیفی جات عمده اقلام صادراتی از استان هستند.
وی اظهار داشت: همچنین كالاهایی از جمله برنج، دستگاه كاهنده گاز، تجهیزات زهكشی گاز متان، اجزا و قطعات پل، تخم سپند، گوسفند، شاهدانه بوداده و گاو عمده اقلام وارداتی به استان هستند.
رئیس كمیسیون صادرات و واردات اتاق بازرگانی خراسان جنوبی انسداد مرز ماهیرود را مهمترین مشكل استان عنوان كرد و گفت: عدم ثبات در تصمیمات حوزه تجارت در افغانستان، نبود زیرساخت های مناسب، نبود كنسولگری افغانستان در بیرجند و استان در فراه از دیگر مشكلات است.
7557*3028