به گزارش ايرنا، اي خراب حموم، ص جومه داري دار؟(يك حمام خرابه صد جامه دار دارد)، اول بنا كاري ماكر، بدن پيل ماگير(بنا اول كار مي كند، سپس پول مي گيرد)، اون وينون، ر دار(با از ما بهتران راه دارد) و ري تئي للكن دار(ريگ در كفش داره)، م دست و دل دبست(دست و دلم را بسته است) نمونه اي از 2 هزار و 673 ضرب المثل هاي اين كتاب است.
خسرو عندليب سمناني در پيشگفتار خود آورده است: امروزه گويش سمناني در اثر كم توجهي مردم اين سامان بويژه نسل جوان همزمان با تحولات فرهنگي و اجتماعي در جامعه موجب بروز تغييرهاي عمده اي شده است.
وي به با اشاره به اينكه بسياري از كلمات و واژه هاي قديمي و اصطلاح هاي عاميانه آن از ميان رفته است، مي افزايد: گروهي هم كه باقيمانده اند براي اغلب مردم و نسل جوان قابل فهم و درك نيستند.
اين نويسنده معتقد است: در خانواده ها به گويش محلي سمناني توجه چنداني نمي شود و اغلب دوست دارند كه اعضاي خانواده آنها كمتر به گويش محلي سمناني گفت و گو كنند.
عندليب اين امر را موجب افول و مرگ تدريجي گويش سمناني مي داند و تنها راه چاره را نگهداري و تحول زبان مي داند و بي لطفي و اضمحلال اين گويش اصيل باستاني كه باقيمانده نسل هاي پيشين و نياكان است را حيف مي داند.
اين نويسنده سمناني در ادامه مقدمه كتاب فرهنگ جامع اصطلاحات و ضربالمثلهاي سمناني از همه مردم اين استان مي خواهد كه دست در دست هم در زنده نگه داشتن اين گويش شيرين و گواراي باستاني كوشا باشند.
اين كتاب مملو از مثلها، تشبيه ها، كنايه ها، اصطلاحات عاميانه و ظرايف ادبي، به صورت جدول الفباي آوايي تدوين شده است.
كتاب فرهنگ جامع اصطلاحات و ضربالمثلهاي سمناني، 2600 ضرب المثل و تقريبا به طور كامل اصطلاحات گويش سمناني كه در گذر زمان رو به فراموشي مي روند را در بردارد.
هدف از گردآوري اين كتاب 578 صفحه اي، ثبت گويش سمناني به عنوان يكي از شاخه هاي اصلي به جاي مانده از زبان پهلوي است.
كتاب داراي لوح فشرده اي مشتمل بر اداي اصطلاحات و مثل ها با صداي گويشوران سمناني به بازار كتاب عرضه شده است.
اين كتاب توسط تنديس نقره اي و در قطع وزيري چاپ شده و مصطفي جباري ويراستاري آن را به عهده داشته است.
خسرو عندليب سمناني متخلص به گويا فرزند علي اكبر در شهريورماه 1322 در سمنان متولد شد و تحصيلات خود را در رشته زبان انگليسي در سمنان و مشهد به پايان رساند.
وي در سال 1344 به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمد و به عنوان دبير زبان انگليسي در دبيرستان هاي سمنان به كار تدريس مشغول شد.
فعاليتهاي گويا در مطبوعات كشور قابل توجه است، همكاري با روزنامه «كيهان» از سال 1345 لغايت 1357 و چاپ خبرها و گزارشهاي شهري و استاني، چاپ داستانهاي دنباله دار در روزنامهها و مجلات هفتگي كشور، ازجمله داستان دنبالهدار «قهر زنان» در مجله جدول و داستان چاپ تهران در 13 شماره پياپي و داستان دنباله دار «سارق ديوانه» در روزنامه سايبان چاپ رشت از جمله اين فعاليت ها است.
كسب رتبه سوم كشوري در بخش مقالهنويسي و دريافت جايزه خاص و لوح تقدير به خاطر نگارش مقالهاي تحت عنوان «صداي زنگ شتر، آهنگ دلنواز كوير نشينان سمنان» در نخستين جشنواره رسانهاي گردشگري كشور و همچنين كسب عنوان كتاب برگزيده سال و برنده جايزه ممتاز و لوح تقدير براي كتاب فرهنگ جامع اصطلاحات و ضربالمثل هاي سمناني در بخش جشنواره كتاب مؤلفان استان سمنان از جمله ده ها دستاورد هاي عندليب محسوب مي شود.
كتاب «ميرغضب قرن بيستم»، «مغول ها آمدند»، «پكه پور»، «پيشينه طب سنتي در سمنان» و «بنيادهاي هويتي سمنان» از جمله تاليفات ديگر عندليب است.
7342م/7408
سمنان- ايرنا- فرهنگ جامع اصطلاحات و ضربالمثل هاي سمناني مجموعه اي از تلاش هاي خسرو عندليب سمناني به منظور ثبت و چاپ ضرب المثل هاي گويش سمناني است.