به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، برنامه فرمول یك شبكه یك صدا و سیما هر از گاهی افرادی را به این برنامه دعوت می كند كه پس از آن صحبت های زیادی در پس آن است، این بار دست روی زندگی گذاشته اند كه مرد در تعریف ماجرای زندگی خود با وقاحت اعلام می كند كه هر بار برای طلاق به دادگاه می رفتیم زنم را كتك می زدم. البته در طول زندگی هم همیشه او را كتك می زنم.
این مرد كه حدود 40 سال دارد، در این برنامه تلویزیونی می گوید پس از 27 بار درخواست طلاق، بار بیست و هشتم طلاق گرفتیم. 20 سال است كه با هم زندگی می كنیم در سال بیستم، 27 بار درخواست طلاق داده ایم. «دادسرای خانواده باید اسم ما را در كتاب ركوردهای گینس بنویسد.»
چقدر سخت است كه مردی با این سن و سال كه در عصر مدرن زندگی می كند، با این صراحت به كتك زدن زنش اقرار می كند. حتی می گوید: هر بار كه تصمیم به طلاق می گرفتیم سریع پشیمان می شدیم، زنم هر بار پس از كتك خوردن كه به پزشكی قانونی می رفت و درخواست طلاق می داد، با یك زنگ زدن من دوباره به خانه برمی گشت.
اما این زن چرا باید كرامت انسانی خودش را به خاطر تحكیم خانواده اش پایمال كند. یعنی چه چیزی زن را به زندگی پایبند كرده كه حاضر بوده هر بار كتك بخورد اما دوباره به زندگیش برگردد. شاید به خاطر دو فرزند دخترش بوده است، شاید هم علاقه زیادی به همسر یا زندگی اش داشته است. اما نمی توان در این زمینه پیش داوری كرد. چون این زن هیچ صحبت خاصی نكرد وو درباره زندگی اش اظهار نظری نداشت.
در این برنامه هنگامی كه این جمله از سوی همسر زن تكرار می شد كه «هر سری متاسفانه كتك می زدم»، حس بدی وجود انسان را فرا می گیرد. اما او با افتخار می گوید: من كتك می زدم.
مرد دوباره در این برنامه می گوید: زمانی كه به دادسرا می رفتیم چون پروسه قضایی آن زمان بر بود، سریع پشیمان می شدیم دلمان برای هم تنگ می شد، دوباره به زندگی برمی گشتیم. بعد بقیه ماجرای برگشت به خانه را این گونه توضیح می دهد كه با یك تماس تلفنی كه كجایی و می خواهم ببینمت، به همین سادگی؛ همسرم به خانه برمی گشت. البته همیشه بعد از قهر و كتك زدن، همسرم به خانه پدرش می رفت.
این بانو كه هنوز سایه كتك زدن مرد را بر زندگیش احساس می كند در این برنامه نیز سكوت اختیار كرد و فقط به صحبت های همسرش گوش می داد و عكس العمل چندانی ندارد، اما در بخش كوتاهی از این برنامه گفت: خیلی وقت ها خانواده ام متوجه نمی شدند كه ما می خواهیم طلاق بگیریم. حتی نمی دانستند كه من به دادگاه مراجعه كرده ام.
مرد نیز گفت: شاید بیش از 10 بار از درخواست طلاق ما را خانواده همسرم از ماجرا باخبر نمی شدند. سالگرد پدر زنم بود كه به خواستگاری رفتم، برادر بزرگ همسرم به عنوان بزرگ آنها بود، البته گاهی مقابل برادر زنم می ایستادم. اما اكنون رابطه خوبی داریم.
معصومه ابتكار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در كانال تلگرامی خود بخشی از این برنامه تلویزیونی را به تصویر كشانده و در زیر آن نوشته است: زندگی مشترك زیر سایه كتك؟ این مصاحبه چه معنایی دارد؟
وی چند سوال دیگر از این كلیپ داشته است، در شرایط تلاش برای تقویت و تحكیم بنیاد خانواده، این مصاحبه چه معنایی دارد؟ زنی كه بعد از ٢٧ بار درخواست طلاق به خاطر كتك خوردن از همسر، توانست به زندگی مشترك ادامه دهد. تصویر این چنینی زندگی مشترك را برای تشویق جوانان به ویژه دختران به ازدواج، ارائه می دهید؟ یا طرح این الگوها برای عادی جلوه دادن خشونت علیه زنان است؟
این سوال در ذهن همه ماست كه هدف صدا و سیما ترویج همسرآزاری است یا اینكه می خواهد زنان و مردان را به ساختن و سوختن تشویق كند، یعنی با وجود همه مشكلاتی كه در زندگی هست زنان باید با شرایط بسازند و خودشان را با زندگی وفق دهند، حتی اگر هر روز كتك بخورند.
زندگی كردن به چه قیمتی؟ اینكه هر روز كتك بخوری، اینكه جلوی دو فرزند دختر این صحنه ها را مشاهده می كنند، هر روز تن به شكست در زندگی بدهی اما بمانی؟ بمانی چون جایی نداری؟ یا اینكه می خواهی نشان دهی كه زندگی همین است و باید بسوزی و بسازی.
ناگفته نماند كه خشونت علیه زنان در سال های اخیر از خشونت های فیزیكی تا كلامی رشد چشمگیری داشته است، اما بسیاری از زنان تن به این خشونت ها می دهند. تاب آوری زیادی دارند و تحمل می كنند كه نمونه آن این زن است كه هر بار كتك می خورد و دم نمی زند، شاید بچه هایش را كه می بیند سكوت می كند. اما به چه قیمتی؟ اما برخی دیگر از زنان هم هستند كه نمی توانند این مشقت ها و تحقیرها را تحمل كنند.
شهناز سجادی، مشاور حقوق شهروندی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری درباره پخش این برنامه تلویزیونی می گوید: بحث كتك خوردن زن و ایراد ضرب و جرح نسبت به زن از دیرباز به نوعی در فرهنگ ما یك امر زشت و ناپسندی نبوده است.
وی معتقد است: در این نیم قرن یا طی 20 تا 30 سال اخیر رویكرد كشور ما نسبت به ایراد ضرب و جرح علیه زنان هم مانند خیلی كشورهای كه به حقوق زنان اهمیت می دهند، منفی شده و این پدیده رو زشت می دانند و هیچ حقی برای شوهر كه زن را مورد ضرب و شتم قرار دهد قائل نیست.
سجادی ادامه می دهد: در قوانین ما اگر مردی زن را مورد كتك و ضرب و شتم قرار دهد، نه تنها برای زن حق طلاق قائل می شود، دیه هم به او تعلق می گیرد، مرد باید دیه را بپردازد و اگر مورد قصاص باشد باید قصاص شود اما اینها كافی نیست؛ چون موارد قصاص نادر است و خیلی كم اعمال می شود چون قصاص اعضا نمی تواند همان طور مقابله به مثل شود بنابراین فقط پرداخت خسارت می ماند. اما مطابق قوانین فعلی مجازات، حبس برای آنها وجود ندارد.
وی با اشاره به اینكه حق طلاق زن محدود به شرایط است، می گوید: یكی از این شرایط سوء رفتار مرد است كه باعث عسر و حرج هم می شود، البته اكنون جامعه اعمال سوء رفتار و خشونت كلامی و فیزیكی علیه زن را روا نمی داند و به هر حال محاكم نسبت به آن واكنش نشان می دهند.
مشاور معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تاكید می كند كه آنچه كه قرار بود بیشتر از این حقوق زن را رعایت كند و مانع از ایراد ضرب و شتم و هرگونه خشونت كلامی و فیزیكی زن شود، در لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت آمده است و اكنون قوه قضاییه از آن ناامید شده است و اعلام كرده كه این لایحه جرم انگاری و اشكالات زیاد دارد. در این لایحه انواع خشونت پیش بینی شده است.
به گزارش ایرنا، لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت در دولت یازدهم (معاونت امور زنان و خانواده) تدوین شد كه بنا به ماهیت قضایی آن، از سوی شورای نگهبان، برای بررسی و تدوین نهایی به قوه قضاییه ارجاع شده است.
این لایحه در پنج فصل و 92 ماده به منظور جلوگیری از بی عدالتی در روابط خانوادگی و ضرورت رفع ظلم و تعدی نسبت به زنان در عرصه خانواده و همچنین پیش بینی راهكارها و ضمانت های قانونی و جلوگیری از افراط و تفریط در این زمینه از طرف مركز امور زنان و خانواده دولت یازدهم تدوین شده بود. اكنون این لایحه دارای 52 ماده است.
در این لایحه، اهدافی شامل تقویت و تحكیم نظام خانواده، تامین حقوق زنان به منظور حفظ كرامت و امنیت آنان، پیشگیری از خشونت علیه زنان، حمایت از زنان قربانی یا در معرض خشونت و تامین و افزایش سطح آگاهی جامعه در خصوص خشونت علیه زنان و راه های مقابله با آن آمده است.
همچنین حمایت های مندرج در این قانون شامل زنان بالاتر از 18 سال (شمسی) تمام و زنان متاهل كمتر از 18 سال (شمسی) می شود. اگر چه در این قانون خشونت را جرم دانسته و آمده است كه هیچكس حق ندارد در روابط خانوادگی، اماكن خصوصی، عمومی یا دولتی به قصد آسیب علیه زنان مرتكب آن شود، در صورت ارتكاب، مطابق احكام این قانون مجازات می شود.
لایحه تامین امنیت زنان علیه خشونت 11 ماه است كه در اختیار رئیس قوه قضاییه قرار دارد. اخیرا نیز به موضوع مجازات های آن اشمكالاتیگرفته شده است كه غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضائیه اعلام كرده است كه این لایحه نیاز به اصلاحات فراوان دارد و یا باید اصلاح شود یا لایحه ای دیگر تهیه شود.
وی معتقد است، در لایحه هرگونه خشونت، ضرب و جرح و تعرض به حیثیت زن را جرم انگاری كرده اند و مجازات حبس را علاوه بر دیه پیش بینی كرده اند، نسبت به آن مخالفت می شود و الان می گویند مشكل عمده آن، جرم انگاری و مجازات حبس زیاد آن است.
سجادی ادامه می دهد: قانون فعلی ما می گوید اگر كسی مورد ضرب و شتم قرار گیرد، باید ضارب فقط دیه بدهد؛ مانند این آقا در این كلیپ كه ما این شعار را زیاد می شنویم. چنین فرهنگی باید جرم انگاری شود. برای ساختن یك فرهنگ مجبوریم این موضوع را جا بیندازیم و برای اینكه مردم به یك رفتار بهنجار مقید شوند باید موضوع را جرم انگاری كنیم تا فرهنگ سازی شود.
وی تصریح می كند: وقتی این شوهر 27 بار زن را كتك زده است، باید فقط دیه پرداخت كند، آن هم در صورتی كه زن بتواند اموال همسرش را شناسایی كند، ولی جرم انگاری و حبس ندارد، اگرچه مقابله با این رفتار نابهنجار در این لایحه كه به عنوان یكی از مطالبات زنان است، آمده است.
سجادی می گوید: این لایحه در دولت نهم تهیه شده است، اكنون مخالفان زیادی دارد، اما معتقدیم تا وقتی جرم انگاری نشود ما شاهد این رفتارها هستیم چون مشكلات روحی و روانی در بسیاری از افراد در جامعه وجود دارد، به عنوان نمونه مصرف برخی موادمخدر باعث توهم می شود و این مسائل باعث آسیب های فیزیكی به زنان و كودكان می شود.
وی اضافه می كند: اگر چه اكنون به دلیل افزایش هزینه های زندگی حتی دیه هم جوابگو نیست و باید فرد از جیب خودش هزینه كند. اما چون یكی از جرایمی كه در كشور ما زیاد است ضرب و جرح است و طبق آمار پزشكی قانونی تعداد زنانی كه در یكسال برای معاینات و گرفتن طول درمان ضرب و شتم مراجعه می كنند، بالاست؛ وقتی آمار بالاست و جرایم مكرر ضرب و جرح است، پس باید جرم انگاری شود.
براساس اعلام سازمان پزشكی قانونی، در 9 ماهه سال 1397 در كشور، 458 هزار و 440 نفر به منظور انجام معاینات آسیب های ناشی از نزاع به پزشكی قانونی مراجعه كردند كه از این شمار 312 هزار و 49 نفر مرد و 146 هزار و 391 نفر زن بودند.
همچنین طبق اعلام احمد شجاعی، رئیس سازمان پزشكی قانونی كشور، میزان همسرآزاری در سال 96 نسبت به 95 با رشد 5،8 درصدی روبه رو بوده است این در حالی است كه 90 درصد مدعیان همسرآزاری را زنان و 10 درصد باقیمانده را مردان تشكیل می دهند.
سجادی البته معتقد است كه ضرب و شتم فقط برای زنان نیست و بسیاری از مردان و حتی نخبگان هم مورد ضرب و جرح قرار می گیرند، بنابراین جرم زیاد؛ جرم انگاری لازم دارد و باید فرهنگ سازی شود. معتقدیم جرم انگاری از وقوع جرم، پیشگیری می كند چون پیشگیری از جرائم لازم است.
وی ادامه می دهد: اخیرا ایرادهای زیادی به لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت در قوه قضائیه گرفته شده است و صحبت روی این موضوع است كه جرم انگاری زیاد و مجازات حبس پیش بینی شده است و نباید مرد را زندانی كنیم، اما ما معتقدیم یك شوهر نابهنجار باید زندانی شود چون رفتار او موجب آسیب به زن و فرزندش و گسستن خانواده می شود باید این افراد را مجازات كرد قرار نیست یك مرد شریف و مدیر خانواده را مجازات و زندانی كنیم.
مشاور حقوق شهروندی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری می گوید: مشكل ما در صدا و سیما نیست در فرهنگ جامعه است. مشكل آنهایی هستند كه در مقابل این همه ظلم، مقاومت می كنند چون معتقدیم مظلوم هم همان قدر بد است كه ظالم بد است و باید در مقابل ظلم ایستادگی و مقابله كرد.
وی ادامه می دهد: زنان ما به لحاظ داشتن عاطفه به فرزند و زندگی، كرامت خودشان را فراموش می كنند و حاضرند هرگونه ظلمی را در زندگی بپذیرند تا بقای خانواده را داشته و در كنار خانواده خود باشند اگر چه اكثریت آقایان زنان را تهدید می كنند كه اگر زندگیت را رها كنی فرزندانم را از تو می گیرم. یا بسیاری از زنان مهریه را بابت حضانت می بخشند.
سجادی خاطرنشان می كند: شاید این زن هم مانند هزاران زنی باشد كه تمام تلاش خود را كرده است كه برای تحكیم خانواده، كرامت خودش را قربانی خود و فرزندانش كرده است. عامل دیگری ندارد اگر آمارگیری هم شود و از زنانی كه این مشكلات را دارند پرسیده شود كه چرا زودتر برای طلاق نیامده اند، اولین موضوع فرزندانشان است اگر فرزند نداشته باشند اسارت و رنج را نمی پذیرند و زودتر جدا می شوند.
وی ادامه می دهد: صدا و سیما با هر انگیزه ای این برنامه را اجرا كرده است باید از خودشان پرسید؛ ولی اگر با این كلیپ ها زنان را تشویق به تاب آوری و تحمل رنج و شعار بسوز و بساز می كنند، نتیجه معكوس گرفته اند چون در فضای مجازی پخش شده و معتقدیم فضای مجازی فرهنگ را می سازد.
سجادی می گوید: صدا و سیما اگر انگیزه داشته كه این زن چون 27 بار كتك خورده و در خانواده اش مانده است، را الگو قرار دهد. این برنامه نتیجه معكوس داشته و زنان را آموزش داده كه كرامت خودشان را بیشتر از دست بدهند و با مشكلات و كتك كاری ها بسوزند و بسازند.
گزارش از مهناز بیرانوند
اجتمام* 7268 * 3063
گزارش ایرنا از یك برنامه تلویزیونی
ترویج همسر آزاری در صدا و سیما
۴ اسفند ۱۳۹۷، ۱۳:۱۷
کد خبر:
83219328
تهران- ایرنا- تصویر زندگی زن و مردی در صدا و سیما و پس از آن پخش كلیپ آنها در فضای مجازی، جنجال هایی به دنبال داشت، زنی كه در طول 20 سال زندگیش، به كرات كتك خورده و پس از آن 27 بار برای طلاق به دادگاه رفته اما هر بار پشیمان می شود و باز هم به كانون خانواده ای در سایه كتك باز می گردد.