به گزارش ايرنا، اين خبرگزاري دولتي ارمنستان در آستانه سفر 'نيكول پاشينيان' نخست وزير اين كشور به ايران طي گزارشي عنوان كرد: از زمان ايجاد روابط ديپلماتيك دوجانبه ميان ارمنستان و ايران، دو كشور برنامه هاي مختلفي را از جمله ساخت پل بر روي رود ارس در سال 1996ميلادي ميان خاك ايران- ارمنستان، ايجاد منطقه آزاد مغري و گشايش بخش اول و دوم خط لوله گاز در سال 2007 و 2018 در دستوركار قرار داشته اند.
ايران در سال 2017 به عنوان ششمين شريك تجاري مهم ارمنستان معرفي شد اما در سال 2018 ايران به پنجمين شريك تجاري مهم ايروان ارتقا يافت.
اگرچه سطح روابط اقتصادي دو كشور همانند روابط ديپلماتيك نبوده، دو طرف در حال اتخاذ تدابير لازم براي دستيابي به دستاوردهاي جديد در زمينه همكاري هاي اقتصادي هستند كه از جمله اقدامات افزايش حجم گاز صادراتي به ارمنستان، يكپارچه سازي كريدور انرژي شمال به جنوب با حضور ايران- ارمنستان- گرجستان و و روسيه، ساخت نيروگاههاي حرارتي در ارمنستان با ظرفيت 50 مگاواتي و همكاري هاي در زمينه مناطق آزاد هستند.
در حال حاضر مسئله افزايش تبادلات گاز و برق ميان دو كشور از جمله دستوركارهاي كنوني ميان مقامات ايران و ارمنستان محسوب مي شود. ساخت سومين خط برق ارمنستان- ايران در مرحله اجرايي قرار دارد. اجراي اين طرح سطح تبادلات و فروش گاز و برق ميان طرفين را به طور چشمگيري افزايش خواهد داد.
منطقه آزاد تجاري مغري، برنامه تبادل گاز تركمنستان- ايران- ارمنستان و ساخت نيروگاههاي برق- آبي نيز در مرحله اجرايي قرار دارند.
در ادامه اين گزارش آرمن پرس آمده است: از زمان استقلال ارمنستان، روابط نزديك دوستانه ميان ايروان و تهران به طور تدريجي در همه زمينه ها ايجاد شد. دو كشور همكاري هاي سازنده اي در امور انرژي، حمل ونقل، محيط زيست، بهداشت و درمان، كشاورزي، علمي، آموزشي، فرهنگ و منطقه اي داشته اند.
براساس اطلاعات ارائه شده از سوي وزارت توسعه اقتصادي و سرمايه گذاري ارمنستان، 5301 شركت با سرمايه ايراني(اكثرا كارآفرين) تا اول ژانويه 2019 در ارمنستان ثبت شده است. اين آمار 36.6 درصد از كل شمار شركت هاي ثبت شده در ارمنستان محسوب مي شود. شركت هاي اصلي با سرمايه هاي ايراني بيشتر در زمينه فناوري اطلاعات، صنايع، ساخت و ساز ، املاك، بازرگاني، كشاورزي، گردشگري و حمل و نقل فعال بوده اند.
مراودات تجاري ارمنستان با ايران در سال 2018 تا 40.5 درصد در مقايسه با سال 2017 افزايش يافت. صادرات از ارمنستان به ايران در سال 2018 حدود 94.2 ميليون دلار بود كه در مقايسه با سال 2017 حدود 12درصد افزايش داشت. واردات ارمنستان از ايران نيز 269.4 ميليون دلار در سال 2018 اعلام شد كه 54.2 درصد در مقايسه با سال قبلش رشد داشت.
اين امارها طي سال هاي اخير نشان از افزايش سطح روابط تجاري ميان دو كشور بوده است.
به گزارش ايرنا، سفر روز چهارشنبه نخست وزير ارمنستان به تهران در حالي نقطه عطفي در روابط تهران- ايروان در اين برهه حساس خواهد بود كه با توجه به تمايل جدي و اشكار طرفين، بي ترديد مقامات ارشد دو كشور در مسير توسعه همه جانبه روابط گام برخواهند داشت كه اين هدف چشم اندازاستراتژيكي را در روابط تهران- ايروان ايجاد مي كند.
ايران و ارمنستان سال هاست روابط سياسي خوبي دارند اما دوكشور هنوز شاهد تحرك جدي براي گسترش روابط اقتصادي نبوده اند؛ البته نسبت به سال هاي قبل اقداماتي انجام شده اما سطح روابط اقتصادي فعلي مي تواند بسيار بيشتر از حجم كنوني باشد.
پس از استقلال ارمنستان در سال1991 روابط سياسي، اقتصادي و فرهنگي ارمنستان و ايران، به تدريج در يك مسير صعودي و برپايه گفت وگوي فعال و همكاري هاي نزديك در حوزه هاي مختلف در حال توسعه بوده است.
بايد به اين مسئله اشاره شود كه دو كشور بايد از تمامي راهكارهاي موجود در جهت گسترش روابط دوجانبه و تامين منافع يكديگر بيشتر از گذشته اقدام كنند. قطعا دو موضوع امنيت و انرژي در آينده روابط تهران- ايروان از اهميت زيادي برخوردار خواهد بود و مي تواند مسير را براي تعاملات استراتژيك هموار كند.
اروپام**9234**2040
تهران-ايرنا- خبرگزاري آرمن پرس ارمنستان روز سه شنبه در گزارشي ضمن اشاره به فعاليت بيش از پنج هزار شركت با سرمايه ايراني در ايروان عنوان كرد: ايران در ميان پنج شريك خارجي اصلي ارمنستان قرار دارد.