به گزارش ایرنا حدود 45 درصد از جمعیت 713 هزار نفری كهگیلویه و بویراحمد معادل بیش از 314 هزار نفر در روستاهای این استان زندگی می كنند و از این رو برنامه ریزی در حوزه روستایی تاثیر بسزایی در بخش زیادی از جمعیت این استان دارد.
روستاها رگ های حیاتی هر كشوری هستند، رگ هایی كه خون تولید در آنها جاری است و ادامه حیات در روستا، حیات كل كشور را تضمین می كند.
بخش كشاورزی یكی از مهمترین بخش های اقتصادی كشور است و چون مشاغل كشاورزی به طور عمده در اختیار روستاییان قرار دارد حمایت های بیشتر دولت و ایجاد طرح های تشویقی می تواند زمینه را برای علاقه مندی بیشتر جوانان روستایی به این مشاغل افزایش دهد.
توسعه مشاغل روستایی علاوه بر رونق اقتصادی كشور می تواند نقش موثری در مهاجرت معكوس ایجاد كند.
كسب و كارهای خانگی، خویش فرمایی و كارآفرینی از جمله مشاغلی هستند كه می توانند در روستاها توسعه اقتصادی ایجاد كرده و نرخ بیكاری را كاهش دهد.
** نرخ بیكاری در كهگیلویه و بویراحمد
براساس جدیدترین گزارش مركز آمار ایران، نرخ بیكاری كهگیلویه و بویراحمد در پاییز امسال 12.7 درصد اعلام شده است كه در رتبه یازدهم استان های دارای بیشترین نرخ بیكاری قرار دارد.
برآورد نقطه ای نرخ بیكاری در كهگیلویه و بویراحمد 12.7 درصد بوده است كه یك درصد بیشتر از میانگین كشوری است.
نرخ بیكاری كهگیلویه و بویراحمد در سال 1395، 17.7 درصد بوده كه در سال 1396، با 4.4 درصد كاهش به 13.3 درصد رسید.
براساس آخرین برآورد آماری، تعداد دانش آموختگان دانشگاهی بیكار در این استان حدود 10 هزار نفر است.
** تقسیم بندی انواع مشاغل روستایی
كارشناس مركز تحقیقات و بررسی مسائل روستایی معتقد است: حدود هشت درصد از مشاغل كشاورزی و روستایی بطور كامل سنتی بوده و در حال افول و نابودی هستند. بسیاری از آنها در طول دهه های گذشته یا از بین رفته و یا بسیار كم رنگ شده اند.
محسن ابراهیم پور عنوان می كند: نعل بندی، خرك داری، پالان دوزی، مسگری و بز و گوسفند داری عشایر از جمله شغل هایی هستند كه امروزه در حال نابودی هستند.
به باور وی حدود 23 درصد از مشاغل روستایی در آغاز مرحله گذار از وضعیت سنتی به شرایط نوین قرار دارند و در آنها بكارگیری وسایل و ابزارهای پیشرفته مانند استفاده از تراكتور برای خرمن كوبی در حال گسترش است.
ابراهیم پور معتقد است كه از جمله ویژگی های این نوع مشاغل پایین بودن سطح تحصیلات، وابستگی شدید به شرایط اقلیمی، بالا بودن سن شاغلان و پایین بودن سطح تولید و بهره برداری است.
به گفته وی مشاغل در حال گذار كه ویژگی های مشاغل سنتی و مدرن را به طور برابر دارند و از مشخصات این مشاغل، تجربه، تخصص، آموزش شغلی، علاقه شاغل، استفاده از دانش و امكانات بومی و بكارگیری ابزارها و وسایل جدید است.
ابراهیم پور اغلب شغل های مرتبط با دامداری های نیمه صنعتی مانند پرواربندی گوساله و بره، مرغداری های چند هزار قطعه ای، صید و پرورش آبزیان، صیفی كاری و انواع زراعت های آبی را در این گروه تقسیم بندی می كند.
به اعتقاد وی مشاغل مدرن 24 درصد از كل مشاغل را شامل می شوند و از جمله ویژگی های این مشاغل تخصص گرایی و تخصصی شدن، عام گرایی و جهان گرایی، تمایز وظایف شغلی، تمایز محل كار از محل سكونت، امنیت و ثبات شغلی، بیمه و تامین اجتماعی است.
ابراهیم پور معتقد است كه اغلب مشاغل مرتبط با دامپروری های صنعتی، مرغداری های بالای 10 هزار قطعه، مزارع پرورش ماهی و میگو در این گروه قرار دارند.
** كارآفرینی، راهبردی نو در توسعه روستایی
برخی محققان، كارآفرینی را راهبردی نو در توسعه روستایی می دانند و به باور آنان مهمترین ابزار دستیابی به توسعه اقتصادی كارآفرینی است كه علاوه بر افزایش درآمد و كاهش بیكاری بهره وری را رونق می بخشد.
در حال حاضر روستاها نیز با تحولات زیادی روبرو هستند به همین دلیل تداوم حیات در روستا نیازمند استفاده از راه حل های جدید برای مقابله با مشكلات است. راه حل هایی كه با نوآوری و خلق ایده برای محصولات جدید همراه است.
توسعه كارآفرینی در كهگیلویه و بویراحمد كه جمعیت زیادی از آن در روستاها زندگی می كنند ضمن فراهم كردن رشد اقتصادی و ایجاد توسعه پایدار از مشكلاتی مانند فقر و بیكاری تحصیل كرده های دانشگاهی كاسته و زمینه را برای اشتغال دیگر بیكاران نیز فراهم می كند.
** كسب و كارهای خانگی
بدون شك توسعه مشاغل خانگی، افزایش درآمد و ثروت جامعه را به دنبال دارد و هرچقدر كه سطح اقتصادی خانوارها بهبود یابد به همان نسبت اقتصاد جامعه نیز رشد پیدا می كند.
یك كارشناس برنامه ریزی عنوان می كند: بیكاری به عنوان یك پدیده مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مطرح است و رفع آن همواره از دغدغه های اساسی برنامه ریزان بوده است و در این بین كسب و كارهای خانگی راهكار مهمی برای كسب درآمد است.
محمود رضا میرلطفی معتقد است: قابلیت انجام این نوع كسب و كار در منزل باعث ایجاد مزایای بسیاری برای شاغلان آنها می شود كه از جمله می توان به ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه های مربوط به خرید، رهن و اجاره كارگاه و رفت و آمد، استفاده از نیروی كار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های كار خانوادگی، امكان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد شاگردی اشاره كرد.
به باور وی مشكلات و آسیب های این گونه مشاغل، خرید ارزان محصولات، حمایت نكردن مسئولان و نبود حمایت مالی است كه توسعه این مشاغل را با مشكل مواجه می كند.
** 1189 طرح مشاغل خانگی در كهگیلویه و بویراحمد به بانك معرفی شد
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد گفت: یك هزار و 189 طرح مربوط به متقاضیان دریافت تسهیلات مشاغل خانگی از مهر سال گذشته تاكنون در این استان به بانكهای عامل معرفی شدند.
پروانه نیك مرام اظهار داشت: این تعداد طرح با اشتغال یك هزار و 207 نفر با 69 میلیارد ریال تسهیلات به بانكهای عامل استان معرفی شدهاند.
وی افزود: مبلغ تخصیصی به بخش مشاغل خانگی كهگیلویه و بویراحمد 50 میلیارد ریال بوده است.
نیك مرام بیان كرد: تاكنون به 656 طرح با اشتغال 669 نفر با اعتبار بیش از 47 میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.
وی عنوان كرد: از مهر سال گذشته تاكنون در مجموع طرحهای مشاغل خانگی رسیده به دبیرخانه كارگروه اشتغال یك هزار و 878 مورد بودهاند.
گلیم بافی، گبه بافی، معرق، سفال، گلدوزی، البسه محلی و سوزن دوزی مهمترین مشاغل خانگی این استان است.
**زمینه اشتغال 4226 نفر در كهگیلویه و بویراحمد فراهم شد
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد گفت: براساس آخرین آمار با پرداخت افزون بر یك هزار و 216 میلیارد ریال به یك هزار و 363 طرح اشتغالزایی روستایی و عشایری در این استان ، زمینه اشتغال چهار هزار و 226 نفر فراهم شده است.
نیك مرام اظهار داشت: به تفكیك شهرستانی ، در بویراحمد 652 طرح، بهمئی 151 طرح، گچساران 149 طرح، كهگیلویه 131، دنا 124، باشت 86، لنده 36 و چرام 34 طرح اجرا شده است.
وی افزود: تعداد طرح های رسیده از شهرستان های كهگیلویه و بویراحمد به كارگروه اشتغال استان در مجموع چهار هزار و 331 طرح بوده است.
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد ایجاد اشتغال را جزو دغدغه های اساسی مسئولان اجرایی كشور دانست و ابراز داشت: یكی از سیاست های اصلی دولت تدبیر و امید اشتغال زایی و رونق تولید است و باید برای تحقق چنین امر مهمی در كهگیلویه و بویراحمد تلاش و همت جدی تری شود.
وی بیان كرد: فراهم كردن زیرساخت های توسعه روستایی و عشایری و ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در این مناطق سبب كاهش بخش عمده ای از آسیب های اجتماعی می شود.
** پرداخت 1216 میلیارد ریال وام اشتغال روستایی در كهگیلویه و بویراحمد
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد گفت: چهار هزار و 226 نفر در استان با دریافت یك هزار و 216 میلیارد ریال تسهیلات روستایی و عشایری شاغل شدند.
نیك مرام اظهار داشت: براساس آخرین آمار، یك هزار و 216 میلیارد ریال تسهیلات به یك هزار و 363 طرح اشتغال روستایی و عشایری این استان پرداخت شده است.
وی افزود: دولت منابع مالی قابل توجهی در زمینه ایجاد اشتغال به خصوص برای روستائیان كشور و این استان اختصاص داده است كه باید از این فرصت طلایی استفاده شود.
نیك مرام بیان كرد: این منابع مالی باید در راستای تولید و اشتغال به ویژه در مناطق روستایی كهگیلویه و بویراحمد هزینه و از هرگونه پول پاشی نیز جلوگیری شود.
وی عنوان كرد: با بررسی های مناسب توسط متولیان امر در این حوزه جلوی انحراف تسهیلات اشتغالزایی از مسیر صحیح خود در استان گرفته می شود و بر روند پرداخت ها نیز به طور مستمر نظارت خواهد شد.
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: وضعیت پرداخت تسهیلات اشتغالزایی روستایی و عشایری در استان به منظور جلوگیری از انحراف، بر روی سایت این اداره كل قرار گرفته و اطلاع رسانی لازم انجام می شود.
نیك مرام با اشاره به اینكه اشتغال مهمترین دغدغه مسئولان كشوری و استانی است، ابراز داشت: موضوع اشتغال یك اولویت ملی است و باید تمامی تلاش ها و اقدام ها برای تحقق آن به كار گرفته شود.
سال گذشته قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با هدف تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی كه در سال 1392 ابلاغ شد، به تصویب رسید.
وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی مسئولیت اجرای قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری را بر عهده دارد.
در سال های اخیر دولت توجه ویژه ای به روستاها داشته است با توجه به اینكه حدود 45 درصد كهگیلویه و بویراحمد ساكن روستا هستند فراهم كردن بسترهای لازم برای اشتغال زایی روستا علاوه بر ایجاد انگیزه و امید به زندگی در این بخش می تواند پویایی اقتصادی استان را نیز در پی داشته باشد.
9928/6110
یاسوج- ایرنا- برنامه دولت مبنی بر توجه به اشتغال روستایی موجی از امیدها را در میان مردم ایجاد كرده است، امیدواری ها در میان انبوهی از ظرفیت ها كه می توان بیكاری فزاینده روستائیان در این مناطق را پایان داد.