به گزارش ایرنا، شهرستان مشهد با وسعت 9 هزار و 141 كیلومتر مربع ، همسطح كشورهایی همچون لبنان و قبرس و پهناورتر از برونئی، لوكزامبورگ، بحرین و سنگاپور است.
براساس سرشماری عمومی نفوس و مسكن در سال 1395 این شهرستان با سه میلیون و 372 هزار و 660 نفر جمعیت در رده كشورهایی همچون مولداوی، بوسنی هرزگوین و اروگوئه قرار دارد و پرجمعیت تر از كشورهایی همچون مغولستان، بحرین، قطر، ارمنستان و آلبانی است و همچنین 26 استان كشور نیز جمعیت كمتر از این شهرستان دارند.
آنچه در طول قرون گذشته موجب شده تراكم جمعیت در مشهد افزایش یابد وجود بارگاه منور حضرت امام رضا (ع) در این سرزمین است كه سالانه حدود 30 میلیون زائر و مسافر را به سوی خود جلب می كند.
جمعیت شهرستان مشهد در سال 1355 ، یك میلون و 97 هزار و 142 نفر و شامل هشت شهر مشهد، چناران، سرخس، طرقبه، فریمان، طرق، گلشهر و ساختمان و هفت بخش و 23 دهستان بود كه 67 درصد این جمعیت شهرنشین بودند.
با تداوم روند توسعه و رشد شهرنشینی در كشور طی 42 سال گذشته نزدیك به 90 درصد جمعیت حدود 3.5 میلیون نفری مشهد در مناطق شهری زندگی می كنند و جمعیت قابل توجهی نیز در روستاهای چسبیده به بافت شهری و حریم مشهد ساكن هستند.
علاوه بر آن براساس اعلام مسئولان حدود 300 هزار نفر از اتباع بیگانه در شهرستان مشهد بویژه مناطق حاشیه این كلانشهر زندگی می كنند.
* تامین آب شرب مهمترین مشكل
عضو شورای شهرستان مشهد در باره مشكلات روستاهای این شهرستان به خبرنگار ایرنا گفت: مهمترین مشكل این روستاها در حوزه خدماتی تامین آب شرب است كه هنگام افزایش مصرف آب، كاهش فشار، تامین آب در بسیاری مناطق روستایی مشهد را با مشكل موجه می كند.
غلامرضا منوچهری افزود: یكی از دیگر از عوامل كاهش فشار آب، استفاده و برداشت غیر مجاز از شبكه طولانی و گسترده آب و فاضلاب روستایی این شهرستان است.
وی اظهار داشت: علاوه بر آن به دلیل فرسوده بودن شبكه توزیع، هدر رفت آب نیز در شبكه آبرسانی شهرستان وجود دارد كه اصلاح آن نیازمند تامین اعتبار است.
* 290 هزار نفر از جمعیت روستایی شهرستان زیرپوشش آبفار مشهد
مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: 228 روستا با حدود 290 هزار نفر جمعیت زیرپوشش خدمات این اداره قرار دارند و تامین آب شرب سایر روستاهای شهرستان نیز با كمك و مشاوره این اداره و توسط مجموعه هیات امنا، شوراهای اسلامی یا دهیاری این آبادی ها انجام می شود.
بهزاد روغنی افزود: آب شرب 228 روستای یاد شده از طریق 177 منبع آب نظیر چشمه، قنات و چاه تامین شده و در 206 مخزن با حجم 28 هزار و 500 مترمكعب ذخیره سازی می گردد.
وی اظهار داشت: از همه این مخازن و منابع بطور منظم نمونه برداری های میكروبی و شیمیایی انجام می شود.
وی گفت: از ابتدای امسال تاكنون هشت هزار و 870 آزمون كلرسنجی، 292 آزمون شیمیایی، سه هزار و 338 آزمون میكروبی و هزار و 878 آزمون كدورت سنجی آب از منابع و مخازن آب روستایی این شهرستان انجام شده است.
روغنی افزود: تاكنون 136 دستگاه كلرزن برای مخازن آب این روستاها نصب و راه اندازی شده كه هر دستگاه به یك یا چند مخزن متصل می باشد.
* تاسیسات آبفار مشهد مطابق نیازهای بافت روستایی است
وی با تایید مشكل فشار آب برای طبقات دوم و بالاتر ساختمانهای روستایی اظهار داشت: تاسیسات و امكانات اداره آبفار مشهد برای تامین آب روستایی و منازل آنها تا 2 طبقه پیش بینی شده است.
وی گفت: با توجه به رشد جمعیت در روستاهای اطراف مشهد ساخت و سازها نیز افزایش یافته و در بسیاری از این روستاها ساخت و ساز ساختمانهای چندین طبقه را شاهد هستیم.
روغنی افزود: در شبكه آب روستایی به هیچ وجه قطع آب نداریم اما با شروع فصل گرما و افزایش مصرف آب طبقات سوم و چهارم ساختمانها با مشكل آبرسانی مواجه می شوند.
* مقابله با برداشتهای غیرمجاز به مدد پیمانكاران
مدیر امور آب و فاضلاب روستایی مشهد اظهار داشت: برداشتهای غیر قانونی آب در روستاها از دیگر مشكلات این اداره است كه به تازگی با سه شركت پیمانكار برای نظارت بر شبكه و خطوط انتقال آب روستایی قرارداد منعقد كرده ایم تا از اینگونه برداشتها جلوگیری شود.
وی گفت: این انشعابات اغلب در حاشیه شهر مشهد، باغ ویلاها و استخرهای این مناطق می باشد كه در مرحله نخست به مصرف كنندگان متخلف برای اخذ مجوز قانونی فرصت داده می شود و در صورت عدم تمكین قانونی موضوع به مراجع قضایی ارجاع می گردد.
* شناسایی حدود 2800 انشعاب غیرمجاز
وی طول شبكه توزیع آب و خطوط انتقال را به ترتیب هزار و 596 كیلومتر و 638 كیلومتر عنوان كرد و افزود: با وجود 91 هزار مشترك و این میزان شبكه لوله، نظارت، تعویض و نگهداری این خطوط پرهزینه و مشكل است.
روغنی اظهار داشت: طی 10 ماه سال جاری 2 هزار و 798 مورد انشعاب غیرمجاز در شهرستان مشهد شناسایی شد كه هزار و 283 مورد به انشعاب مجاز تبدیل شده و مابقی انشعابات غیر مجاز نیز با تشكیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شده است.
* 430 میلیارد ریال هزینه تامین آب شرب 130 روستا
وی در باره سایر روستاهای شهرستان نیز گفت: تامین آب شرب 130 روستا در این شهرستان معادل 37 درصد از كل روستاها نیز به وسیله دهیاری ها ، شوراهای اسلامی روستا یا هیات امنا انجام می شود كه این تعداد زیر پوشش آبفار مشهد قرار ندارند.
مدیر امور آب و فاضلاب روستایی شهرستان مشهد افزود: برای تامین آب شرب و راه اندازی تاسیسات و شبكه توزیع آب در این روستاها با 301 هزار نفر جمعیت و 87 هزار خانوار، نیازمند 430 میلیارد ریال هستیم.
روغنی همچنین اظهار داشت: 68 روستا در حریم شهر مشهد نزدیك به شبكه توزیع آب و فاضلاب شهری قرار دارند كه اگر آب رسانی این روستاها به شركت آب و فاضلاب شهری واگذار گردد، آبفار مشهد نیز می تواند سایر روستاهای شهرستان را وارد شبكه توزیع آب شرب خود كند.
* كندی خدمت رسانی روستایی متاثر از رشد جمعیت
سرپرست فرمانداری مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: نرخ زیاد رشد جمعیت خدمت رسانی به روستاهای حریم این كلانشهر را كند و با مشكل مواجه كرده است.
حیدر خوش نیت افزود: 68 روستای حریم شهر مشهد علاوه بر اینكه بافت شهری پیدا كرده اند توقعات و نیازهای آنها از بافت روستایی به محیط شهری ارتقا یافته است.
وی اظهار داشت: در حالی كه نرخ رشد جمعیت روستایی این استان 6 دهم درصد است این نرخ در روستاهای شهرستان مشهد به طور متوسط 3.5 درصد و در برخی روستاهای حریم مشهد 13 درصد است.
وی گفت: مهاجرت فراوان و افزایش ناگهانی جمعیت در مناطق حریم و ارزان قیمت مشهد دستگاههای خدمت رسان این شهرستان را با كمبود بودجه و از نظر تامین خدمات مختلف از جمله آب، گاز و بهداشت با مشكل مواجه كرده است.
شهرستان 3.5 میلیون نفری مشهد دارای سه بخش به مركزیت شهرهای مشهد، ملك آباد و رضویه و حدود 400 روستا ،آبادی و كانون جمعیتی است.
به نظر می رسد آنچه آبرسانی به بافت نیم میلیون نفری، متراكم و در حال رشد روستایی مشهد را با مشكل جدی روبرو كرده است نه كمبود بودجه بلكه توسعه نامتوازن و سوء مدیریت است.
3221 / 6053
مشهد- ایرنا- آبرسانی به 358 روستای شهرستان مشهد با مشكل مواجه است كه بر اساس اعلام عوامل اجرایی رفع این مشكل در گرو تامین اعتبار كافی است.