روزنامه روزان در يادداشتي به قلم جمشيد عدالتيان عضو اتاق بازرگاني تهران آورده است: اما اينكه چگونه انجام ميشود، ممكن است به استفاده از كوپن منجر شود حالا روزگار تغيير كرده و اگر زماني از كوپن استفاده ميشد، حالا از كالابرگ الكترونيكي استفاده ميشود.
در كل بايد بگويم كه وضعيت كشور بحراني است و اينها نشانهاي از بحران است. بايد ديد كه طبقات آسيبپذير جامعه كه زياد هم شدهاند، در اين شرايط چطور زندگي ميكنند. دولت هر بار يك راهكار را در پيش ميگيرد؛ يك بار يارانه نقدي و اين بار هم كالابرگ الكترونيكي. آنچه مهم است كمك به اقشار آسيب پذير است.
توزيع چنين كالابرگ يا كوپن ها قطعا روي بازار تاثير رواني ميگذارد. توزيع كوپن به معناي اين است كه جامعه وارد مرحله بحراني شده است؛ اين پيام طرح است. البته دولت چارهاي ندارد جز اينكه مسئله را به گونهاي مديريت كند.
با توزيع كالابرگ صف هاي طولاني ايجاد ميشود و شكل كلي اقتصاد به هم خواهد خورد، پيش از اين هم ديديم كه در تخصيص ارز 4200 به كالاهاي اساسي، مردم نصيبي از آن نبردند. به نظر ميرسد كه با توجه به احتمال قطعي شدن ممنوعيت اختصاص ارز 4200 به كالاهاي اساسي، بايد اين مصوبه را با توزيع كوپن در يك راستا دانست، يعني دولت قصد دارد كمك خود به مردم را از طريق كالابرگ ارائه كند. هر طرحي خوبي و بديهايي دارد اما به طور قطع توزيع كوپن ميتواند سبب ايجاد صفهاي طولاني شده و در نهايت بار رواني خود را بر اقتصاد تحميل كند.
از روز گذشته نمايندگان مصوبهاي را در خصوص كالابرگ و استفاده از آن تصويب كردند و مسئله استفاده دوباره از كوپن در شبكه هاي مجازي داغ شد. چيزي كه حالا مردم از آن با عنوان بازگشت كوپن ياد ميكنند. اما اين مصوبه چقدر ميتواند براي مردم مفيد باشد و چه تاثيراتي بر اقتصاد داشته باشد.
مجلس در اين مصوبه دولت را مكلف كرد در سال 1398 مابهالتفاوت ريالي 14 ميليارد دلار از منابع حاصل از صدور نفت سهم خود را به شيوه واردات يا خريد و حمايت از توليد داخل و توزيع كالاهاي اساسي، دارو، تجهيزات پزشكي و نهاده هاي كشاورزي و دامي با نرخ ارز ترجيحي، واردات يا خريد توليدات داخل و توزيع كالاهاي اساسي، دارو و تجهيزات پزشكي و نهادههاي كشاورزي و دامي با نرخ ارز نيمايي و اختصاص مابه التفاوت آن با نرخ نيمايي صرف حمايت از معيشت مردم و حمايت از توليد كند.
منبع: روزنامه روزان، 1397.12.14
گروه اطلاع رساني**9117**9131
تهران- ايرنا- دولت براي تنظيم بازار ناچار به استفاده از كالابرگ است. در حقيقت دولت چارهاي ندارد جز اينكه راهكاري در پيش بگيرد تا اقشار آسيب پذير كمتر با مشكل رو به رو شوند. براي گذراندن اين دوران سخت راهكاري جز جيره بندي وجود ندارد.