به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، به تازگی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا آماری را از تعداد بالای خودكشی در میان نظامیان و كهنه سربازان این كشور اعلام كرد. وی در سخنرانی چند روز قبل خود عنوان داشت در ایالات متحده به صورت میانگین روزانه نزدیك به 20 نظامی كنونی یا بازنشسته این كشور خودكشی می كند.
آمار فوق از این جهت از نگاه رئیس جمهوری آمریكا و رسانه ها و تحلیلگران مهم و نگران كننده است كه تعداد حدود 6 هزار خودكشی در میان مهمترین شهروندانی این كشور كه باید الگوی میهن پرستی برای بقیه باشند حدود 1.5 برابر بیشتر از آمار خودكشی در میان جمعیت كل آمریكا و دیگر حوزه های كاری و غیرنظامیان این كشور برآورد شده است.
**تراژدی خودكشی نظامیان
دونالد ترامپ این آمار را یك تراژدی برای ایالات متحده توصیف كرد. بنا بر اعتراف رئیس جمهوری آمریكا نرخ خودكشی در میان افرادی كه دارای سابقه حضور در ارتش آمریكا از 11 سپتامبر 2001 و شركت در دو جنگ خاورمیانه هستند، به شدت افزایش یافته است.
تارنمای شبكه تلویزیونی «فاكس نیوز» نوشت: رئیس جمهوری آمریكا با غیرقابل باور خواندن این آمار در میان سربازان و پرسنل نظامی، خواستار انسجام ملی برای رفع این چالش شد و برای این امر فرمان اجرایی را در زمینه یافتن ریشه های این بحران و راه حل های رفع آن صادر كرد.
از جمله نكات مهم در سخنان دونالد ترامپ آن است كه در ده سال گذشته و با اتمام نسبی دو حمله نظامی این كشور به افغانستان و عراق بر میزان آمار خودكشی ها افزوده شد. به نوشته روزنامه «یو.اس.ای تودی» اكنون وی دستور داده است تا نهادهای این كشور راه هایی را برای جلوگیری از خودكشی سربازان بیایند.
ترامپ تلاش می كند سازمانی را در سطح اعضای كابینه ایجاد نماید تا اقدامات دولت های فدرال برای ارائه خدمات به نظامیان كنونی و سابق را هماهنگ كند. ابتكار ترامپ با عنوان «نقشه راه رئیس جمهوری برای تقویت كهنه سربازان و پایان تراژدی ملی خودكشی» (PREVENTS Initiative) نام گرفته است. در این طرح بخش های دولتی با همكاری نهادهای خصوصی و دولت های محلی از همه تلاش ها در جلوگیری از خودكشی این دسته از افراد بهره می برد.
به نوشته این روزنامه از 2008 تا 2016 هر ساله بیش از 6 هزار سرباز یا بازنشسته نظامی آمریكایی جان خود را گرفته اند كه تعداد كل این آمار به 54 هزار نفر رسیده است. این اقدام ترامپ پس از آن اتخاذ شد كه دستگاه های دولتی آمریكا اعلام كردند از زمان ریاست جمهوری ترامپ اقدامات در زمینه رسیدگی به امور نظامیان كمتر شده است به عنوان نمونه درحالی كه بودجه ای 6 میلیون دلاری برای تبلیغات جهت كاستن از خودكشی نظامیان درنظر گرفته شده بود در سال گذشته میلادی تنها 57 هزار دلار از سوی نهادهای مربوط صرف این امر شد. به همین دلیل برنامه ای ده ساله در كنار بالاترین سطح حمایت های كلینیكی از نظامیان در نظر گرفته شده است.
به نوشته رسانه های آمریكایی بسیاری از این افراد كه دست به خودكشی زده اند روزگاری در عراق و افغانستان مشغول جنگ بودند. به نظر می رسد پس از پایان دوره حضور این افراد در ارتش نسبت به شرایط زندگی و حتی صدمات جنگی آن ها بی توجهی شده است. به عنوان نمونه یكی از این افراد «رایان لاركین» تفنگدار دریایی آمریكا بود كه دو دوره در عراق و دو بار در افغانستان خدمت كرده بود. به نقل از نزدیكان وی، رایان مدت ها از وجود مشكلات جسمی سخن می گفت اما هیچ كس آن را جدی نمی گرفت. پدر وی عنوان داشت پس از تحقیقاتی كه بعد از مرگ وی صورت گرفت مشخص شد كه از جراحتی در مغز رنج می برد كه در اثر جنگ و آموزش های نظامی قبل از آن ناشی شده بود اما پیش تر شناسایی نشد.
** پیامدهای لشگركشی و تجاوز
خودكشی نظامیان در كنار بسیاری از چالش های اجتماعی از جمله نتایج چند دهه جنگ و اشغال از سوی آمریكا به شمار می روند. این درحالی است كه تحلیلگران حتی واقعه تروریستی 11 سپتامبر 2001 كه موجب راه اندازی دو جنگ خونین شد، را نیز نتیجه مستقیم همین سیاست های تجاوزكارانه ارزیابی می كنند. تارنمای نشریه «National Interest» گزارشی را در زمینه پیامدهای سیاست های سالیان اخیر كاخ سفید و ضرورت اصلاح آن از طریق بازگرداندن نیروهای نظامی ایالات متحده از جنگ های خارجی منتشر كرده و آورده است دونالد ترامپ اكنون این فرصت را دارد تا سابقه حضور نظامی واشنگتن را پاك كند و حرف آخر بزند كه بیش از این به جنگ در كشورهای خارجی ادامه نمی دهد.
به نوشته این گزارش آمریكا نباید در جنگ های بی پایان خود را درگیر كند زیرا این كشور را خفیف می سازد. تحقیقات گذشته هم نشان می داد كه نتایج فاجعه بار جنگ در سال های بعد نمایان می شوند. «سامانتا پاور» مقام پیشین دولت ایالات متحده هم سال ها قبل در همین زمینه گفته بود «این پیامدی است كه مداخله به بار آورده است. ... باید توجه داشت و از تجربه های پیشین درس گرفت».
این نشریه آمریكایی مدعی شد سیاست جنگی آمریكا از دهه 1980 به تدریج تغییر كرد و اكنون باید از سال ها مداخله و جنگ در كشورهای دیگر درس گرفت. «رونالد ریگان» حضور نیروهای آمریكایی در لبنان را اجرایی كرد و باعث مرگ تعداد زیادی از آمریكایی ها بدون دستاوردی مهم شد. در سال های بعد بن لادن و القاعده و عملیات تروریست آن ها موجب حضور آمریكا در جنگ هایی شد كه تنها جان نظامیان آمریكایی را گرفت.
براساس این تحلیل دستاوردهای این خط مشی از بین رفتن شفافیت بود كه موجب كشته و مجروح شدن غیرنظامیان و تعداد زیادی از نیروهای آمریكایی شد. خودكشی نظامیان و كهنه سربازان آمریكایی هم یكی دیگر از نتایج این سیاست ها بود.
این گزارش تاكید دارد: مسئول این شرایط سیاستگذاران آمریكایی هستند كه به كشورها حمله می كنند و به منازعات قومی آن ها دامن می زنند. سپس مقام های آمریكایی می خواهند با یك مداخله دیگر اشتباه قبلی خود را پاك كنند، اما چالش های جدیدی را ایجاد می كنند و باعث دور جدیدی از پیامدهای ویرانگر جنگ می شوند. در این چرخه هر جنگ آمریكا جان های بیشتری را در ایالات متحده و دیگر كشورها می گیرد و بر تعداد دشمنان كاخ سفید می افزاید.
پژوهش**9130
تهران- ایرنا- خودكشی نظامیان و كهنه سربازان آمریكا از جمله چالش هایی است كه كاخ سفید حدود 10 سال پس از جنگ در دو كشور عراق و افغانستان با آن دست به گریبان شده و رئیس جمهوری این كشور را به فكر كاهش تعداد تلفات 6 هزار نفر در سال انداخته است.