به گزارش ایرنا، بارش های موثر سال زراعی 97-98 در نقاط مختلف كشور، تالاب ها را در وضعیت مناسبی قرار داده است.
بارش های بهاره در چهارمحال و بختیاری در حدود 250 میلیمتر گزارش شده است و با احتساب آن بارش های سال زراعی جاری استان به 687 میلیمتر افزایش یافته است.
در چهارمحال و بختیاری كه سرچشمه رودخانه های زاینده رود، كارون و بخشی از رودخانه دز است، تغییر اقلیم و بدنبال آن تغییر بارش ها از برف به باران و افزایش دما این استان را طی یك دهه اخیر با پدیده خشكسالی مواجه كرد.
خشكیدگی 60 هزار هكتار از جنگلهای زاگرس و 500 هكتار از مراتع و گون زارهای استان، ممنوعه شدن تمامی 10 دشت اصلی این استان، فرونشست دشت ها، خشك شدن 58 درصد آب چشمه ها، قنات ها و چاه ها، شكل گیری چشمه های گرد و خاك و گسترش پدیده بیابان زایی بخشی از تبعات خشكسالی در این استان بوده است كه به شدت متوجه منابع طبیعی و محیط زیست آن است.
تالاب های استان نیز در 10 سال گذشته با كاهش شدید آورد آب مواجه بودند و بخشی از این تالاب ها خشك شده بود به گونه ای كه در سال 96 میزان آورد آب تالاب بین المللی چغاخور با كاهش 85 درصدی نسبت به سال گذشته آن به 5 میلیون و 500 هزار مترمكعب رسید.
اما بارش های موثر در زمستان سال گذشته و بهار امسال بخشی از نگرانی ها را برطرف كرده و وضعیت آب در این تالاب ها را تا بخش قابل توجهی بهبود داده است.
كارشناسان محیط زیست چهارمحال و بختیاری معتقدند كه اكنون آب در تالاب بین المللی گندمان سرریز كرده است و تالاب بین المللی چغاخور نیز 60 درصد آبگیری شده است.
چهارمحال و بختیاری دارای تالابهای مهم چغاخور، گندمان و سولقان است كه هریك از ارزش علمی و طبیعی بالایی برخوردار است و در فصول مختلف سال میزبان گردشگران و دوستداران طبیعت و محیط زیست است.
تالاب بین المللی چغاخور از زیباترین و بزرگتریـن تالاب های چهارمحال و بختیاری است و این تالاب در سایت رامسر ثبت شده است و در نزدیكی شهر بلداجی و در مسیر شهركرد- خوزستان قرار دارد.
این تالاب بر اساس مطالعه رتبه بندی تالاب ها رتبه هشتم را در بین 75 تالاب مهم كشور به خود اختصاص داده است.
تالاب چغاخور را مرغزاری وسیع در برگرفته است كه مساحت آن حدود 700هكتار برآورد شده است و این مرغزار در ماه های اردی بهشت تا مهر كه سطح آب تالاب روبه كاهش می گذارد از این هم وسیع تر می شود.
این ناحیه، آب و هوایی مرطوب با تابستان های معتدل و زمستان های سرد دارد و از نقاط ییلاقی چهارمحال و بختیاری است.
از انواع پرندگان دائمی یا مهاجری كــه در تـالاب بین المللی چغاخور شناسایی شده اند؛ می توان به انواع مرغابی، غاز و اردك، آنقوت، چنگر، انواع حواصیل، لك لك سفید، خروس كولی و فلامینگو اشاره كرد.
در تـالاب بین المللی چغاخور غیر از پرندگان یاد شده انواعی از آبزیان نیز زیست میكنند كه ماهی كپور و كولی از مهمترین آنهاست.
همچنین زیست نوعی ماهی از خانواده گامبوز ماهی گورخری در این مكان است.
تالاب بین المللی گندمان با 980 هكتار وسعت و 2 هزار و 219 متر ارتفاع از سطح دریا جزو 10 تالاب برتر پرنده نگری ایران و مهمترین زیستگاه جانوری كشور برای اسكان دائم پرندگان بومی و تخم گذاری پرندگان مهاجر است.
این تالاب در 70 كیلومتری مركز استان قرار دارد.
تالاب گندمان بعنوان یكی از آبگیرهای حوزه آبریز آقبلاغ با فاصله ای نه چندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته است، به طوری كه بخشی از آب خروجــی تالاب چغاخور به این تالاب سرازیر می شود.
اطراف آن نیز همچون تالاب چغاخور پوشیده از مرغزاری زیبا است. بیش از 25 گونه پوشش گیاهی تالاب و زمین های حاشیه آن را تشكیل می دهند.
این تالاب زیستگاه حدود 11 گونه ماهی از جمله انواع سیاه ماهی، كپور و ماهی كولی و دوزیستانی همچون وزغ و قورباغه و خزندگانی نظیر لاك پشت است.
وجود 48 گونه پرنده بومی و مهاجر مانند انواع اردك، خوتكا، عقاب، دلیجه، كبك، تیهو، درنا، بلدرچین، كشیم، بوتیمار، حواصیل، كفچــه، لك لك، فلامینگو، غاز خاكستری و قو را به یكی از مناسبترین مكان های پرنده نگری در تمام فصول سال برای علاقمندان تبدیل كرده است.
تالاب سولقان در 6 كیلومتری شــهر ناغان قرار دارد و منبع تامین آب تالاب، آب حاصل از ذوب برف ها و همچنین روان آب های سطحی است و رودخانه دائمی به تالاب وارد نمی شود.
عمده كاربری های آن در درجه اول سیراب ساختن مراتع اطراف تالاب است كه مورد استفاده دامداران منطقه قرار می گیرد.
در گذشته این تالاب محل زادآوری پرندگان آبزی به خصوص اردك بود و بیش از 25 گونه گیاهی و 11گونه ماهی از جمله ســیاه ماهی و كپور در تالاب زیست می كنند.
حدود 48 گونه پرنده بومی و مهاجر از جمله انواع اردك، خوتكا، عقاب، دلیجه، كبك، بلدرچین، درنا، كشیم، بوتیمار، حواصیل، لك لك، فلامینگو، غاز، قو و همچنین پستاندارانی چون موش صحرایی، شغال و روباه معمولی در این تالاب زیست می كنند.
به گزارش ایرنا، بهبود وضعیت تالاب ها باعث جلوگیری از بروز كانونهای گرد و غبار در این استان می شود.
7363/2097
شهركرد- ایرنا- بارش های اخیر جان تازه ای به محیط زیست چهارمحال و بختیاری بویژه تالاب های این استان بخشیده است.