به گزارش ایرنا، هرچند بارش ها از اوایل هفته در برخی مناطق آغاز شده بود اما گسترش و شدت بارش ها از بامداد دیروز (دوم اردیبهشت)، ساكنان واقع در شمال غربی كشور بویژه استان های آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان و آذربایجان شرقی را غافلگیر كرد؛ ارتفاع بارش ها در دامنه ها و شهرستان های برفگیر استان در مواردی حتی چهار متر هم گزارش شده است. البته دامنه برودت هوا تا ارتفاعات استان های همجوار هم رفت و در مناطق كوهستانی استان های شمالی و مركزی نیز بارش برف گزارش شد.
لغزندگی معابر بویژه راه های اصلی استان ها، تعطیلی مدارس و خسارت به باغات و مزارع این استان ها از آثار بارش برف آن هم در ماه اردیبهشت گزارش شده است.
** یخ زدگی باغ ها و راه ها در آذربایجان غربی
بسیاری از مردم آذربایجان غربی با گرم شدن هوا در فروردین ماه امسال روزهای گرم بهاری را به یكدیگر نوید می دادند و لباس ها و وسایل گرمایشی را راهی انبارها و بقچه ها كرده بودند اما سرمای اوایل اردیبهشتی غافلگیری همه را موجب شد و بر سخنان ابا و اجدادی این سرزمین در رابطه با «بی اعتمادی به هوای بهاری» صحه گذاشت.
در سی و سومین روز از فصل بهار كه همه مردم در انتظار استفاده از چاقاله بادام ها و چاقاله های زردآلو و آلوچه بودند، بارش برف سحرگاهی همه شهروندان این استان كوهستانی را غافلگیر كرد.
در این روز، برف وسیعی شهرهای مختلف شمال و جنوب آذربایجان غربی را فرا گرفت و بیش از 10 شهر استان درگیر این پدیده نادر در اواسط فصل بهار شد.
با بارش برف بهاری، دمای هوا نیز به میزان بسیار زیادی در آذربایجان غربی كاهش یافت و تا دمای منفی پنج درجه نیز پایین رفت كه نمایش روزهای زمستانی را در بسیاری از شهرهای استان به همراه داشت.
این بارش علاوه بر بروز مشكل برای شهروندان، مشكلات زیادی نیز در بخش های مختلف از جمله كشاورزی ایجاد و بسیاری از باغ های میوه را تا مرحله نابودی كامل پیش برد تا جایی كه رسول جلیلی رییس سازمان جهاد كشاورزی آذربایجان غربی به خبرنگار ایرنا گفت: 90 درصد خسارت به باغ های میوه های هسته دار و 60 درصد خسارت به باغ های انگور و سیب استان وارد شده است.
بر اساس اعلام اداره كل هواشناسی استان توده هوای سرد در استان تا چهارشنبه مستقر است و باغداران و كشاورزان در ساعات بحرانی دما در نیمه شب باید تدابیر لازم را بكار گیرند.
البته در حوزه راه ها، با وجود بارش مستمر برف و باران طی 24 ساعت گذشته همه راه های استان باز است اما به رانندگان توصیه شده از سفرهای غیرضروری بخصوص در گردنه های برفگیر خودداری كنند.
برای نمونه راهداران در شبانه روز گذشته چهار بار گردنه «زمزیران» در مهور مهاباد - سردشت را برفروبی و نمك پاشی كردند؛ بارش برف در این منطقه باعث غافلگیری رانندگان شد و ماموران راهداری ضمن برفروبی و نمك پاشی این مسیر سرنشینان 20 دستگاه خودرو را از برف نجات دادند.
بر اساس اعلام راهداری، اكنون برف در این گردنه از هشت تا 12 سانتی متر ارتفاع دارد و توصیه می شود رانندگانی كه زنجیرچرخ به همراه ندارند از این مسیر تردد نكنند.
این برف بهاری روزهای دوم و سوم اردیبهشت مدارس آذربایجان غربی را در برخی مناطق از جمله ارومیه، خوی و سلماس تعطیل كرد.
بر اساس گزارش ها، اشنویه با ثبت بارش 23 میلی متری طی روز گذشته پربارش ترین و چالدران با دمای پنج درجه سانتی گراد زیر صفر سردترین شهر استان بود.
** بارش چهار متر برف در ورزقان
از استان آذربایجان شرقی خبر می رسد بارش برف در مناطق مختلف این استان از جمعه گذشته آغاز شده است؛ ارتفاع برف در بعضی نقاط شهرستان ورزقان در 90 كیلومتری شمال شرق استان به حدود چهار متر می رسد.
در مجموع از 60 راه روستایی بسته شده این شهرستان، هنوز راه هفت روستا با وجود تلاش های شبانه روزی راهدارها بسته مانده و حتی بارش برف موجب تعطیلی مدارس شهرستان های هوراند و چاراویماق شده است.
گفته می شود میزان بارش برف چند روز اخیر در برخی شهرستان های استان از مجموع بارش زمستان بیشتر بوده است.
بارش ها موجب افزایش 70 سانتی متری تراز آب دریاچه ارومیه و نیز 50 سانتی متری تالاب بین المللی «قوری گول» شده است.
كارشناسان آب و هوایی استان بر این باورند كه بارش های سال جدید موجب شد كه میزان بارندگی سال آبی آذربایجان شرقی كه به طور متوسط سالانه 279 میلی متر بود از 340 میلی متر فراتر رود.
البته بارش باران سال جدید و سیلاب های ناشی از آن 168 میلیارد تومان به بخش كشاورزی آذربایجان شرقی خسارت زده است.
در شبانه روز گذشته بیشترین میزان بارش ها از كلیبر گزارش شده است.
در مجموع بارش برف در روزهای اخیر همچنین موجب افت شدید دما به زیر صفر در آذربایجان شرقی، بروز سرمای دیررس و خسارت به محصولات باغی و زراعی شده است.
** تعطیلی مدارس اردبیل برای دومین روز
در استان اردبیل نیز تداوم بارش برف و سردی هوا در مناطق سردسیر روز سه شنبه نیز برخی مقاطع تحصیلی را در شهرهای اردبیل، سرعین، خورش رستم، خلخال، هیر، نیر و نمین تعطیل كرد.
بارش برف كه از روز دوشنبه در اغلب مناطق مركزی و جنوبی استان اردبیل آغاز شده، همچنان تداوم دارد و پیش بینی می شود این وضعیت جوی تا بعد از ظهر سه شنبه ادامه داشته باشد.
بنا بر اعلام مركز مدیریت راه های اداره كل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اردبیل، در جاده های كوهستانی استان از جمله اردبیل - آستارا ، اردبیل - نیر، اردبیل - مغان، اردبیل - سرچم ، اردبیل - مشگین شهر - اهر و اردبیل - سرعین بارش برف گزارش شده است.
همچنین جاده اردبیل - آستارا كه روز گذشته بر اثر رانش زمین بسته شده بود بامداد سه شنبه با تلاش راهداران بازگشایی و تردد خودروها در آن جریان یافت.
** لغزندگی راه های زنجان
هرچند در استان زنجان نیز بارش برف گزارش شده اما بر اساس اعلام راهداری استان، همه جاده باز و تردد در آن بدون زنجیر چرخ امكانپذیر است.
البته هنوز بارش برف در آزادراه زنجان - قزوین، جاده ترانزیت زنجان - خرمدره - ابهر، زنجان - تهم - چورزق و زنجان - طارم جریان دارد.
طبق پیش بینی اداره كل هواشناسی استان زنجان سامانه بارشی فعال كه از روز گذشته آسمان این استان را فراگرفته بود عصر امروز از استان خارج و بدنبال آن كاهش یك تا پنج درجه را شاهد خواهیم بود.
براساس این پیش بینی، دمای كنونی شهر زنجان صفر درجه كه نسبت به روز گذشته 5 درجه كاهش یافته است و هم اكنون شاهد بارش پراكنده برف و باران در سطح استان زنجان هستیم.
** زمستان خیال جدایی از كردستان ندارد
آنگونه كه هواشناسی كردستان پیش بینی كرده، هوای استان این هفته كاهش هفت تا 9 درجه ای را تجربه می كند؛ در 24 ساعت گذشته در شهرستان های بیجار، سقز، بانه، مریوان، سروآباد، قروه، دهگلان و دیواندره بارش برف گزارش شد و انتظار می رود این بارش ها از امروز پایان یابد.
بارش برف در كردستان از روز شنبه (31 فروردین) آغاز شد و شهرستان دهگلان با دمای منفی 6 درجه زیر صفر سردترین شهر استان نام گرفت.
به طور متوسط در 24 ساعت گذشته به صورت متوسط در استان پنج میلی متر بارش رخ داده كه بیشترین آن در مریوان با 16 میلی متر، بانه 13 میلی متر و سقز 11 میلی متر به ثبت رسیده است.
بارش شدید برف و كولاك همچنین گردنه ژالانه در محور ارتباطی سروآباد به هورامان و روستاهای تابعه را مسدود كرده و سبب كُند شدن تردد وسایل نقلیه در برخی مسیرهای ارتباطی روستاهای این بخش شده است.
سامانه بارشی از روز گذشته بیشتر مناطق استان كردستان از جمله شهرستان سروآباد را فرا گرفته و باعث بارش های باران و برف در این مناطق شده است.
بارش برف در شهر سروآباد و روستاهای تابعه از ساعت 6 صبح امروز آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد.
شهرستان سروآباد دارای 40 كیلومتر راه اصلی، 160 كیلومتر راه روستایی و 120 كیلومتر راه فرعی (سروآباد به پاوه) است.
استان كردستان در یك منطقه سرد و كوهستانی واقع شده و هر سال بارش باران در این استان از اوایل پاییز شروع می شود؛ جاده های بین شهری این استان دارای 38 گردنه برفگیر و جاده های روستایی نیز دارای 66 گردنه برفگیر است.
** بارش ها تا سه روز آینده ادامه دارد
بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، بارش ها در نقاط مختلف كشور تا سه روز آینده ادامه دارد اما در روز پنجشنبه (5 اردیبهشت) این سامانه بارشی تضعیف و بارش ها به شكل پراكنده خواهد بود.
امروز بارش ها در آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان، قزوین، كردستان، كرمانشاه، بخش هایی از لرستان و ارتفاعات البرز در استان های البرز، تهران و سمنان ادامه می یابد كه در مناطق سردسیر به شكل برف خواهد بود.
همچنین بارش ها در پاره ای از مناطق مانند شمال شرق، استان های گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، بخش هایی از استان سیستان و بلوچستان به شكل رعد و برق و وزش باد شدید خواهد بود كه در مناطق مرتفع شمال شرق كشور بارش ها به شكل برف پیش بینی شده است.
شدت بارش ها امروز در استان های گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی و نیمه شمالی خراسان رضوی خواهد بود.
** آخرین وضعیت راههای كشور
مركز مدیریت راه های كشور، مسیرهای پلدختر- كوهدشت، پلدختر- دره شهر، محور قدیم پلدختر- خرم آباد، كمربندی دهلران ، راور- دیهوك، شهداد - نهبندان، اهواز – آبادان را تا اطلاع بعدی و اهرم - فراشبند مسدود اعلام كرده است.
همچنین محورهای غیرشریانی مسدود شامل عشق آباد - بردسكن، بندرتركمن - سه راهی یساقی، گمیشان - خواجه نفس (دارای انسدادیكطرفه ساعتی)، كمربندی بستان - سوسنگرد، چغازنبیل - شوشتر، بستان- چذابه، قدیم بستان - چذابه، زابل - هیرمند، فنوج - رمشك، چاهان- زرآباد، شهداد - اندوهجرد، طرود- معلمان و شادگان - سه راهی دارخوین است.
در حال حاضر بارش باران در برخی از محورهای استان های آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل، خراسان رضوی، قزوین، مازندران، گلستان و گیلان ادامه دارد و به هموطنان توصیه می شود پیش از مسافرت برای اطلاع از آخرین وضعیت راههای كشور عدد 141 را به شماره 1000141 پیامك و یا با شماره تلفن های 141 و 88925252 تماس بگیرند.
2025
آخرین وضعیت بارش برف در استانها
برف بهاری، نشانه دیگری از تغییر اقلیم
۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۳۷
کد خبر:
83288596
استانها- ایرنا- بارش برف در نیمه نخست فصل بهار و آن هم زمانی كه همه منتظر به شكوفه نشستن دشتها و درختان هستند، نشانه ای دیگر از تغییرات اقلیمی در سرزمین ایران به شمار می رود كه پنج استان در شمال غرب كشور را تحت تاثیر قرار داده است.