پيكر دو نفر از افراد سر بريده شده هم از تير چراغ برق آويزان شد تا «درس عبرتي» براي ديگران باشد. اين اتفاق براي دومين بار در يك سال گذشته واكنش جهاني را عليه عربستان برانگيخت. عربستان پائيز گذشته نيز به دليل قتل جمال خاشقجي متحمل فشارهاي جهاني شد.
به گزارش سايت شبكه خبري الجزيره، وزارت كشور عربستان با صدور بيانيهاي رسماً درباره اين اعدامها اطلاعرساني و ادعا كرد، اين افراد در مورد اتهامهاي حمله به تأسيسات امنيتي با مواد انفجاري، كشتن تعدادي از افسران امنيتي و همكاري با «سازمانهاي متخاصم» عليه منافع ملي كشور مجرم شناخته شدند. اين در حالي است كه فعالان شبكههاي اجتماعي و كاربران اينترنتي عربستان درباره اعداميها گفتند، 32 نفر از اعدام شدگان از ساكنان منطقه قطيف كه يك منطقه شيعه نشين است، بودند. دادستاني كل عربستان سعودي نيز پيش از اين اعلام كرده بود، هر روحاني و فعال شيعه كه نسبت به سياستهاي سركوبگرانه آل سعود اعتراض كند با حكم اعدام رو به رو ميشود.
به گزارش دويچه وله، يكي از اعداميان به صليب كشيده شده است. عربستان اين گونه اعدام را تنها در مواردي اجرا ميكند كه متهم جرم بسيار سنگيني مرتكب شده باشد.
حكم اعدام اين افراد در رياض، پايتخت عربستان، دو شهر مقدس مكه و مدينه و استان شرقي قصيم كه اقليت شيعه درآن زندگي ميكنند، اجرايي شد. خبرگزاري رسمي عربستان (واس) در گزارشي درباره اين اعدامها نوشت، اين مردان به خاطر «داشتن تفكرات تروريستي و افراطي و تشكيل شبكههاي ترور براي آسيب زدن به امنيت كشور و بيثبات كردن كشور» اعدام شدند. پيكر بيسر دو نفر از افراد اعدام شده براي چند ساعت از تيرهاي چراغ برق آويزان بود كه اين اقدام وحشتناك خشم عمومي را در عربستان برانگيخت.
اين نخستين بار نيست كه دولت عربستان در يك روز دست به اعدام دسته جمعي ميزند. حدود سه سال قبل در سال 2016 نيز در يك روز 47 شهروند سعودي مخالف دولت از جمله شيخ نمر، رهبر شيعيان عربستان اعدام شدند كه در آن زمان هم واكنشهاي بينالمللي زياد بود اما از آنجا كه هم در سال 2016 و هم ديروز چهارشنبه متحدان غربي و اروپايي عربستان از جمله امريكا و انگليس با انفعال و سكوت، از اقدامهاي ضد حقوق بشري عربستان و اعدامهاي دسته جمعي در اين كشور حمايت كردند، تا كنون اقدام عملي جدي در سطح بينالملل عليه رياض انجام نشده است.
اين سكوت متحدان غربي و اروپايي عربستان در قبال اعدام دسته جمعي روز سهشنبه و ديگر نقضهاي حقوق بشر در اين كشور در حالي است كه هنوز افكار عمومي جهان نتوانسته ترور بيرحمانه خاشقجي، روزنامه نگار منتقد سعودي در كنسولگري عربستان در استانبول را هضم كند و سؤالهاي بسيار زيادي درباره اين پرونده بيپاسخ مانده است.
** جهان در انتظار يك ركورد تازه
بنا بر گزارش سازمان عفو بينالملل، در سال گذشته ميلادي نيز در عربستان 149 نفر اعدام شدند و امسال در حالي كه تنها 4 ماه از سال ميگذرد، بنا بر آمار رسمي كه خبرگزاري واس عربستان منتشر كرده، دست كم 100 نفر در عربستان اعدام شدهاند و بعيد نيست تا پايان سال شمار اعداميهاي 2019 از 2018 بسيار بيشتر شود. وبگاه امريكايي «بيزنس اينسايدر» نيز حدود يك ماه پيش در گزارشي اعلام كرده بود، عربستان در سال 2019 در زمينه اجراي اعدام يك ركورد جديد از خود به جاي گذاشته است.
همين حالا هم عربستان دومين كشور در سطح جهان از نظر تعداد اعداميها و نخستين كشور از نظر تعداد سر بريدنها است. شبكه خبري سيانان امريكا درباره افزايش اعدامها و سركوبها در عربستان ديروز چهارشنبه در گزارشي نوشت، از زماني كه محمد بن سلمان، وليعهد سعودي در سال 2015 براي نخستين بار در صحنه سياسي عربستان ظاهر شد، سركوب مخالفان هم شدت گرفت. او كه كار سياسي خود را با رياست بر وزارت دفاع آغاز كرد و تا سطح وليعهد ارتقا داد، در سالهاي اخير دستور سركوب و از ميان برداشتن بسياري از فعالان، شاهزادگان و تجار، زنان و حاميان حقوق بشر را صادر كرده است و همه آنها را به خيانت به كشور و اعمال خرابكارانه عليه امنيت كشور متهم ميكند.
** انتقاد ظريف از مصونيت تيم «ب»
در چنين شرايطي كه قدرتهاي جهاني در قبال عربستان، اين كشور ثروتمند نفتي سكوت كردهاند، محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان به گردن زدن 37 نفر در عربستان واكنش نشان داد و گفت: عضويت در تيم بولتون، بن سلمان، بن زايد و بيبي (نتانياهو) به هر جنايتي مصونيت ميدهد.
ظريف عصر سهشنبه در يادداشت توئيتري خود نوشت: پس از چشم پوشي از قطعه قطعه كردن يك روزنامه نگار، وقتي كه عربستان سعودي 37 مرد را در يك روز گردن ميزند هيچ نجوايي از دولت ترامپ شنيده نميشود حتي وقتي كه يكي را دو روز پس از عيد پاك مصلوب ميكند. وي تصريح كرد: عضويت در تيم «ب» – شامل بولتون، بن سلمان، بن زايد و بيبي – به هر جنايتي مصونيت ميدهد.
** جان بيارزش انسان در عربستان
عفو بينالملل هم با محكوم كردن گردن زدن 37 نفر در عربستان در بيانيهاي اعلام كرد: محاكمه اين افراد بسيار ظالمانه صورت گرفته و اعدام «عبدالكريم الحواج» در حالي كه كمتر از 18 سال سن داشت نقض آشكار قوانين بينالمللي است. به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه خبري الخليج آنلاين، در بيانيه اين سازمان آمده است، اعدامها در عربستان شاهدي هولناك براين است كه جان انسان براي سعوديها هيچ ارزشي ندارد و مقامات سعودي از مجازات اعدام به عنوان ابزار سياسي براي سركوب مخالفان از اقليت شيعه در اين كشور استفاده ميكند.
پيشتر عفو بينالملل با بررسي وضعيت حقوقي كارگران خارجي، اقليت شيعه در شرق عربستان، شكنجه زندانيان، مجازات غيرقانوني اعدام و ممنوعيت فعاليتهاي مدني و حقوقي؛ گزارش سالانه خود از وضعيت بحراني حقوق بشر در عربستان سعودي را منتشر كرده بود. «علي الدبيسي»، رئيس سازمان «اروپايي - سعودي حقوق بشر» نيز در واكنش به اعدام 37 نفر در عربستان گفت: اين اقدامات نشان داد كه دولت رياض نميخواهد دست از جنايتهاي خود بردارد. اين اعدامها، دومين موج گردن زدن در دوران ملك سلمان است و اكثريت افراد اعدام شده را شهروندان شيعه عربستان تشكيل ميدادند. وي با اشاره به اينكه دولت رياض به همگان ثابت كرده است كه گوشش به هيچ يك از درخواستهاي بينالمللي براي برقراري انصاف و عدالت بدهكار نيست، افزود: خانواده اين قربانيان از زمان اجراي حكم اعدام فرزندانشان اطلاعي نداشتند.
منبع: روزنامه ايران، 1398.02.05
گروه اطلاع رساني**2002**
تهران- ايرنا- در حالي كه هنوز پرونده قتل جمال خاشقجي، روزنامه نگار منتقد سعودي داغ است و جامعه جهاني همچنان منتظر برملا شدن جزئيات اين ترور سياسي وحشيانه است، روز سهشنبه 37 شهروند سعودي با ادعاي مبارزه با تروريسم در عربستان به شيوه «سر بريدن»، اعدام شدند.