جو بايدن، معاون اول رئيسجمهور سابق آمريكا آخرين نفر دموكراتهاست كه پا به ميدان انتخابات رياستجمهوري 2020 گذاشته است. در انتخابات رياستجمهوري آمريكا، ابتدا دو حزب رقابتهاي مقدماتي را براي شناخت نامزد نهايي خود برگزار ميكنند و سپس يك نفر از هر حزب در رقابت پاياني شركت ميكند. جو بايدن براي حضور در انتخابات رياستجمهوري، بايد در رقابت با 19 همحزبياش، پيروز شود. در ميان تمام چهرههاي دموكرات، برني سندرز كه سال 2016 در يك اقدام عجيب و خلاف رويه، ناچار شد عرصه را به هيلاري كلينتون واگذار كند، سرسختترين رقيب براي او به شمار ميرود.
هر چند نظرسنجيهاي هشت ماه پيش ميگويند بايدن آراي بيشتري از سندرز دارد ولي كمتر كسي است كه بتواند در برابر شعارهاي مردمپسندي كه سندرز ميدهد، از او پيشي بگيرد. كمپين سندرز كه همچون دوره قبل با كمكهاي مردمي فعاليت ميكند در كمتر از يكهفته توانسته 10 ميليون دلار كمك جمعآوري كند. در دوراني كه بيش از نيمي از جوانان آمريكايي از ايدههاي سوسياليستي حمايت ميكنند، سندرز علاوهبر طبقه متوسط و تحصيلكرده آمريكا، بهراحتي توانايي جذب پايگاه كارگري ترامپ را دارد. اما حزب دموكرات و حداقل هسته مركزي اين حزب همچون سال 2016، زياد به اين مسائل توجه نميكند و بيشتر تمايل دارد جو بايدن را مقابل ترامپ ببيند.
رهبران حزب دموكرات ممكن است بار ديگر امور را طوري بچينند كه به جاي يك سوسيال دموكرات، جو بايدن يعني يك دموكرات كلاسيك نامزد نهايي دموكراتها شود. اين بار هم آيا سندرز قرباني يك رقابت درون حزبي ميشود يا خير، مشخص نيست اما به نظر ميرسد دموكراتها تنها اميدشان به بايدن است و تلاش خواهند كرد او را وارد اين رقابت كنند.
**ترامپ و تلاش براي بقا
آرايش انتخابات رياستجمهوري 2020 آمريكا ديگر تقريبا براي دونالد ترامپ و مشاورانش مشخص شده است. او تقريبا در حزب جمهوريخواه رقيبي ندارد، چراكه بر اساس نظرسنجي موسسه «گالوپ»، 89 درصد از طرفداران حزب جمهوريخواه در آمريكا به ترامپ ديد مثبتي دارند. با اين حال پايگاه هيل نوشته است كه تيم انتخاباتي ترامپ با به كارگيري گروهي از مشاوران، در تلاش است اطمينان حاصل كند كه كميته مركزي حزب در گردهمايي نهايي در مورد انتخابات 2020، بدون چالش خاصي ترامپ را بهعنوان نماينده حزب در انتخابات رياستجمهوري معرفي ميكند. اما او در حزب دموكرات بيرقيب نيست.
ترامپ پيشتر پيشبيني كرده بود كه از حزب رقيب، «برني سندرز» يا «جو بايدن» رقيب او در انتخابات 2020 خواهند بود. حالا اما اصليترين رقيبش يعني جو بايدن- كه از نظر سابقه فعاليت سياسي، بين ترامپ و او هيچشباهتي وجود ندارد- پا به ميدان گذاشته است. ترامپ اما بيشتر از بايدن، از سندرز و شعارهاي جذاب او براي طبقات ضعيف جامعه نگران است. سه منبع مطلع در اين زمينه به «ديليبيست» گفتهاند كه ترامپ ميگويد اين احتمال براي سندرز وجود دارد كه با رويكرد پوپوليستي خود حمايت حاميان ترامپ را از آن خود كند. با اين حال دونالد ترامپ ادعا ميكند نگراني خاصي براي انتخابات رياستجمهوري ندارد. او بهمحض اعلام كانديداتوري چهرههاي مطرح از حزب رقيب، دست به توئيتر ميشود و رقباي احتمالياش را به سخره ميگيرد.
يك روز اين رقيب «برني سندرز» سناتور دموكرات مجلس سنا بود و حالا «جو بايدن» معاون اول باراك اوباما و احتمالا اصليترين رقيب او. ترامپ در واكنش به نامزدي بايدن، در توئيتر، خطاب به او نوشت: «جو خوابآلود، به اين مسابقه خوش آمدي. من تنها اميدوارم كه باهوش باشي، چيزي كه مدتهاست درباره آن شك دارم، تا در انتخابات درونحزبي به موفقيت برسي. تو بايد با مردمي روبهرو شوي كه ايدههايي بسيار مخرب و دمدمي دارند. اما اگر بتواني در اولين مرحله به موفقيت برسي آنگاه تو را در خط شروع خواهم ديد.» ترامپ مدعي است كه در انتخابات 2020 دموكراتها توان پيروزي بر او را «در يك انتخابات قانوني» ندارند.
او چند هفته پيش و با تشديد مبارزات براي انتخابات رياستجمهوري، تمركز خود را بر ايالتهايي گذاشته كه به صورت سنتي به دموكراتها راي ميدهند. ترامپ گفته خواستار به دست آوردن ايالتهايي است كه آراي آنها را در انتخابات 2016 از دست داده است. ترامپ نميخواهد سال آينده، نامزد شكستخورده انتخابات باشد، اما شعارهاي پوپوليستي و راستافراطي او، تنها معطوف به طبقاتي خاص ميشود.
**مهره اصلي دموكراتها به ميدان آمد
به نظر نميرسد ليست نسبتا بلندبالاي دموكراتها براي انتخابات رياستجمهوري 2020، بعد از اعلام كانديداتوري پنجشنبهگذشته «جو بايدن» معاون اول باراك اوباما، ديگر جاي خالي داشته باشد. دموكراتها اصليترين چهره خود را به ميدان آوردهاند. نظرسنجيها ميگويند او اصليترين و محبوبترين رقيب رئيسجمهور آمريكا در حزب دموكرات است. بايدن پنجشنبهگذشته از طريق يك پيام ويدئويي در توئيتر اعلام كانديداتوري كرد. بايدن با شعار «آمريكا يك ايده است» و «ما در ميانه نبردي براي روح اين ملت هستيم» سياستهايش را در هشت محور اعلام كرد. او در اين پيام، مستقيما دست روي گسلهايي گذاشته كه در دولت ترامپ بيش از پيش دهان باز كرده است.
او به خطر افتادن «ارزشهاي واقعي و جايگاه آمريكا در جهان» را انگيزهاش براي حضور در انتخابات سال آينده اعلام كرده است: «ارزشهاي واقعي اين ملت، جايگاهمان در جهان، دموكراسيمان و هر آنچه آمريكا را آمريكا كرده، به خطر افتاده است.» در بخشي از اين پيام ويدئويي كه تصاويري از سياهپوستان آمريكايي به چشم ميخورد، بايدن به درگيري خونين نژادپرستان سفيدپوست در شارلوتزويل كه عمدتا طرفداران ترامپ به شمار ميروند، مخالفان نژادپرستي اشاره كرده و گفته است كه بايد براي ضمير اين ملت مبارزه كرد. بايدن تاكيد كرده كه «اگر ما به دونالد ترامپ فرصت هشت ساله در كاخ سفيد بدهيم او براي هميشه و از اساس، شخصيت اين ملت را از آنچه هست، تغيير خواهد داد و من نميتوانم بايستم و نظارهگر چنين اتفاقي باشم.»
جو بايدن 76 ساله پرسابقهترين سياستمداري خواهد بود كه در رقابتهاي درونحزبي دموكراتها براي انتخابات آتي شركت ميكند. او 6 دوره در مجلس سناي آمريكا حضور داشته و در دو دوره رياستجمهوري باراك اوباما، معاون او بود. جو بايدن در سالهاي 1988 و 2008 داوطلب نامزدي حزب دموكرات براي انتخابات رياستجمهوري بود. سال 1988 او با افشاي رسوايي تقلب ادبي(كپيكردن متن سخنراني) ناچار به كنارهگيري شد. همين مساله باعث شده تعدادي از دموكراتها با اشاره به ناكامي بايدن براي پيروزي در انتخابات مقدماتي درونحزبي در سالهاي 1988 و 2008، آنها را بهعنوان دلايلي كه وي نميتواند نامزدي قوي براي سال 2020 باشد، بدانند.
علاوهبر اين، بايدن متهم به رفتارهاي خارج از عرف با زنان است. چند زن او را به سوءاستفاده متهم كردهاند. بر همين اساس امي لاپووس، نماينده دموكرات آمريكا در گفتوگو با يك نشريه محلي در ايالت كنتيكت از بايدن خواسته وارد كارزار انتخابات رياستجمهوري 2020 نشود. لاپووس گفته است: «محبت و صميميت ناخواسته درست نيست. شيءنگاري جسمي زنان درست نيست.»
**بيل ولد- جمهوريخواه
ويليام فلويد وِلد يا همان بيل ولد 73 ساله، تاكنون تنها فرد شناختهشدهاي است كه از حزب جمهوريخواه كانديداي انتخابات رياستجمهوري 2020 شده است. او دو دوره فرماندار ايالت ماساچوست در سالهاي 1991 تا 1997 بود. ولد در بيانيهاي با اعلام رسمي نامزدي در انتخابات سال 2020، گفته است: «در اين دوران نزاعهاي مداوم سياسي كه هر دو حزب مشغول نبرد براي «پيروزي به هر قيمت» هستند، كسي به صداي مردم آمريكا گوش نميكند و ملت ما رنج ميبرد.»
ولد ميگويد 6 سال ديگر ادامه آنچه در دو سال گذشته از كاخ سفيد ديده شده «يك تراژدي سياسي» خواهد بود. البته او مسير بسيار سختي را در پيش دارد چراكه «كميته ملي حزب جمهوريخواه» در بيانيهاي گفته «هرگونه تلاش براي به چالش كشيدن كانديداتوري رئيسجمهور مطلقا به جايي نميرسد.» شايد همين واكنش باعثشده تا «ولد» اعلام كند درصورت عدم موفقيت در انتخابات درونحزبي، قصد رقابت بهعنوان كانديداي مستقل را ندارد.
**برني سندرز
سال 2016 شايد تنها كسي كه توان مقابله با شعارهاي راست پوپوليستي ترامپ را داشت، برني سندرز با شعارهاي سوسياليستياش بود. همهچيز براي رقابت درونحزبي به نفع او مهيا بود اما با وجود آراي بيشترش نسبت به هيلاري كلينتون، دبيرخانه و كميته ملي حزب دموكرات، برخلاف مقررات او را از دور رقابتها خارج كردند. حالا چهار سال بعد، سندرز دوباره با همان شعارها به ميدان آمده است و از مبارزه با «بيعدالتي اقتصادي» سخن ميگويد. او ترامپ را «خطرناكترين رئيسجمهور تاريخ معاصر آمريكا» ميداند و به دنبال ايجاد «انقلاب سياسي» در برابر «طمعكاري نظام سرمايهداري» است.
سندرز سال 1990 از ايالتي كه شهردار يكي از شهرهايش بود، به مجلس نمايندگان آمريكا راه يافت و تا سال 2007 در اين مسئوليت ماند. او از سال 2007 نماينده ايالت ورمانت در مجلس سناست. از جمله شعارهاي او تامين اجتماعي رايگان، دانشگاهها و مدارس مجاني، نرمش در برخورد با پناهجويان، مبارزه با تبعيض عليه رنگينپوستان و كم كردن هزينههاي ارتش آمريكاست.
**كوري بوكر
كوري بوكر 49 ساله شباهتهاي زيادي به باراك اوباما، رئيسجمهور سابق آمريكا دارد. او هم ستاره اقبالش در سياست از ابتداي 40 سالگي با عضويتش در مجلس سنا اوج گرفته و از سوي ديگر درصورت پيروزياش در انتخابات دومين رئيسجمهور آفريقاييتبار آمريكا خواهد بود. بوكر به همين دليل ورود رسمياش به صحنه انتخابات رياستجمهوري را در روز اول فوريه كه به نام ماه سياهپوستان آمريكا نامگذاري شده است اعلام كرد. او از سرسختترين سناتورهاي مخالف دونالد ترامپ، رئيسجمهور آمريكاست.
بوكر اغلب با نطقهايش سياستهاي ترامپ را در زمينه مهاجرت و تغييرات اقليمي نقد ميكند. بوكر پيشتر شهردار بزرگترين شهر ايالت نيوجرسي و قبل از انتخابات شهردار نيوآرك بوده است. او خانه و زندگي خود را به يكي از بدنامترين محلههاي محروم نيوآرك برد كه همين مساله باعث شد با اختلاف آراي بالايي نسبت به رقيبش انتخابات را ببرد. او سعي دارد در مبارزات انتخاباتياش مشي گذشته را ادامه دهد. تمركز بوكر بر دفاع از محرومان و اقليتهاست.
**كامالا هريس
كامالا هريس 54 ساله، سناتور دموكرات كاليفرنيا، اولين آمريكايي هنديتبار و دومين زن آمريكايي آفريقاييتبار در تاريخ ايالات متحده آمريكاست كه به مقام سناتوري رسيده است. او پيش از ورود به سياست يك مقام قضايي بوده است. همين سابقه قضايي هريس باعث شد بتواند با سوالاتش برت كاوانا، نامزد موردنظر دونالد ترامپ براي عضويت در ديوان عالي آمريكا را به چالش بكشد. سوالات ساده و هوشمندانه هريس در جلسه بررسي صلاحيت كاوانا در سنا او را در افكار عمومي مطرح كرد.
هريس همچنين از طرفداران استيضاح ترامپ به دليل «ممانعت از اجراي عدالت» در جريان تحقيقات دخالت روسيه در انتخابات 2016 است. هريس در 21 ژانويه 2019 رقابت خود را در انتخابات رياستجمهوري سال 2020 آمريكا اعلام كرد و دوشعار اصلياش را «رهبري با همبستگي» و «بيانحقيقت» خواند. براي همين است كه او در سخنرانيهايش بر «بيان حقيقت» تاكيد ميكند. او از سوم ژانويه 2015 تا سوم ژانويه 2017 دادستان كل ايالت كاليفرنيا بود.
**تولسي گابارد
تولسي گابارد 37 ساله از سال 2013 نماينده ايالت هاوايي در مجلس نمايندگان است. او پيش از اين به كاپيتاني در گارد ملي ارتش آمريكا عضويت داشته و سابقه حضور بلندمدت در جنگ عراق را نيز داراست. يكي از مقاطع مهم دوران نمايندگي او سفرش به سوريه و ديدارش با مقامات بلندپايه اين كشور از جمله بشار اسد رئيسجمهور اين كشور بوده است. او گفته آمريكا جايگزيني براي اسد ندارد و درواقع او رئيسجمهور سوريه است.
وي همچنين از حمايت اوباما از تروريستها در سوريه انتقاد كرده است. با روي كار آمدن دونالد ترامپ رسانهها اعلام كردند گابارد با وي ديدار كرده است و احتمال دارد در سمت سخنگوي وزارت دفاع (پنتاگون) يا نماينده آمريكا در سازمان ملل متحد به خدمت دولت ترامپ درآيد. گابارد از منتقدان ترامپ و معتقد است او آمريكا را به برده عربستانسعودي تبديل كرده است. او همچنين معتقد است ترامپ، نتانياهو و بنسلمان مردم را به سمت فاجعه سوق ميدهند.
**اليزابت وارن
اليزابت وارن، شبيهترين فرد به برني سندرز در انتخابات درونحزبي دموكراتها از جهت تفكرات سوسياليستياش است. او در اين مسير تبليغاتش را از محلي آغاز كرد كه يك قرن پيش يكي از مهمترين اعتصابات كارگري آمريكا در آنجا انجام شده بود. شعارهاي اصلي وارن بيشتر حول نابرابريهاي اقتصادي ميگردد. او معتقد است شكاف طبقاتي در آمريكا نتيجه مشكلات ساختاري اين كشور هستند كه در خدمت «پولدارها» قرار دارد.
سناتور ايالت ماساچوست همچنين خواهان تقسيم و چند تكه شدن شركتهاي بزرگ فناوري آمريكايي مانند آمازون، گوگل و فيسبوك بهمنظور جلوگيري از انحصارطلبي آنهاست. بسياري سياستهاي وي را بيش از اندازه چپگرايانه ميدانند. وارن يكي از 9 نامزد حزب دموكرات بود كه با باراك اوباما ديدار داشت. وارن از حاميان سرسخت رژيم صهيونيستي است و ايران را خطري بالقوه براي آمريكا ميداند. با اين حال اعلام كرده در صورت رئيسجمهور شدنش به برجام بازخواهد گشت. او پيشتر ترامپ را «نژادپرست نارنجي» و «ديكتاتور» توصيف كرده بود.
منبع: روزنامه فرهيختگان؛ 1398،02،07
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تهران- ايرنا- پنجاهونهمين دوره انتخابات رياستجمهوري ايالات متحده آمريكا قرار است سهشنبه 3 نوامبر 2020 (13آبان 1399) در اين كشور برگزار شود. از حزب جمهوريخواه بعيد است چهرهاي در برابر دونالد ترامپ توان ايستادگي داشته باشد. اما در حزب رقيب يعني دموكراتها، حدود 20 نفر براي رقابت با ترامپ اعلام كانديداتوري كردهاند.