به گزارش ايرنا، ،هفته جهاني ايمنسازي از 24 تا 30 آوريل مصادف با چهارم تا دهم ارديبهشت با هدف ترويج استفاده از واكسن براي محافظت مردم برابر بيماري براي تمام سنين برگزار ميشود.
واكسيناسيون به طور گسترده به عنوان يكي از موفقترين و مقرون به صرفهترين مداخله هاي بهداشت به رسميت شناخته شده است.
واكسيناسيون در هر سال مانع مرگ 2 تا 3 ميليون نفر در هر سال ميشود و در حال حاضر محافظت كودكان در برابر بيماريهايي مانند ديفتري، كزاز، فلج اطفال و سرخك با واكسيناسيون انجام ميشود كه مقابله با بيماريهاي ديگري مانند ذاتالريه و اسهال روتا دو قاتل بزرگ كودكان زير 5 سال نيز با واكسيناسيون صورت ميگيرد.
همچنان از هر 5 كودك يك كودك در دنيا به دليل ناكافي بودن واكسن، عدم دسترسي به خدمات بهداشتي و درماني، كمبود اطلاعات دقيق در مورد واكسيناسيون ايمن سازي و عدم حمايتهاي سياسي و مالي جان خود را از دست ميدهند.
بيماريهاي عفوني از دشمنان ديرباز سلامت بشري هستند كه در قرن هاي متمادي با ايجاد همه گيري هاي وسيع و مرگ و مير بالا ساليان متمادي علم پزشكي را به چالش كشيده اند به طوري كه بهره گيري از روشهاي مختلف پيشگيري از آنها همواره مورد توجه نسل هاي بشري و به ويژه پزشكان و پژوهش گران بوده است.
واكسيناسيون اقدام بسيار مهم و با ارزشي است كه بوسيله آن با هزينه كم مي توان از ابتلاء به بيماريهاي عفوني جلوگيري كرد.
با اجراي برنامه واكسيناسيون همگاني در جهان، شيوع بسياري از بيماري هاي خطرناك در بين شيرخواران، كودكان و بالغان كاهش بارزي پيدا كرده است بطوري كه اكنون شيوع بيماريهاي خطرناكي چون ديفتري، كزاز، سياه سرفه، سرخك و فلج كودكان با واكسيناسيون همگاني با موفقيت كنترل و در بسياري از كشورها عملا به حداقل ميزان خود رسيده است يا بيماري آبله كه با واكسيناسيون همگاني و پيگيري جهاني ريشه كن شده است .
براي بيش از 20 بيماري انسان، اكنون واكسن تهيه شده است كه تعدادي از آنها بطور همگاني و بقيه در شرايط خاصي، مورد استفاده قرار مي گيرند .
فلج اطفال بيماري است كه درمان ندارد و تنها راه نجات از آن پيشگيري با واكسن است، بيماري كه در ايران و بسياري از كشورهاي دنيا ريشه كن شده است.
فلج اطفال بيماري عفوني است كه عامل آن ويروس وحشي پوليو نام دارد و بيشتر از راه ويروسهاي دهاني، مدفوع يا آب و غذاي آلوده منتقل ميشود.
در كشور ما تاريخچه درست و دقيقي از موارد ابتلا به فلج اطفال در دهه 40 و 50 نيست، اما تخمين زده ميشود كه در دهه 50 حدود 500 تا يك هزار نفر به بيماري فلج اطفال در كشور مبتلا ميشدند.
پس از انقلاب اسلامي به دنبال ايجاد شبكه بهداشتي و برنامه ايمنسازي همگاني كودكان كه در كميته كشوري ايمنسازي وزارت بهداشت و درمان مصوب شده بود و با اجراي آن از سال 73، پوشش واكسيناسيون اطفال زير 5 سال از 20 درصد سال 63، به بيش از 95 درصد در سال 80 برسد و اين ميزان پوشش واكسيناسيون حتي در كشورهاي اروپاي غربي هم كمتر ديده ميشود و در نهايت واكسيناسيون عليه بيماريهاي واگيرداري، چون فلج اطفال آمار مرگ و مير كودكان زير 5 سال را تا حد زيادي كاهش داد.
در نهايت سال 1395 سازمان بهداشت جهاني گواهينامه ريشهكني فلج را به ايران اعطا كرد.
سالانه يك و نيم ميليون كودك در ايران چشم به جهان ميگشايند و در سن چهار ماهگي در كنار چند واكسن ديگر، واكسن فلج اطفال دريافت ميكنند.
در استانهاي جنوب شرقي كشور عمليات تكميلي واكسيناسيون فلج اطفال به شكل خانه به خانه سالي دو بار انجام ميشود؛ در واقع حدود يك ميليون كودك زير پنج سال در مناطق پرخطر كشور سالي دو بار به فاصله يك ماه واكسن خوراكي فلج اطفال دريافت ميكنند.
بنابر اعلام سازمان بهداشت جهاني كشورها بايد به سمت استفاده از واكسن تزريقي فلج اطفال بروند تا هر چه زودتر بتوان به هدف ريشه كني جهاني فلج اطفال دست پيدا كرد و واكسن تزريقي فلج اطفال در يك نوبت به برنامه واكسيناسيون اطفال اضافه شود.
دانش فني توليد واكسن فلج اطفال تزريقي در موسسه رازي وجود دارد و اين در حالي است كه تنها در 5 كشور جهان شاهد اين مهم هستيم و بنابر گفتههاي رئيس موسسه سرم سازي رازي، اين موسسه اكنون به صورت آزمايشگاهي به تكنولوژي توليد واكسن فلج اطفال تزريقي دست پيدا كرده است و به زودي قادر به توليد صنعتي واكسن فلج اطفال تزريقي خواهد بود و بايد تلاش كنيم اين دستاورد مهم انقلاب اسلامي همچنان با موفقيت حفظ شود.
امروزه با وجود تكنولوژي هاي جديد و فرايندهاي نوين ، واكسن هاي مختلفي به روشهاي مختلفي تهيه مي شوند كه همه براي حفظ جان انسان هاست.
**واكسيناسيون در ايران
برنامه روتين واكسيناسيون بر اساس نياز هر منطقه و كشوري متفاوت است .
يعني بايد بر مبناي شرايط خاص اپيدميولوژيكي ، اجتماعي ، اقتصادي ، جغرافيايي و فرهنگي هر كشور تنظيم و به مورد اجرا گذاشته مي شود.
بنابراين هر كشوري ممكن است از برنامه واكسيناسيون خاصي استفاده كند.
در كشور ما طبق برنامه ايمن سازي ، كودكان از بدو تولد تا 6 سالگي عليه بيماريهايي از قبيل فلج اطفال ، هپاتيت، سل ، كزاز ، ديفتري ، سياه سرفه ، سرخك ، سرخجه و سندرم سرخجه مادرزادي واكسينه مي شوند.
رئيس شبكه بهداشت و درمان كهگيلويه در اين راستا گفت: واكسن هايي كه به نوزاد تلقيح مي گردد يا به شكل قطره (مثل قطره فلج اطفال) به او خورانده مي شود، و يا به شكل تزريق واكسن مانند واكسن ثلاث، سرخك ، هپاتيت و ... مي باشد.
كورش داوري با اشاره به اينكه هرفرد از بدو تولد تا شش سالگي هفده دز (واحد) واكسيناسيون دريافت مي كند، افزود: مجموعه واكسن ها مانند هپاتيت و اوريون و ديگر واكسن ها به صورت منظم درمراكز درماني و بيمارستان دهدشت مورد استفاده قرار مي گيرد.
وي با اشاره به اهميت واكسيناسيون بيان كرد: خوشبختانه بسياري از بيماري ها مانند فلج اطفال در كشور ريشه كن شده و اخيرا طرح واكسيناسيون افراد زيرپنج سال در سطح شهرستان بطور كامل انجام شده است.
داوري اظهاركرد: پوشش واكسيناسيون شبكه بهداشت درخصوص هپاتيت، و ديگر واكسن ها بسيار خوب است.
رئيس شبكه بهداشت و درمان با اشاره به واكسيناسيون هاري در سطح شهرستان گفت: موارد حيوان گزيدگي مانند سگ، شغال و..... كه به شبكه بهداشت مراجعه مي كنند بصورت شبانه روزي آنكال درسطح شبكه بهداشت شست و شوي كامل مي شود.
داوري افزود: موارد مشكوك با تزريق واكسن هاري پيش از 10 روز واكسيناسيون انجام مي گيرد كه مبتلا به هاري نشوند.
وي با بيان اهميت واكسن كزاز بيان كرد: زخم كثيف يا هر آلودگي كه سبب آسيبي به پوست بدن فرد بيمار شود به محض ورود بيمار به بيمارستان واكسن كزاز در مراكز بهداشتي درماني به آنان تزريق مي شود.
داوري با اشاره به همكاري مناسب مراكز درماني و مردم شهرستان افزود: خوشبختانه جامعه هدف به موقع به خانه هاي بهداشت براي واكسيناسيون مراجعه مي كنند و همكاران مركز بهداشت با پيگيري پرونده هاي بهداشتي آنان درصورت عدم مراجعه واكسيناسيون را در منزل بيماران انجام مي دهند.
مدير شبكه بهداشت و درمان كهگيلويه گفت: طرح تكميلي فلج اطفال براي گروههاي هدف در اين شهرستان نيز اجرايي مي شود.
داوري اظهارداشت: براي به حداقل رساندن خطر ورود و چرخش مجدد ويروس وحشي پوليو، عمليات سالانه ايمن سازي تكميلي در 2 نوبت به صورت فعال و خانه به خانه براي گروههاي هدف در سطح شهرستان كهگيلويه برگزار مي شود.
وي مهاجرين خارجي، خانوارهاي ساكن در كلني ها و محل تجمع عمده مهاجرين خارجي، مناطق تحت پوشش تيم هاي سيار، كودكان زير پنج سالي كه همراه مادران خود در زندان ها اقامت دارند و نقاط شهرستان و شهرك ها به تشخيص متوليان حوزه سلامت را از مهمترين گروههاي هدف اعلام كرد.
داوري تصريح كرد: جامعه هدف در اين طرح از هفتم تا نهم ارديبهشت ماه جاري و نوزدهم تا 21خرداد سال جاري در اين خصوص واكسينه مي شوند.
داوري با اشاره به وجود 103 خانه بهداشت و يك بيمارستان در سطح شهرستان اظهار كرد: خانههاي بهداشت خدمات مختلف بهداشتي به مراجعه كنندگان در مناطق روستايي ارائه ميدهند.
وي افزود: هفت پايگاه سلامت در شهر دهدشت روزانه خدمات مختلفي از جمله تست فشارخون، قند خون، توزيع قرص آهن و ارائه آموزش به زنان باردار و مشاورههاي پزشكي و درماني به مراجعه كنندگان بهصورت رايگان ارائه ميدهند.
شهرستان 131 هزار نفري كهگيلويه داراي چهار بخش، چهار شهرو 10 دهستان است.
45 درصد از جمعيت شهرستان نيز در 365 روستا سكونت دارند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي، درماني كهگيلويه و بويراحمد گفت: اجراي طرح ايمن سازي مقابله با بيماري فلج اطفال همزمان با سراسر كشور از شنبه در اين استان آغاز شد.
ابراهيم نعيمي اظهار داشت: اجراي اين طرح به مدت سه روز و تا 9 ارديبهشت ماه 1398 ادامه دارد.
وي افزود: گرچه علائم بيماري فلج اطفال تاكنون در كشور مشاهده نشده اما با توجه به همجواري با افغانستان و پاكستان احتمال انتقال اين بيماري وجود دارد.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي، درماني كهگيلويه و بويراحمد بيان كرد: پس از شناسايي اتباع بيگانه ساكن استان و مناطق عشايري كه اين طرح كمتر از 95 درصد در آنها اجرا شده باشد، كار واكسيناسيون تكميلي بيماري فلج اطفال تا 9 ارديبهشت ماه امسال انجام مي شود.
نعيمي عنوان كرد: طرح ايمن سازي مقابله با بيماري فلج اطفال براي 500 كودك زير پنج سال كهگيلويه و بويراحمد اجرا خواهد شد.
وي ابراز داشت: مرحله بعد اين طرح به مدت سه روز و از 19 تا 21 خردادماه امسال در كهگيلويه و بويراحمد اجرا مي شود.
7531/ 1662
ياسوج - ايرنا - چهارم تا دهم ارديبهشت ماه به نام هفته جهاني واكسيناسيون با شعار ' محافظت جمعي با واكسيناسيون ' نامگذاري شده است كه هدف از آن ترويج استفاده از واكسن ها براي حفاظت مردم بر عليه بيماري ها در كليه سنين است.