كارگران بزرگترين سرمايه اجتماعي هستند كه براي دستيابي به بهره وري اقتصادي بيشتر نياز است تا با شناسايي مخاطرات شغلي، راهكارهاي ارتقاي سطح سلامت و برنامه هاي حمايتي از آنان بستر توسعه پايدار را فراهم كرد.
اين قشر سخت كوش در چهار دهه اخير و در عرصه هاي مختلف از جمله دوران پيروزي انقلاب اسلامي، هشت سال دفاع مقدس و سازندگي ثابت كردهاند كه براي سربلندي و عزت ملي به ويژه در سنگر توليد و خودكفايي تا پاي جان حاضر به جانفشاني هستند.
اعتصاب كمرشكن كارگران صنعت نفت كه نقش مهمي در پيروزي انقلاب اسلامي داشت يكي از نمونه هاي برجسته تلاش اين نيروهاي ساعي در سنگر توليد براي موفقيت كشور است.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز كارگران با حضور در جبهه هاي جنگ تقديم صدها شهيد و جانباز و فعاليت در سنگر توليد كه گاهي به ويژه در تاسيسات نفتي زير بمباران هاي موشكي انجام ميشد نقش حياتي در سربلندي كشورمان داشتند.
هم اكنون نيز اين سربازان عرصه اقتصاد، نقش كليدي در تحقق اهداف رونق توليد و مقابله با تحريم ها دارند.
به فرموده بنيانگذار جمهوري اسلامي امام خميني (ره ) حيات يك ملت مرهون كار و كارگر است چرا كه آنان به عنوان ستون فقرات جامعه هستند و بدون وجود آنها اقتصاد كشور فلج خواهد شد.
كارگران جزو ضعيفترين اقشار جامعه و در عين حال بيشترين جمعيت كشور نيز به اين گروه اختصاص دارد كه حمايت از آنان سبب افزايش انگيزه به خدمات رساني در سنگر اقتصادي مي شود.
اما از سال گذشته تاكنون شرايط اقتصادي و نوسانات ارزي پيامدهايي در جامعه به همراه داشته كه يكي از آنها كاهش قدرت خريد كارگران است؛ تا جايي كه برخي از فعالان حوزه كارگري اعلام كردند درآمدهاي كارگري كمتر از 50 درصد هزينه زندگي اين قشر را پوشش مي دهد.
افزايش قيمت كالاهاي اساسي موجب شد تا در سال گذشته سفره خانوار كارگران در مقايسه با سال 96 كاهش قابل توجهي داشته باشد به همين دليل، حمايت نقدي و غيرنقدي از آنان در دستور كار دولت قرار گرفت.
يكي از اين حمايت ها توزيع سبد حمايتي يا بن كارگري است كه موثر اما نيازمند تداوم است.
** اهميت كار و كارگر
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد مي گويد: براي پيشرفت در عرصه توليد و ايجاد اشتغال پايدار تعامل صحيح و جامع كارگر، كارفرما و دولت با يكديگر لازم است.
پروانه نيك مرام معتقد است كه هرچه كارگر، كارفرما و دولت تعامل بيشتري با يكديگر داشته باشند با همدلي بيشتر در جهت رفع مشكلات و چالش هاي حوزه كار و توليد با يكديگر همكاري خواهند كرد.
**طرح حمايت غذايي در كهگيلويه و بويراحمد براي اقشار محروم و آسيب پذير
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: نخستين دوره طرح حمايت غذايي براي اقشار محروم و آسيبپذير زير پوشش نهادهاي حمايتي بهزيستي و كميته امداد امام خميني (ره) به طور همزمان از 20 آبان 97 در سراسر كشور آغاز شد.
پروانه نيك مرام افزود: ارزش ريالي اين سبد غذايي براي خانواده هاي يك نفره 100 هزار تومان، 2 نفره 150 هزار تومان، 3 نفره 200 هزار تومان، 4 نفره 250 هزار تومان، 5 نفره و بالاتر 300 هزار تومان است.
نيك مرام عنوان كرد: اقلام مورد نياز براي توزيع از قبيل گوشت قرمز، گوشت مرغ، برنج، تخم مرغ، روغن، حبوبات و لبنيات است و درقبال تحويل كالاها و اقلام حمايتي هيچ گونه مبلغ و يا كارمزدي از سوي فروشگاه ها دريافت نخواهد شد.
طرح توزيع بستههاي حمايت غذايي از تير ماه سال 1393 در دولت تدبير واميد به منظور حمايت از اقشار محروم و آسيب پذير آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
**تشكل هاي كارگري فعال در كهگيلويه و بويراحمد
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: در حال حاضر 80 تشكل كارگري و كارفرمايي در اين استان مجوز فعاليت دارند.
پروانه نيك مرام اظهار داشت: به منظور تقويت توليد و ايجاد اشتغال پايدار، تشكل هاي كارگري با تعامل و انسجام بيشتر با كارفرمايان به طور مستمر در كنار آنها فعاليت كنند.
وي افزود: كهگيلويه و بويراحمد يكي از استان هاي پيشتاز در حوزه تشكل هاي كارگري است و تقويت اين تشكل ها از سياست هاي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي است.
وي عنوان كرد: اساس كار تشكل هاي كارگران و كارفرمايان پيگيري مطالبات صنفي اين قشر است.
نيك مرام يادآور شد: انجمن هاي صنفي كارگران و استادكاران صنعت ساختماني در كهگيلويه و بويراحمد يكي از تشكل هاي فعال در استان بوده كه داراي 12 هزار و 500 نفر عضو است.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان كهگيلويه و بويراحمد گفت: از اين تعداد هشت هزار و 300 نفر به تامين اجتماعي معرفي شده اند و هم اينك مشمول بيمه تامين اجتماعي هستند.
نيك مرام ابراز داشت: پارسال بيش از 350 نفر ساعت آموزش در قالب كارگاه هاي آموزشي تشكل هاي صنفي و كارفرمايي برگزار شده است.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان ابراز داشت: هر جامعه اي كه كارگران اميدوار، بانشاط، فعال و داراي امنيت شغلي دارد به بخشي از موفقيت در مسير توسعه رسيده است.
**كارگران و حوادث
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: سال 1397 حدود 3 نفر كارگر در اثر حوادث ناشي از كار در اين استان جان باختند در حالي كه در سال 96 تعداد مرگ و ميرهاي ناشي از حوادث كار 8 نفر بود.
پروانه نيك مرام اظهار داشت: در مجموع در سال 96 حدود 146 نفر كارگر در حوادث ناشي از كار كهگيلويه و بويراحمد دچار حادثه شدند كه اين آمار در سال 97 با كاهش چشمگير به 105 نفر رسيد.
وي افزود: از تعداد 105 نفر يك نفر زن و مابقي مرد بوده اند.
نيك مرام بيان كرد: آموزش كارگران، كارفرمايان و مسئولان ايمني كارگاه هاي كهگيلويه و بويراحمد و نظارت مستمر بازرسان اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي اين استان از واحدهاي توليدي از مهمترين دلايل كاهش ميزان حوادث ناشي از كار در استان است.
وي عنوان كرد: آموزش ايمني و بهداشت سبب ارتقاي فرهنگ ايمني در كارگاه ها و كاهش چشمگير حوادث كار مي شود كه اين امر به طور جد در سال 97 در دستور كار قرار گرفت و هم اينك نيز از اولويت هاي سال 98 در حوزه كارگري و كارفرمايي است.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد تصريح كرد: براي نخستين بار در سال 97 تعداد 300 كارگر ساختماني به مدت 2 هزار و 400 نفر ساعت آموزش ايمني را فرا گرفتند و گواهي اين دوره را دريافت كردند.
** راهبردهاي حمايتي امسال
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد نيز گفت: ارتقاي امنيت شغلي، پرداخت به موقع حقوق و مطالبات و كمك به بهبود معيشت و رفاه اين قشر در اولويت اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد در سال 98 خواهد بود.
پروانه نيك مرام افزود: در سال هاي اخير در كارگروه تسهيل تلاش شد تا به منظور رفاه حال كارگران از تعطيلي كارخانه ها جلوگيري شود تا به اين قشر آسيبي وارد نشود.
** چاره انديشي براي حمايت از كارگران در سيلاب هاي امسال
مديركل تامين اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: كارگران شاغل در كارگاه هايي كه بر اثر سيلاب هاي اخير، كار خود را از دست داده اند، در صورت داشتن شرايط قانوني، از اين سازمان بيمه بيكاري دريافت خواهند كرد .
عباس نورمحمدي اظهار داشت: در سيل هاي اخير، كارگاه هاي پرورش ماهي به دليل قرار داشتن در معرض سيلاب، بيشترين خسارت را متحمل شدند.
وي افزود: سازمان تامين اجتماعي به منظور كمك به حفظ اشتغال و رونق توليد، مساعدت هاي لازم را به كارگاه هاي آسيب ديده، كارفرمايان و كارگران شاغل در كارگاه ها به عمل مي آورد.
نورمحمدي بيان كرد: بازرسان سازمان تامين اجتماعي استان به كارگاه هاي خسارت ديده اعزام شدند و اقدامات اوليه به منظور تشكيل پرونده و بررسي امكان كمك به واحدهاي خسارت ديده صورت گرفته است.
مديركل تامين اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد ابراز داشت: كارگراني كه كارگاه آنها بر اثر وقوع سيل تعطيل شده و كار خود را از دست داده اند، به استناد قانون مشمول دريافت بيمه بيكاري خواهند بود
نورمحمدي تصريح كرد: براساس بررسي ها و گزارش هاي اوليه، حدود ١٥٠ كارگاه پرورش ماهي در استان دچار خسارت و يا تعطيل شده و ٣٠٠ كارگر شاغل در آنها نيز كار خود را از دست داده اند.
وي عنوان كرد: سازمان تامين اجتماعي با در نظر گرفتن ليست حق بيمه دي يا بهمن سال ٩٧ و يا گزارش بازرسي كارگاه، مقرري بيمه بيكاري افراد واجد شرايط را براساس ضوابط برقرار خواهد كرد.
** بيمه تامين اجتماعي
مديركل تامين اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: حدود 12 هزار و 500 نفر در استان به عنوان كارگر ساختماني زير پوشش سازمان تامين اجتماعي هستند.
عباس نورمحمدي اظهار داشت: با انجام بازرسي هاي تحقيقي و ميداني از مشاغل مرتبط با صنعت ساختمان، تخلفات در بخش بيمه كارگران ساختماني به حداقل رسيده است.
وي درباره ميزان حق بيمه پرداختي متقاضيان بيمه كارگران ساختماني افزود: هفت درصد مبلغ حق بيمه را خود كارگر پرداخت مي كند و 20 درصد نيز از محل صدور پروانه ساختماني تامين مي شود.
نورمحمدي ابراز داشت: پوشش بيمه اي كارگران ساختماني و شناسايي فعالان واقعي اين حوزه با كمك سازمان آموزش فني و حرفه اي و انجمن هاي صنفي كارگران ساختماني انجام مي شود كه با انجام بازرسي تحقيقي ميزان تخلف در اين بخش به حداقل رسيده است .
مديركل تامين اجتماعي استان بيان كرد: طرح بيمه كارگران ساختماني از تيرماه 1389 عملياتي شده و شامل كساني است كه علاوه بر داشتن كارت مهارت فني از سازمان آموزش فني و حرفه اي به طور مستقيم در صنعت ساختمان كار كنند.
نورمحمدي تصريح كرد: دارا بودن كارت مهارت فني به تنهايي براي استفاده از مزاياي طرح بيمه كارگران ساختماني كافي نيست و متقاضيان اين نوع بيمه بايد در يكي از مشاغل مرتبط با ساختمان سازي فعاليت كنند.
وي عنوان كرد: مشمولان بيمه كارگران ساختماني علاوه بر دفترچه درماني، از مزاياي مستمري بازنشستگي، ازكارافتادگي و بازماندگان بهره مند مي شوند.
نورمحمدي يادآور شد: كارگران ساختماني در صورت قطع ارتباط بيمه اي، مشمول دريافت بيمه بيكاري نخواهند شد.
وي با تاكيد بر حمايت از سلامت كارگران و حفاظت از نيروي كار اظهار داشت: حوادث ناشي از كار را مي توان با اعمال نظارت، ارتقاي آموزش و رعايت اصول ايمني در حوزه كارگران ساختماني به حداقل رساند.
نورمحمدي با اشاره به سوء استفاده بعضي افراد شاغل در ديگر حوزه ها از بيمه كارگران ساختماني گفت: اين اشخاص به منظور پرداخت حق بيمه كمتر و بهره مندي از تسهيلات ويژه از بيمه كارگران ساختماني استفاده مي كردند كه با اعمال نظارت هاي بيشتر براي بهره مندي فعالان واقعي اين حوزه، پوشش بيمه اي آنها ساماندهي شد.
**حمايت هاي قانوني از بيمه كارگران
مديركل تامين اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: اگر كارفرما از ارسال ليست به منظور پرداخت حق بيمه كارگر خودداري كند، علاوه بر تاديه حقوق كارگر شامل حق بيمه سهم كارفرما، جريمه نيز بايد بپردازد.
عباس نورمحمدي افزود: برخورداري از حمايت هاي بيمه اي يكي از حقوق كارگران مشمول قانون كار است و رعايت اين حقوق، مهمترين وظيفه كارفرما در مقابل كارگر است.
وي بيان كرد: ارسال نكردن ليست حق بيمه كارگر توسط كارفرما به سازمان تامين اجتماعي به معناي نبود اشتغال يا نداشتن سابقه بيمه اي او نيست .
نورمحمدي افزود: بر اساس ماده 36 قانون تامين اجتماعي و ماده 148 قانون كار، پرداخت حق بيمه كارگر بر عهده كارفرماست كه در قالب ارسال ليست به شعب تامين اجتماعي و پرداخت حق بيمه تعيين شده صورت مي پذيرد.
مدير كل تامين اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد عنوان كرد: براساس ماده 39 قانون تامين اجتماعي، كارفرمايان مي بايست حق بيمه مربوط به هر ماه را تا آخرين روز ماه بعد پرداخت كنند.
نورمحمدي ابراز داشت: اگر كارفرما از ارسال ليست و پرداخت حق بيمه كارگر خودداري كند، كارگر مي تواند با مراجعه به شعب تامين اجتماعي و ارائه مدارك و مستندات مبني بر اشتغال در كارگاه مورد نظر، ادعاي سابقه كند.
وي تاكيد كرد: مدارك مربوط به اشتغال كارگر در كميته هاي احتساب سوابق مورد بررسي و ارزيابي قرار گرفته و در صورت اثبات ادعا ، حق بيمه مطابق ضوابط محاسبه و از كارفرما وصول مي شود و مدت كاركرد تاييد شده نيز به عنوان سابقه حق بيمه كارگر در سامانه ثبت سوابق بيمه اي سازمان ثبت خواهد شد .
وي افزود: خدمات و تعهدهاي سازمان تامين اجتماعي موارد متنوع و مراحل گوناگون زندگي و دوران كار و فعاليت بيمه شدگان از قبيل حوادث و سوانح، بيماري، بيكاري، ازدواج، از كارافتادگي، بازنشستگي و فوت و پس از آن را در بر مي گيرد.
نورمحمدي با اشاره به اينكه در برخي مواقع نپرداختن يك ماه و يا يك روز حق بيمه كارگر، پيامدهاي جبران ناپذيري را براي فرد در پي دارد، بيان كرد: هم كارفرمايان مي بايست حقوق قانوني كاركنان خود را رعايت كنند و هم كارگران نسبت به ارسال و پرداخت حق بيمه خود حساسيت و پيگيري لازم را به عمل آورند.
**ورزش در ميان جامعه كارگري كهگيلويه و بويراحمد توسعه مي يابد
رئيس هيات ورزشي كارگري كهگيلويه و بويراحمد با تاكيد بر عضو گيري بيشتر توسط هيات هاي ورزشي كارگري استان، گفت: با توجه به برنامه ريزي هاي انجام شده مقوله ورزش در بين جامعه كارگري در واحد هاي توليدي و صنعتي كهگيلويه و بويراحمد توسعه مي يابد.
طهمورث داستان ابراز داشت: تحقق اين امر جزو اولويت هاي مهم كاري مسئولان ورزش كارگري كهگيلويه و بويراحمد در سال 1398 است.
وي افزود: توسعه فعاليت هاي ورزشي، افزايش همبستگي اجتماعي محيط هاي كارگري و شادابي اين مراكز را به دنبال خواهد داشت.
رئيس هيات ورزشي كارگري كهگيلويه و بويراحمد تصريح كرد: اولويت نخست اين هيات توجه به ورزش همگاني در حوزه ورزش كارگري است و تلاش مي شود با گسترش ورزش همگاني در بين كارگران و خانواده هاي آنان، علاوه بر حفظ سلامتي، بازده كار آنان را نيز بيشتر كند.
داستان افزود: هم اينك 27 انجمن ورزشي در كهگيلويه و بويراحمد وجود دارد كه 20 مورد فعال و هفت مورد در حال توسعه هستند.
وي بيان داشت : واليبال ، فوتبال ، فوتسال ، دو و ميداني ، شنا، كوهنوردي ، دوچرخه سواري و ورزش همگاني از جمله رشته هاي كارگري ساماندهي شده اين استان هستند.
**برگزاري 30 رويداد ورزش كارگري در كهگيلويه و بويراحمد
مديركل تعاون كار و رفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد گفت: سال 97 با وجود برخي مشكلات در خصوص تعدادي از واحد هاي توليدي 30 رويداد ورزش كارگري در استان برگزار شد.
پروانه نيك مرام اظهار داشت: سال گذشته 14 تيم از ورزشكاران كارگر كهگيلويه و بويراحمد به مرحله رقابت هاي كشوري اعزام شدند كه در رشته هاي دو و ميداني و شطرنج به ترتيب مقام اول و پنجم را كسب كردند.
وي افزود: مجموعه هيات ورزش كارگري كهگيلويه و بويراحمد از سال 91 تاكنون فعال شده است.
** آموزش براي پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي
مديركل تعاون كار ورفاه اجتماعي كهگيلويه و بويراحمد در اين باره نيز بيان كرد: سال گذشته 14 كارگاه آموزشي با رويكرد پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي براي كارگران و كارفرمايان در واحد هاي توليدي در كهگيلويه و بويراحمد برگزار شده است.
وي عنوان كرد: در اين كارگاه ها به طور ميانگين بين 30 تا 40 نفر حضور داشتند و در مجموع تعداد افراد شركت كننده 945 نفر بوده است.
44 درصد از جمعيت حدود 723 هزار نفري كهگيلويه و بويراحمد در روستاها ساكن هستند.
حدود 103 هزار كارگر در كهگيلويه و بويراحمد مشغول به كار هستند.
كهگيلويه و بويراحمد داراي هشت شهرستان، 17 شهر و حدود يكهزار و 670 روستاي داراي سكنه است.
8143/6110
گچساران - ايرنا -حمايت از كارگران به عنوان بازوان اصلي اقتصاد، مولفه اي مهم براي تحقق رونق توليد به عنوان شعار امسال است.