به گزارش خبرنگار ايرنا ، چرخ ماشين برداشت كلزا اين روزها از مناطق شرقي مازندران به راه افتاده است و تا اواسط خرداد به حركت خود ادامه مي دهد.
بر اساس اعلام مسئولان جهاد كشاورزي مازندران ، نرخ خريد تضميني كلزا براي سال جاري كه توسط شوراي اقتصاد تعيين شد با افزايش 550 توماني در هر كيلوگرم نسبت به سال گذشته به سه هزار و 439 تومان رسيده است.
طبق برنامه ريزي شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه 2 كشور مستقر در مازندران ، خريد تضميني كلزا امسال در 18مركز در مناطق مختلف استان انجام مي شود و علاوه بر اين در صورت نياز گروههاي خريد سيار هم فعال خواهند شد.
مدير زراعت جهاد كشاورزي مازندران روز شنبه به خبرنگار ايرنا گفت كه در سال زراعي جاري حدود 25 هزار هكتار از زمين هاي استان زير كشت دانه روغني كلزا رفته بود كه اكنون برداشت محصول در اراضي منطقه شرق استان در شهرستان هاي نكا ، بهشهر و گلوگاه آغاز شده است.
حسن عنايتي با اشاره به اعلام بموقع خريد تضميني كلزا از سوي شوراي اقتصاد ، اين تصميم را در انگيزه دادن به كشاورزان كلزا كار قابل توجه توصيف كرد و افزود : به دليل بارندگي هاي مناسب ، وضعيت كيفي و مقدار توليد كلزا امسال نيز رضايتبخش و بيشتر از سال پيش است.
وي اظهار داشت : با توجه به وضعيت رو به رشد سطح زير كشت و توجه دولت نسبت به اعلام بموقع خريد و حمايت هاي مختلف ، به نظر مي رسد به سمت رسيدن به اهداف برنامه ريزي شده وزارت جهاد كشاورزي براي دستيابي به ميزان توليد اين محصول هستيم .
وزارت جهاد كشاورزي پيش از اين برنامه ريزي كرده بود كه در يك بازه 10 ساله با افزايش ميزان توليد دانه هاي روغني ، حدود 70 درصد روغن مصرفي و 50 درصد كنجاله مورد نياز در داخل كشور تامين شود.
عنايتي توضيح داد : اعلام بموقع نرخ خريد تضميني، پرداخت بموقع مطالبات كشاورزان، تخصيص تسهيلات بلاعوض و يارانه اي براي تهيه نهاده هاي كشاورزي بويژه بذر و علف كش و همچنين توجه به كشت مكانيزه از جمله بسته هاي حمايتي بوده است كه در سه سال اخير به كلزاكاران ارائه شده است و تاكنون نيز موثر بوده است.
مدير زراعت سازمان جهاد كشاورزي مازندران با استناد به اين آمار كه سال گذشته كشاورزان استان 31 هزار و 600 تن كلزا به ارزش 86 ميليارد تومان تحويل مراكز خريد دادند، پيش بيني كرد كه امسال اين رقم به بالاي 40 هزار تن برسد.
كشت گياه روغني كلزا از دهه 70 به عنوان يك كشت جايگزين و مكمل در مازندران آغاز شد و در كمتر از يك دهه تا اواسط دهه 80 به 40 هزار هكتار رسيد.
كلزا به عنوان محور كشت محصولات پائيزه در مازندران مورد توجه قرار گرفت و عمدتا در مناطق ميان بند و ارتفاعات جايگاه ويژه اي پيدا كرد .
اگر چه كشت كلزا در اراضي شاليزاري مازندران كه تنها 6 ماه از سال زير كشت قرار دارند ، يكي از دلايل استقبال كشاورزان به آن در دهه 70 بود ، ولي در دو سال گذشته با توجه به كمبود آب براي كشت برنج بويژه در شرق مازندران ، كشت كلزا به عنوان يك محصول مناسب جايگزين به كشاورزان معرفي شد.
مازندران 230 هزار هكتار اراضي شاليزاري دارد كه با انجام طرح تسطيح و يكپارچه سازي و توجه به برداشت زودتر ،دانه روغني كلزا مي تواند به عنوان كشت دوم اين اراضي مورد توجه قرار گيرد.
در چهار سال گذشته با درايت و توجه دولت تدبير و اميد به مقوله بازرگاني محصولات كشاورزي از جمله دانه هاي روغني ، سطح زير كشت كلزا در مازندران كه به كمتر از چهار هزار هكتار يعني يك دهم دهه 70 كاهش يافته بود ، رو به افزايش گذاشت .
بر اساس آمارهاي رسمي ، حدود 85 درصد دانه روغني كلزا براي صنايع روغن كشي كشور وارداتي است و برنامه جهاد كشاورزي و وزارت صنعت ، معدن و تجارت و ديگر دستگاههاي حاكمتي بر كاهش وابستگي كشور به واردات اين محصول بوده است .
كلزا از گياهان روغني است كه دانه آن حاوي 40 تا 45 درصد روغن و 25 تا 35 درصد پروتئين است.
6990/1654
ساري - ايرنا - محصول دانه روغني كلزا به عنوان مهم ترين كشت پائيزه مازندران ، امسال در حالي به مرحله برداشت رسيده است كه پيش بيني افزايش برداشت در سطح با افزايش حدود 20 درصدي قيمت خريد تضميني لب كشاورزان را خندان كرده است.