۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۵۳
کد خبر: 83302341
T T
۰ نفر

عبدالمهدی و سیاست بازگشت عراق به اروپا

۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۵۳
کد خبر: 83302341
عبدالمهدی و سیاست بازگشت عراق به اروپا

بغداد – ایرنا - «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق با برنامه ریزی هدفمند سفرهای خارجی خود كه نخست با كشورهای منطقه (جمهوری اسلامی ایران و كشورهای عربی) آغاز كرد، طی هفته گذشته بغداد را به روابط تاریخی اش با اروپا بازگرداند.

به گزارش ایرنا، برخی كارشناسان سفر هفته گذشته عبدالمهدی به آلمان و فرانسه - دو دوست اروپایی دیرینه عراق - را بخشی از رویكرد جدید بغداد در الهام گرفتن از سیاست های بین المللی اروپا می دانند كه عبدالمهدی در جریان بسته اول تحریم های یكجانبه آمریكا علیه جمهوری اسلامی ایران، چند ماه قبل از آن به صراحت پرده گشود و اعلام كرد كه بغداد همانند اروپا مخالف این تحریم ها است.
در حالی كه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا همچنان در انتظار سفر عبدالمهدی به واشنگتن است، اما نخست وزیر عراق با تاخیر این سفر، اولویت را به اروپا خصوصا دو وزنه مهم اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه داد تا به نوعی این دو قدرت اقتصادی اروپا را قبل از سفر به آمریكا، وارد عراق كرده باشد.
امضای قرار داد 14 میلیارد دلاری با شركت «زیمنس» آلمان برای توسعه برق عراق در «برلین» با حضور عبدالمهدی و «آنجلا مركل» صدر اعظم آلمان بی شك برای آمریكایی ها كه شركت «جنرال الكتریك» آمریكا 16 سال است بر صنعت برق عراق خیمه زده و گفته می شود اساس مشكل عدم بهبود وضعیت برق عراق، كارشكنی های این شركت بزرگ آمریكایی است، امضای این قرارداد و ورود قدرتمند آلمان ها به بازار برق عراق، ضربه بزرگی به شمار می رود.
آلمان و عراق یكی از ریشه دار ترین روابط را دارند كه سوابق آن به اواخر قرن نوزدهم و احداث خط آهن «بغداد – برلین » می رسد كه گرچه به اتمام نرسید اما عمق تاریخی این روابط را به وضوح نشان می دهد.
آلمان ها تا قبل از سقوط رژیم صدام نیز روابط نزدیكی با بغداد داشتند و به همین دلیل هرگز در جنگ 91 و سپس اشغال عراق در 2003 شركت نكردند و همواره سیاست آمریكا را نسبت به عراق به باد انتقاد گرفته اند.
عبدالمهدی بعد از آلمان عازم فرانسه - سرزمینی كه سال های طولانی معارضه علیه رژیم دیكتاتوری صدام را در آن سپری كرد و از معدود معارضان عراقی است كه به زبان فرانسه تسلط تام دارد و از دوستان نزدیك فرانسوی ها به شمار می رود.
«ایمانوئل مكرون» رییس جمهوری فرانسه نیز در استقبال از این دوست قدیمی كم نگذاشت تا جایی كه خود عبدالمهدی در كنفرانس خبری مشترك با مكرون گفت: «از وقتی هواپیمای مان در خاك فرانسه به زمین نشست احساسی خاص داشتیم و عمق روابط دیرینه صدها ساله كه با فرانسه داریم را حس كردیم.»
حاصل گفت وگوی های عبدالمهدی و مكرون امضای یك توافقنامه جامع همكاری راهبردی بین دو كشور است كه حوزه های زیربنایی مهمی را شامل می شود.
عبدالمهدی در دیدار با مدیران ارشد شركت های بزرگ فرانسه از جمله دو غول نفتی «توتال» و «تاس» و شركت بزرگ «آلستوم» متخصص در ترابری و انرژی، دو شركت «ADP» و «ایرباس» متخصص در زمینه حمل و نقل هوایی و تجهیزات فرودگاهی حوزه های مهم سرمایه گذاری در عراق را تعریف كرد.
به گفته وی، حوزه های اقتصادی، نفت، صنایع، حمل و نقل، ارتباط و زیرساخت ها مهمترین حوزه های سرمایه گذاری در عراق هستند.
ایمانوئل مكرون نیز بعد از امضای توافقنامه همكاری های راهبردی كه بر آن نام «نقشه راه راهبردی» نهاده شده در كنفرانس خبری مشترك با عبدالمهدی در جمعه گذشته در پاریس گفت كه «این توافقنامه دارای ابعاد نظامی، امنیتی و اقتصادی است.»
وی از اولویت های همكاری بین دو كشور را مبارزه با تروریسم ذكر كرد و گفته است كه پاریس می خواهد كه همچنان شریك اساسی در امنیت عراق باشد.
مكرون در زمینه اولویت دوم فرانسه، مشاركت در بازسازی عراق ذكر كرده و گفته است كه یك میلیارد یورو برای بازسازی زیرساخت های عراق اختصاص داده است.
وی همكاری در بخش های اقتصادی، آموزش و فرهنگ را از دیگر حوزه های همكاری بین دو كشور ذكر كرده است.
دو مقام بلند پایه عراقی و فرانسی به قصد یا بدون قصد از ورود به حوزه های اقتصادی خصوصا در زمینه ترابری به ویژه بحث فرودگاه ها و بهبود حمل و نقل هوایی عراق و همچنین ورود شركت های نفتی فرانسه در بازار نفت عراق خودداری كردند.
فرانسه همانند آلمان نیز از معدود كشورهایی است كه هرگز نه جنگ 91 و نه اشغال عراق در 2003 توسط آمریكا را تایید كرد و همواره منتقد سیاست های واشنگتن نسبت به بغداد بوده است.
بی شك ورود اینگونه قدرت های بزرگ اروپایی به عراق با توجه به تاثیری كه بر اقتصادی عمومی اتحادیه اروپا خواهند گذاشت برای آمریكای ترامپ كه اصولا مخالف قدرت گرفتن اتحادیه اروپا است، چندان نباید به كام كاخ سفید شیرین باشد.
عبدالمهدی همانگونه كه به دور از هیاهوی رسانه ای دوشنبه گذشته (9 اردیبهشت ماه) سفر را به اروپا آغاز كرد و امروز شنبه 14 اردیبهشت ماه به بغداد بازگشت، به دور از همین هیاهوها نیز می خواهد همچنان روابط بغداد و اروپا را به جلو براند.
تنوع همكاری ها و سرمایه گذاری های خارجی، رویكردی است كه دولت عراق در مرحله جدید در پیش گرفته و در عین حال الهام گرفتن از سیاست های برخی بازیگران بزرگ منطقه ای برای توجیه سیاست های منطقه ای و بین المللی عراق، خط مشی است كه بسیاری از كارشناسان و شخصیت ها و رهبران سیاسی عراق آن را نیز نیز تایید كرده اند.
باوجود همه اینها، این سوال باقی می ماند كه آیا آمریكا به این رویكرد جدید بغداد در وارد كردن رقبای جدید به عراق تن می دهد یا ترامپ در لحظه ای از لحظات ممكن است با یك تصمیم غیرمنتظره، همه این بافته های دولت عراق را رشته كند؟
خاورم *10*353*380*