به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، چالش میان پیونگ یانگ و واشنگتن در طول سالیان گذشته روند مشابهی را دنبال می كرد و تقریبا همیشه سطح بالایی از تنش را با خود داشت. جالب اینجاست در یكی دو سال گذشته هم میزان منازعه و هم دوستی واشنگتن و پیونگ یانگ به شكل بی سابقه ای پرنوسان بوده است.
دشمنی و تهدیدهای فزاینده ابتدایی میان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا و «كیم جونگ یونگ» رهبر كره شمالی در سال گذشته (2018) به نزدیكی و حتی دوستی غیرقابل باوری تبدیل شد. این دوستی كه دو رهبر آن را عاشقانه هم می خواندند، منجر به دو دیدار میان ترامپ و اون شد اما آنگونه كه گزارش های رسانه ای حكایت می كنند انعطاف ناپذیری كاخ سفید در مذاكرات رو در رو، درحال بازگرداندن دو كشور به دوره پرتنش قبل است.
اگرچه برای نزدیك به یك سال كره شمالی آزمایش های موشكی و هسته ای خود را متوقف كرده بود، اما اكنون دوباره آزمایش های موشكی را از سر گرفته است. رسانه ها اعلام كردند این كشور حداقل یك موشك میانبرد خود را در كنار چند موشك كوتاه برد مورد آزمایش قرار داد. تارنمای شبكه خبری سی.ان.ان گزارش داد صبح روز شنبه شواهدی از این آزمایش در كره شمالی مشاهده شد. طبق این گزارش تعداد موشك های شلیك شده به طور قطع بیشتر از یك فروند بود.
این تحولات پس از دو دور دیدار مستقیم میان ترامپ و اون صورت گرفت. كاخ سفید هدف اصلی این دیدارها را دستیابی به توافقی برای خلع سلاح پیونگ یانگ و عاری سازی شبه جزیره از تسلیحات اتمی عنوان داشت اما این دیدارها به نتیجه ای عملی منجر نشد. آخرین آزمایش موشكی كره شمالی در سال 2017 و بر روی یك موشك بین قاره پیما صورت گرفت.
**نتیجه دیدارها در سنگاپور و ویتنام
خرداد 1397 رهبران آمریكا و كره شمالی در سنگاپور به دیدار یكدیگر رفتند و پس از یك دوره تهدید، رجز خوانی و حتی نامگذاری های توهین آمیز، با این اقدام خود فصل جدیدی را میان دو كشور باز كردند.
دونالد ترامپ و كیم جونگ اون پس از این دیدار توافقی دو جانبه را با چهار محور به امضا رساندند كه از جمله مهمترین موضوع ها خلع سلاح هسته ای در شبه جزیره كره بود. باوجود همه اظهارات و تحلیل های مثبتی كه از این نشست عنوان شد ولی آشكارترین دستاورد عملی دیدار در سنگاپور، توقف آزمایش های موشكی و هسته ای كره شمالی بود. در طرف مقابل ایالات متحده نیز چند ماه بعد یك رزمایش نظامی مشترك خود با كره جنوبی را تعلیق كرد.
نشست دوم رهبران آمریكا و كره شمالی اسفند سال گذشته در هانوی پایتخت ویتنام برگزار شد اما برخلاف همه امیدواری هایی كه پیش از نشست وجود داشت، دیدارها به صورت ناگهانی و حتی قبل از ناهار كاری و با دلخوری دوطرف پایان یافت. ترامپ در نشست خبری پس از دیدار گفت دلیل توقف غیرقابل پیش بینی مذاكرات را خواسته غیرمنطقی اون در لغو تحریم ها بیان كرد. این ادعایی بود كه پیونگ یانگ به شدت آن را رد و تاكید كرد كره شمالی حاضر بود به بسیاری از خواسته های آمریكا حتی در مورد توقف مركز علمی و تحقیقات اتمی یونگ بیون، جامه عمل بپوشاند. كره شمالی اعلام كرد تنها خواستار لغو تحریم هایی شد كه از سال 2016 و زیر نظر قطعنامه شورای امنیت برقرار شده بود.
** آزمایش موشكی معنی دار پیونگ یانگ
تحلیلگران انجام آزمایش موشكی در شرایط كنونی شبه جزیره كره به ویژه روابط سرد واشنگتن و پیونگ یانگ را اقدامی معنی دار از سوی كیم جونگ اون برای تحت فشار قرار دادن ترامپ ارزیابی می كنند.
تارنمای شبكه «سی.بی.اس» در گزارشی این آزمایش ها را حاوی پیام برای دیگر كشورها عنوان داشت و افزود اگرچه این موشك ها قابلیت دسترسی به خاك آمریكا را ندارند اما می تواند كشورهای همسایه و از جمله كره جنوبی را هدف بگیرند.
طبق این گزارش، به طور قطع انجام آزمایش دارای پیام برای دیگران هم است اما هدف اصلی آن مشخص نیست. با اینحال كره شمالی نسبت به نتیجه مذاكرات هسته ای كه با ایالات متحده انجام داد تاحدودی ناامید است زیرا قرار بود توقف فعالیت موشكی و هسته ای آن در مقابل كاهش سطح تحریم ها صورت بگیرد.
از طرف دیگر برخی كارشناسان می گویند این آزمایش پیامی به سئول بود كه برای انجام رزمایش مشترك دوهفته ای با نیروی هوایی ایالات متحده برنامه ریزی می كند.
براساس گزارش فوق، این آزمایش موشكی كشورهای منطقه شرق آسیا را نگران ساخته است؛ ایالات متحده هم ابراز داشت كه همه كشورها باید از نزدیك تحركات پیونگ یانگ را زیر نظر داشته باشند زیرا اعتقاد بر این است كه آزمایش موشكی اخیر آغازی بر اقدامات تهاجمی تر پیونگ یانگ خواهد بود.
روزنامه «نیویورك تایمز» برد مفید موشك های آزمایش شده را تا حدود 200 كیلومتر عنوان كرد و در مورد هدف پیونگ یانگ آورده است این نخستین آزمایش كره شمالی از سال 2017 تاكنون بوده است. كیم جونگ اون این موشك ها را از انواع تسلیحات تاكتیكی هدایت شونده نوین خود خواند اما به نظر می رسد وی قصد دارد تنش ها را در منطقه افزایش دهد تا اهرم فشاری در مقابل ایالات متحده كسب كند.
طبق گزارش این روزنامه آمریكایی، كره شمالی بارها تاكید كرده است كه تحت فشارهای بین المللی عقب نشینی نمی كند. در همین حین رسانه های این كشور هم تصریح دارند اگر واشنگتن از میزان تحریم ها كم نكند پیونگ یانگ هم مسیری تازه را برای دفاع از منافع ملی خود در پیش می گیرد. كارشناسان قبل از این هم پیش بینی می كردند كه كره شمالی آزمایش های تسلیحاتی را از سر خواهد گرفت.
تارنمای شبكه خبری «بلومبرگ» نیز آزمایش های موشكی اخیر را نشانه ای از افزایش ناامیدی كره شمالی از ترامپ توصیف كرد و افزود رهبر كره شمالی به علت نپذیرفتن پیشنهاد كاهش تحریم ها در مقابل همكاری هسته ای از ترامپ ناراحت است. پس از یك سال رایزنی، هنوز كیم جونگ اون بر همكاری مشترك دو كشور برای غیرهسته ای كردن شبه جزیره كره تاكید می كند. این درحالی است كه هنوز تفسیر دقیق و مشتركی از این واژه ها ارائه نشده است.
ناتوانی دو طرف در مدیریت شرایط اما اكنون اوضاع را به سطح خطرناك قبل بازگردانده است. نامتوازن بودن خواسته دو طرف از مذاكرات مهمترین اختلاف نظرها است. تاكنون ایالات متحده تعبیر خود از خلع سلاح هسته ای كره شمالی را بیان نكرده است. در طرف مقابل هم گویا سطح توقع پیونگ یانگ از میزان لغو تحریم ها در مقابل نوع همكاری ها آینده نیز برای دونالد ترامپ مبهم باقی مانده است.
كارشناسان مسائل شبه جزیره بر این اعتقادند برخلاف دوره قبل، امیدواری چندانی به دیدار آتی دو رهبر نمی توان داشت زیرا رویكرد چماق و هویجی كه هر دو كشور در مقابل یكدیگر در پیش گرفته اند دستیابی به توافق را سخت تر از قبل می سازد.
پژوهش**9130 **
تهران- ایرنا- تحلیلگران مسائل شرق آسیا اعتقاد دارند آزمایش موشكی جدید پیونگ یانگ در واقع حاوی پیامی مهم برای كاخ سفید و متحدان آن است كه دوره تهدید و چنگ و دندان نشان دادن های دوطرفه را یادآوری می كند.