۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۱۹
کد خبر: 83305785
T T
۰ نفر

آمریكا، تنش آفرین دریای جنوبی

۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۱۹
کد خبر: 83305785
آمریكا، تنش آفرین دریای جنوبی

پكن - ایرنا - دریای جنوبی به عنوان بزرگترین ناحیه آبی جهان همواره محل تنش چین و آمریكا بوده است پكن تلاش دارد امنیت این آبراه را به دور از هرگونه مناقشه تامین كند اما واشنگتن هرازگاهی ناوهای خود را به منطقه گسیل می دارد تا هم دریا و هم رابطه واشنگتن و پكن را مواج كند.

به گزارش ایرنا با این حال چین در دریای جنوبی نه تنها با حضور ناوها و جنگنده های آمریكا روبرو است بلكه با برخی ناسازگاری های كشورهای همسایه نیز كه ادعای ساخت و ساز چین در این مناطق را دارند مواجه است.
یكی از اصلی ترین محورهای اختلاف آمریكا و چین، اعزام ناوها و رزمناوهای ارتش آمریكا به این منطقه است كه جدیدترین مورد آن دیروز دوشنبه صورت گرفت.
كشورهای همسایه بر این باورند كه چین راهبردی دوگانه را دنبال می كند به این معنا كه از كشتی ها و گشتی های خود به وفور در دریای جنوبی استفاده می كند این راهبرد می تواند هم رویكرد نظامی و دریایی و هم رویكرد غیرنظامی داشته باشد.
افزون بر این اتهامی كه به چین زده می شود اینكه اعزام گشتی ها و كشتی های ماهیگیری چین به آبهای منطقه كه منازعاتی بر سر آنها وجود دارد، باعث تشدید تنش ها و نهایتا بی ثباتی مضاعف در دریای جنوبی می شود.
كشورهای همسایه چین كه مدعی مالكیت بر برخی از جزایر دریای جنوبی هستند، تاكید دارند كه چین ساخت و سازهایی در این منطقه انجام می دهد كه كاربردهای دوگانه نظامی و غیرنظامی دارد اما چین همواره این موارد را كرده است.
'لورا جو' از كارشناسان مسایل منطقه بر این باور است كه ساخت چنین تاسیساتی در آبهای دریای جنوبی به دلیل منازعات موجود می تواند خطر مناقشه بین چین و كشورهای همسایه را افزایش دهد.
یكی از این بخش ها جزایر اسپراتلی است كه بخصوص فیلیپین و چین بر سر آن دچار مناقشه هستند و در روزهای اخیر اعلام شده كه دستكم 275 كشتی چینی به آبهای این منطقه كه مانیل آنجا را متعلق به خود می داند، حضور یافته اند.
فیلیپین می گوید كه از این بابت بسیار عصبانی است بسیاری از این كشتی ها ماهیگیری هستند و در مناطقی استقرار می یابند كه چین به عنوان پایگاه برای خود احداث كرده است و در واقع این پایگاه ها پناهگاهی برای این كشتی ها محسوب می شود.
كالین كوه از دانشگاه نن یانگ می گوید‌: جزایر مصنوعی ساخت چین كه حالا به پایگاهی برای كشتی های چینی تبدیل شده است از دستمایه های اختلاف میان طرفین در منطقه است.
وی می افزاید كه از طریق این پایگاه ها كشتی های ماهیگیری و گشتی های چین به مناطق دیگر اعزام می شوند و از جمله وارد آبهای مورد منازعه با فیلیپین می شوند و این خطر درگیری را بیشتر می كند و مانیل را هم به خشم آورده است.
از سوی دیگر اداره امنیت دریایی چین در بیانیه ای از ساخت یك كشتی بزرگ 10 هزار تنی خبر داده است كه گفته می شود بزرگترین كشتی گشتی چین محسوب می شود و در سال 2021 میلادی ساختش به پایان می رسد چین این كشتی را برای امنیت دریایی و عملیات جستجو و نجات مهم توصیف كرده است.
وزارت ترابری چین هم از راه اندازی سه مركز نظارت اقیانوسی در گروه جزیره ای اسپراتلی خبر داده است كه برای ماموریت های نجات از آنها استفاده خواهد شد و افزوده است كه مراكز دیگری نیز در حال ساخت در دریای جنوبی است.
اگرچه چین این اقدامات را برای تامین امنیت دریای جنوبی مهم می داند اما جان ریچاردسون فرمانده نیروی دریایی آمریكا دیدگاهی متفاوت دارد و تصریح می كند كه چین با بكارگیری گسترده گشتی ها و تجهیزات غیرنظامی در تلاش است ادعای خود را مبنی بر مالكیت بر دریای جنوبی به رسمیت برساند.
او به 'شن جینلونگ' همتای چینی خود هشدار داده است كه اگر آمریكا به این نتیجه برسد كه این تجهیزات و گشتی ها بخشی از برنامه های نظامی چین است، با آنها برخورد خواهد شد.
تصاویر ماهواره ای منتشر شده نشان می دهد نشست و برخاست هواپیماهای جنگی چین در یك سال گذشته در دریای جنوبی بیشتر شده است.
با وجود این 'جانگ مینگ لیانگ' تحلیلگر دانشگاه 'جی نن' در چین می گوید ساخت و سازها در جزایر دریای جنوبی ادامه خواهد یافت چین باید این برنامه ها را دنبال كند.
وی با تاكید بر اینكه مسایل امنیتی در دریای جنوبی برای چین مهم است می افزاید كه چین طبیعتا از لحاظ كاركرد عملیاتی در دریای جنوبی و بكارگیری نیروی دریایی و از جمله تجهیزات غیرنظامی پیشرو دیگر كشورهای آسیای جنوب شرقی است.
وی البته تصریح كرد كه اگر نگرانی هایی هم وجود دارد می توان برطرف كرد برای نمونه چین می تواند به كشورهای دیگر همسایه امكان دهد از این پایگاه ها استفاده كنند.
به رغم همه این اظهار نظرها، برآیند شرایط این است كه حضور نظامی و غیرنظامی فزاینده چین در دریای جنوبی به مذاق برخی از كشورهای منطقه خوش نمی آید و آنها ساخت و سازهای چین و استفاده این كشور از گشتی های ساحلی و كشتی های ماهیگیری را نادیده گرفتن توافقات طرفین می دانند و بر این باورند كه پكن باید خطر رویارویی دریایی با كشورهای همسایه را كاهش دهد.
طبیعت دوگانه تاسیسات چین در دریای جنوبی برای كشورهای همسایه مورد سوال قرار گرفته است و آنها را یكی از بزرگترین مشكلات و چالش های خود در دریای جنوبی می دانند و این احتمال می رود كه كشورهای مدعی در منطقه نیز بتدریج استفاده از نیروهای دریایی و گشتی های خود را با عنوان تدابیر بازدارنده در مقابل چین افزایش دهند.
با این حال چین كه خود مالك اصلی منطقه است همواره با همسایگان تعامل مناسبی داشته است اما مشكل اصلی حضور گاه و بیگاه رزمناوهای آمریكایی در این دریا است كه آخرین حضور آنها با واكنش نیروی دریایی چین مواجه شده است و از ناوهای آمریكایی خواسته است هر چه زودتر منطقه را ترك كنند.
آساق**231**1904**1663**