در اين مطلب آمده است: سه روحاني متخصص در فقه شافعي در شوراي افتا شهرستان سنندج فتواي تاريخي آزادي بازي تخته نرد در سنندج را صادر كردند و در فتواي خود آوردهاند: به اصل تخت نرد نميتوان تحريم داد مگراينكه با آن قمار صورت گيرد.
ماموستايان قرباني آذر، مصطفوي و حسيني در راي فقهي خود گفتهاند كه بازي تخته نرد به قصد ورزش فكري شرعا جايز و بلامانع است.
يك عضو شوراي شهر سنندج كه بيش از يكسال است پيگير اخذ اين فتواي تاريخي است بعد از مطالبات و جمع آوري ادله فقهي، حقوقي، فرهنگي و اقتصادي، اول تير ماه سال گذشته از شوراي افتاي سنندج تقاضاي استفتاء فقهي كرد.
مجيد شاه ويسي به سيروان گفته است كه او شبيه دفاع از رساله دكترا در مقابل اعضاي شورا به تشريح و توضيح استدلالات براساس منابع متعدد پرداخته و شورا 10 روز بعد از آن تاريخ فتواي تاريخي خود را صادر كرد و هفته گذشته به مناسبت روز سنه (روز سنندج) به صورت رسمي از اين فتوا رونمايي كرد.
به گفته شاه ويسي، حضور ماموستا آدابي امام جمعه بهاران و از روحانيون شناخته شده اهل سنت سنندج در آيين رونمايي از اين فتواي تاريخي نشان از اراده جدي براي بروز كردن فقه با نيازهاي مردم و نيز گشايش باب جديد فتوا با توجه به اقتضاي روز در كردستان است.
وي افزود: بعد از انقلاب صادرات تخته نرد ممنوع و واردات آن آزاد بود و اين راي جديد فقهي تاثير بسزايي از نظر اقتصادي بر بازار اين هنر دارد.
او با اشاره به ديدگاه امام خميني(ره) درخصوص آزادي شطرنج مشروط بر عدم انجام شرط بندي و قمار گفت: براي آزادي تخته نرد خدمت استاندار و نماينده ولي فقيه در استان نيز رسيديم و استاندار شخصا مكاتباتي در اين زمينه انجام داد و نماينده ولي فقيه نيز ديدگاه شوراي افتا استان را براي پيگيري امور مهم دانستند.
چنين است كه به گفته شاهويسي بعد از مطالعه عميق و جمع آوري استدلالات فقهي موضوع را با شوراي افتا در ميان نهاديم و در نهايت آنان راي به آزادي بازي تخته نرد دادند.
اين عضو شوراي شهر سنندج با اشاره به اهميت اين فتوا در تاريخ سنندج گفت: جمع كثيري از هنرمندان به اين رشته گرايش دارند و از سويي صادرات تخته نرد ميتواند به شكوفايي اقتصاد اين شهر كمك كند.
** نازك كاري سنندج ثبت جهاني شد
نشان جغرافيايي بينالمللي براي نازك كاري سنندج به مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان اعطا شد.
در آيين ويژهاي با حضور خانم محموديان معاون صنايع دستي و هنرهاي سنتي سازمان ميراث فرهنگي كشور، آقاي زانتي مشاور دفتر وايپو (سازمان جهاني مالكيت فكري و معنوي) هشتم ارديبهشت ماه نشان جغرافيايي بينالمللي براي نازك كاري سنندج به سيد محسن علوي مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان اعطا شد.
ين نشان يك برند جهاني براي نازك كاري سنندج محسوب شده و اين هنر از قوانين حمايتي مالكيت معنوي جهاني برخوردار ميشود.
لازم به ذكر است پرونده ثبت جهاني نشان جغرافيايي بين المللي نازك كاري سنندج از سال 97 توسط اداره كل ميراث فرهنگي كردستان تكميل و در دستور كار قرار گرفت. در اين مراسم علاوه بر كردستان شش استان ديگر نيز امروز نشان بينالمللي دريافت كردند.
محسن علوي به سيروان گفته بود: دريافت چنين نشاني افتخاري بزرگ براي كردستان است و حق مالكيت معنوي و فكري براي كردستان را به رسميت ميشناسد.
منبع هفته نامه سيروان
هفته نامه سيروان در شماره 1032 خود در مطلبي با عنوان فتواي تاريخي آزادي بازي تخته نرد به برخي مشكلات هنر نازك كاري كردستان پرداخته است.