لعیا جنیدی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار حقوقی قضائی ایرنا در این خصوص توضیح داد: دایره شمول ماده (976) قانون مدنی در اعطای تابعیت از طریق سیستم خون به فرزندان مادران ایرانی توسعه یافته ولی در هر حال مقرره موضوع ماده (1060) در مورد اجازه دولت برای ازدواج با مرد خارجی لغو نشده و ضمانت اجرای خود را دارد اما مانع اعطای تابعیت نیست.
وی افزود: البته این موضوع جای بحث دارد؛ هرچند نكته مهم این است كه این قانون تابعیت را به پدر خارجی نمیدهد بلكه فقط فرزندان حاصل از این نوع ازدواج ها دارای تابعیت و هویت ایرانی میشوند.
جنیدی اضافه كرد: در لایحه ای كه روز گذشته قانون شد، تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج مادران ایرانی و پدران خارجی، انتقال تابعیت از مادر نیز ممكن می شود و به این ترتیب دامنه شمول انتقال تابعیت گسترش یافته است. قانون جدید به نوعی ماده 976 قانون مدنی را اصلاح هم كرده است زیرا در این ماده، تابعیت بر اساس سیستم خون از جانب مرد است و سیستم خاك جنبه فرعی دارد.
جنیدی ادامه داد: در سیستم خون اصلی موضوع قانون مدنی، تابعیت از پدر به فرزند می رسد اما در قانون جدید تابعیت فرزندان با مادران ایرانی و پدران خارجی، دامنه شمول انتقال تابعیت توسعه یافته است و براساس آن مادر ایرانی نیز می تواند برای فرزند خود درخواست تابعیت داشته باشد. گرچه ایراد شده كه موجب تابعیت مضاعف میشود، ولی باید توجه داشت كه اعطای تابعیت یك امر حقوقی – سیاسی است و هیچ دولتی اراده حاكمیتی خود را موكول به اراده دولت دیگر نمیكند بلكه براساس ضوابط خود تابعیت میدهد. به علاوه احتمال تابعیت مضاعف برای فرزند، مانع از اعطای تابعیت از طریق پدر نشده و دلیلی ندارد كه مانع از این امر از جانب مادر بشود.
وی در مورد ماده 1060 قانون مدنی، گفت: در این ماده قانونی ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجه در مواردی هم كه مانع قانونی ندارد، موكول به اجازه مخصوص از طرف دولت است اما فرزندانی كه از مادران ایرانی و پدران خارجی به دنیا آمده اند، تعداد زیادی هستند كه بلاتكلیف و حتی گاه بازمانده از تحصیل هستند و این فرزندان برای بهره مندی از سایر حقوق شهروندی نیز نیاز به هویت دارند. لذا این قانون موضوع اعطای تابعیت را مقید به اجازه مقرر در ماده (1060) نكرده است.
وی اضافه كرد: تعداد زیادی از زنان ایرانی بدون اجازه دولت و آنچه در ماده 1060 آمده است با مردان غیر ایرانی ازدواج كرده اند و در قانون جدید تابعیت فرزندان با مادران ایرانی و پدران خارجی به این افراد اجازه داده می شود كه برای فرزندان خود درخواست تابعیت كنند.
معاون رئیس جمهوری درباره آثار و تبعات منفی قانون جدید تابعیت فرزندان با مادران ایرانی و پدران خارجی افزود: هر تصمیمی ممكن است برخی آثار ناخواسته داشته باشد اما در مجموع باتوجه به مصالح و فواید حاصل از تصویب این قانون، نباید نگران بود، به ویژه اگر قانون خوب اجرا شود.
وی اضافه كرد: راه حل كاهش مهاجرت غیرقانونی، كنترل، ایمن سازی و برقراری امنیت در مرزها است و نباید برای این منظور قوانین مربوط به احوال شخصیه، ازدواج و تابعیت را تغییر دهیم.
جنیدی گفت: نكاح، طلاق، تابعیت، ولایت و حضانت فرزندان نباید تحت تاثیر عدم كنترل مرزها باشد زیرا مهاجرت غیرقانونی آثار نامطلوبی دارد و این امر باید كنترل شود و الّا فرزندان ناشی از ازدواج احتمالی زنان ایرانی با مهاجران غیرقانونی اگر از حقوق شهروندی برخوردار نباشند، جامعه و فرهنگ را به عقب می كشند و مانع پیشرفت كشور می شوند زیرا بیشتر به خشونت، ارتكاب جرم و به تبع ایجاد آسیب های اجتماعی روی میآورند.
اجتمام*3229*9105
معاون حقوقی رئیس جمهوری در گفت وگو با ایرنا:
اجازه دولت مانع اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی نیست
۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۰۶
کد خبر:
83313623
تهران- ایرنا- معاون حقوقی رئیس جمهوری گفت: با قانون جدید دامنه شمول ماده (976) قانون مدنی در اعطای تابعیت از طریق سیستم خون توسعه یافته است و شامل پدر و مادر هردو میشود. البته موضوع ماده 1060 در اجازه دولت به ازدواج با مرد خارجی لغو نشده ولی مانع اعطای تابعیت نیست.