۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۱۴
کد خبر: 83314379
T T
۰ نفر

گمانه زنی ها نسبت به وقوع انفجار در بندر فجیره امارات

۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۱۴
کد خبر: 83314379
گمانه زنی ها نسبت به وقوع انفجار در بندر فجیره امارات

تهران- ایرنا- رسانه های داخلی با اشاره به ابعاد مختلف انفجار چند كشتی در نزدیكی بندر فجیره امارات، گمانه زنی ها نسبت به این حادثه را در كانون توجه خود قرار داده اند.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بامداد روز یكشنبه(22 اردیبهشت)، اخباری از وقوع انفجار مهیب در بندر فجیره در شرق امارات منتشر شد كه در ابتدا این خبر از سوی مقامات امارات متحده عربی تكذیب شد اما در ادامه وزارت خارجه این كشور اعلام كرد كه چهار كشتی در نزدیكی آب های منطقه ای این كشور مورد اقدامات خرابكارانه قرار گرفته است.
با گذشت 2 روز از این حادثه، همچنان گمانه زنی ها نسبت به دلایل وقوع آن و اظهارات ضد و نقیض و ابهامات موجود در نحوه انتشار این خبر، واكنش ها و همچنین تاثیر این موضوع بر اقتصاد، مورد توجه رسانه های داخلی قرار دارد.
بررسی امروز سه شنبه 24 اردیبهشت تارنماها، خبرگزاری ها و روزنامه های داخلی نشان می دهد كه رسانه های نزدیك به جریان اصلاح طلب با اشاره به تلاش دشمنان برای اتهام‌زنی به ایران و احتمال ساختگی بودن این خبر انفجار ، آورده اند: احتمال اقدام خرابكارانه عامدانه از سوی كشورهای دیگر از جمله رژیم اشغالگر فلسطین كه خواهان رویارویی مستقیم ایران و امریكا است یا خرابكاری خود خواسته توسط حاكمان امارات كه از ورود «نیروهای بین‌المللی» به خلیج فارس برای حفاظت از امنیت منطقه استقبال می‌كنند از جمله گمانه‌زنی‌هایی است كه از سوی برخی كارشناسان مطرح می شود.
همچنین این رسانه ها معتقدند: نحوه خبررسانی اولیه درباره این اتفاق، اطلاع‌رسانی پرضدونقیض امارات و عدم اعلام جزئیات واقعه موجب شده تا انفجارهایی كه در چهار كشتی ظاهرا نفت‌كش در بندر یا در فاصله‌ای از آن صورت گرفت، همچنان در پرده‌ای از ابهام باقی بماند.
واكنشها به حادثه بندر فجیره امارات؛ تاثیر این حادثه بر قیمت جهانی نفت؛دلایل بررسی اهمیت این حادثه و اهمیت نحوه برخورد ایران با این حادثه از دیگر محورهای مورد بررسی در این رسانه ها است.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا نیز معتقدند این ماجرا یا ساختگی بوده یا خرابكاری عمدی با اهداف سیاسی بوده است.
این رسانه ها در مطالب منتشر شده خود به 'دست داشتن رژیم صهیونیستی در این عملیات' اشاره كرده و آورده اند: موج‌سواران انگشت اتهام عمال سعودی و صهیونیستی در این حادثه را به سمت ایران گرفتند تا با متهم كردن ایران به خرابكاری در منطقه، واشنگتن را به اقدام ماجراجویانه علیه تهران تشویق كنند، اما بسیاری از ناظران نقش ایران را رد كرده و رژیم صهیونیستی را مسبب این خرابكاری معرفی كردند.
همچنین این رسانه ها با اشاره به سانسور این اخبار از سوی امارات، بر این باورند كه 'سانسور این خبر به دلیل وحشت از تبعات حادثه' صورت گرفته است.
اهمیت فوق‌العاده الفجیره؛ واكنش‌ها نسبت به این موضوع؛ تاثیر این اتفاق بر اقتصاد و ضعف نظامی امارات از دیگر محورهای مورد بررسی در این رسانه ها است.

رسانه های اصلاح طلب
.......................................
** گمانه زنی ها در خصوص حادثه مهیب بندر فجیره
به گزارش روزنامه شرق، این حادثه در پی ادعای آمریكا در مورد احتمال حمله ایران یا متحدانش به خطوط كشتی‌رانی در منطقه و نیز در شرایط اوج‌گیری تنش بین ایران و آمریكا و متحدان‌ منطقه‌ای آن رخ داده است. بنابراین، بسیار محتمل است كه برخی از عناصر تندرو در این كشورها بكوشند تا به نوعی این حادثه را با ایران مرتبط كنند.

'تحمیل ناامنی به تنگه هرمز' عنوان مطلبی است كه در روزنامه اعتماد منتشر شده است. اعتماد در این مطلب به 'تلاش برای اتهام‌زنی به ایران' اشاره كرد و نوشت: در حالی كه ابوظبی حتی از انتشار اخباری در مورد شیوه انجام حمله هم خودداری كرده است و تا 14 ساعت بعد از اتفاق انتشار خبر این چندین انفجار مهیب، حاضر به تایید آن نشده ‌بود، گروهی از عناصر تندرو در امارات و بحرین، اتهام‌زنی به جمهوری اسلامی ایران را آغاز كردند. عبدالخالق عبدالله، استاد علوم سیاسی و از مشاوران ولیعهد ابوظبی، محمد بن زاید با انتشار توییتی ادعا كرده است: «اینكه رسانه‌های نزدیك به ایران» خبر انفجار در فجیره را اعلام كرده‌اند، «به معنای دست داشتن ایران» در این انفجارهاست.
همچنین این روزنامه در ادامه گزارش خود با اشاره به 'توطئه كشورهای ثالث' نوشت: اظهار نگرانی در مورد دخالت عوامل خارجی در این حادثه مشكوك، منحصر به ایران نماند. .... احتمال اقدام خرابكارانه عامدانه از سوی كشورهای دیگر از جمله رژیم اشغالگر فلسطین كه خواهان رویارویی مستقیم ایران و امریكا است یا خرابكاری خود خواسته توسط حاكمان امارات كه از ورود «نیروهای بین‌المللی» به خلیج فارس برای حفاظت از امنیت منطقه استقبال می‌كنند از جمله گمانه‌زنی‌هایی است كه از سوی برخی كارشناسان مطرح شد.

روزنامه مردم سالاری در صفحه نخست خود گزارشی با عنوان 'انفجار در شاهرگ نفتی امارات' منتشر كرده است. به گزارش این روزنامه، عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم چاپ لندن نوشت: سوال مطرح این است كه هویت مجریان این انفجارها مشخص نیست و هنوز اطلاعاتی درباره نوع انفجارها نیز منتشر نشده مثلا اینكه آیا حمله موشكی رخ داده یا هوایی یا با مین‌های دریایی این انفجارها به وقوع پیوسته است یا حتی این گمانه مطرح است كه یگان‌های كماندوی غواص اقدام به كاشت بمب در بدنه كشتی‌ها كرده باشند.

روزنامه ابتكار، برخی از كارشناسان این موضوع را به عملیات نظامی حوثی‌های یمن مربوط می‌دانند و استنادشان به این است كه انصارالله یمن پیش از این پاسخ‌های متقابلی را در راستای حملات ائتلاف عربی به امارات و عربستان داده است. البته این موضوع از سوی بسیاری از ناظران مردود است.اما موضوع مهم‏تری كه در راستای این بازی جدید نفتكش‌ها در خلیج فارس رخ داده، مربوط به افزایش نگرانی‌ها از بروز یك درگیری ناخواسته میان ایران و آمریكاست. ایران در این میان بارها اعلام كرده كه خواهان درگیری در منطقه نیست. از سوی مقابل آمریكایی‌ها نیز با تحریك افكار عمومی مدعی هستند كه خواهان جنگ نیستند، اما نسبت به اقدامات ایران نگرانند. به همین دلیل برخی تحلیل‌گران معقتدند كه این موضوع در واقع می‌تواند نوعی زمینه‌سازی از سوی آمریكا و متحدانش در قبال ایران در منطقه باشد.

روزنامه ایران نیز در مطلبی نوشت: به گزارش اسپوتنیك، اخبار ضد و نقیض و تأیید و تكذیب‎های این خبر آنقدر زیاد شد كه برخی می‎گویند این خبر می‎تواند ساختگی باشد یا آنكه حمله‎ای باشد كه با اهدافی سیاسی از سوی نیروهای خودی صورت گرفته است. این احتمالی است كه برخی سایت‌های معتبر خبری همچون «آسوشیتدپرس» مطرح كردند.

** اظهارات ضد و نقیض و ابهام در انتشار این خبر
شرق در بخشی از یادداشت خود آورده است: نحوه خبررسانی اولیه درباره این اتفاق، اطلاع‌رسانی پرضدونقیض امارات و عدم اعلام جزئیات واقعه موجب شده تا انفجارهایی كه در چهار كشتی ظاهرا نفت‌كش در بندر یا در فاصله‌ای از آن صورت گرفت، همچنان در پرده‌ای از ابهام باقی بماند.ظاهرا ابتدا امارات كه مایل به اجتناب از ارائه تصویری ناامن از قلمرو خود است، خبر را تكذیب كرد، اما اطلاع‌رسانی شبكه المیادین كه حزب‌الله لبنان نزدیك است از یك‌سو و انعكاس گسترده خبر این شبكه در رسانه‌های ایران از سوی دیگر مخفی‌كردن این خبر را غیرممكن كرد. در نتیجه، تكذیب اولیه خبر توسط مقامات امارات جای خود را به تأیید «خرابكاری» در چهار كشتی داد با این توضیح كه واقعه نه در بندر فجیره، بلكه در آب‌های منتهی به این بندر روی داده است.

روزنامه اعتماد نوشت: ده‌ها ساعت بعد از انفجار در بندر فجیره، دولت امارات همچنان از انتشار خبر و گزارش‌های دقیق در مورد دلایل و خسارات انفجارهای بامداد یكشنبه در این بندر مهم تجاری دریای عمان خودداری می‌كند.... هر چند اولین گزارش‌ها توسط این شبكه خبری پیش از ظهر روز یكشنبه به نقل از ساكنان محلی منتشر شده ‌بود، اما تا ساعت 19 یكشنبه، هیچ منبعی در دولت امارات متحده عربی حاضر به تایید آن نشد. غروب روز یكشنبه بود كه عاقبت وزارت خارجه امارات متحده عربی با صدور بیانیه‌ای مبهم تایید كرد كه «چهار كشتی تجاری مورد حمله خرابكارانه قرار گرفته‌اند.»

مردم سالاری نیز نوشت: اخبار ضد و نقیضی روز یكشنبه از وقوع یك انفجار مهیب در بندر «الفجیره » در شرق امارات منتشر شد كه ابتدا با سكوت رسمی اماراتی‌ها روبرو شد.... خبرگزاری رویترز در این زمینه خبری منتشر نكرد تا اینكه تكذیبیه اماراتی‌ها منتشر شد. اما برخی رسانه‌ها حتی نام نفتكش‌های آسیب دیده را هم منتشر كردند كه امكان تكذیب، سانسور یا بایكوت خبری وجود نداشت.....وزارت خارجه امارات متحده عربی روز یكشنبه حدود 14 ساعت بعد از حادثه، اعلام كرد كه چهار فروند كشتی در نزدیكی آبهای منطقه ای این كشور مورد «اقدامات خربكارانه» قرار گرفته است.

'بازی نفتكش‌ها' عنوان مطلبی است كه در روزنامه ابتكار منتشر شده است. در این مطلب آمده است: روز یكشنبه هفته جاری، اخبار ضد و نقیضی از سوی رسانه‌ها، مبنی بر وقوع انفجارهای گسترده در بندر فجیره امارات منتشر شد. در حالی كه برخی رسانه‌ها در حال پوشش این خبر بوده و هر لحظه ابعاد تازه‌تری از این ماجرا را مطرح می‌كردند، حاكم فجیره با انتشار مطلبی هر گونه انفجار در این بندر را تكذیب و تاكید كرد كه اوضاع در فجیره عادی است. اما عصر یكشنبه این بار وزارت خارجه امارات مدعی شد كه چهار كشتی در نزدیكی آب‌های این كشور مورد حمله خرابكارانه قرار گرفتند.

روزنامه ایران در مطلبی با عنوان 'انفجار در دریای مه‎آلود' به چگونگی شكل گرفتن اخبار ضد و نقیض حمله خرابكارانه به كشتی‎های تجاری عربستان و امارات، اشاره كرد و نوشت: روز یكشنبه خبری درباره انفجار در بندر الفجیره منتشر شد كه ساعاتی بعد امارات متحده عربی آن را تكذیب كرد اما در نهایت بعد از اینكه خالد فالح وزیر نفت عربستان سعودی، اعلام كرد در جریان حمله «خرابكارانه» در نزدیكی آب‎های امارات متحده عربی دو نفتكش عربستانی صدمه دیده‎اند، این كشور هم سرانجام تصمیم بر تأیید این خبر گرفت....«آسوشیتدپرس» در گزارشی نوشت: تصاویر ماهواره‎ای هیچ دود یا آتشی را در منطقه‎ای كه امارات مدعی حمله است، نشان نمی‎دهند. حتی ساعاتی پس از انتشار این خبر، حساب رسمی بندر فجیره در توئیتر نوشت كه وقوع انفجار در این بندر دروغ است و گفت عملیات نفتی به صورت طبیعی در حال انجام است. اما جدا از اخبار ضد ونقیض درباره حمله، حتی بر سر تعداد نفتكش‌ها نیز آمار مشخصی وجود ندارد.

** واكنش ها به حادثه بندر فجیره
به گزارش روزنامه اعتماد، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران صبح روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای از گزارش‌ها در مورد این حادثه در نزدیكی آب‌های ایران، اظهار نگرانی كرد. در بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمده است: «جمهوری اسلامی ایران حوادث روز یكشنبه 22 اردیبهشت برای چند كشتی در دریای عمان را نگران‌كننده و تاسف بار می‌داند و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه است.» در این بیانیه با اشاره به تاثیر منفی این حوادث بر كشتیرانی و امنیت عبور و مرور دریایی نسبت به هر گونه دسیسه از سوی بدخواهان جهت بر هم زدن ثبات و امنیت در منطقه هشدار داده شده است و جمهوری ‌اسلامی ایران خواهان هوشیاری كشورهای منطقه نسبت به هرگونه ماجراجویی از سوی عوامل خارجی شده است

شرق در بخشی از یادداشت خود آورده است: تلاش امارات و عربستان برای دادن ابعادی بین‌المللی به این حادثه قابل‌توجه است. وزیر نفت عربستان از «مسئولیت مشترك جامعه بین‌الملل برای تأمین عبورومرور دریایی و امنیت نفت‌كش‌ها» گفت و وزارت خارجه امارات نیز ضمن تأكید بر همین «مسئولیت مشترك بین‌المللی» از «همكاری با سازمان‌های محلی و بین‌المللی» برای تحقیق در مورد این حادثه سخن گفته و اظهارنظر در این مورد را به بعد از تكمیل تحقیقات موكول كرده است. شكی نیست كه تلاش این دو كشور برای بین‌المللی‌كردن این حادثه ادامه خواهد یافت. در این رابطه مواضعی كه چین و روسیه خواهند گرفت، حائز اهمیت خواهد بود. بندر فجیره هم از نظر انتقال بخش فزاینده‌ای از نفت امارات به بازارهای آسیایی و آفریقایی از طریقی به غیر از تنگه هرمز حائز اهمیت است و هم از نظر خدمات‌رسانی به خطوط كشتی‌رانی بین این مناطق. روس‌ها همیشه خواستار آن بوده‌اند كه ایران از نفوذ خود برای جلوگیری از پرتاب موشك‌های حوثی‌ها به عربستان و امارات استفاده كند و چین نیز بخش مهمی از نفت خود را از منطقه تأمین می‌كند. مواضع این دو كشور از این نظر مهم است كه بعید نیست آمریكا با توجه به نتیجه تحقیقات برای بردن موضوع به شورای امنیت تلاش كند.

روزنامه اعتماد آورد: عبداللطیف الزیانی، دبیر كل شورای همكاری خلیج‌ فارس در این بیانیه تاكید كرد كه «چنین رفتارهای غیرمسوولانه می‌تواند به افزایش تنش و درگیری در منطقه بینجامد و منافع ملت‌ها را با خطر بزرگی مواجه سازد.» وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای ضمن محكوم كردن حادثه بندر فجیره، آن را «تهدیدی برای دریانوردی و امنیت جهانی» دانست. در بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی بر همبستگی این كشور با امارات برای مقابله با «عملیات‌های خرابكارانه» تاكید شده است. وزارت خارجه بحرین نیز با صدور بیانیه‌ای حادثه در بندر فجیره امارات را محكوم كرد و گفت‌: «بحرین به‌شدت عملیات‌های خرابكارانه و هدف قرار گرفتن كشتی‌های تجاری غیرنظامی در نزدیكی آب‌های منطقه‌ای امارات در خلیج عمان واقع در نزدیكی امارت فجیره را محكوم می‌كند و آن را اقدامی جنایتكارانه و تهدیدی برای امنیت و سلامت دریانوردی می‌داند».

به گزارش روزنامه مردم سالاری، ریاض تعرض به دو نفتكش سعودی را محكوم كرد. ....وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای ضمن محكوم كردن حادثه بندر فجیره، آن را «تهدیدی برای دریانوردی و امنیت جهانی» دانست. در بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی بر همبستگی این كشور با امارات برای مقابله با «عملیات‌های خرابكارانه» تأكید شده است. همچنین «خالد الفالح» وزیر انرژی و صنایع عربستان سعودی تعرض به دو نفتكش سعودی در نزدیكی بندر فجیره امارات را محكوم كرد. وزارت خارجه اردن نیز با صدور بیانیه‌ای حادثه برای چند كشتی نفتكش در بندر فجیره امارات را محكوم كرد. «سفیان القضاة» سخنگوی رسمی وزارت خارجه اردن «بر موضع ثابت و مخالف این كشور با هر گونه اقدامات جنایتكارانه و تهدید علیه امنیت و سلامت دریانوردی در خلیج (فارس)» تأكید كرد....وزارت خارجه مصر نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن محكوم كردن حادثه بندر فجیره، بر همبستگی با دولت و ملت امارات برای مقابله با تمامی چالش‌ها و تمامی تلاش‌های مربوط به برهم زدن ثبات امارات، تأكید كرد.

ابتكار در مطلبی با استفاده از میان تیتر 'وحشت اروپا' نوشت: مقامات اروپایی از روز گذشته طی صحبت‌های مختلف ابراز نگرانی شدید خود را نسبت به وقوع یك درگیری احتمالی و بر اساس یك عامل تصادفی عنوان كرده‌‌اند. به عنوان مثال فدریكا موگرینی هماهنگ‏كننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز بار دیگر ضمن تاكید بر اینكه اروپا با تمامی ابرازهای خود از توافق هسته‌ای حمایت خواهد كرد، گفت: قرار است به زودی طی دیداری با وزیران خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه در خصوص یافتن بهترین راهكارها برای حمایت از برجام رایزنی داشته باشیم. او همچنین به سفر غیرمنتظره پمپئو به بروكسل برای دیدار با مقامات اروپایی اشاره كرد و گفت كه باید از هر نوع افزایش تنش با ایران اجتناب شود.

** تاثیر این حادثه بر قیمت جهانی نفت
به گزارش روزنامه اعتماد، وقوع این حادثه روز دوشنبه باعث افزایش قیمت جهانی نفت شد و قیمت نفت برنت دریای شمال با یك دلار افزایش در هر بشكه به 72 دلار رسید. نزدیك به یك پنجم از كل نفت مصرفی در جهان از طریق تنگه هرمز تامین می‌شود. 10 روز پیش، دولت ایالات متحده امریكا با اعلام پایان مهلت تمام معافیت‌ها برای كشورهای وارد‌كننده نفت خام از ایران، پیشنهاد كرده ‌بود كه واردكنندگان نفت ایران از امارات متحده عربی و پادشاهی عربستان سعودی نفت بخرند و بلافاصله صدور بیانیه‌هایی در مورد اعزام تجهیزات نظامی به منطقه آغاز شده‌ بود.

به گزارش روزنامه مردم سالاری، خبرگزاری رویترز روز یكشنبه گزارش داد كه به دنبال تشدید تنش‌ها در منطقه شاخص بورس كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس سقوط كرد.....تجربه ثابت كرده است كه ناامنی در خلیج فارس به سود هیچ طرفی نیست اما برخی طرف‌ها در این میان آسیب پذیرترند. واقعیت این است كه اقتصاد باراندازی امارات و برخی كشورهای حاشیه خلیج فارس كه در دهه‌های گذشته به لطف مراقبت مداوم ایران و به مدد امنیت در خلیج فارس به خود بالیده اند اكنون با كمترین تهدید امنیتی می‌تواند به دره سقوط كند.

ابتكار نوشت: این امر علاوه بر اینكه هزینه‌ها و تبعات نامشخصی برای ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای این كشور خواهد داشت، از یك سوی ماجرا می‌تواند با بالا بردن قیمت نفت موجب افزایش فشار بر روی اروپا و در نهایت تغییر محاسبات در كاخ سفید شود. همچنین حمله به چهار كشتی نفتی در نزدیكی بندر فجیره اگر هم به منظور تحریك افكار عمومی از سوی طرف مقابل برای اقدام احتمالی باشد، بار دیگر می‌تواند قیمت‌ نفت را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

به گزارش روزنامه ایران به نقل از خبرگزاری رویترز، در پی انتشار خبر انفجار در بندر فجیره، روز دوشنبه قیمت نفت افزایش پیدا كرد. قیمت هر بشكه نفت برنت كه 71 دلار و 71 سنت بود، بیش از یك دلار افزایش قیمت پیدا كرد. نفت متوسط غرب تگزاس امریكا هم كه 62 دلار و 45 سنت بود، 79 سنت افزایش داشت. عربستان و امارات، به نوبت بزرگ‎ترین و سومین تولیدكننده بزرگ نفت در جهان هستند و در سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) از نفوذ بسیار بالایی برخوردار هستند. برخی ناظران می‎گویند هدف امارات از تكذیب اولیه این انفجار این بوده كه قیمت نفت جهش زیادی نداشته باشد.

** دلایل اهمیت این اتفاق
در بخشی از یادداشت منتشر شده در ستون نگاه روزنامه شرق، می خوانیم: اتفاقی كه صبح یكشنبه در بندر فجیره یا آب‌های ساحلی آن افتاد، از اهمیتی بیش از اهمیت این قبیل وقایع در شرایط عادی برخوردار است. روشن است كه شرایط این روزها در منطقه را به دلیل تحریكات غیرمسئولانه آمریكا، از جمله ارسال ادوات جنگی به منطقه و سخنان تحریك‌آمیز مقامات آن كشور، نمی‌توان چندان عادی شمرد. در چنین شرایطی هر اتفاقی به‌سرعت رنگی خاص به خود می‌گیرد و طرف‌های ذی‌ربط می‌كوشند تا از آن برای پیشبرد اهداف خود بهره‌برداری یا سوءاستفاده كنند. .... از طرفی، این حادثه در شرایطی رخ داده كه وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه به همراه موگرینی دیروز در بروكسل راجع به مواضع جدید ایران در مورد برجام با هم مشورت كردند. وزیر خارجه آمریكا نیز با تعویق سفرش به مسكو برای مشورت با همتایان اروپایی به آنها ملحق شد.

روزنامه اعتماد نیز در مطلبی نوشت: انفجارهای مشكوك امنیت شاهراه انرژی جهان را به مخاطره انداخت.....این رویدادها در شرایطی اتفاق می‌افتد كه طی یك هفته گذشته مقام‌های امریكایی از جمله وزیر خارجه، مایك پومپئو، مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور، جان بولتون و فرمانده سازمان تروریستی سنتكام، رابرت مك‌كنزی، ضمن تشدید لفاظی‌های ضد ایرانی، اقداماتی از جمله اعزام جنگنده‌ها، ناو هواپیما‌بر و سامانه ضدموشك را با هدف ادعایی «دفاع در مقابل حملات ایران» آغاز كرده‌اند. همزمانی رویدادهای اخیر بسیاری از ناظران شرایط منطقه غرب آسیا را بر آن داشته است تا صریحا در مورد احتمال توطئه برای آتش‌افروزی در منطقه هشدار دهند. این رویداد درست دو روز بعد از آن رخ می‌دهد كه اداره كل دریانوردی ایالات متحده امریكا برای كشتی‌های عبوری از تنگه هرمز هشداری در مورد خطرات احتمالی از جمله ادعای «حمله توسط نیروهای ایرانی» تردد در خلیج فارس صادر كرد و از كشتی‌های امریكایی خواست تا دست كم 48 ساعت قبل از عبور از تنگه هرمز، مسیر خود را به اطلاع پایگاه دریایی سازمان تروریستی سنتكام در بحرین برسانند.

** اهمیت نحوه برخورد ایران با این حادثه
شرق در بخشی از یادداشت خود آورده است: نحوه برخورد جهات دولتی، حكومتی، رسانه‌ای و خصوصی در ایران با این قضیه حائز كمال اهمیت است. .... بی‌شك، نیاز ما به راه دریایی خلیج‌فارس بیشتر از نیاز دشمنان ماست. بخش عمده صادرات و واردات ما، از جمله تأمین حوائج اولیه ما، از این طریق تأمین می‌شود. كشورهایی كه روابط بهتری با ما دارند مانند عراق و كویت و قطر و نیز بسیاری از كشورهای آسیایی وابستگی بیشتری به این آبراه دارند. بنابراین طبیعی است كه ما بیش از دیگران نگران امنیت خطوط دریایی در منطقه باشیم. در چنین شرایطی نحوه برخورد برخی از رسانه‌های داخلی و «شیشه‌ای»‌ شمردن امنیت جنوب خلیج‌فارس و مانند آن ممكن است به حساب نوعی استقبال ضمنی یا صریح از حادثه فجیره گذاشته شده و دست تندروها در آمریكا و منطقه را برای دشمنی بیشتر باز كند.

رسانه های اصولگرا
..................................
** گمانه زنی ها در خصوص حادثه بندر فجیره
در بخشی از گزارش منتشر شده در روزنامه جوان می خوانیم: خرابكاری در چند كشتی نفتكش در بندر فجیره امارات، شك و شبهه‌های فراوانی ایجاد كرده و بسیاری را بر آن داشته كه باور كنند این ماجرا به نوعی یا ساختگی بوده یا خرابكاری عمدی با اهداف سیاسی بوده است. عمال سعودی و صهیونیستی با موج‌سواری روی این حادثه انگشت اتهام را به سمت ایران گرفتند تا با متهم كردن ایران به خرابكاری در منطقه، واشنگتن را به اقدام ماجراجویانه علیه تهران تشویق كنند، اما بسیاری از ناظران نقش ایران را رد كرده و رژیم صهیونیستی را مسبب این خرابكاری معرفی كردند.

تارنمای مشرق نیوز در مطلبی با طرح سوالی مبنی بر ' پشت پرده انفجار نفتكش‌ها چیست؟/ آیا الفجیره نسخه اماراتی 11 سپتامبر است؟' به 'ابهامات یك حادثه مشكوك' اشاره كرده است. به گزارش این روزنامه، هیچ شاخصی وجود ندارد كه نشان دهد به این كشتی‌ها حمله نظامی شده است. بلكه به نظر می‌رسد انفجارها از داخل كشتی‌ها بوده و مواد منفجره بر اساس برنامه از پیش تعیین شده به داخل كشتی‌ها انتقال داده شده‌اند.
قضاوت در مورد اینكه آیا انفجارهای الفجیره یك خودزنی سیاسی بوده و نسخه اماراتی حوادث 11 سپتامبر آمریكا به شمار می‌رود یا نه، هنوز زود است، اما تحلیل‌گران هنوز درك درستی از ماهیت عجیب ابهامات این حادثه ندارند. به همین علت است كه نقطه اشتراك تحلیل كارشناسان منطقه‌ای و بین‌المللی، توجه به پشت پرده مشكوك این حادثه به ظاهر تروریستی است.
طارق ابراهیم كارشناس مسائل مربوط به منطقه خلیج فارس دست داشتن رژیم صهیونیستی در این عملیات را بعید نمی‌داند و معتقد است كه اسرائیل امكانات لجستیكی و اطلاعاتی برای اجرای چنین عملیاتی را دارد....محمد عباس دیگر كارشناس مسائل نظامی منطقه نیز تاكید می‌كند كه عربستان و رژیم صهیونیستی منافع قابل توجهی را در حمله آمریكا ضد ایران دارند و همین موضوع می تواند انگشت اتهامات در اجرای این عملیات را متوجه آنها كند. ....بسیاری از كارشناسان و تحلیلگران مسائل منطقه دست داشتن طرف سوم در این انفجارها را مطرح می‌كنند، طرفی كه گرچه تلاش دارد سیگنال‌های ظاهری این عملیات را به گونه‌ای طراحی كند كه گروه‌ها و كشورهای دیگری را پشت پرده این خرابكاری معرفی می‌كند، اما با توان اطلاعاتی كشورهای منطقه ای و بین‌المللی و در سایه سكوت مسئولان كشور امارات این عملیات را طراحی و اجرا كرده است.

** سانسور این خبر به دلیل وحشت از تبعات حادثه
به گزارش كیهان، دلیل سانسور عجیب، شدید و هماهنگ این خبر، هراس از پیامدهای سیاسی، اقتصادی، امنیتی این انفجارها عنوان شده است، چرا كه امارات مدعی است كه به دلیل امنیت حاكم در این كشور توانسته است اقتصاد خود را شكوفا كند. در چنین شرایطی انفجار در یكی از مهم‌ترین بندرهای امارات می‌تواند تبعات زیادی برای اقتصاد این كشور داشته باشد. برخی از كارشناسان معتقدند نگرانی از افزایش قیمت نفت باعث شد مقامات اماراتی دست به سانسور خبری در این خصوص زده و وقوع هرگونه حادثه را تكذیب كنند و سرانجام آن را حادثه‌ای كوچك جلوه دهند، به همین دلیل تاكنون تصویر یا فیلمی از این حادثه به رسانه‌ها درز نكرده یا اگر منتشر شده، از تصاویری استفاده شده كه میزان خسارت را ناچیز جلوه دهد!
اما «ایدی كوهین» روزنامه‌نگار و پژوهشگر مشهور اسرائیلی صبح روز دوشنبه (امروز) فیلمی را در حساب توییتر خود با عنوان «فیلم آتش‌گرفتن یكی از نفتكش‌هایی كه روز گذشته منفجر شد» منتشر كرد كه نشان می‌داد یك كشتی باری دچار حریق شده و تماماً در حال سوختن است. كوهین اما لحظاتی بعد بدون هیچ توضیحی این فیلم را از صفحه توییتر خود حذف كرد!

به گزارش وطن امروز، تكذیب و تأیید انفجارهای بندر فجیره نشانه به‌هم ریختگی حكومت ابوظبی است.....سریال ضدونقیض‌گویی مقامات اماراتی در رابطه با سونامی انفجارهای سحرگاه یكشنبه در بندر فجیره بار دیگر این ضرب‌المثل را در ساحل جنوبی خلیج‌فارس بر سر زبان عوام انداخت كه «هر چه شبكه‌های اماراتی می‌خواهند بگویند اما باید صحت و سقمش را از شبكه‌های خارجی جست‌وجو كنیم».
حتی پیش از آنكه وزارت خارجه امارات در بیانیه رسمی عصر یكشنبه اصل وقوع حادثه را تكذیب كند، رسانه مردمی شایعه كار خود را كرده بود و از واكنش هموطنان ایرانی در دوبی و ابوظبی آشكار بود كه همه ماجرا را می‌دانند.....از نخستین واكنش‌های جسته و گریخته كارشناسان غربی و عربی چنین بر می‌آید كه حمله فجیره چنان عظیم بوده كه رژیم ابوظبی دیگر نمی‌توانسته پنهانش كند بویژه وقتی خبرگزاری وام از ورود هیات بررسی بین‌المللی به بندر فجیره خبر می‌داد بدون آنكه خبری رسمی از جزئیات حادثه منتشر كند. رویكردهای ضد و نقیض این امارت‌های بندانگشتی به حادثه‌ای به این مهمی كه می‌تواند تجارت را در ترمینال نفتی فجیره و حتی دوبی ناامن كند، آنها را بیشتر به شركتی شیشه‌ای تشبیه می‌كند تا حاكمیتی ملی. این ضربه نشان داد كه حاكمیت مركزی 7 امارت جنوب تنگه هرمز تحت عنوان امارات عربی متحده تا چه میزان سست است كه با چند انفجار خود را می‌بازد.

** اهمیت بندر الفجیره
كیهان نوشت: الفجیره با مساحتی در حدود 1165 كیلومترمربع و جمعیتی بالغ ‌بر130 هزار نفر، یكی از هفت امیرنشین امارات متحده عربی است. بندر الفجیره، تنها بندر نفتی و صنعتی كشور امارات در حاشیه دریای عمان است؛ چند سال قبل بود كه اماراتی‌ها یك خط لوله انتقال نفت به طول 370 كیلومتر از ابوظبی به این بندر كشیدند تا به زعم خودشان تنگه هرمز را دور بزنند. این درحالی است كه خط لوله مذكور تنها در قالب یك طرح ملی كشور امارات تعریف می‌شود و نه یك طرح فراملی و بین‌المللی تا بتوان آن را رقیبی برای یك آبراه بین‌المللی قلمداد كرد به‌گونه‌ای كه توانایی دور زدن تنگه هرمز را به سایر كشورهای حوزه خلیج‌فارس بدهد. نباید فراموش كرد بندر فجیره وابستگی به كشتی‌های عبور كرده از تنگه هرمز دارد و اگر روزی این آبراه راهبردی به هر دلیلی خالی از تردد كشتی‌ها گردد، بدون شك ضربه بزرگی متوجه بندرگاه فجیره خواهد شد.
فاصله الفجیره با تنگه هرمز موجب شده تا حاكمان شیخ نشین امارات برای دور زدن تنگه هرمز و صادرات نفت خام خود به این بندر نگاه ویژه‌ای داشته باشند. نتیجه این نگاه ویژه در سال‌های گذشته سرازیر شدن سیل سرمایه‌های خارجی برای ساخت ترمینال بزرگ نفتی در این بندر بوده است. هم‌اكنون شركت‌های بزرگ نفتی همچون اكسون موبیل، شل و توتال در این بندر گرد آمده‌اند تا 75 درصد نفت این شیخ نشین را از این ترمینال صادر كنند تا نفتكش‌های اماراتی مجبور به گذشتن از تنگه هرمز نباشند.

** واكنش‌ها نسبت به این موضوع
كیهان در گزارشی نوشت: سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حوادث روز یكشنبه 22 اردیبهشت برای چند كشتی در دریای عمان را نگران‌كننده و تاسف بار خواند و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه شد. وی با ‌اشاره به تاثیر منفی این حوادث بر سلامت كشتیرانی و امنیت عبور و مرور دریایی نسبت به هرگونه دسیسه از سوی بدخواهان جهت برهم زدن ثبات و امنیت در منطقه هشدار داد و خواهان هوشیاری كشورهای منطقه نسبت به هرگونه ماجراجویی از سوی عوامل خارجی شد. اداره امور دریایی آمریكا نیز به كشتیران‌ها درخصوص تردد در دریای عمان هشدار داد و از آنها خواست تا به هنگام عبور از بندر «الفجیره»، نهایت احتیاط را به كار گیرند. شورای همكاری خلیج‌فارس هم در بیانیه‌ای «عملیات خرابكارانه علیه چهار كشتی تجاری» در نزدیكی آب‌های منطقه‌ای امارات را محكوم كرد. وزارت خارجه مصر نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن محكوم كردن حادثه بندر الفجیره، بر همبستگی با دولت و ملت امارات برای مقابله با تمامی چالش‌ها و تمامی تلاش‌های مربوط به برهم زدن ثبات امارات، تأكید كرد.

** تاثیر این اتفاق بر اقتصاد
به گزارش روزنامه كیهان، به دنبال این حادثه شاخص بورس‌های تمام كشورهای عربی حاشیه‌ خلیج‌فارس به‌شدت كاهشی شد. سقوط حدود 4درصدی بورس دبی، ابوظبی و عربستان‌ پس از حملات انجام‌شده به نفتكش‌های سعودی و اماراتی موجب ملتهب‌شدن بازار در این دو كشور شده است. همچنین شاخص بورس در اغلب كشورهای اروپایی و جهانی روند كاهشی داشته است. قیمت نفت نیز حدود نیم درصد بالاتر رفت. اهمیت اتفاقات در فجیره از آن جهت بود كه این بندر، دومین بندر بزرگ بانكرینگ یا همان سوخت‌رسانی به كشتی‌ها و نفتكش‌ها در جهان است. همچنین نزدیكی این بندر به منابع نفت و گاز خاورمیانه و بارگیری روزانه 1/5 میلیون بشكه نفت خام از این بندر، بر اهمیت آن افزوده است.

كیهان در بخشی از مطلب منتشر شده در ستون گفت و شنود آورده است: انفجار نفتكش‌های غول‌پیكر در بندر نفتی فجیره امارات، شاخص بورس را در ایران 3863 واحد افزایش داده، قیمت نفت افزایش پیدا كرده و قیمت دلار هم پایین آمده است.... شاخص بورس در كشورهای عربی هم به شدت كاهش یافته است!

وطن امروز نوشت: اما متعاقب اعتراف رژیم‌های امارات و سعودی به عنوان نخستین و سومین تولید‌كنندگان اوپك به انفجارهای بندر نفتی فجیره، قیمت جهانی نفت آتی با افزایش ناگهانی مواجه شد. نفت خام برنت با افزایش قیمت بیش از یك دلاری به 71/71 دلار در هر بشكه برای معاملات آینده رسید و به همین شكل بهای هر بشكه نفت متوسط وست‌تگزاس با 79 سنت افزایش به 45/62 دلار رسید. موسسه مشاوره انرژی جی‌بی‌سی در وین نیز انفجارهای فجیره را نشانه‌ای نگران‌كننده از رشد ریسك تجارت سوخت در منطقه خاورمیانه دانست.

* این رخداد نشانه ضعف نظامی امارات
وطن امروز در مطلبی نوشت: یك كارشناس نظامی برجسته لبنانی در گفت‌وگو با شبكه المیادین، نخستین شبكه بین‌المللی كه حادثه بندر فجیره را برملا ساخت، این رویداد را نشانه ضعف امنیت نظامی امارات عربی متحده دانست. سرتیپ بازنشسته «الیاس فرحات» گفت: «با آغاز انتشار اخبار، مقامات اماراتی نتوانستند این موضوع را پنهان نگه دارند. به‌رغم امنیت پلیسی خوب امارات، این حادثه نشان داد امنیت نظامی این كشور در سطح امنیت پلیسی آن نیست. فرحات معتقد است شركت بندرهای دوبی پس از این حادثه در تدابیر امنیتی خود تجدیدنظر خواهد كرد، بویژه اینكه خارجی‌های بسیاری مقیم این كشور هستند.

روزنامه جوان نیز با استفاده از میان تیتر 'امنیت شیشه‌ای امارات ' نوشت: امارات با سكوت درباره افشای ابعاد این ماجرا سعی می‌كند نشان دهد خاك این كشور امن است، چرا كه كوچك‌ترین اتفاق در این چند امارت باعث خراب شدن وجهه این كشور و عدم اطمینان شركت‌ها از ایمن بودن این بنادر می‌شود. اما این حادثه نشان داد كه امارات برخلاف آنچه مقامات این كشور مدعی هستند چندان هم امن نیست.... امارات درحالی از عهده تأمین امنیت خود برنمی‌آید كه در سال‌های اخیر با مشاركت در جنگ یمن به دنبال سلطه بر مناطق جنوبی این كشور و گسترش نفوذ خود در خلیج فارس است. امارات همچنین با مداخله در امور كشور‌های شمال آفریقا و كمك‌های مالی به رهبران آنها، سودای رهبری در خاورمیانه را دارد.

پژوهشم**3211**1181
۰ نفر