۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83319302
T T
۰ نفر

نزاع فیلیپین و كانادا بر سر زباله

۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83319302
نزاع فیلیپین و كانادا بر سر زباله

تهران- ایرنا- رئیس جمهوری فیلیپین كه در هفته های اخیر از دولت كانادا به طور رسمی خواسته بود تا صدها تن زباله ارسالی به این كشور را بازگرداند، پس از پاسخ نگرفتن از كانادا ،این كشور را تهدید به جنگ كرده و در اقدامی جدید دستور فراخوانی سفیر كشورش را از اوتاوا داده است.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا ، علت فراخوانی سفیر دولت دوترته از كانادا به علت دعوا بر سر صدها تن زباله است كه قریب سال پیش به این كشور ارسال شد و آتش تنش ها را میان اوتاوا- مانیل شعله ور كرد.
رئیس جمهور این كشور جنوب شرق آسیا در روز هفتم ماه جاری میلادی همچنین هشدار داده بود اگر كانادا در مدت یك هفته آینده زباله هایش را از این كشور بازنگرداند به اوتاوا اعلام جنگ خواهد كرد و دستور عودت این زباله ها را نیز صادر می كند.
مانیل پست در مورد علت بروز این دعوا و تهدید از سوی رئیس جمهوری فیلیپین نوشت : این تهدید به این دلیل بود كه چندین كانتینر بزرگ شامل صدها تن زباله های خانگی و الكترونیكی در چندین سال پیش به مانیل ارسال شده كه اكنون در جنوب بندر مانیل (پایتخت این كشور) تهدیدات زیاد زیست محیطی را برای منطقه فراهم كرده است.
طبق این گزارش مردم فیلیپین نیز با برگزاری چندین تظاهرات تاكنون خواستار بازگرداندن این زباله ها توسط كانادا شده اند.
دوترته كه به عنوان رئیس جمهور جنجالی و پر سرو صدا در جنوب شرق آسیا شهرت یافته در اظهاراتی بسیار تند دراین زمینه گفته بود : 'به كانادا هشدار می دهم كه تا هفته آتی این زباله ها را خارج كنند . به كانادایی ها می گویم آشغال هایتان در راه است.اگر دولت كانادا این زباله ها را برنگرداند دستوربازگردان و ریختن آن ها را در جزایر كانادا خواهم داد. '
طبق گزارش یورو نیوز ، شركت كانادایی Chronic Inc با كمك شریك فیلیپینی اش در دو سال پیاپی 2013 و 2014، زباله های زیادی شامل 103 كانتینر كشتی كه قرار بود حاوی زباله های پلاستیكی باشند برای بازیافت به فیلیپین صادر كردند، اما مسئولان مانیلی اعلام كردند كه پس از بررسی ها مشخص شد كه این زباله ها غیرپلاستیكی و غیرقابل بازیافت هستند كه نشان می دهد كانادا براساس قراردادش عمل نكرده است.
یك دادگاه فیلیپینی در سال 2016 میلادی نیز در رسیدگی به پرونده تشكیل شده در این زمینه حكم عودت این زباله ها را به كانادا صادر كرد، اما اتاوا درخلال این مدت همواره از بازگردان آنها سرباز زده و از فیلیپین خواسته است تا آن ها را در همان كشور معدوم كنند.
این موضوع به اندازه ای در روابط دو كشور تاثیر داشته است كه جاستین ترودو نخست وزیر كانادا در دو سفر اخیرش در سالهای 2015 و 2017 میلادی به فیلیپین در مورد علت عدم خروج این زباله ها از مانیل مورد سوال رسانه ها و مسئولان این كشور قرار گرفت .
وی در پاسخ به این سوالات گفت كه كانادا هیچ ابزار قانونی ندارد تا شركت ارسال كننده زباله ها را وادار به بازگرداندن آنها كند، اما وعده داد كه این موضوع را در كشورش مورد بررسی قرار دهد.
مانیل و اوتاوا مدتی بعد حتی كمیسیون مشتركی برای رسیدگی به درخواست فیلیپین برای بازگرداندن این زباله ها تشكیل دادند ،اما اقدامات این كمیسیون نیز بدون نتیجه مورد دلخواه مانیل، همچنان درگیر تشریفات دیپلماتیك دراین زمینه مانده است.
سرانجام دوترته رئیس جمهور فیلیپین با دخالت دراین موضوع ،كانادا را به دلیل عدم بازپس گیری زباله هایش مورد هشدار و تهدید قرار داد.
نمایندگان فیلیپین می گویند براساس معاهده بین المللی زیست محیطی بازل ، كشورها نمی توانند پسماندهای خطرناك خود را بدون رضایت دیگر كشورها به مقصد آنها صادر كنند و چنانچه چنین اتفاقی رخ دهد كشورهای مبدا یا ارسال كننده باید حداكثر در مدت یكماه زباله های خود را بازگردانند.
كنوانسیون بازل یك معاهده بین المللی است كه كه مبادله زباله های خطرناك میان كشورها را كنترل می كند. این توافق عمدتا در مورد ضایعات پلاستیكی است . براساس قانون قبلی آمریكا و سایر كشورها می‌توانستند بدون تائید دولت‌های كشورهای در حال توسعه، زباله‌های بی‌كیفیت پلاستیكی را به نهادهای خصوصی این كشورها ارسال كنند. اما اكنون براساس اصلاح توافق شده تمامی صادركنندگان ضایعات باید از كشورهای دریافت‌كننده زباله‌های آلوده و غیرقابل بازیافت پلاستیكی مجوز قانونی كسب كنند.
برخی كشورهای جنوب شرق آسیا از جمله اندونزی، مالزی ، تایلند و فیلیپین در دهه های اخیر به عنوان مقاصد كشورهای توسعه یافته صنعتی برای صادرات زباله های مختلف ازجمله زباله های صنعتی و پلاستیك محسوب شده اند.
طبق گزارش های سازمان های بین المللی اكنون حدود 100 میلیون تن پلاستیك در اقیانوس‌های جهان یافت می‌شوند كه 80 تا 90 درصد آن از منابع موجود بر زمین ناشی می‌شوند.
فعالان محیط زیست در جنوب شرق آسیا می گویند اكثر این زباله ها در این منطقه از جهان انباشته شده است و بسیاری از مردم فقیر در اندونزی با جمعیتی افزون بر 261 میلیون نفر با خرید و فروش زباله و ضایعات وارداتی روزگار بسیار ناخوشایندی را سپری می كنند واز این رو هزاران نفر در این كشور به كارگران تقریبا رایگان شركت های خصوصی سودجوی واردات ضایعات تبدیل شده اند.
جاستین ترودو نخست وزیر كانادا پس از پایان ضرب العجل اعلام شده همتای فیلیپینی اش ،بدون توجه به این ضرب العجل اعلام كرد : امیدوار است این مشكل را در آینده ای نزدیك رفع كند. پاسخی كه مانیل را قانع نكرده و موجب شده است تا دوترته فرمان فراخوانی سفیر كشورش را بدهد.
روابط فیلیپین و كانادا در دو سال گذشته به رغم افزایش آمار مهاجرت بین دو كشور در سردی و تیرگی بوده است. آمار مهاجران فیلیپنی در كانادا در یك دهه اخیر مسیر فزاینده ای را طی كرده است و براساس گزارش های رسانه ای در سال 2016 در كانادا بیش از 850 هزار فیلیپنی مشغول به كار ، تحصیل و تجارت بوده اند.
مانیل اما می گوید از زمان واردات این ضایعات ناخواسته ، تاكنون محتوای 34 كانتیر امحاء شده ، اما همچنان 69 كانتینر دیگر دارای زباله هایی است كه نباید وارد این كشور جنوب شرق آسیا می شدند.
گزارش : مریم شفیعی
آساق**1599**1663**