۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۱۹
کد خبر: 83321821
T T
۰ نفر

افزايش شديد اجاره بها

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۸:۱۹
کد خبر: 83321821
افزايش شديد اجاره بها

تهران- ايرنا- افزايش شديد اجاره بها به نحو عجيبي از هم‌اكنون آغاز شده است؛ اين افزايش شديد در حالي صورت مي‌گيرد كه هنوز فصل اجاره شروع نشده، مدارس تعطيل نشده و فرزندان مستأجران همچنان به مدرسه مي‌روند، و گذشته از اين، در ماه رمضان قرار داريم كه تمايل به جابجايي‌ ها در آن، بسيار اندك است.

در بازار اجاره آپارتمان‌ هاي مسكوني چه مي‌گذرد و مستأجران قرار است تا چه ميزان نقره‌ داغ شوند؟! سواي اين‌ها، براي ساماندهي بازار اجاره چه بايد كرد؟ به گزارش «مردم ‌سالاري»، اگر سري به بنگاه‌ هاي املاك در كلان ‌شهري نظير تهران زده باشيد يا وب ‌سايت ‌هايي نظير ديوار را چك كرده باشيد، پي خواهيد برد كه افزايش غيرمتعارفِ نرخ اجاره‌ از هم ‌اكنون آغاز شده است.

اجاره يك واحد 85 متريِ هشت سال ساخت در مركز تهران در خيابان جمالزاده، با رهن كامل 200 ميليون توماني به مستأجران پيشنهاد شده است. در تابستان سال 96، رهن كاملِ چنين واحد مسكوني‌اي براي مستأجران بين 90 تا 100 ميليون تومان، هزينه در برداشت و حالا تنها در عرض دو سال، اجاره بها حداقل دو برابر شده است!در تابستان سال گذشته، همزمان با التهابات ارزي در كشور، اجاره بها در تهران نسبت به فصل تابستان سال 96، حدود 40 درصد افزايش يافت. امسال با وجود اين‌كه هنوز وارد تابستان و فصل جابجايي مستأجران نشده‌ايم، اجاره بها نسبت به تابستان سال 97، بيش از 40 درصد افزايش يافته و هرچه به تابستان نزديك مي‌شويم ممكن است بر ميزان افزايش نرخ‌ها افزوده شود. تازه در برخي مناطق تهران، افزايش اجاره بها بيش از اين ميزان بوده است.

** نگاهي به داغي بيش از حدِ نرخ اجاره در تهران
نگاهي به واحدهايي كه در فايل اجاره قرار گرفته‌اند نشان مي‌دهد كه مستأجران امسال چه سال دشواري پيش رو دارند. يك واحد 88 متري 10 سال ساخت در غرب تهران در منطقه سردار جنگل، با 70 ميليون وديعه و 3 ميليون تومان اجاره ماهيانه، ارائه شده است. يك واحد 55 متري 12 سال ساخت در منطقه باغ فيض تهران با 50 ميليون تومان وديعه و اجاره ماهيانه دو ميليون و 100 هزار توماني به مستأجران پيشنهاد شده است. رهن كامل چنين واحدي در منطقه باغ فيض در سال 96 حدود 60 ميليون تومان بود و اين ميزان از افزايش اجاره بها، با هيچ منطقي قابل توضيح نيست.يك واحد 70 متري 12 سال ساخت در جنت آباد تهران با 120 ميليون تومان وديعه و ماهانه يك ميليون و 300 هزار تومان اجاره، عرضه شده است و بابت يك واحد 135 متري 13 سال ساخت در مرزداران تهران، 300 ميليون تومان رهن كامل درخواست شده است! يك واحد 65 متري يك خوابه در شهرك اكتابان نيز با 30 ميليون تومان وديعه و اجاره ماهيانه 3 ميليون توماني عرضه شده است.

افزايش شديد اجاره بها در تهران، جا و مكان نيز نمي‌شناسد و تمام مناطق چه جنوب و چه شمال شهر، مشمول اين افزايش شده‌اند. يك آپارتمان 77 متري 15 سال ساخت در حوالي ميدان منيريه با قيمت 100 ميليون تومان وديعه و يك ميليون و 500 هزار تومان اجاره ماهيانه به مستأجران ارائه شده است. يك آپارتمان 48 متري در جنوب تهران در حوالي ميدان شوش، با 25 ميليون تومان وديعه و اجاره ماهيانه 850 هزار تومان ارائه شده است.

** مصايب افزايش شديد نرخ اجاره بها
بحران ارزي سال گذشته، افزايش شديد قيمت مسكن را درپي داشت. بنا به آخرين گزارش بانك مركزي، متوسط قيمت خريد و فروش هر متر مربع واحد مسكوني معامله‌شده در شهر تهران، در فروردين ماه امسال به 11 ميليون 270 هزار تومان رسيده است. متوسط قيمت هر متر مربع واحد مسكوني در تهران در فروردين سال گذشته، 5 ميليون و 530 هزار تومان بوده و در اين بازه زماني يك‌ساله، قيمت مسكن در تهران، حدود 104 درصد افزايش يافته است.

اين افزايش قيمت مسكن بهانه‌اي به دست مالكان داده تا امسال هم به‌صورت نجومي، اجاره بها را بالا ببرند.تابستان سال گذشته كه اجاره بها در تهران حدود 40 درصد افزايش يافت، قيمت مسكن هنوز تا ميزان فعلي بالا نرفته بود. در دو ماه سپري شده از سال 98، فعلاً اجاره بها نسبت به نرخ‌هاي تابستان سال 97، بيش از 40 درصد افزايش يافته و هرچه به تابستان امسال نزديك تر شويم، ممكن است اين افزايش بيشتر نيز شود.افزايش اجاره بها فشار بسيار شديدي را بر مستأجران كه از اقشار متوسط يا ضعيف جامعه هستند وارد مي‌كند.

سال گذشته در اثر افزايش اجاره بها، عده‌اي از مستأجران در تهران ترجيح دادند تا به مناطق حاشيه شهر يا شهرهايي نظير كرج كوچ كنند. اين كوچ اجباري، قيمت اجاره بها در آن مناطق يا شهرها را نيز به علت افزايش يكباره تقاضا براي اجاره، افزايش داد. مستأجران امسال، سال دشواري براي يافتن سرپناه دارند و اين رويه كوچ اجباري، احتمالاً در سال جاري نيز براي عده‌اي از مستأجران ساكن در كلان‌ شهرها روي دهد.دولت مطلقاً هيچ كنترلي در بازار اجاره انجام نمي‌دهد و اين آزاد سازي كامل بازار اجاره باعث فشار بسيار زياد بر مستأجران شده است. با وضعيتي كه هم ‌اكنون در بازار خريد و فروش و اجاره مسكن حكم‌فرما است شايد تنها راه نجات مستأجران اين باشد كه دولت براي مهار قيمت اجاره، قانون وضع كند و مانع از اين شود كه مالكان يا بنگاه ‌هاي املاك، از مستأجران اجاره‌ هاي نجومي مطالبه كنند. در جامعه‌ اي كه قيمت نان و گندم مشمول نرخ‌گذاري دولتي است، چرا قيمت‌گذاري لوازمِ رفعِ نياز مهمي مثل سرپناه بايد به هرج و مرجِ بازار سپرده شود و هيچ نظارت و كنترلي روي آن صورت نگيرد؟

منبع: روزنامه مردم سالاري؛ 1398،02،31
گروه اطلاع رساني**9117**9131
۰ نفر