۷ خرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۵۸
کد خبرنگار: 1287
کد خبر: 83329744
T T
۰ نفر
آتش خرامان به جنگل می رسد

شهرکرد- ایرنا- آتش بی رحم ترین حادثه برای جنگل است ، وقتی واقع می شود درختان را ایستاده به آتشدان سوخت و سوز می برد و در یک چشم بر هم زدن، خاکستری از زندگی و حیات را روی دست طبیعت می گذارد.

به گزارش ایرنا، آتش خرامان خرامان از ته سیگار ، از اجاق سنگی به جامانده از گردشگران یا چوپانان ، از تابش نور آیینه و شی صیقلی بر انبوهی از علف های خشک زیر درختان می رسد و تیغ تیز سوزانده خویش را بر رخ درختان ایستاده می کشاند.


امسال بارش های فراوان در فروردین باعث رویش گیاهان پا درختی شده است و زیراشکوب بسیاری از جنگل ها با آتش احتمالی مواجه شده است که اگر کسی غفلت کند یک جنگل را به بحران می کشاند.


امسال با توجه به  رویش خوب گیاهان و نزدیک شدن به فصل گرما و احتمال بروز آتش سوزی در جنگل ها وجود دارد از این رو مردم باید از روشن کردن آتش در دشت ها ، کوه ها، جنگل ها و انداختن ته سیگار روی زمین پرهیز کنند چرا که این موارد به عنوان مهمترین عوامل بروز آتش سوزی است.


در سالجاری با توجه به بارش های خوب فروردین ماه ، جنگل و مراتع برای آتش سوزی مستعدتر شده اند که جلوگیری از بروز این حوادث نیازمند حفاظت و پیشگیری از حریق است.


طبق اعلام سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور در سالهای 91 تا 93 سالانه 15 هزار هکتار از جنگل های کشور دچار آتش سوزی شدند و میزان آتش سوزی در سال 97 نسبت به سال 96 بیش از 50 درصد کاهش داشته است.


استان چهارمحال وبختیاری با 307 هزار هکتار رویشگاه جنگلی معادل 18.5 درصد مساحت استان و 2.5 درصد مساحت جنگلهای کشور یکی از استان های 13 گانه زاگرس است.


هم اکنون 90 درصد عرصه های استان، زیر پوشش منابع طبیعی و آبخیزداری و 10 درصد عرصه ها نیز زیر مجموعه محیط زیست است ، که علاوه بر خشکسالی سالهای گذشته و برداشت بی رویه آب و گرد و غبار، آتش سوزی جنگل ها و مراتع و زمین های کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین دلایل تخریب منابع طبیعی و حیات وحش استان است.


در همین راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز شهرکرد با برگزاری میزگردی با حضور ستار فرهادی مدیرکل ستاد مدیریت بحران، محمدی مقدم مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ، شهرام احمدی مدیرکل حفاظت محیط زیست، سرهنگ بیگی فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و هومان خاکپور فعال محیط زیستی و نماینده تشکل های زیست محیطی  به بررسی علل آتش سوزی و راههای مقابله و پیشگیری از این واقعه  پرداخت.


کارشناسان و صاحب نظران حاضر در میزگرد تاکید کردند فرهنگ سازی در حفظ  و حراست از منابع طبیعی و محیط زیست، همچنین تامین تجهیزات لازم در مواقع بحران و وقوع آتش سوزی و مدیریت بحران در زمان وقوع حادثه می تواند در کاهش خسارت های ناشی از آتش سوزی،  فعال سازی و مشارکت دادن جوامع محلی از محورهای اصلی برنامه مقابله با آتش سوزی است.


***حفاظت از جنگل ها نیازمند توانمندسازی جوامع محلی


نماینده تشکل های زیست محیطی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش جوامع محلی، مردم و تشکل های زیست محیطی در زمینه حفظ و حراست از منابع طبیعی گفت : حفاظت از این عرصه ها ، نیازمند توانمند سازی پایدار جوامع محلی است.


هومان خاکپور در این میزگرد با تاکید بر اینکه بیداری محیط زیستی در بین مردم با تلاش رسانه ها و مجموعه  فضای اطلاع رسانی کشور اتفاق افتاده است ، افزود: حفظ  و حراست از عرصه ها جنگلی و مرتعی برعهده همه مردم است که می تواند در کاهش خسارت های ناشی از آتش سوزی  تاثیر گذار باشد.


وی با اشاره به اینکه آتش سوزی در عرصه های ملی و حفاظت شده به عنوان یک تهدید زیست محیطی است ، افزود:  چهارمحال و بختیاری از جمله استان هایی است که حریق در عرصه های آن بحرانی نشده است و این امر مرهون تلاش و همکاری بین بخشی دستگاههای دولتی و تشکل های مردمی و جوامع محلی و همچنین مدیریت بحران است.


 این کارشناس منابع طبیعی و محیط زیست گفت: در این استان ، بین سازمان های مردم نهاد و دستگاههای دولتی  تعامل وجود دارد و در فضای مدیریتی استان تقابل به تعامل تبدیل شده است.


خاکپور با تاکید بر اینکه عامل انسانی در 95 درصد آتش سوزی ها دخالت دارد، افزود: در بحث تحلیل علت آتش سوزی ها در استان و کشور مشکل وجود دارد.


به گفته وی،  براساس آمار منتشر شده 10 درصد آتش سوزی ها عامل عمدی، 20 درصد سهوی و 70 درصد  نامشخص است که نبود یک تحلیل درست باعث شده است که در محاکم قضایی پرونده های حریق جنگل و مراتع کم باشد .


وی گفت: کم بودن امکانات شناسایی عوامل تخریب کننده عرصه های منابع طبیعی و محیط زیست ، باعث شده است برخوردهای قضایی در این حوزه کمرنگ باشند و این امرزمینه فعالیت  برخی افراد سودجو را برای به آتش زدن عرصه ها افزایش می دهد.


خاکپور اظهار داشت: به دلیل نبود تحلیل درست، مشخص نیست که دلایل کاهش میزان و تعداد آتش سوزی های چند سال اخیر در استان، بالا رفتن مشارکت مردم، هماهنگی بین دستگاهی و یا کم بودن  پوشش گیاهی بوده است.


نماینده تشکل های مردمی زیست محیطی و منابع طبیعی افزود: با داشتن یک تحلیل درست از آتش سوزی می توان در کاهش خسارت و پیشگیری از وقوع آتش سوزی فعالیت کرد.


وی با تاکید بر اینکه در آتش سوزی 3 مرحله قبل و حین و بعد از آتش سوزی وجود دارد، افزود: پیشگیری قبل از بروز آتش سوزی به عنوان حساس ترین و شاه کلید بحث مدیریت بحران است.


خاکپور افزود: در این بخش ، اجرای اقدامات پیشگیرانه از جمله حساس سازی مردم به خصوص جوامع محلی، کشاورزان برای آتش نزدن پسماند های کشاورزی و دامداران و گردشگران برای روشن نکردن آتش باید انجام شود.


وی گفت: احداث آتش بر، تجهیز دهیاری های وتشکل های مردمی به منظور مقابله با آتش سوزی  یکی دیگر از راه های مقابله با تخریب محیط زیست استان و منابع طبیعی است.


این فعال زیست محیطی  با تاکید بر اینکه هم اکنون تعدادی از مناطق بحرانی و مستعد آتش سوزی از کمترین تجیهزات اطفا حریق بهره مند هستند، افزود: به جای خرید دستگاه های و تجیهزات گران قیمت، تجیهز کردن دهیاریهای و مردم به تجیهزات انفرادی و سبک می تواند در کاهش خسارتهای ناشی از آتش سوزی موثر باشد.


خاکپور اظهار داشت: در زمان بروز آتش سوزی نیز ضعف مدیریت اطفا حریق مشهود است  که می توان با مدیریت درست و صحیح از نیروها و سمن و تشکل  مردمی که خودجوش حضور پیدا می کند برای کاهش خسارت ناشی از آتش سوزی با اطفاء سریع و صحیح استفاده کرد.


به گفته وی، در کشور و استان ، بعد از وقوع حریق نیز هیچ اقداماتی در زمینه  احیا و بازسازی این مناطق انجام نمی شود که باید ادارات منابع طبیعی و محیط زیست از سوی مدیریت بحران ملزم به احیاء و بازسازی این مناطق و تخصیص اعتبار برای این امر باشند.


وی نبود بیمه و حمایت از مردم و همچنین اعضای تشکل های مردمی که خودجوش در زمان بحران به خصوص در زمان بروز آتش سوزی دچار خسارت می شوند را یک مشکل و یکی از دلایل کم شدن انگیزه فعایت این گروهها عنوان کرد.


این فعال زیست محیطی افزود: نبود منابع مالی و پیشتیبانی از این قشر که دچار خسارت مالی و جانی می شوند و همچنین اختصاص بیمه بی نام  باید از سوی دستگاه های متولی پیگیری شود.


خاکپور افزود : تامین تجهیزات در مناطق بحرانی به عنوان یک اولویت است ، تا میزان مشارکت مردم و سازمانهای مردمی در مهار حریق و کاهش خسارت را افزایش داد.


وی،  با اشاره به وضعیت استان افزود:  بسیاری از حریق ها در استان در ارتفاعات رخ می دهد که کمبود وسایل حمل و نقل به ارتفاعات یکی از مشکلات است که خودروهای اطفا حریق نمی توانند به این مناطق بروند.


این فعال زیست محیطی به انتقال نیروهای امدادی از یک نقطه به نقطه دیگر برای مهار آتش سوزی اشاره کرد و گفت: می توان با تجهیز استان ها به هلی برد ازاین ظرفیت استفاده کرد.


به گفته خاکپور ، در ایران به دلیل ناکافی بودن امکانات استفاده از امداد هوایی برای مهار آتش امکان پذیر نیست و باید از هلی برد هوایی برای سرعت بخشیدن به انتقال نیرو و تجهیزات استفاده کرد.


وی بر تجهیز دهیاری ها و تشکلهای مردمنهاد در مناطق پر خطر و مستعد آتش سوزی  به ابزار و وسایل سبک و انفرادی اطفاء حریق تاکید کرد و گفت : با توجه به وضعیت اعتباری ، باید به جای خرید تجیهزات مدرن و گران قیمت تجهیزات انفرادی خریداری شود.


خاکپور اظهار داشت: به منظور کاهش خسارت ناشی از آتش سوزی باید اطلاع رسانی سریع وقوع حادثه  انجام شود که کدهای امدادی 1504 منابع طبیعی و آبخیزداری و 1540محیط زیست  سخت هستند و باید یک برنامه ریزی دقیق تر انجام شود.


وی، بر آماده باش تیم های اطفاء حریق در ادارات مربوطه و همچنین متولی دریافت پیام آتش سوزی در شهرستان و مناطق تاکید کرد و گفت: آتش سوزی و حریق در کشور مانند خیلی از کشورهای دنیا با دستگاههای پیشرفته و الکترونیکی سنجیده نمی شود.


خاکپور ، در ادامه با اشاره به  بارش های بهاره و احتمال افزایش بروز آتش سوزی  افزود: نصب تابلوها و بنرهای هشداری در مناطق پرخطر و حساس در معرض آتش سوزی در عرصه های جنگلی و مرتعی یک اولویت پیشگیری از حریق است.


وی گفت: این تابلوها در حاشیه و نزدیکی این مناطق در کنار جاده ها در مناطق جنگلی مانند تابلوهای راهنمایی و رانندگی نصب شود تا مسافران متوجه شوند که سیگار را پرت نکند و یا اقدام به ایجاد آتش نکند.


فعال زیست محیط و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: با اتفاقاتی که در چند سال اخیر در کشور برای فعالان زیست محیطی افتاده است، باعث بی انگیزگی عمومی در سازمانهای مردم نهاد در کشور شده است.


خاکپور افزود: تشکیل پرونده در محاکم قضایی برای فعالان زیست محیطی در برخی استان ها یک حقیقت است که این نگرانی را برای همه بوجودآورده ، که فعالیتهای آنها منجر به تشکیل پرونده نشود.



*** کاهش 50درصدی آتش سوزی در مناطق حفاظت شده چهارمحال وبختیاری


مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه 16  درصد مساحت استان شامل یک پارک ملی، یک اثر طبیعی ملی پناهگاه حیات وحش و 5 منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد ، گفت: آتش سوزی در این عرصه ها سال گذشته کاهش 50 درصدی داشت.


شهرام احمدی در این میزگرد افزود:  آتش سوزی در عرصه های ملی و حفاظت شده به 2 صورت عمدی و غیرعمدی رخ می دهد ، که بیشترین علت آتش سوزی های انسانی و غیرعمد است.


به گفته وی ، اکثر آتش سوزی ها غیرعمدی در عرصه های ملی و جنگلی بر اثر سهل انگاری و ناآگاهی گردشگران، چوپانان و جوامع محلی و کشاورزانی که  بقایای محصولات کشاورزی را می سوزاند، رخ می دهد.


 وی ، از تشکیل و فعال شدن تیم واکنش سریع در ادارات محیط زیست استان از اواخر اردیبهشت ماه خبر داد و گفت: در این تیم ، شیفت های اطفاء حریق برای کادرهای اداری و اجرایی این اداره کل به جزء زنان در 2 نوبت از ابتدای فصل تابستان تا پایان یافتن فصل آتش سوزی ها در استان برقرار می شود.


به گفته وی، سامانه 1540 و تلفن 03832223572 در تمامی ساعات شبانه روز آماده دریافت گزارشات مردمی در زمینه محیط زیست و به خصوص حریق در مناطق طبیعی است.


احمدی ، با اشاره به آتش سوزی و خودسوزی تالاب ها و دشت های استان در سال های گذشته ، افزود: تالاب های استان امسال وضعیت خوبی دارند ، به گونه ای که تالاب بین المللی گندمان که چندین سال گذشته آتش سوزی رخ داد هم اکنون سرریز آب دارد.


مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با تاکید بر مشارکت مردم و مدیریت صحیح عرصه ها در پیشگیری از وقوع اتش سوزی ، افزود: حمایت از محیط بانان و جنگل بانان در بحث افزایش انگیزه به خصوص در اطفاء حریق موثر خواهد بود.


احمدی گفت : در چند سال گذشته مردم نسبت به محیط زیست حساس شده اند، که افزایش حساسیت مردم نیازمند افزایش و ارتقا آگاهی زیست محیطی مردم است.


وی ، با تاکید بر کاهش آتش سوزی در عرصه های تحت مدیریت محیط زیست استان افزود، برگزاری دوره آموزشی اطفاء حریق جهت پرسنل اجرایی و یگان حفاظت استان ، برگزاری جلسات با جوامع محلی و افراد تاثیرگذار برای استفاده از توان آنها در امر اطفاء حریق به خصوص سازمان های مردمنهاد زیست محیطی ، مهمترین دلایل افزایش استفاده از توان مردمی در این حوزه است.


مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: وقوع آتش سوزی در یک عرصه منابع طبیعی و محیط زیست، بخشی از یک زیستگاه را دارای تنوع زیستی جانوری و گیاهی است ، تخریب و نابود می کند که باید در حوزه پیشگیری از وقوع آتش سوزی و همچنین احیا مناطق آسیب دیده بیشتر برنامه ریزی و تلاش شود.


وی گفت: به منظور کاهش و پیشگیری از آتش سوزی، افزایش ضریب حفاظت در مناطقی که بیشترین آتش سوزی اتفاق می افتد و نصب دوربین مداربسته و رصد دقیق و افزایش مشارکت مردم بیش از پیش لازم است.


به گفته وی، کاهش تعارض بین مردم و محیط زیست، ایجاد معیشت پایدار برای جوامع محلی از راههای کاهش و پیشگیری از وقوع آتش سوزی در این عرصه هاست.



*** احتمال افزایش آتش سوزی در منابع طبیعی استان / کانونهای بحران شناسایی شده است


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری نیز با تاکید بر احتمال افزایش آتش سوزی در منابع طبیعی و عرصه های مرتعی و ملی استان گفت: بارش‌ باران  فروردین ماه و ادامه داشتن آن تا اواخر خردادماه ، سبب افزایش و تراکم پوشش گیاهی شده است که با افزایش درجه حرارات، کاهش رطوبت و خشک شدن آن‌ها، احتمال وقوع حریق در عرصه‌های منابع طبیعی استان افزایش پیدا می‌کند.


علی محمدی مقدم با بیان اینکه آتش سوزی ها به 2 دسته طبیعی و انسانی تقسیم می شود ، افزود: این آتش سوزی ها بر اثر گرم شدن هوا ، رعد و برق، تابش زاویه نور به اشیا مانند شیشه  در مراتع و زیراشکوب جنگل رخ می دهد.


وی گفت : عوامل انسانی ، بیشترین عامل آتش سوزی است که به 2 دسته عمدی و غیرعمد تقسیم می شود که در عامل عمدی ، افراد به عمد مراتع و جنگل ها را با هدف از بین بردن پوشش گیاهی و جنگل به قصدهای مختلف قاچاق چوب و زغال، تصرف اراضی به منظور توسعه زراعت  دیم در اراضی ملی آتش می زنند.


به گفته وی ، برخی از کشاورزان نیز اقدام به آتش زدن پس چرا و بقایای گیاهی در مزارع کشاورزی می کنند که این آتش زدن بقایای گیاهای در اراضی زراعی از نظر علمی و کارشناسی غیر اصولی است و باعث از بین رفتن بافت زنده خاک ، ازت و باکتری های و موجوات ریز زنده موجود در خاک می شود و همچنین باعث بروز آتش سوزی در مناطق دیگر می شود.


محمدی مقدم ، با اشاره به اینکه آتش سوزی عمدی و غیرعمدی جرم است و قانونگذار مجازاتی را برای این افراد در نظر گرفته است ، افزود : براساس قانون افرادی که در جنگل ها و مراتع به طور عمد آتش سوزی ایجاد کنند به حبس 3 ماه تا 10 سال محکوم می شوند.


وی اظهار داشت: در ماده 47 قانون آمده است در زمان آتش سوزی تمام دستگاههای دولتی،  لشکری و کشویر موظف به کمک رسانی به نیروهای جنگل بانی، نظامی و انتظامی و بخشداری ها هستند.


به گفته وی،  دستگاه ها و بخش های که قصور در بسیج امکانات و تجهیزات و امدادرسانی داشته باشد ، به استناد ماده 58 و 59 قانون مشمول مجازات می شوند.


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری گفت : تاکنون  همکاری و همراهی بین مدیریت بحران، تشکل های مردمی، جوامع محلی و همچنین دستگاههای مربوط در زمان بروز حوادث وجود داشته است.


وی ، به کاهش بارش در سال گذشته نسبت به میانگین بلند مدت 60 سال اخیر اشاره کرد و گفت: علاوه بر همراهی و حساس بودن جوامع محلی و تشکل های مردم در حفظ و حراصت از این عرصه ها، کم بودن میزان رویش گیاهان مرتعی و زیراشکوب درختان از دیگر دلایل کاهش آتش سوزی در سال گذشته بوده است.


محمدی مقدم افزود: در سالجای به دلیل بارشهای بهاری، پوشش گیاهی و مرتعی در استان احتمال افزایش آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان وجود دارد.


وی، با تاکید بر اینکه تجهیزات و امکانات رصد ثبت تخلف در مناطق و منابع ملی و همچنین نقاط حادثه خیر و در معرض خطر آتش سوزی وجود ندارد، افزود : بسیاری از آتش سوزی ها به دلیل بی احتیاطی مسافران و گردشگران که ته سیگار را در طبیعت پرتاپ می کنند و یا در این مناطق آتش روشن کرده و رها می کنند، رخ می دهد ، که برای اثبات تخلف و شناسایی این افراد دوربین و امکانات تثبت تخلف وجودندارد.


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری از شناسایی نقاط پر خطر، بحرانی و  در معرض آتش سوزی در استان خبر داد و گفت: با شناسایی این مناطق در شهرستان ها بسیج امکانات و تجیهزات انجام شده است. 


وی ، به تجهیز دهیاری ها و بخشداری ها در سال های 94 و 95  و خرید خودرو مجهز به سیستم اطفا حریق  و همچنین خرید سیستم های اطفاء حریق سیار اشاره کرد و گفت: تجهیز دهیاری ها از مهمترین برنامه های ستاد مدیرت بحرا ن است و این امر می طلبد ، مدیران دستگاه های متولی در جذب اعتبارات مالی نیز بیشتر تلاش و برنامه ریزی داشته باشند.


محمدی مقدم افزود: اجرای اقدامات پیشگیری از جمله آموزش جوامع محلی و دهیاری ها برای جلوگیری از آتش سوزی از دیگر برنامه های این اداره کل است که هم اکنون 10 تسهیلگر محلی برای شهرستان ها انتخاب شده است.


وی گفت: این تسهلیگران با احصاء و شناسایی نیازها و مشکلات در حوزه های مختلف از جمله آبخیزداری، کشاورزی و آتش سوزی به  جوامع محلی آموزش ارائه می دهند.



*** افزایش اقدامات پیشگیرانه در عرصه های منابع طبیعی 


مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری چهارمحال و بختیاری از آغاز اجرای طرح ها و برنامه های پیشگیرانه در حوزه آتش سوزی در عرصه های ملی و منابع طبیعی استان خبر داد و گفت : برداشت موقت علوفه و زیراشکوب جنگلها در مناطق بحرانی مانند ذخیره گاه جنگلی و مرتعی با وضعیت بحرانی، ایجاد آتش برهای به صورت نواری و عرضی در با ایجاد شخم با عرض 2 تا 3 متر نواری در این مناطق در دست اجراست.


به گفته وی، ایجاد  دیوارچینی با سنگ و مصالح در مناطق ذخیره گاه ها  و صدور پروانه چرای دام سبک با نظر کمیته فنی به طوری که زادآوری جنگل ها از بین نرود و برقراری کشیک شبانه روزی در این مناطق از دیگر اقدامات پیشگیرانه است.


وی ، از انعقاد قرارداد با جوامع محلی در حوزه گشت و مراقبت در این عرصه ها به منظور کاهش آتش سوزی خبر داد.


محمدی مقدم ، با تاکید بر اهمیت بحث مدیریت در بحث پیشگیری از بروز حوادث و همچنین مدیریت صحیح حین آتش سوزی افزود: با مدیریت صحیح می توان در زمان بحران و یا آتش سوزی کمترین میزان خسارت را داشته باشد.


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با انتقاد از اینکه به اقدامات پس از وقوع حریق کمتر پرداخته می شود ، افزود: پس از وقوع یک آتش سوزی بخش عمده جنگل و مرتع طعمه حریق می شود، که  بازسازی و احیاء این عرصه ضروری است.


محمدی مقدم ، با اشاره به اینکه براساس میانگین در هر هکتار از جنگل های زاگرس  100 پایه درخت وجود دارد و  ارزش هر درخت 5 میلیون ریال است ، افزود: خسارت آتش سوزی یک هکتار از جنگل های زاگرس بدون احتساب ارزش های اکولوژیک و زیست محیطی بیش از 500میلیون ریال است.


وی ، به اختصاص اعتبار کافی و لازم در کل کشور از محل اعتبارات ملی و استانی برای احیاء عرصه ها  بعد از آتش سوزی تاکید کرد.



*** ضرورت تشکیل سازمان تخصصی اطفاء حریق زیر نظر وزارت کشور


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با تاکید بر ضرورت تشکیل سازمان تخصصی اطفاء حریق زیر نظر وزارت کشور و یا سازمان مدیریت بحران افزود: به منظور اطفاء حریق های شهری، کشاورزی، جنگل ها و مراتع تشکیل این سازمان تخصصی و زبده و مجهز به سیستم های اطفاء حرسق زمینی و دریایی و هوایی نیاز است.


محمدی مقدم افزود: اقدامات پیشگیرانه مثل آتش بر، برداشت علوفه، افزایش گشت و مراقبت و اقدامات آموزشی و ترویجی و آگاهی بخشی برعهده دستگاه های متولی است اما این یک واقعیت است که نیروهای کارشناس منابع طبیعی و محیط زیست اگر چه بر حسب وظیفه در زمان آتش سوزی در جنگلها و مراتع حضور پیدا می کنند، اما تخصص و ورزیدگی کامل را در بحث حریق ندارند.


وی با بیان اینکه این سازمان در کشورهای پیشرفته مانند ژاپن فعال است و گفت: با تاسیس این سازمان تخصصی علاوه بر ورزیدگی نیروها و به روز بودن آموز ش های که فرا می گیردند، می توانند از تجیهزات به خوبی استفاده و با سرعت عمل در اطفاء حریق کمترین خسارت را داشته باشیم.



*** کاهش 25 درصدی آتش سوزی در منابع طبیعی 


فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال وبختیاری نیز با اشاره به کاهش 25 درصدی سطح وقوع آتش سوزی در سال گذشته، گفت : سال 96 در استان 38 مورد آتش وزی در 34 هکتار عرصه ملی استان به وقوع پیوست.


سرهنگ علیرضا بیگی اظهار داشت: با توجه به تجارب سال گذشته و بررسی های انجام شده و شناسایی نقاط بحرانی تیم های واکنش سریع آتش سوزی در ادارات کل منابع طبیعی استان تشکیل شده است.


وی از فعال بودن 16 اکیپ خودروی و 70 نفر قرق بان شرکتی ملبس به لباسهای اطفاء حریق و امکانات اولیه در شهرستان ها خبر داد و گفت : ارائه آموزش به این افراد در برنامه این اداره کل قرار دارد.



*** آتش سوزی جنگل ها و مراتع نیازمند تدابیر و برنامه های مدیریتی است


مدیرکل ستاد بحران مدیریت بحران استان چهارمحال و بختیاری نیز با تاکید براینکه مراتع و محیط زیست به عنوان سرمایه های ملی هستند، گفت : پیشگیری و مقابله با آتش سوزی در این عرضه ها نیازمند تدابیر و برنامه های مدیریتی است.


ستار فرهادی افزود : چهارمحال و بختیاری به دلیل تنوع زیستی و مخاطرات به وجود آمده، هم اکنون جزء 14 استانی است که به دلیل دارا بودن پوشش گیاهی و جنگلی مناسب و خاص، دارای حساسیت ویژه در حفظ و حراست از این سرمایه های ملی است.


وی گفت: سالانه با توجه به مساحت بالای عرصه های جنگلی و مراتع وعرصه های زیست محیطی در استان شاهد وقوع آتش سوزی ها هستیم ، که در سال گذشته با همکاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ، محیط زیست، آگاهی و همراهی تشکل های محیط زیستی و جوامع محلی این میزان آتش سوزی 25 تا 50 درصد کاهش داشته است.


فرهادی به کمبود تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز در مواقع آتش سوزی اشاره کرد و گفت: از 2 سال گذشته به دلیل کمبود اعتبارات در خصوص تجهیز دهیاری ها و بخشداری ها و همچنین ادارات مربوطه در حوزه تجهیزات آتش نشانی هیچ اقداماتی انجام نشده است.


وی ، به بحران های اخیر به خصوص سیل سالجاری اشاره کرد و گفت: این امر باعث شده که مدیریت بحران در سالجاری بهتر دیده می شود و امید است بتوان در تامین تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز گام برداشت.



*** اجرای طرح جامع مقابله با حریق در جنگل ها و مراتع و منابع طبیعی یک ضرورت است


مدیرکل ستاد بحران مدیریت بحران استان با اشاره به اینکه طرح جامع مقابله با حریق در جنگل ها و مراتع و منابع طبیعی از سوی مسوولان چهارمحال وبختیاری در سال 94 تهیه ، تصویب و به کارگروه مقابله با آتش سوزی ارائه شد افزود: این طرح پس از تصویب نهایی به استان ها ابلاغ شد اما پس از گذشت چند سال هنوز اجرایی نشده است.


فرهادی گفت : براساس  این طرح مقرر شده سازمان برنامه و بودجه کشور برای تامین تجهیزات و امکانات مورد نیاز آتش و اطفاء حریق ردیف بودجه در اختیار منابع طبیعی و محیط زیست قرار دهد که اکنون این ردیف بودجه برقرار نشده است.


وی اظهار داشت: تجهیز دهیاری ها و ادارات محیط زیست و منابع طبیعی و همچنین آتش نشانی مناطق بحرانی به اطفاء حریق و تجهیزات سبک و خرید دستگاه های اطفاء حریق که روی تراکتور و وانت بار نصب شد در راستای کاهش خسارت و مقابله و پیشگیری از آتش سوزی انجام شده است.


 به گفته فرهادی، علاوه بر تجهیزات سبک 2 دستگاه آب پاش تا 50 متر و 25 دستگاه آب پاش سبک با 400 لیتر ظرفیت به دستگاههای متولی استان اختصاص داده شد.


وی ، با تاکید بر اینکه آتش سوزی جزء حوادث غیر مترقبه است، افزود: شهرداری ها و دهیاریهای که در مناطق جنگلی قرار دارند نیز به خودروی آتش نشان تجهیز شدند.


مدیرکل ستاد مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری ، به فعال شدن یک تیم واکنش سریع برای نخستین بار در استان از سال 95 تاکنون خبر داد و گفت: این تیم های  11نفره با همکاری 10 داوطلب و دهیار منطقه تشکیل می شود و پس از دریافت آموزش از سوی هلال احمر با استفاده از تجهیزات اطفاء حریق که از سوی ستاد مدیریت بحران تامین شده در مواقع بحران به مهار آتش سوزی می پردازند.


فرهادی ، با تاکید بر اینکه این برنامه در استان اجرایی و به تمام کشور نیز ارائه شده است ، افزود: از 400 دهیاری فعال در استان 38 دهیاری تجهیز شده است و جامعه هدف اجرای این طرح 100 دهیاری در نقاط بحرانی استان است .


وی به فرهنگ سازی در بین جوامع محلی و جنگل نشینان در حفظ و حراست بیشتر از این موهبت الهی تاکید کرد و گفت : ارائه آموزش و تجهیزات به سازمانهای مردمنهاد که به دلیل علاقه ذاتی و دوستدار محیط زیست داوطلبانه در این حوزه فعالیت می کنند ، باید در اولویت برنامه ها قرار گیرد.


*** تدابیر لازم برای کاهش خسارت ناشی از آتش سوزی یک اولویت است


فرهادی با اشاره به بارش های امسال و رویش خوب گیاهان در مراتع و زیراشکوب جنگلها و مراتع افزود: تقویت همکاری بین بخشی دستگاه ها در زمان حادثه و آتش سوزی ها می تواند در کاهش خسارتها کارساز باشد.


مدیرکل ستاد مدیریت بحران استان ، بر اجرای برنامه های پیشگیری از جمله آتش بر، برداشت علوفه و همچین آموزش و فرهنگ سازی در راستای پیشگیری از وقوع آتش سوزی  تاکید کرد.


فرهادی به ارائه آموزش به مدیران و کارشناسان شهرستانی در حوزه مقابله با آتش سوزی و مدیریت حادثه تاکید کرد و گفت : در حادثه ای که مدیریت به خوبی انجام نشود اگر بهترین تجهیزات و نیروهای امدادی نیز وارد عمل شوند ،  بیشترین میزان خسارت وارد خواهد شد.


وی از مدیران دستگاههای متولی از جمله حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی وآبخیزداری استان برای بیمه بی نام مسوولیت تاکید کرد و گفت: تامین این بیمه یک پشتیبانی در زمان عملیات و همچنین یک پشتیبانی برای بالا بردن انگیزه  تشکل های مردمی و جوامع محلی برای کمک رسانی در مواقع بحران است.


به گزارش ایرنا، در این میزگرد بر آموزش و ساماندهی تجهیزات در مناطق بحرانی و تجهیز یگان های اطفاء حریق منابع طبیعی و محیط زیست و برنامه ریزی و پیش بینی وسایل نقلیه برای سرعت بخشیدن به انتقال نیروهای مردمی به محل های حادثه و همچین اقدامات پیشگیری از جمله صدور مجوز چرای دام سبک زیر نظر کمیته فنی و برداشت علوفه به منظور پیشگیری از وقوع آتش سوزی و کاهش خسارت ناشی از آتش سوزی احتمالی تاکید شد.


7360/2097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha