۷ خرداد ۱۳۹۸، ۱۷:۱۱
کد خبر: 83330799
T T
۰ نفر

قدرت دیپلماسی ایرانی

۷ خرداد ۱۳۹۸، ۱۷:۱۱
کد خبر: 83330799
قدرت دیپلماسی ایرانی

تهران - ایرنا - تحرک دیپلماتیک و رسانه ای ایران در سطح منطقه ای و بین المللی همراه با ایجاد فضای جدید، واشنگتن را وادار به عقب نشینی مرحله ای کرده است.

موضع گیری های متناقض "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا به ویژه در قبال ایران همواره یکی از مسائلی بوده که اعتماد به سیاستگذاری ها واشنگتن را در میان دولت‌ها کاهش داده است.


ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ دستور خروج آمریکا از توافق چندجانبه و بین المللی برجام را امضا کرد و تحریم‌های یکجانبه را علیه ملت ایران بازگرداند؛ تحریم‌هایی که با واکنش‌های گسترده کشورهای عضو این توافق روبه روشد.


واشنگتن به چنین روندی اکتفا نکرد، خود ترامپ، "جان بولتون" مشاور امنیت ملی کاخ سفید و "مایک پمپئو"وزیر امورخارجه آمریکا در ادامه این روند لفاظی‌های خود در قبال جمهوری اسلامی ایران را افزایش دادند.


اما ترامپ پس از ماه‌ها لفاظی علیه ایران، روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک بعد از دیدار با "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن اظهار داشت: اعتقاد دارم که ایران می‌خواهد گفت و گو کند، اگر آنها می‌خواهند گفت و گو کنند، ما نیز خواهان گفت و گو هستیم.


وی مدعی شد که ایران می‌خواهد یک توافق (جدید) داشته باشد و او معتقد است که حصول آن ممکن است.


ترامپ این سخنان را در حالی در ژاپن مطرح کرد که به نوشته روزنامه یومیوری شیمبون، نخست وزیر ژاپن قرار است در روزهای آینده به تهران سفر کند و ترامپ از ایفای نقش میانجی گر برای حل تنش میان تهران و و اشنگتن توسط او استقبال کرده است.


فارغ از اینکه چه اختلاف‌هایی در کاخ سفید درباره سیاست آمریکا در قبال ایران وجود داردو آینده سیاسی بولتون و پمپئو در واشنگتن چه خواهد شد، به نظر می‌رسد که برخی کشورها در صف میانجی گری میان آمریکا و ایران قرار گرفته‌اند و روزهای اینده نشان خواهد که به چه میزان این گفته‌های بی سابقه ترامپ از زمان روی کار امدن در سال ۲۰۱۶ میلادی قابلیت اجرایی دارد.


در باره صحبت‌های ترامپ، "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پیامی توییتری نوشت: «آیت‌الله خامنه‌ای مدتها پیش با صدور فتوایی در منع تسلیحات هسته‌ای، اعلام کردند که ما به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیستیم. تروریسم اقتصادیِ "تیم ب" به مردم ایران آسیب می‌رساند و در منطقه تنش ایجاد می‌کند. اقدامات و نه حرف‌های ترامپ نشان خواهد داد که هدف وی هم همین است یا خیر!»


اقدامات دیپلماتیک و رسانه‌ای وزیر خارجه ایران از نیویورک گرفته تا عراق، عمان، هند، چین و ژاپن نشانه‌هایی از تحرک عملیاتی گسترده جمهوری اسلامی ایران برای دفع اقدامات آمریکا و برخی کشورها موسوم به "تیم ب" دارد.


گروه موسوم به ّ"ب"؛ گروهی که درپناه و پوشش یکجانبه گرایی ترامپی تلاش می‌کنند تا سیاست خارجی تهاجمی آمریکا را بسط دهند.گروهی متشکل از بولتون و پمپئو در آمریکا، "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی، "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان سعودی و "محمد بن زائد" ولیعهد امارات متحده عربی که سیاست‌های به شدت ضدایرانی را در منطقه و جهان پیگیری می‌کنند.


بعد از حدود یک ماه، می‌توانیم بگوییم حضور ظریف در شبکه خبری محافظه کار فاکس نیوز یکی از موفقیت‌آمیز ترین عملیات رسانه‌ای بوده که تاکنون ایران برگزار کرده است، چرا که در این مدت روزی نیست که در رسانه‌های بزرگ دنیا از خطری بنام جان بولتون برای صلح جهانی گزارش و مقاله‌ای منتشر نشود.


این تحرک رسانه‌ای به قدری قدرتمند بوده که توانسته اقدامت تیم ب در کاخ سفید و در سطح بین المللی را به عقب براند.


از اقدامات دیگر ایران در چارچوب تحرک دیپلماتیک، پیشنهاد امضای پیمان منطقه‌ای عدم تجاوز با همسایگان بود که به نظر می‌رسد پس از طرح پیشنهاد ایران دیگر نباید بهانه جویی های غربی- عربی در موضوع مناسبات ایران وجود داشته باشد.


وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در توئیتی از عراق امضای پیمان منطقه‌ای عدم تجاوز را پیشنهاد کرد.


جمهوری اسلامی ایران در فضای جدید برآمده از تحرک دیپلماتیک تلاش کرده تا فرصت‌های تازه ای را برای منافع ملی ایران خلق کند؛ نگاه جهان به سیاست تعامل سازنده و رویکرد تنش زدایی بسیار مثبت و به سیاست دولت ترامپ بدبینانه دنبال می‌شود. در چنین فضایی بهترین مسیر، تصمیم گیری نه براساس سخنان و لفاظی‌ها بلکه تصمیم گیری باید در چارچوب تغییر رویکرد و رفتار و آثار آن بر ایران و منطقه انجام شود. ما نیاز به قدرت دیپلماسی ایرانی در برابر چالش‌های ترامپی داریم.


اروپام **۲۰۴۰*۱۵۹۰

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha