۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۴۸
کد خبر: 83332664
T T
۰ نفر

"آفتاب بهمن بیگی"

۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۴۸
کد خبر: 83332664
"آفتاب بهمن بیگی"

کرمان -ایرنا- "سکینه آفتابی بود که در خانه من طلوع کرد"، این بخشی از گفته های بزرگمرد ایل و استاد دانایی و پارسایی زنده نام محمد بهمن بیگی پدر تعلیمات عشایر ایران خطاب به همسر همیشه همراهش بی بی سکینه کیانی است.

این جمله کوتاه و در عین حال پر نغز و مایه محمد بهمن بیگی در وصف همسر کم نظیرش بی بی سکینه بخوبی همراهی و هم قدمی این بانوی خستگی ناپذیر در پیکار موفقیت آمیز محمد بهمن بیگی با بیسوادی و جهل را نشان می دهد.


"محمد بهمن بیگی به عنوان معلم ایل و بنیانگذار تعلیمات عشایر شناخته می شود. او با اندیشه ای نو توانست قومیت های گوناگون را از نعمت سواد بهره مند سازد تا آنها با رسیدن به بالاترین مدارج علمی بتوانند در جهت خدمت صادقانه به میهن گام های موثری را بردارند. "


بی بی سکینه کیانی را باید در زمره شیرزنانی از زنان بزرگ جامعه عشایری ایران برشمرد که با نهایت فداکاری توانسته پا به پای همسر خستگی ناپذیرش در ایجاد بنیانی ماندگار بنام تعلیمات عشایر که زمینه ساز امید به آینده بهتر برای فرزندان عشایر بود سهمی ویژه ایفا کند.


و مهم تر آنکه تلاش ستودنی این شیرزن را در صیانت از مکتب آقای محمد بهمن بیگی پس از مرگ این بزرگمرد ایل که- حرفه معلمی را بر هر گونه منصب وکیلی و وزیری و نیز زندگی در سیه چادر عشایری را بر زندگی در ناز و نعمت دنیای آن روز فرنگ ترجیح داد – را باید پاس داشت و مفتخرانه بگوییم که سکینه زنی در شان استاد بود.


بقول ابراهیم گلستان، "سکینه واقعاً نمونه همسر ایده‌آل است. هم در کارهای خانه شوهر هم در کارهای شغل و رسالت و اقدام‌های ترقی آوردنده شوهرش شرکت کرد. هم بچه‌های خودش را بار آورد هم بچه‌های مردم را در امکان‌هایی که شوهرش ایجاد کرده بود. "


سکینه یار وفادار استاد در تمام سالهایی که وی در سفرهای مستمر و طولانی در بیابانها و مناطق دورافتاده و سخت گذر به میان ایل می رفت، به او در رسیدن به هدفهایش یاری رساند و تا آخرین لحظه های زندگی در کنارش ماند و همراهیش کرد.


سکینه زن بزرگی است. بدون شک بهمن بیگی برای رسیدن به هدف والای خود نیاز به شریکی همانند سکینه داشت. زیرا سکینه دختر ایل بود و درد ایل و مردم ایل و بچه های ایل را بخوبی می شناخت و با پوست و خون خود لمس و درک کرده بود. او شریک این کار بزرگ و ارزشمند بود.


گرچه این روزها فرهنگ دوستان و علاقمندان به راه و عمل استاد محمد بهمن بیگی از وجود نازنین پیرِ فرزانهِ به سرای باقی شتافته شان بی بهره مانده اند، اما بدون شک حضور یادگار و همقدم خستگی ناپذیر ایشان یعنی سکینه بانو بخوبی توانسته با گردآوری برخی از آثار استاد در قالب موزه خانگی از میراث کهن بهمن بیگی صیانت کند و همچنان چراغ راه و نقطه اتکایی برای رهروان واقعی استاد باشد.


حضور پررنگ بی بی سکینه کیانی در مراسم های متعدد فرهنگی بخصوص مراسم هایی که خمیرمایه اش یاد و نام محمد بهمن بیگی است مایه دلگرمی همراهان و هواخواهان مکتب پرفروغ بهمن بیگی شده است و این استمرار حضور توام با نشاط و خوشرویی بی مثال بی بی در میدان، بار دیگر آینده نگری استاد را در سال ۱۳۴۳ در انتخاب با درایت همسرش سکینه می رساند و در حقیقت باید اقرار و تکرار کرد که" بی بی سکینه کیانی بمثابه آفتابی بود که در خانه پر مهر و صفای محمد بهمن بیگی طلوع کرد".


*بهنام احمدی / مدیر ایرنا استان کرمان


۵۰۵۴



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha