۱۳ خرداد ۱۳۹۸، ۸:۳۰
کد خبر: 83336972
T T
۱ نفر
شاهد ۱۲۹ دست بلند ایران در آسمان

تهران- ایرنا- پهپاد دور برد شاهد ۱۲۹ نمادی از قدرت پهپادی جمهوری اسلامی ایران است که به عنوان دست بلند بخش دفاعی برای رصد و انهدام اقدامات دشمن استفاده می‌شود.

پهپاد شاهد ۱۲۹ یکی از پیشرفته‌ترین پرنده هدایت پذیر از راه دور ایران است که رسماً در سال ۱۳۹۲ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رونمایی شد.


این پهپاد کاملاً ایرانی یک پرنده ۲ منظور است که علاوه بر انجام عملیات‌های شناسایی می‌تواند با کمک موشک‌ها، اهداف زمینی را منهدم کند.


شاهد ۱۲۹ با مداومت پروازی ۲۴ ساعت و شعاع عملیاتی بیش یک هزار و ۷۰۰ کیلومتر بر خلاف نمونه‌های مشابه که برای کنترل از سیستم‌های ماهواره‌ای بهره می‌برند، توسط مراکز قابل حمل کنترل زمینی از راه دور هدایت می‌شود.


مصرف سوخت بنزین سوپر توسط موتور «توربوپراپ» این پهپاد هزینه‌های پرواز و مأموریت را نسبت به دیگر پهپاد ها کاهش چشم گیری داده است.


این پرنده بدون سرنشین علاوه بر مصارف نظامی می‌تواند در رصد مرزهای آبی و خاکی، مسائل زیست محیطی، نقشه‌برداری و تهیه عکس‌های هوایی مورد استفاده قرار گیرد.


این پهپاد که سقف پروازی آن ۲۴ هزار پا است می‌تواند با استفاده از ارابه‌های فرود خود در انواع باندها نشست و برخاست داشته باشد.


به دلیل مداومت پروازی و ویژگی‌های «شاهد ۱۲۹» مانند توانایی پرواز در شرایط نامساعد جوی ماموریت‌هایی، چون رصد و شناسایی عملیاتی، انهدام مواضع دشمن و عکس برداری از مواضع و انتقال به مرکز فرماندهی برای تصمیم گیری ن‌هایی و جنگال واگذار شده است.




موتور شاهد




موتور «شاهد ۱۲۹» از نوع ملخی فشار دهنده با ملخ سه پره است که در انتهای بدنه قرار دارد که این محل نصب به عملکرد بهینه سامانه الکترواپتیکی مستقر در دماغه کمک می‌کند و قدرت پرواز را افزایش خواهد داد. این موتور می‌تواند یکی از دو نوع پیستونی یا توربوپراپ باشد که با توجه به سقف پرواز حدود ۲۴ هزار تا ۲۵ هزار پایی اعلام شده برای این پهپاد احتمال وجود موتور پیستونی در نمونه‌های فعلی تقویت می‌شود و اعلام وجود برنامه‌های افزایش سقف پرواز این هواپیما نیز امری است که قاعدتاً با بهره‌گیری از موتور توربوپراپ مقدور می‌شود.









تصویری از موتور پیشران شاهد ۱۲۹



تسلیحات شاهد ۱۲۹




شاهد برای حمله به اهداف خود از بمب‌های هوشمندی همچون «سدید» و «قائم» بهره می‌برد که از قدرت تخریب و دقت قابل قبولی برخوردارند. بمب هوشمند سدید با دقت بسیار بالا و قابلیت ارسال تصویر می‌تواند بدون نیاز به موتور به سمت هدف پرواز کند؛ وزن کلی این بمب ۳۴ کیلوگرم، طول آن ۱۶۳۰ میلی متر و قطر آن ۱۵۲ میلی متر است و از سر جنگی شدید الانفجار و ترکش شونده بهره می‌برد.




سدید که با فرآیند «برخورد مستقیم به هدف» منفجر می‌شود در انواع سامانه‌های هدایت اپتیکی، لیزری و فروسرخ تولید شده است. علاوه بر سدید نوع پیشرفته این سلاح تحت عنوان قائم نیز می‌تواند توسط پهپاد شاهد ۱۲۹ مورد استفاده قرار گیرد. سر جنگی کوچک و دقت بالا باعث می‌شود تا این مهمات را بتوان در شرایط مختلف و با دقت بسیار بالا مورد استفاده قرار دارد.








حمله به تروریست‌ها




سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سال گذشته برای نخستین بار تصاویر استفاده از پهپاد شاهد ۱۲۹ علیه مواضع گروه‌های تروریستی را به نمایش گذاشت.




سپاه سال گذشته در حمله موشکی و پهپادی به مقر تروریست‌های تکفیری که منجر به هلاکت و زخمی شدن شمار زیادی از تروریست‌ها و سرکردگان جنایت تروریستی اهواز شد از پهپاد شاهد ۱۲۹ استفاده کرد.




سردار سرتیپ پاسدار «امیرعلی حاجی زاده» فرمانده نیروی هوا فضای سپاه با بیان اینکه در عملیات موشکی و پهپادی «ضربت محرم» از تاکتیک متفاوتی استفاده کردیم، گفت: در این عملیات با استفاده از روش‌های خاص اطلاعاتی و پس از اطمینان از حضور فرماندهان داعشی، عملیات با غافلگیری انجام شد.




وی به اجرای عملیات ترکیبی و استفاده از پهپادهای رزمی در این عملیات اشاره کرد و یادآور شد: پهپادهای بمب افکن ما با غافلگیری وارد منطقه شدند و به اجرای عملیات خود پرداختند و با تصاویری که پس از عملیات به دست ما رسید، میزان دقت عملیات برای همگان روشن شد.









تصاویری که شاهد ۱۲۹ در عملیات ضربت محرم ثبت کرد


فناوری پهپادهای نسل پنج




فرمانده نیروی هوایی ارتش هم چندی پیش با بیان اینکه ایران به فناوری‌های روز دنیا از جمله پهپادهای نسل ۵ دست یافته است، اعلام کرد: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران جزو پنج قدرت ساخت پهپاد رزمی در جهان هستند.




امیر سرتیپ خلبان «عزیز نصیرزاده» اظهارداشت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران پهپادهای مورد استفاده خود را کاملاً بومی و با کمک متخصصان داخلی تولید می‌کنند.




وی افزود: انواع پهپادهای مورد نیاز خود را در داخل کشور می‌سازیم و جزو پنج کشور برتر جهان در ساخت پهپاد هستیم.




این فرمانده ارشد نظامی خاطرنشان کرد: نیروی هوایی ارتش نیز در کنار سایر نیروهای مسلح انواع پهپادهای بُرد بلند، رزمی و شناسایی را تولید می‌کند و در اختیار دارد.




امیر نصیرزاده به خودکفایی صنایع دفاعی کشور اشاره کرد و گفت: تمام دستاوردهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در شرایط تحریم و تهدید به دست آمده‌اند.




وی از اجرای عملیات‌های متنوع پهپادی در نیروی هوایی خبرداد و گفت: در رزمایش اقتدار هوایی فداییان حریم ولایت ۹۷ برای نخستین بار در کشور عملیات پرواز ترکیبی پهپادها و جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش اجرایی شد.





اذعان اندیشکده انگلیسی به پیشرفت ایران در ساخت پهپاد




اندیشکده مطالعات راهبردی «روسی» (Russi) در گزارشی با عنوان «هواپیماهای بدون سرنشین در خاورمیانه» با بررسی کشورهای دارنده فناوری در منطقه یعنی ایران، ترکیه و رژیم صهیونیستی اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران با وجود سال‌ها تحریم در حوزه‌های مختلف به ویژه در عرصه نیروی هوایی، توانسته به طور مستقل هواپیماهای بدون سرنشین خود را توسعه دهد و از این هواپیماها علیه اهداف گروه‌های تروریستی در عراق و سوریه استفاده کند.




در این گزارش با یادآوری عملیات نیروهای ایرانی در شکار هواپیمای بدون سرنشین جاسوسی «آر کی و ۱۷۰» (RQ۱۷۰) آمریکایی آمده است: متخصصان ایرانی توانستند که کل مجموعه این پهپاد آمریکایی را با روش مهندسی معکوس بسازند.





شاهد ۱۲۹ هر هدفی را منهدم می‌کند




«شاهد ۱۲۹» با فناوری بومی ساخته شده می‌تواند هر هدفی را در مقیاس کوچک و متوسط با هدف گیری دقیق منهدم کند و به عنوان دست بلند سپاه پاسداران در رصد عملیات برون مرزی شناخته می‌شود.




بر اساس اعلام وزارت دفاع منظور از عملیات برون مرزی این است که در آب‌های خلیج فارس و آب‌های بین‌المللی هیچ تحرکی از طرف ناوهای آمریکایی از نگاه تیزبین این پهپاد دور نخواهد ماند و تصویربرداری عملیاتی در مواقع لزوم انجام خواهد شد و دوربین‌های عملیاتی این پهپاد به صورت ۲۴ ساعته و بدون وقفه آماده رصد و تصویربرداری است.




امروز جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از انواع پهپادهای شناسایی، جنگ الکترونیک، رزمی، ترابری و انتحاری یکی از بزرگترین قدرت‌های پهپادی جهان است.




سیام * * ۹۶۱۲** ۱۳۳۶



اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha