۱۱ خرداد ۱۳۹۸، ۱۷:۱۴
کد خبر: 83336992
T T
۰ نفر

قربانیان نادیده گرفتن قوانین دریا

۱۱ خرداد ۱۳۹۸، ۱۷:۱۴
کد خبر: 83336992
قربانیان نادیده گرفتن قوانین دریا

رشت - ایرنا - آغاز روزهای گرم سال و نزدیک شدن به فصل تابستان، زمینه ساز حضور مسافران بسیاری در استان های شمالی است تا از دریا به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری طبیعی استفاده کنند اما ضرورت آشنایی با قوانین، موضوعی است که کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

چشم‌هایش دور شدن عزیزش را از ساحل نظاره گر است؛ اما تنها کاری که از دستش بر می‌آید فریاد زدن و بی تابیست که همراه با موج‌های دریا بر چهره اش موج می‌زند؛ ساعت‌ها پس از دور شدنش هنوز می‌توان انتظار، امید واهی و بی قراری و نجوایی که کاش زنده بازگردد را شنید؛ اما آنچه به ساحل باز می‌گردد، تنها جسدی است که تیر خلاص را بر همه امیدها می‌زند.
این حکایت، قصه پرغصه ایست که گاه و بی گاه مسافران و یا حتی برخی وقت‌ها بومیان این استان به دلیل بی توجهی به هشدارها و به طور معمول در فصل تابستان شاهد آن هستند؛ همان دریایی که شاید برای دیدن و به آرامش رسیدن در کنار آن هزاران کیلومتر طی می‌کنی، ولی با سهل انگاری می‌تواند حلاوت سفر را تلخ کند.

** دریا می‌تواند بهترین خاطرات را رقم بزند اگر...
دریا نیز دارای قوانینی است که اگر رعایت شود، آرامش بخش، انرژی زا و نشاط آفرین است.
بر اساس آمار، تقریباً تمامی غرق شدگان در محدوده‌های خطرآفرین یعنی خارج از طرح‌های سالم سازی شنا می کرده اند اما به دلیل طول نوار ساحلی امکان حضور نجات غریق و امکانات در جای جای ساحل وجود ندارد؛ اگرچه پرداخت دستمزد ناجیان غریق نیز همواره با مشکلات و تاخیرهایی روبرو بوده که انگیزه آنان را برای حضور در طرح‌های سالم سازی ممکن است کمرنگ کند.
گیلان یکی از سه استان شمالی است که در حاشیه دریای خزر قرار گرفته و از نوار ساحلی استان با حدود ۲۷۴ کیلومتر از رودسر تا بندر آستارا (شرقی ترین نقطه تا غربی‌ترین نقطه استان) امتداد دارد و محدوده جغرافیایی ۹ شهرستان از ۱۶ شهرستان گیلان را در بر می‌گیرد.
استاندار گیلان فروردین ماه سال جاری در جلسه ستاد ساماندهی سواحل، بمنظور پوشش بیشتری از نقاط ساحلی، از واگذاری مناطق جدیدی در راستای ساماندهی سواحل به بخش خصوصی خبر داد و گفت: باید اهتمام داشته باشیم تا این نقاط تا تابستان امسال راه اندازی شوند.
مصطفی سالاری با تاکید بر اینکه این واگذاری‌ها به منظور ایجاد امکانات اولیه و به صفر رساندن و یا کاهش حداکثری غریق، درآمد زایی و اشتغالزایی انجام می‌شود، افزود: در صورتی که کار به درستی انجام شود و نقاط خطرآفرین دارای متولی بخش خصوصی باشند، غریق را می‌توانیم به صفر برسانیم.
وی با بیان اینکه می‌توان ۷۰ تا ۸۰ نقطه از سواحل گیلان را به بخش خصوصی واگذار کرد، اظهار داشت: متقاضیان بخش خصوصی بایستی الزاماتی همچون سرویس بهداشتی، دوش، نجات غریق و عدم استفاده از مصالح ساختمانی را در سازه‌هایشان و قابل حمل و سازگار بودن با طبیعت را رعایت کنند و ما برای آنها مسائل زیرساختی را انجام می‌دهیم.
به گفته سالاری، با واگذاری نقاط جدید طرح‌های سالمسازی به بخش خصوصی، علاوه بر افزایش رفاه و خدمات به استفاده کنندگان از سواحل و ارتقای ایمنی آنان، اشتغال و در آمد ایجاد کنیم.
در روزهای پایانی اردیبهشت ماه جاری نیز شیوه‌نامه ساماندهی و بهره‌برداری از سواحل و شناگاه های گیلان در مجمع مشترک ستاد اقتصاد مقاومتی و ستاد امنیت سرمایه‌گذاری استان تصویب شد.
به گفته سالاری استاندار گیلان، جلوگیری از آسیب به محیط زیست از اهداف ساماندهی سواحل استان است و با فراخوان پیش‌بینی شده، این عرصه‌ها با مدت زمانی معین به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی تحت ضوابط تعیین شده و الزامات زیست محیطی واگذار می‌شوند.

** ۳۵ طرح سالم سازی دریا و ۶۸ شناگاه در گیلان
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان و دبیر ستاد ساماندهی سواحل و تفرجگاه‌های گیلان نیز به ایرنا گفت: در حال حاضر تعداد طرح‌های سالم سازی به ۳۵ طرح و ۶۸ شناگاه در استان رسیده است.
منا ابروفراخ تصریح کرد: برای اینکه طرح‌های سالم سازی در تمام فصول سال برای بهره برداری آماده باشند، به دستور استاندار شیوه نامه ساماندهی شناگاه ها تدوین شده که بدنبال طرح‌های نوین گردشگری ساحلی و طرح‌های الگویی جدیدیست تا علاوه بر ایجاد ظرفیت سرمایه گذاری جدید، زمینه ظرفیت گردشگری را برای طول سال مهیا سازد.
وی بدون ارائه زمانی مشخص بیان کرد: با توجه به بازگشایی طرح‌های سالم سازی دریا به طور رسمی از خردادماه براساس دستور العمل ستاد ساماندهی سواحل کشور و نیز پیش بینی حضور مسافران و گردشگران به ویژه در نوار ساحلی استان، ستاد ساماندهی سواحل همچون سال‌های گذشته اقدام به برگزاری جلسات مختلف هماهنگی در شهرستان‌های ساحلی با رئیسان دستگاه‌های اجرایی ذیربط سواحل و رئیسان کمیته‌های ۹ گانه سواحل به منظور آمادگی جهت بازگشایی طرح‌ها و ارائه خدمات مطلوب به مسافران کرده است.
به گفته ابروفراخ، اداره کل ورزش و جوانان استان به عنوان رئیس کمیته پیشگیری از تلفات انسانی در حوزه سواحل بر اساس دستور العمل ستاد سواحل کشور و به منظور تأمین ناجی غریق برای طرح‌های سالم سازی و نقاط خطرآفرین، دوره‌های آمادگی جسمانی و دوره‌های آموزشی برای ناجیان متقاضی برگزار کرده ضمن آنکه به اجرای برنامه‌های جنگ شادی، تئاتر، جشنواره مجسمه سازی با شن، نقاشی، خطاطی و سایر برنامه‌های فرهنگی در طرح‌های سالم سازی به منظور ایجاد نشاط و کاهش آسیب‌های اجتماعی در حوزه استان اقدام می‌شود.
وی علت غرق شدگی را در برخی نقاط خطرآفرین زیست شناسی دریای خزر و آشنایی نداشتن افراد به فنون شنا در دریا، توجه نکردن به هشدارهای رسانه‌ها برای استفاده نکردن از نقاط خطرآفرین و همچنین عدم استفاده از طرح‌های سالم سازی پیش بینی شده عنوان و خاطرنشان کرد: اهتمام داریم با اطلاع رسانی و تبیین خطرات موجود در نقاط خطرآفرین و معرفی طرح‌های سالم سازی و امکانات موجود از طریق رسانه‌ها، از غرق شدگی پیشگیری کنیم.
ابروفراخ ادامه داد: در همین راستا، نصب تابلوهای هشداردهنده شنا ممنوع همراه با تصویر و دیگر علائم هشدار دهنده در نقاط خطرآفرین استان توسط دستگاه‌های مربوطه از اقداماتی بوده که انجام شده است.

** لزوم توجه به زیست شناسی دریای خزر برای شنا
زیست شناسی (اکولوژی) دریای خزر، شرایطی خاص دارد که بلد بودن فنون شنا در دریا را امری ناگزیر ساخته به نحوی که دریای خزر، موج‌هایی شکافنده دارد و این، از مخاطرات دائمی آن است که البته در شرایط آب و هوایی نامساعد و ناپایداری‌های جوی، قوی‌تر می‌شود.
کارشناسان معتقدند یکی از بهترین راه‌ها برای شنا در خزر، شنا به موازات ساحل است ضمن آنکه تأکید شده علاوه بر خطر شکستگی گردن یا وارد آمدن ضربه به سر در صورت شیرجه در آب‌های کم عمق، غرق شدگی در آب‌های عمیق خزر نیز افراد تازه کار را تهدید می‌کند.

** تشخیص سلامت شناگاه ها با پرچم‌های آبی و زرد
برخی شناگاه های کشور به دلیل وجود آلودگی‌های میکروبی، وضعیت مناسبی نداشته و از ضوابط شناگاه های سالم برخوردار نیستند. در این راستا پس از پایش مناطق، طرح اهتزاز پرچم‌های زرد و آبی در شناگاه ها مطرح شد که بر این اساس؛ پرچم‌های آبی در شناگاه های سالم برافراشته شده و برای شناگاه های آلوده از پرچم زرد استفاده می‌شود.
با توجه به اینکه استان‌های شمالی یکی از قطب‌های گردشگری کشور محسوب می‌شوند، اجرای این طرح برای مردم و گردشگران در راستای افزایش انگیزه و تشویق در جهت سالم نگه داشتن محیط زیست مناطق و بویژه سواحل برای رسیدن نقاط زرد به نقطه آبی، بسیار مهم است.
گیلان به دلیل دارا بودن مواهب الهی همچون جنگل و دریا و تالاب‌ها و همچنین جاذبه‌های تاریخی و گردشگری، همواره به عنوان یکی از قطب‌های گردشگری کشور در ایام سفرهای نوروزی و تابستانی مورد توجه گردشگران و از مقاصد سفر مسافران است.
سال ۹۶ در استان گیلان، ۱۹ شناگاه مورد پایش قرار گرفت که از این تعداد ۱۳ شناگاه پرچم آبی، سه شناگاه زرد دریافت کرد و سه شناگاه نیز در شرایط به نسبت مناسب قرار داشت.
همچنین به گفته معاون اجتماعی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دومین کنگره ملی پیشگیری از غرق شدگی که تیرماه سال گذشته در دهکده ساحلی بندرانزلی برگزار شد؛ بالاترین آمار غرق شدگی، مربوط به استان خوزستان و کمترین آمار، مربوط به گیلان است.
۷۲۹۶/۲۰۰۷

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha