به گزارش خبرنگار ایرنا، با پایان یافتن ماه مبارک رمضان و شروع تعطیلات چند روزه، بسیاری از مسافران و گردشگران از سراسر کشور عازم استانهای شمالی کشور بویژه مازندران شدند تا در دریای خزر تنی به آب بزنند و در جنگلهای انبوه این استان به تفریح و استراحت کنند.
حجم زیاد خودروها در محورهای ورودیهای استان مازندران و بویژه غرب استان به حدی بود که بار ترافیکی جاده چالوس در این مدت نیمه سنگین یا سنگین بود به طوری که بارها از رسانه ملی اعلام شد که مسافران از رفتن به استانهای شمالی منصرف شوند اما با این وجود بسیاری از آنها با تحمل ترافیک سنگین خود را به دریا و بخشی دیگر به جلگه و جنگل رساندند.
در این ایام خیابانهای بسیاری از شهرها غرب مازندران بویژه کلارآباد، سلمانشهر، عباس آباد، نشتارود و رامسر از بار ترافیکی نیمه سنگینی برخوردار بودند و این روند تا روزهای پایانی تعطیلات همچنان ادامه داشت.
به طور حتم ورود این تعداد مسافر و گردشگر از یکسو و کمبود زیرساختهای لازم برای پاسخگویی به مطالبات آنها برای مردم بومی منطقه با چالشهایی همراه شد به گونهای که نارضایتی بومیان منطقه را به همراه داشت.
**حجم زیاد مسافر عامل بروز مشکلات
یک شهروند رامسری با اشاره به مشکلات به وجود آمده از حضور مسافران و گردشگران در غرب مازندان گفت: ترافیک سنگین جادهای، طولانی شدن صف پمپ بنزینها، گرانی ارزاق عمومی، محدودیت سرویس دهی برخی دستگاههای خدمات رسان، ناهنجاریهای فرهنگی و افزایش آمار تصادفات ارمغان مسافران برای مردم بومی منطقه است.
اکبر ابراهیمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: جادههای این منطقه ظرفیت این تعداد خودرو را ندارند و در بیشتر مواقع با ترافیک سنگین مواجه هستیم و این مسئله باعث شده تا خودروهای امدادی و آمبولانسها نتوانند به خوبی امدادرسانی کنند.
وی اظهار داشت: به دلیل ترافیک سنگین جادهای بسیاری از خودروهای مسافربر یا از جابه جایی مسافر خودداری میکنند و یا اینکه در ازای گرفتن کرایههای نامتعارف خدمات رسانی میکنند.
این شهروند از حجم زیاد زباله تولیدی توسط مسافران انتقاد کرد و افزود: پیش از آغاز تعطیلات مسئولان محلی با بسیج امکانات خود اقدام به پاکسازی مناطق مختلف شهر گرفتند اما با ورود مسافران تمامی زحمات آنها به هدر رفت.
ابراهیمی گفت: صاحبان اکثر فروشگاهها، رستورانها و مراکز خرید در غرب مازندران غیر بومی هستند و درآمدی را که آنها به واسطه حضور مسافر و گردشگر به دست میآورند بلافاصله از استان خارج میکنند و کاسبان بومی کمترین منفعت را در این زمینه میبرند.
وی حجم زیاد مراجعات بیماران در بیمارستانهای منطقه را ناشی از حضور مسافران دانست و تصریح کرد: در بیشتر مواقع شاهد نزاع و درگیری بین بیماران به دلیل طولانی شدن زمان پذیرش هستیم و همین مسئله مشکلاتی را برای کادر بیمارستان به وجود آورده است.
این شهروند راسمری یادآور شد: از آنجایی که زیرساختهای شهرهای غرب مازندران قادر به پاسخگویی به مسافران و گردشگران انبوه نیست بنابراین باید آنها به صورت محدود وارد این مناطق بشوند تا زندگی طبیعی مردم بومی دچار خدشه نشود.
** ضعف زیرساخت عامل بروز مشکلات
با وجود چنین اظهار نظرهایی، هستند افرادی که حضور مسافر و گردشگر را مایه خیر و برکت میدانند و بروز مشکلات را ناشی از ضعف زیرساختها عنوان میکنند.
یک بازاری اهل سلمان شهر در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هجوم ناگهانی مسافران و گردشگران شاید مشکلاتی را در بخشهایی ایجاد کند اما رونق کسب و کار را نیز به همراه دارد.
رضا اکبرزاده افزایش کمی و کیفی تراکنشهای مالی را ناشی از حضور مسافران در منطقه دانست و افزود: درآمد حاصل از مسافران و گردشگران میتواند عقب ماندگی اقتصادی در بخشهای دیگر جبران نماید.
وی اظهار داشت: حضور یک گردشگر میتواند چندین فرصت شغلی در منطقه ایجاد نماید و جوانان جویای کار را به آینده امیدوارتر سازد.
به گفته این بازاری، اگر با حضور مسافران و گردشگران مشکلاتی در منطقه ایجاد میشود ناشی از ضعف زیرساختها است و باید مسئولان در این زمینه پاسخگو باشند.
وی یادآور شد: اگر شبکههای توزیع برق، آب، گاز و … به تناسب رشد روزافزون منطقه تقویت میشد و تعریض خیابانها و احداث پارکینگها صورت میگرفت دیگر با حضور مسافران شاهد مشکلاتی در این حوزهها نبودیم.
** گردشگری پایدار جایگزین گردشگری انبوه
کارشناسان و صاحبنظران حوزه گردشگری نیز علل بروز مشکلات برای ساکنان بومی مردم غرب مازندران در هنگام حضور مسافران را ناشی از گردشگری انبوه میدانند و معتقدند که کشور باید با عبور از گردشگری انبوه به گردشگری پایدار برسد تا علاوه بر بهره مندی بیشتر از این صنعت، تبعات منفی نیز برای جوامع محلی نداشته باشد.
یک کارشناس گردشگری در این باره گفت: گردشگری انبوه زمانی اتفاق میافتد که بازدیدکنندگان بسیار زیادی از یک مقصد خاص دیدن کنند و این موضوع تنها در مورد ایران و استانهای شمالی کشور نیست بلکه در سایر کشورها نیز این پدید مشاهده شده است.
همایون افضلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از تابستان ۲۰۱۷ به دلیل موج اعتراضات جوامع بومی در برخی نقاط جهان که ناشی از حضور انبوه گردشگران بوده، واژه " اوور توریسم over tourism " جایگاه خود را در ادبیات گردشگری باز کرده است.
وی با بیان اینکه عوامل پیدایش گردشگری انبوه در نقاط مختلف جهان متفاوت است، اظهار داشت: این پدیده در حال حاضر فقط مربوط به شهرهای بزرگ و مقصدهای ساحلی است و در حالی که نقاط بسیار زیاد دیگری در جهان وجود دارند که در انتظار گردشگران هستند تا آنها را کشف کنند.
افضلی گفت: وقتی در غرب مازندران به طول ۶۰ کیلومتر تمامی نیازهای مسافران و گردشگران از قبیل دریا، کوه و جنگل، آبگرمهای معدنی، مراکز اقامتی و سیاحتی، مراکز تاریخی و تجاری فراهم است مسلماً باید حضور انبوه مسافر را در این منطقه شاهد باشیم.
به گفته این کارشناس گردشگری، اتخاذ یک رویکرد مسئولانه در سفر میتواند به میزان قابل توجهی از اثرات منفی ناشی از حضور گردشگران در یک منطقه بکاهد.
وی یادآور شد: نباید اجازه داد تا این فرصت طلایی به تهدیدی برای مردم منطقه تبدیل شود و نارضایتیها در این زمینه افزایش یابد چرا که سرریز شدن صبر و تحمل ساکنان محلی میتواند تبدیل به بحران اجتماعی در منطقه گردد.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیش از این استمرار گردشگری انبوه در کشور را دارای تبعات منفی عنوان کرده بود و بر ضرورت عبور از گردشگری انبوه به گردشگری پایدار تاکید داشت.
ولی تیموری یکی از مشکلات گردشگری انبوه را خلاصه شدن گردشگری در ایام خاصی از سال دانست و تصریح کرد که در این گونه گردشگری، برنامه ریزی برای تأمین نیازهای گردشگران با مشکل مواجه میشود.
وی با اشاره به حجم گردشگران ورودی به مازندران و مشکلاتی که در زمینه ترافیک پیش میآید، افزود: مجموعه اقدامات باید به سمتی پیش برود که نشاط و رفع خستگی از دستاوردهای سفر باشد.
به گفته معاون سازمان گردشگری کشور، اقبال بیش از ظرفیت در سفر به شمال و مازندران سبب شده تا این موضوع در این مناطق با نگاه بحران دیده شود، در حالی که باید در این استانها رویکرد ساماندهی سفر تغییر کند.
وی یادآور شد: باید در این زمینه تغییر رویکرد دهیم چون سفر مقوله اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است و برای راضی بودن گردشگران باید خدمات خوب ایجاد کنیم تا منافعی برای جامعه محلی کسب نمائیم.
**تقویت زیرساختها متناسب با حضور گردشگران
نماینده مردم شهرستانهای تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه در تعطیلات اخیر به دلیل حجم زیاد مسافر و گردشگر مشکلاتی برای ساکنان بومی منطقه به وجود آمد، گفت: در این مدت تماسهای زیادی از سوی مردم بومی بابت مشکلات به وجود آمده داشتم که ناشی از حضور بیش از ظرفیت گردشگران در این منطقه بود.
شمس الله شریعت نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تمامی دستگاههای اجرایی سه شهرستان در این مدت به حالت آماده باش بودند تا با کمترین مشکل در بخشهای مختلف مواجه باشیم اما حضور گردشگران به قدری زیاد بود که مشکلات یکی پس از دیگری به وجود میآمد.
وی شرایط مراکز درمانی و بیمارستانهای غرب مازندران را در چنین مواقعی بسیار نامطلوب توصیف کرد و اظهار داشت: با ورود انبوهی از مسافر، حجم مراجعه بیماران به مراکز درمانی به شدت افزایش مییابد و با وجود آنکه پرسنل، پزشکان و پرستاران زحمات زیادی را متقبل میشوند اما باز مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.
شریعت نژاد به کمبود تخت و دستگاه دیالیز در غرب مازندران اشاره کرد و گفت: تعداد دستگاه و تختهای موجود در منطقه تنها کفاف بیماران دیالیزی بومی را میکند و وقتی تعداد مراجعات افراد غیر بومی به این بخش افزایش می باید، پرسنل به واسطه خدمات رسانی به تمامی بیماران مجبورند زمان تصفیه خون را کمتر کنند و همین مسئله باعث میشود تا سم کمتری از بدن خارج شود و سلامت بیماران به خطر بیافتد.
وی گفت: این موضوع بارها در جلسات مختلف مطرح شد اما مسئولان مربوطه با نادیده گرفتن تعداد مراجعه کنندگان غیر بومی که ناشی از حضور مسافران و گردشگران است، تعداد تخت و دستگاه را متناسب با نیاز بیماران منطقه اعلام میکنند.
به گفته این نماینده مجلس، در سایر بخشها نیز بویژه خدمات چهارگانه با مشکلاتی مواجه هستیم و باید چارهای برای این موضوع اندیشیده شود.
وی خواستار تقویت زیرساختها بویژه در حوزه گردشگری و مدیریت سفر به غرب مازندران از سوی دستگاههای اجرایی مربوطه شد.
** زیر ساختهای غرب مازندران دارای مشکلاتی است
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران هم گفت: در سالهای اخیر زیرساختهای گردشگری استان با توجه به میزان حضور گردشگران از رشد قابل توجهی برخوردار بوده اما در عین حال مشکلات این بخش نیز افزایش یافته است.
حسین حسن نژاد افزود: این در حالی است که اقتصاد گردشگری مازندران هم به تناسب حضور میلیونی مسافران و گردشگران دراستان از رشد قابل توجهی برخوردار نبوده و باید در برنامهها و سیاستهای این حوزه بازنگری شود.
وی با بیان اینکه غرب مازندران پیشانی گردشگری استان است، اظهار داشت: حضور انبوه و بی اثر مسافران و گردشگران فایدهای برای استان ندارد و باید به دنبال ساماندهی و ارتقا گردشگری در مازندران باشیم که این امر تنها با اقدامات فرهنگی و اجتماعی از سوی سمنها قابل انجام است.
حسن نژاد سورکی با انتقاد از ویلاسازی های صورت گرفته درغرب مازندران، گفت: اگر روزی در تمامی ویلاهای ساخته شده اسکان دائم صورت گیرد، در ارائه خدمات با توجه به امکانات و زیر ساختهای موجود با مشکل مواجه خواهیم شد.
وی افزود: چهره بسیاری از شهرهای غرب مازندران به نسبت یک دهه گذشته تغییر یافته اما متأسفانه هیچگونه توسعهای را در این منطقه شاهد نیستیم و همین مسئله بر نارضایتیهای عمومی افزوده است.
حسن نژاد سورکی با بیان اینکه در فضای گردشگری با ناهنجاریها برخورد میشود، گفت: گرانفروشی یک فعالیت ضد گردشگری است که به اقتصاد این صنعت لطمه وارد میکند و بنابراین باید ذهنیت بازار نسبت به مسافران و گردشگران تغییر یابد.
وی ایجاد امنیت و ترافیک روان برای گردشگران را ضروری دانست و اظهار داشت: متأسفانه ۷۰ درصد تصادفهای صورت گرفته در مازندران توسط افراد بومی بوده که نشان میدهد در فرهنگ ترافیکی با مشکل جدی مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۵ میلیون خودرو در جادههای استان تردد میکنند خاطرنشان کرد: غرب مازندران با جمعیت ۷۰۰ هزار نفری، در ایام نوروز میزبان میلیونها مسافر و گردشگر است که با امکانات منطقهای خدمات ملی ارائه میدهند.
/ ۷۵۱۳/۱۶۰۲/۱۶۵۴
نظر شما