غلامرضا عبده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در نشستی که با حضور نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی و مدیران کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مسکن و شهرسازی آذربایجان غربی برگزار شد، مسؤولان برای حفظ و حراست از محوطه باستانی «برده کنته» تصمیم گرفتند در نزدیکی این محوطه تعریض جاده صورت نگیرد و این محور به جای چهار بانده شدن به صورت سه بانده احداث شود.
وی اضافه کرد: این اثر تاریخی یکی از آثار با ارزش دوره مانایی هزاره اول قبل از میلاد بوده و الگویی برای ساخت دیگر آثار تاریخی پس از خود در این منطقه بوده است.
وی اظهار داشت: وظیفه ذاتی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان صیانت از اینگونه آثار ثبتی است و در این زمینه تمام توان خود را برای حفاظت از این آثار به کار میگیرد.
عبده گفت: محوطه ارزشمند باستانی «برده کنته» در هشت کیلومتری شمال مهاباد به سمت ارومیه و نزدیکی روستای «یوسفکند» قرار دارد که سابقه این محوطه تاریخی به دوران حکمرانی ماناها (mannaeans) در ایران میرسد.
وی افزود: محوطه دارای ۲ بخش و ۲ تپه شمالی و جنوبی است که تپه جنوبی از تپه شمالی بزرگتر است؛ تپه اصلی ساختاری خاکی- صخرهای دارد و مجموعه محوطه شامل چند قبر صخرهای، یک دژ و چند ردیف پلکان است که به وسیله کندهکاری و حجاری روی سنگ به طرز بسیار زیبایی دیده میشود؛ نمای عمومی این اثر بسیار شبیه «زیگورات» یا نیایشگاه است.
به گزارش ایرنا سابقه کاوش در محوطه تاریخی «برده کنته» به سال ۱۹۶۹ میلادی میرسد و «ولفرام کلایس» در حال بررسی یک محوطه اورارتویی، محوطه تاریخی «برد کنته» را نیز شناسایی کرد و پس از آن در سال ۱۳۹۱ شمسی، پژوهشهایی جدی به سرپرستی محمد قربانی در محوطه انجام شد و سفالهایی از این منطقه به دست آمد که با سفالهای محوطههای مانایی مثل زندان سلیمان همخوانی داشت.
مهاباد ۹۲ اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد که سد مهاباد، غار سهولان، تالاب کانی برازان، موزه و حمام میرزا رسول، تخته سنگی فقره قا، برده کنته و مسجد جامع از مهمترین اثرهای تاریخی و جاذبههای گردشگری این شهرستان است.
بیشتر نقاط محور مهاباد به ارومیه با ۱۱۵ کیلومتر طول هم اکنون در حال تعریض است.
۳۰۲۰/۶۱۸۵/۳۰۷۲
نظر شما