۲۴ خرداد ۱۳۹۸، ۲۰:۰۲
کد خبر: 83352269
T T
۱ نفر
حمله به نفتکش ها نشانگر نارضایتی «گروه بی» از کاهش تنش های منطقه ای است

تهران- ایرنا- حمله به دو نفتکش در دریای عمان به گفته یک کارشناس مسائل خاورمیانه به احتمال زیاد عملیاتی پیچیده از سوی عوامل عربستان، امارات و اسرائیل در منطقه است که نشان می دهد که این بازیگران از کاهش تنش در منطقه طی روزهای اخیر راضی نیستند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، دو فروند کشتی نفت کش در دریای عمان روز پنجشنبه ۲۳ خرداد هدف حمله خرابکارانه قرار گرفتند. اولین شناور ساعت ۸ و۵۰ دقیقه صبح دیروز در فاصله ۲۵ مایلی بندر جاسک دچار حادثه شد و یک ساعت بعد، نفتکش دوم در فاصله ۲۸ مایلی این بندر دچار حریق شد. یکی از کشتی‌ها از قطر عازم تایوان و کشتی دوم از عربستان راهی سنگاپور بود.

وزیر تجارت ژاپن به شبکه «ان اچ کی» این کشور گفت: به دو کشتی مرتبط با این کشور در نزدیکی تنگه هرمز حمله شده است. خبر وقوع انفجار در دریای عمان در حالی منتشر شد که «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن در ایران به سر می برد و با مقام معظم رهبری دیدار کرد. وی هدف از این سفر را کاهش تنش در منطقه خاورمیانه اعلام کرده بود.

این دومین حمله به نفت کش های خلیج فارس در ماه های اخیر است. دو نفتکش عربستان و امارات روز ۲۲ اردیبهشت در نزدیکی بندر «الفجیره» امارات عربی متحده هدف حمله خرابکارانه قرار گرفتند.

با توجه به اهمیت موضوع، پژوهشگر ایرنا با «کامران کرمی» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.

حمله خرابکارانه جهت تشدید تنش در منطقه است

کارشناس مسائل خاورمیانه در ابتدای این گفت وگو بیان داشت: حمله به نفت کش های ژاپنی در دریایی عمان را باید در فضای جدید سفر نخست وزیر این کشور آبه شینزو به ایران مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهیم. فروکش کردن نسبی تنش در خاورمیانه و کاهش احتمال جنگ بین ایران و آمریکا نارضایتی را برای رقبای منطقه ای ما به دنبال داشت و به نظر می رسد این اقدام می تواند از طرف بازیگران عربی و اعضای گروه موسوم به بی در منطقه انجام شده باشد. به عبارتی این حمله می تواند یک عملیات پیچیده از سوی عوامل عربستان، امارات و اسرائیل باشد و در واقع نشان می دهد که این بازیگران از کاهش تنش در منطقه طی روزهای اخیر چندان دل خوشی ندارند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مخالفان منطقه ای ما به تنش میان تهران - واشنگتن دلگرم شده بودند که آمریکا با ایران وارد یک جنگ نظامی شود اما با بی میلی دولت آمریکا به جنگ با ایران مواجه شدند. آنها با طرح این عملیات می‌خواهند دوباره پیکان اتهام را به سوی ایران نشانه روند.

شکست در حادثه فجیره و طرح نقشه جدید

این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: در حادثه قبلی که در الفجیره اتفاق افتاد معدودی دولت های عربی با پیگیری در شورای امنیت سازمان ملل به دنبال این بودند که ایران در حادثه مزبور مقصر نشان داده شود و این اتفاق نیافتاد و در طرح حمله جدید به دنبال این هستند که اقدامات صورت گرفته را دنباله دار نشان دهند.

وی همچنین بیان داشت: کشورهای امارات و عربستان به دنبال شکست در مقصر دانستن ایران در حادثه الفجیره سعی دارند تا با اقدامات دیگر و با تشدید تنش فضا را آماده تر کنند و به تنش را به عرصه های مختلف بکشانند. این اقدام در راستای انفجارهای گذشته و شکستی بود که در دور اول حملات متحمل شدند.

توجیهی برای حضور آمریکا در خلیج فارس

کرمی افزود: موضوع مهم دیگر این است که حادثه اخیر حضور آمریکا در منطقه را توجیه می کند. این حمله ابعاد پنهان و مبهمی دارد. اگر در چارچوب اهداف آمریکا در منطقه خاورمیانه و فرایند تحریم ها و نیز نقش امارات و عربستان مجموع این قضایا بررسی کنیم به نتیجه ای واحد می رسیم؛ اینکه این کشورها در منطقه به دنبال سیاست تابعیتی و پیروی از سیاست آمریکا در منطقه هستند.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: همه این موضوعات پیوند معنا داری با هم دارند. تاکید آمریکایی ها بر لزوم تامین امنیت خلیج فارس و اصرار امارات بر اینکه باید یک قدرت فرامنطقه ای حضور جدی تر و فعال تری جهت امنیت در منطقه داشته باشد ما را به این گزاره می رساند که حضور گسترده تر آمریکا در منطقه به یک نیاز فوری برای کشورهای عربستان و امارات مبدل شده است.

وی در ادامه بیان داشت: شاید گروه هایی بخواهند با اقدامات خرابکارانه و محدود این القا را انجام دهند که خلیج فارس و تنگه هرمز نا امن است و نیاز است تا یک قدرت فرامنطقه ای همانند آمریکا با ناوگان دریایی خود و بمب افکن ها و گسترش پایگاه های دریایی، زمینی و هوایی در منطقه خلیج فارس حضور پررنگ داشته باشد.

کرمی گفت: در فضای کنونی توجیه حمله عربستان و امارات این است که حضور آمریکا را در منطقه همچنان حفظ کنند گر چه در ماه های گذشته امیدوار بودند که آمریکا بتواند یک اقدام نظامی علیه ایران در منطقه انجام دهد اما عملاً در این هدف با شکست مواجه شدند.

تشدید تنش برای تغییر فضای رسانه های جهان

این کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تمام اخبار رسانه های جهان متوجه سفر نخست وزیر ژاپن به کشورمان بود و این حمله در زمانی صورت گرفت که نخست وزیر ژاپن با هدف انتقال پیام خاصی از طرف ایالات متحده و کاهش تنش بین تهران - واشنگتن به ایران آمده بود و این اخبار جهان را تحت الشعاع قرار داد. این حمله با هدف کم رنگ کردن این سفر صورت گرفته است تا فضای رسانه ها را به سمت و سو دیگری رهنمون کند.

کرمی در پایان این گفت و گو بیان داشت: برخی بازیگران عربی و اسرائیل در مقطع کنونی این اتفاق نظر را دارند که نباید بین ایران و آمریکا مصالحه ای صورت گیرد و این به ضرر بازیگران یادشده است زیرا هزینه های زیادی را برای مقابله با جمهوری اسلامی متقبل شدند. آنها قصد داشتند که دولت آمریکا متقاعد شود که یک اقدام جدی نظامی علیه ایران در منطقه انجام دهد اما با بی میلی آمریکا روبه رو شدند و طرح این عملیات نشان می دهد که با برنامه ریزی هدف دار صورت گرفته است.

پژوهش **۹۲۲۰**۹۲۷۹

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha