۲۵ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۲۵
کد خبرنگار: 2032
کد خبر: 83354473
T T
۱ نفر

پروندهٔ خبری

اهمیت حضور ایران در اجلاس شانگهای

۲۵ خرداد ۱۳۹۸، ۱۵:۲۵
کد خبر: 83354473
اهمیت حضور ایران در اجلاس شانگهای

تهران- ایرنا- نوزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای ۲۳ و ۲۴ خرداد ماه جاری در شهر بیشکک قرقیزستان با حضور سران ۱۱ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو ناظر برگزار شد. اهمیت حضور ایران در این اجلاس با توجه به تلاش آمریکا برای منزوی کردن ایران مورد توجه رسانه های داخلی قرار گرفته است.

سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین‌المللی بین دولتی است که در ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۱ میلادی در شهر بندری شانگهای، توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شد. در نشست این سازمان در «تاشکند» در سال ۲۰۱۶ میلادی نمایندگان هندوستان و پاکستان یادداشت‌هایی را برای عضویت ثابت در سازمان همکاری شانگهای امضا کردند و در هفدهمین نشست درآستانه قزاقستان این دو کشور به عضویت کامل این سازمان پذیرفته شدند. سازمان همکاری شانگهای ۱۲ عضو دارد و جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان هستند. سازمان همکاریهای شانگهای سازمانی برای مقابله با ناتو است و علت اصلی شکل گیری آن مقابله با مداخله احتمالی آمریکا در کشورهای بزرگی چون چین و روسیه یا ایجاد درگیری نظامی در منطقه است.

رسانه‌های داخلی اخبار مربوط به این اجلاس را با مشروح سخنان حجت الاسلام «حسن روحانی» رئیس جمهوری کشورمان و دیدارهای وی با رؤسای جمهوری چین، روسیه و افغانستان را بازتاب داده‌اند. بررسی روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و تارنماهای امروز ۲۵ خرداد ماه رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب نشان می‌دهد که این طیف از رسانه هاعلاوه بر بازتاب سخنان روحانی درباره دلایل اهمیت اجلاس شانگهای برای ایران؛ دلایل به تعویق افتادن عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای و حمایت چین، روسیه و پاکستان از ایران در قبال برجام به موضوع سفر روحانی و شرکت در اجلاس شانگهای پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصولگرا نیز ضمن بازتاب اخباری در خصوص سخنرانی رئیس جمهوری کشورمان، درباره اهمیت سازمان شانگهای برای امنیت جهان؛ تأکید رؤسای جمهوری چین و روسیه بر ادامه همکاری با ایران؛ جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن و تقویت روابط ایران و چین؛ دیدار روحانی با رئیس جمهوری چین و بیانیه پایانی اجلاس شانگهای درباره برجام نیز مطالبی را منتشر کرده‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

در ادامه به برخی از عبارت‌های به کار رفته در گزارش‌های این جریان رسانه‌ای اشاره می‌شود: روابط تهران - مسکو در منطقه مثال‌زدنی است؛ هنوز در میان کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اجماعی برای پذیرش ایران به عنوان عضو دائم وجود ندارد؛ تاجیکستان به دلیل اختلاف‌ها در روابط دو جانبه با ایران، فرآیند پذیرش را به تأخیر انداخته بود؛ چین بدون توجه به شرایط به توسعه روابط خود با تهران ادامه می‌دهد.

اهمیت اجلاس شانگهای برای ایران

روزنامه آرمان در یادداشتی درباره "دلایل اهمیت اجلاس شانگهای برای ایران" نوشت: از تیر ۱۳۸۴ ایران به عضویت ناظر سازمان همکاری‌های شانگهای درآمده است و از آن زمان نزدیک به ۱۵ سال از عضویت ناظر ایران در این سازمان می‌گذرد. ایران چندین‌بار علاقه‌مندی و تمایل خود را برای تغییر عضویت از ناظر به اصلی در این اجلاس اعلام کرده که این مساله در دستور کار این سازمان است و حضور رئیس‌جمهوری در این اجلاس از لحاظ پیگیری این روند حائز اهمیت است؛ به‌ویژه که هند و پاکستان نیز در سال ۲۰۱۷ وضعیتشان از ناظر به اصلی تغییر پیدا کرده است. در این سازمان طیف متنوعی از همکاری‌های مختلف در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی انجام می‌شود. به‌عنوان مثال در موضوع مسائل امنیتی می‌توانیم به بحث مبارزه با تروریسم، جدایی‌طلبی، افراطی‌گرایی دینی، قاچاق مواد مخدر و پولشویی اشاره کنیم و در حوزه اقتصادی نیز مسائلی از جمله انرژی، گمرک و ترانزیت است که تا کنون مورد همکاری قرار گرفته است. حضور ایران حتی در وضعیت ناظر نیز طیف متنوعی از همکاری‌ها را شامل شده است که در صورت تغییر وضعیت به‌عنوان عضو اصلی این همکاری‌ها بیشتر می‌شود. از سویی دیگر خود این اجلاس که به‌صورت سالانه در این بازه زمانی برگزار می‌شود در شرایط فعلی منطقه‌ای و بین‌المللی که ایران تحت تحریم‌های اقتصادی آمریکا و تلاش این کشور برای در انزواگذاشتن قرار گرفته است نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

ایران نوشت: در بحبوحه تلاش‌های سیاسی و رسانه‌ای آمریکا و برخی کشورهای جنوب خلیج فارس برای بالانگه داشتن سطح تنش‌ها در منطقه، شرکت رئیس جمهوری اسلامی ایران در دو اجلاس مهم آسیایی و منطقه‌ای، هم نشانه شکست تلاش‌ها برای ایران هراسی و انزوای آن و هم تأییدکننده نقش تعیین کننده ایران در تأمین ثبات و امنیت منطقه است.

سفر روحانی، که ساعاتی پس از ترک تهران از سوی «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن آغاز شد، دو مقصد داشت؛ نخست، بیشکک برای حضور در اجلاس سران شانگهای و پس از آن، شرکت در پنجمین کنفرانس «تعادل و اعتماد سازی در آسیا» موسوم به «سیکا» که در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار می‌شود.

ایران افزود: گفت‌وگو با «شیء جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین و هیأت همراه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از جمله مهم‌ترین دیدارهایی بود که رئیس جمهوری کشورمان در حاشیه نشست شانگهای انجام داد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام حسن روحانی در دیدار با همتای چینی، با بیان اینکه روابط با چین همواره برای ایران راهبردی بوده و خواهد بود، گفت: ایران کاملاً بر تعهدات خود در برجام پایبند بوده و آمریکا بدون هرگونه بهانه‌ای از تعهد بین‌المللی خود خارج شد. وی با اشاره به اینکه فشارهایی که دولت آمریکا به ایران و چین و سایر کشورها وارد می‌کند، با هدف تسلط برکل آسیا و جهان است، ایستادگی ایران و چین در برابر یکجانبه‌گرایی آمریکا را به نفع دو کشور، آسیا و جهان دانست و افزود: ملت ایران نشان داده که در برابر فشارهای خارجی نه تنها متزلزل نمی‌شود، بلکه متحدتر و مقاوم‌تر می‌شود.

مصمم بودن مسکو به توسعه همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی با ایران

روزنامه شرق با اشاره به دیدار رئیس‌جمهوری با ولادیمیر پوتین درحاشیه اجلاس شانگهای نوشت: رئیس‌جمهوری در حاشیه این اجلاس و در دیدار ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روابط تهران - مسکو در منطقه را مثال‌زدنی و در همه عرصه‌های اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی روبه‌گسترش خواند. … به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، حسن روحانی با تأکید بر اینکه اقدامات ایران در چارچوب حقوق خود در برجام است، گفت: «اگر منافع ملت ایران توسط سایر شرکای برجام تأمین شود، امکان بازگشت به نقطه قبلی وجود دارد». روحانی نقش روسیه را در تحکیم برجام و اجرای تعهدات اروپا بسیار مهم دانست.

در بخش پایانی این گزارش آمده است: رئیس‌جمهور روسیه نیز در این دیدار با بیان اینکه مسکو مصمم به توسعه همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی با ایران است، گفت: این همکاری‌ها طیف زیادی از فعالیت‌های اقتصادی و منطقه‌ای به‌ویژه مبارزه مشترک علیه تروریسم درمنطقه را دربرمی‌گیرد. موفقیت‌هایی که امروز در سوریه شاهد هستیم، نتیجه نقش مثبت ایران و همکاری سه‌جانبه روسیه، ایران و ترکیه در روند آستانه است».

دلایل به تعویق افتادن عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای

«نعمت‌الله ایزدی» سفیر پیشین ایران در مسکو در سرمقاله روزنامه اعتماد می‌نویسد: واقعیت این است که شرکت در این نشست‌ها، استمرار روند عادی برنامه‌های دیپلماتیک ایران است و البته نشانگر این است که هر تلاشی برای انزوای سیاسی و دیپلماتیک ایران در شرایط کنونی با شکست مواجه می‌شود، چرا که ایران یکی از کشورهای مؤثر و مهم جهان است. البته ایران سال‌هاست که برای پیوستن به عنوان عضو دائم سازمان همکاری شانگهای اظهار علاقه کرده است. متأسفانه هنوز در میان کشورهای عضو این سازمان اجماعی برای پذیرش ایران به عنوان عضو دائم وجود ندارد. برخلاف اظهارنظرهای علنی، در مورد دلایل رد درخواست ایران و اظهار تمایل‌ها به قبول عضویت ایران، این پرونده بیش از هر چیز به شرایط سیاسی ایران با غرب وابسته شده است. کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، به‌شدت علاقه‌مند هستند که این سازمان را از کشمکش‌های سیاسی بین‌المللی دور نگه دارند و اجازه ندهند که پای فشار و تهدید غرب به مسائل جاری این سازمان وارد شود. سران این کشورها، پذیرش ایران را زمینه‌ساز اعمال فشار غرب و به‌ویژه آمریکا بر فعالیت‌های این سازمان می‌دانند. به اعتقاد من به همین دلیل است که رأی اجماعی به پذیرش ایران، به تأخیر می‌افتد و در هر اجلاس، یکی از کشورهای عضو به نوعی به نیابت از جمع، بهانه‌ای برای مخالفت با عضویت ایران مطرح می‌کند. به هر تقدیر ایران از ابتدای تشکیل این سازمان علاقه خود را به پیوستن به آن اعلام کرده است. … تمایل در سازمان همکاری شانگهای این است که کفه اقتصادی و تجاری این پیمان به کفه سیاسی آن بچربد و احساس می‌کنند که عضویت نهایی ایران در شرایط تنش در روابط ایران و آمریکا، هزینه سیاسی برای سازمان ایجاد خواهد کرد. فرصتی که سفر به بیشکک و دوشنبه در اختیار رئیس‌جمهور قرار داده است، اجازه می‌دهد تا در شرایط حساس جاری، مسائل جاری به‌ویژه در مورد برجام و تنش‌های منطقه‌ای را با همتایان آسیایی خود در میان بگذارد.

اعتماد در مطلبی دیگر درباره دلایل این تأخیر می‌نویسد: این ششمین بار است که حسن روحانی در نشست سران سازمان همکاری شانگهای شرکت می‌کند. ایران از ۱۴ سال پیش به عنوان عضو ناظر در این سازمان پذیرفته شده است و از سال ۲۰۰۸ درخواست عضویت رسمی در این پیمان آسیایی را داده است. درخواست ایران تا سال ۲۰۱۶ به دلیل وجود تحریم‌های سازمان ملل متحد پذیرفته نشده بود، اما بعد از اجرای برجام، مسیر عادی بررسی عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای از سرگرفته شد. غالب کشورهای عضو این سازمان که شامل چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و هندوستان می‌شوند با عضویت کامل ایران در سازمان همکاری شانگهای موافق هستند، هر چند که در طول سال‌های گذشته تاجیکستان به دلیل اختلاف‌ها در روابط دو جانبه با ایران، فرآیند پذیرش را به تأخیر انداخته بود.

حمایت چین، روسیه و پاکستان از ایران در قبال برجام

در بخشی از گزارش اعتماد با میان تیتر "حمایت قاطع سران شانگهای از ایران" آمده است: شیء جین پینگ، رئیس‌جمهور چین گفته چین بدون توجه به شرایط به توسعه روابط خود با تهران ادامه می‌دهد. در جهان امروز یک‌جانبه‌گرایی رواج یافته و خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام اصلی‌ترین عامل افزایش تنش‌های منطقه‌ای است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه: خارج شدن یک‌جانبه امریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نه تنها باعث بی‌ثبات شدن اوضاع در منطقه شده بلکه رژیم عدم گسترش هسته‌ای در جهان را نیز در معرض آسیب قرار داده و روسیه به عنوان ریاست سازمان همکاری‌های شانگهای خواستارآن است که تمامی طرف‌های شرکت‌کننده در برجام، تمامی تعهدات برعهده گرفته خویش در چارچوب این توافقنامه را اجرا کنند. «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان: اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از سوی تمامی طرف‌ها برای ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی اجتناب‌ناپذیر است.

رسانه‌های اصولگرا

برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این رسانه‌ها عبارتند از: حضور «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان و «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند درکنار هم در این اجلاس، نشان‌دهنده اهمیت سازمان شانگهای در امنیت جهان بود؛ مسکو مصمم به توسعه همه جانبه روابط با ایران است؛ ما باید از غرب زورگوی سودجو جدا شویم و به سمت شرق که هم فرهنگ نزدیک‌تری با ما دارد و هم در مناسبات دوجانبه، جانب فروتنی و احترام را نگه می‌دارد، حرکت کنیم؛ تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران در کنار جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن باعث تقویت همکاری‌ها میان ایران و چین شده است؛ آمریکا با استفاده از ابزارهای تجاری-تحریمی به دنبال مقابله با رشد اقتصادی چین است.

اهمیت سازمان شانگهای برای امنیت جهان

وطن امروز در گزارشی با عنوان «تمرکز اوراسیایی‌ها بر صلح و اقتصاد» نوشت: برخی از مهم‌ترین تحولات «سازمان همکاری‌های شانگهای» طی ۲ سال اخیر، ابتدا پذیرفته‌شدن عضویت هندوستان و پاکستان، ۲ قدرت هسته‌ای و ۲ کشور بزرگ آسیا در اجلاس هجدهم در آستانه به میزبانی قزاقستان و سپس اضافه شدن اعضای شریک در اجلاس شامل کشورهای ترکیه، سریلانکا، ارمنستان، آذربایجان، نپال وکامبوج بوده است. درکنار دعوت مستمر پکن و مسکو به عنوان ۲ قدرت محوری سازمان شانگهای از تهران برای عضویت دائمی درآن، این تشکیلات امنیتی، اقتصادی و فرهنگی را از حیث نفوذ سیاسی و هژمونیک در نیمه شرقی جهان بی‌رقیب می‌کند، بویژه که ۱۱ عضو دائم و ناظر اس‌سی‌او درکنار هم بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان انرژی به عنوان شریان جهان امروز به شمار می‌روند. «شیء جین پینگ» رئیس‌جمهور چین در نشست دیروز بر توسعه روابط اقتصادی جهت تقویت صلح، امنیت و ثبات در منطقه تأکید کرد. از نگاه او سازمان شانگهای فرصت‌های جدی برای توسعه همکاری‌های تجاری- اقتصادی را ایجاد کرده و دولت‌های عضو سازمان باید از آنها استفاده کرده و به سمت پیشرفت حرکت کنند.

اما کمتر از ۳ ماه پس از درگیری‌های مرزی هند و پاکستان در منطقه کشمیر، حضور «عمران خان» نخست‌وزیر پاکستان و «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند درکنار هم در این اجلاس، نشان‌دهنده اهمیت سازمان شانگهای در امنیت جهان بود. عمران‌خان در سخنانش به معرفی ظرفیت‌های پروژه راه ابریشم نوین یا «یک کمربند یک مسیر» پرداخته و بر لزوم افزایش مبادلات تجاری بین‌المللی با استفاده از واحدهای پولی ملی کشورهای عضو سازمان خبر داد. «مودی» نیز از اجرای برنامه‌های اقتصادی و ارتباطی در هند گفت و تلاش‌های گروه تماس شانگهای و افغانستان برای عادی‌سازی وضعیت این کشور را از اهدف استراتژیک سازمان معرفی کرد.

تأکید رؤسای جمهوری چین و روسیه بر ادامه همکاری با ایران

روزنامه جوان نوشت: یک روز پس از آنکه نخست‌وزیر ژاپن پیام آمریکا را به ایران آورد و جواب شنید که «ترامپ شایسته انتقال پیام نیست»، رئیس‌جمهور ایران در اجلاس پیمان شانگهای، با رؤسای جمهور چین و روسیه دیدارکرد و از شیء جین پینگ شنید که چین بدون توجه به شرایط بین‌المللی به همکاری با ایران ادامه می‌دهد و از پوتین هم شنید که مسکو مصمم به توسعه همه جانبه روابط با ایران است.

جوان افزود: عقل سیاسی حکم می‌کند ما چین را که در حال تبدیل شدن به قدرت اول اقتصادی جهان است و از استقلال سیاسی و نظامی برخوردار است، به ژاپن که کشورش میزبان ۲۳ پایگاه نظامی آمریکا با پذیرش قانون کاپیتولاسیون است، نفروشیم و البته این به معنای ترک مراوده با ژاپن نیست. شاید اگر نخست‌وزیر ۵۷ ساله ژاپن قدری پخته‌تر بود، می‌دانست که نباید به ایران بیاید و در چشم رهبران ایران خیره شود و بگوید «آمریکا قصد براندازی حکومت ایران را ندارد» زیرا پاسخ سال‌هاست که معلوم است: «آمریکا غلط می‌کند که بخواهد براندازی کند و این منتی بر ما نیست، زیرا اصولاً توان این کار را ندارد وگرنه انجام داده بود.» حالا تأکید رؤسای جمهوری چین و روسیه در اجلاس پیمان شانگهای در پایتخت قرقیزستان نشان داد چرا ما باید از غرب زورگوی سودجو جدا شویم و به سمت شرق که هم فرهنگ نزدیک‌تری با ما دارد و هم در مناسبات دوجانبه، جانب فروتنی و احترام را نگه می‌دارد، حرکت کنیم.

حمایت روسیه، چین و پاکستان از برجام

جوان در مطلبی نوشت: کشورهای عضو سازمان شانگهای در اعلامیه پایانی نوزدهمین اجلاس خواهان انجام تعهدات امضاءکنندگان برجام شدند. رئیس‌جمهور روسیه با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام باعث نابودی رژیم منع اشاعه تسلیحات کشتار جمعی می‌شود، بر پایبندی مسکو به اجرای تعهدات برجامی تأکید کرد.

جوان افزود: به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، اعضای سازمان همکاری شانگهای روز جمعه در نشست این سازمان در شهر بیشکک، پایتخت قرقیزستان، بر حل تنش‌های منطقه‌ای تأکید کردند. به نوشته خبرگزاری اینترفکس در اعلامیه این سازمان آمده است: «کشورهای عضو باور دارند که اجرای استوار برنامه جامع اقدام مشترک برنامه هسته‌ای ایران باید در اولویت و در انطباق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل باشد و تمامی مشارکت‌کنندگان را به انجام اکید تعهدات‌شان برای اجرای جامع و مؤثر این سند فرا می‌خوانند».

ولادیمیر پوتین در نشست شانگهای درباره عواقب سیاست‌های ضد برجامی واشنگتن گفت: «خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای ایران می‌تواند رژیم منع اشاعه هسته‌ای و تسلیحات کشتار جمعی را به کلی نابود کند». وی همچنین تأکید کرد که مسکو به عنوان رئیس دوره‌ای سازمان همکاری شانگ‌های هر کاری در توانش باشد، برای اجرای تعهدات خود و دیگر طرف‌های باقی‌مانده در برجام انجام می‌دهد. عمران خان، نخست‌وزیرپاکستان هم در نشست شانگهای، تأکید کرد که اجرای کامل برجام از سوی تمامی طرف‌ها برای ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی اجتناب‌ناپذیر است.

صبح نو درگزارشی با عنوان «ترسیم مثلث راهبردی ایران، روسیه و چین در شانگهای» به اعلام آمادگی سران پکن و مسکو برای گسترش مناسبات سیاسی- اقتصادی با ایران پرداخت و نوشت: در حاشیه اجلاس پوتین و روحانی، روسای‌جمهور ایران و روسیه با هم دیدار و رایزنی کردند. پوتین در این دیدار با تاکید بر لزوم گسترش و توسعه مناسبات تجاری میان دو کشور گفت: به‌رغم مشکلات موجود، روند روابط تجاری دو کشور رو به گسترش است و طی روزهای آینده کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور در تهران برگزار می‌شود. رئیس‌جمهوری روسیه همچنین با بیان اینکه مسکو مصمم به توسعه همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی با ایران است، گفت: این همکاری‌ها طیف زیادی از فعالیت‌های اقتصادی و منطقه‌ای به‌ویژه مبارزه مشترک علیه تروریسم در منطقه را در بر می‌گیرد.

در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین در حاشیه اجلاس شانگهای با رئیس‌جمهوری کشورمان دیدار کرد و به روحانی اطمینان داد کشورش بدون توجه به شرایط موجود، به توسعه روابط خود با تهران ادامه خواهد داد. او در این‌باره با بیان اینکه خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام اصلی‌ترین عامل افزایش تنش‌های منطقه‌ای است، گفت: «پکن روابط با ایران را در مسیر راهبردی پیش خواهد برد و توسعه می‌دهد».

جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن و تقویت روابط ایران و چین

فارس نوشت: از زمان روی‌کارآمدن «دونالد ترامپ» به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا، اعمال تعرفه‌های شدید گمرکی از سوی کاخ سفید، باعث به وجود آمدن جنگ تجاری تمام‌عیار میان این دو قدرت اقتصادی جهان شده است. بازگرداندن تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران در کنار جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن باعث تقویت همکاری‌ها میان ایران و چین شده است. برخی تحلیلگران معتقدندکه آمریکا با استفاده از ابزارهای تجاری-تحریمی دنبال مقابله با رشد اقتصادی چین است.

از سوی دیگر، حسن روحانی در دیدارش با همتای چینی خود تاکید کرد که ایران آماده تأمین نیازهای انرژی چین و تقویت همکاری‌های در همه زمینه‌های اقتصادی است.

با توجه به فشارهای عدیده سیاسی- اقتصادی آمریکا علیه کشورمان در ماه‌های گذشته، حضور بانشاط و تأثیرگذار جمهوری اسلامی در اجلاس شانگهای و استقبال سران کشورهای قدرتمندی نظیر چین و روسیه ازگسترش همکاری‌های اقتصادی با ایران، می‌تواند به بسط حوزه نفوذ سیاسی کشورمان منجر شود. آمادگی روسیه و چین برای معاضدت با ایران در حالی است که برخی ناظران از دوری این دو کشور از جمهوری اسلامی و گرایش آن‌ها به رقیبان منطقه‌ای ایران سخن گفته بودند. نشست شانگهای نشان داد که روسیه و چین، هنوز برگ برنده‌های ایران در کنشگری‌های بین‌المللی کشورمان محسوب می‌شوند.

دیدار روحانی با رئیس جمهوری چین

به گزارش مشرق به نقل از رویترز، شیء جین پینگ رئیس جمهوری چین که در حاشیه اجلاس شانگهای با رئیس جمهور ایران کرده است به روحانی اطمینان داد که کشورش بدون توجه به شرایط به توسعه روابط خود با تهران ادامه می‌دهد.

مشرق افزود: احتمالاً اشاره رئیس جمهور چین به فشارهای آمریکا علیه تهران و پکن به ویژه در زمینه مسائل اقتصادی و تجاری و تحریم است. از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ» در آمریکا، اعمال تعرفه‌های شدید گمرکی از سوی کاخ سفید باعث به وجود آمدن یک جنگ تجاری میان این قدرت اقتصادی جهان شده است. برخی تحلیلگران معتقدند که آمریکا با استفاده از ابزارهای تجاری-تحریمی به دنبال مقابله با رشد اقتصادی چین است.

بیانیه پایانی اجلاس شانگهای درباره برجام

به گزارش تسنیم، در بیانیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای آمده است: از همه طرف‌های ذیربط می‌خواهیم توافق هسته‌ای را اجرا کنند. در این بیانیه ۳۱ صفحه‌ای همچنین بر وحدت سوریه و گفتگو به عنوان پایه و اساس راه حلی برای این کشور تاکید شده است.

نوزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای روزهای ۲۳ و ۲۴ خردادماه در بیشکک پایتخت قرقیزستان با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان برگزار شد.

روحانی در این اجلاس با اشاره به اجرای برجام توسط کشورمان گفت: برجام دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه است که اثبات کرد چنانچه اراده سیاسی لازم وجود داشته باشد می‌توان، برای حل هر مشکلی به جای تحریم و جنگ از طریق گفت‌وگو و مصالحه بهتر به نتیجه رسید. جمهوری اسلامی ایران به تصریح ۱۵ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کلیه تعهدات خویش عمل کرده است، اما متأسفانه آمریکا به‌طور یکجانبه از برجام خارج شده و دیگر طرف‌ها و کشورها را نیز مورد تهدید قرار می‌دهد تا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، که خواستار روابط عادی تجاری با ایران است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha