۳۰ خرداد ۱۳۹۸، ۷:۴۸
کد خبر: 83361790
T T
۰ نفر
آب و محیط زیست مهمترین مولفه طرح آمایش سرزمین در یزد است

یزد - ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به تدوین سند آمایش سرزمین در یزد گفت: قطره قطره آب در این استان طلاست و آب و محیط زیست مهمترین مولفه این طرح است که باید به صورت ویژه مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.

‌کرامت الله زیاری شامگاه چهارشنبه در شب فرهنگی یزد با عنوان «سرمایه ریزی آمایشی سرزمین» سخن می گفت، این استان را به لحاظ منابع آبی در وضعیت بحرانی توصیف کرد و افزود: همچنین ملاحظات رفاهی و امنیتی از دیگر مولفه های مهم در تدوین سند آمایش برشمرد.

وی با بیان اینکه توسعه باید وابسته به آب باشد و وابستگی به منابع خارج از استان کم شود اظهار کرد: با توجه به کم آبی باید از کاشت گیاهان پر آبخواه پرهیز و کشاورزی به سمت کشت گیاهان کم آبخواه سوق داده شود و صنایع به خصوص صنایع برتر نظیر آی. تی و شرکت‌های دانش بنیان توسعه یابد.

زیاری ظرفیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یزد را خوب ارزیابی کرد و گردشگری را از دیگر محور های توسعه استان برشمرد که باید در سند آمایش مورد توجه ویژه قرار گیرد و سرمایه گذاری در این زمینه می تواند موجب توسعه و شکوفایی اقتصادی شود.

استاد سابق جغرافیای دانشگاه یزد با بیان اینکه با مدیریت و سرمایه گذاری می توان یزد را شکوفا کرد، یادآور شد: تهدیدات امنیتی، بحران زیست محیطی، جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرها، مناطق نمونه گردشگری، حیات وحش، سرمایه گذاری، زیرساخت های ارتباطی، راه‌ها، جاده‌ها و امکانات حمل و نقل و غیره در سند آمایش باید مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه معمولاً بیشتر امکانات در مرکز استان ها مستقر است و شهر یزد نیز با چنین پدیده‌ای روبروست، خاطرنشان کرد: در یزد امکانات به ترتیب در شهرستان های تفت، میبد، اردکان، ابرکوه، مهریز، اشکذر، خاتم، بافق و بهاباد مستقر است.

زیاری بررسی وضعیت اقلیمی را در مطالعات طرح آمایش مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: یزد روی خط زلزله قرار ندارد و به لحاظ زلزله خیزی منطقه‌ای ملایم و آرام است؛ گرچه باید مقاوم سازی را داشته باشیم و به آن توجه کنیم.

وی با قدردانی از دست اندرکاران تدوین سند آمایش سرزمین استان یزد، این سند را نیازمند بازنگری، مطالعه و بررسی بیشتر، توجه به ظرفیت ها، ارائه دیدگاه‌های کارشناسی و تخصصی و هدف گذاری افق بلند مدت دانست.

وی در ادامه طرح آمایش سرزمین را عدالت جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در پهنه یک سرزمین دانست و گفت: در طرح آمایش باید عدالت در همه بخش ها اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دیده شود و همه مناطق به طور متوازن رشد و توسعه یابد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه آمایش ابتدا باید در سطح ملی تدوین شود و اسناد استانی دارای سند بالا دستی باشد، آینده پژوهی را لازمه سند آمایش دانست و گفت: در این سند باید توسعه یافتگی افق آینده در پهنه منطقه ای باشد و امکانات و توسعه یافتگی برای همه شهر و بخش ها و روستاها در افق ۲۰ ساله دیده شود.

این استاد سابق جغرافیای دانشگاه یزد گفت: طرح آمایش توسعه باید متناسب با فرصت ها و ظرفیت های هر منطقه باشد و هویت ایرانی - اسلامی، حراست از میراث فرهنگی، محرومیت زدایی و فقر زدایی به خصوص در مناطق روستایی، محیط زیست و منابع طبیعی، ارتقای اقتصادی، زیر ساخت ها، سرمایه گذاری، تمرکز زدایی، ارتقای کیفیت زندگی، ایجاد فرصت های شغلی و اشتغال، جلوگیری از تخریب محیط زیست مورد توجه قرار گیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: سند آمایش، ضد تمرکز و موافق تمرکز زدایی است و توسعه پایدار باید در دل این سند قرار گیرد.

زیاری همچنین نسبت به توسعه شهرها و بخش ها و حتی استان در تصمیم گیری ها انتقاد کرد و گفت: هم اینک با این مشکل و چالش مواجه ایم که هر روز شهرها، شهرستان ها و بخش ها در کشور گسترش پیدا می کند در حالی که می بینیم این قضیه حدود ۷۰ سال قبل در کشورهایی مانند آلمان و فرانسته برچیده شد.

وی بر ارتباط و تعامل دستگاه های اجرایی با دانشگاه و استفاده از دیدگاه ها و نظرات دانشگاهیان در تدوین سند آمایش تاکید کرد و گفت: طرح آمایش باید امکانات توزیع شده در کشور را به هم نزدیک و به نوعی عدالت اقتصادی و اجتماعی را در توزیع امکانات برقرار کند و محرومیت ها را از بین برد.

به گفته استاد تمام دانشگاه تهران، همچنین در سند آمایش باید مسایلی چون سیل، زلزله، ریزگرد ها، فرونشست زمین، مناطق و دشت های ممنوعه، سکونت های غیر رسمی و تخریب جنگل مورد توجه قرار گیرد و طرح ها متناسب با سند آمایش تهیه و تدوین شود.

زیاری ایجاد مدیریت واحد و یکپارچه را در توسعه شهرها مهم ارزیابی کرد و آن را لازمه سند آمایش سرزمین یزد برشمرد و گفت: باید تحت مدیریت واحد، شهرها و روستای به طور متوازن توسعه یابند.

۶۱۹۸/‏‬ ۲۰۴۷/‏

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha