رسانههای فعال در منطقه جنوب شرق آسیا گزارش دادند: رهبران ۱۰ کشور، مالزی، اندونزی، تایلند، برونئی، سنگاپور، میانمار، کامبوج، لائوس، فیلیپین و ویتنام در روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری (امروز و فردا) در پایتخت تایلند با هدف کاهش آثار جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن در منطقه آسه آن گردهمایی دارند.
گزارش بلومبرگ آسیا حاکی است که این گردهمایی سالانه رهبران منطقه جنوب شرق آسیا، دو هفته پس از از اجلاس وزیران امور مالی گروه جی – ۲۰ برگزار میشود. وزیران گروه جی- ۲۰ نیز در نشست خود جنگ تجاری آمریکا و چین را بزرگترین تهدید اقتصادی کنونی جهان ارزیابی کردند.
رهبران جنوب شرق آسیا به رغم سیاستهای یکجانبه گرایان اقتصادی آمریکا خواستار گسترش روابط تجاری میان این اعضای این بلوک اقتصادی هستند. علاوه براین چین اولین شریک تجاری بسیاری از این کشورها در منطقه محسوب میشود که هر نوع جنگ تجاری علیه آن به طور مستقیم و غیرمستقیم بر شرایط اقتصادی آنها تأثیر خواهد گذاشت.
۳۴ امین اجلاس سران آسه آن نخستین اجلاس رهبران این منطقه پس از پیروزی جوکو ویدودو در انتخابات اخیر ریاست جمهوری اندونزی است و رهبران تصمیم دارند در این اجلاس بر گسترش راهها در زمینه تقویت تجارت دیجیتالی میان اعضای این بلوک اقتصادی تاکید کنند.
علاوه براین، اجلاس بانکوک نخستین اجلاس سران آسه آن پس از قدرت گرفتن پرایوت چان اوچا نخست وزیر نظامی تایلند در انتخابات اخیر سراسری این کشور است. تایلند در سال جاری ریاست این اتحادیه را برعهده دارد.
گفت وگو در مورد راهکارهای حل و فصل اختلافات ارضی برخی کشورهای عضو آسه آن با چین در دریای جنوبی چین، بحران مهاجران روهینگیا در بنگلادش، کاهش تنشهای اخیر ایجاد شده میان فیلیپین و چین در دریای جنوبی چین از دیگر موضوعاتی است که در دستور کار گفت وگوهای رهبران آسه آن قرار دارد.
طبق گزارش بانکوک پست، تایلند ۱۰ هزار نیروی نظامی و امنیتی را برای برگزاری دو روزه اجلاس سران آسه آن در بانکوک پایتخت این کشور به کارگرفته است.
تاکنون بسیاری از گروهها و سازمانهای حقوق بشری ضمن انتقاد از عملکرد آسه آن در قبال بحران روهینگیا، از رهبران جنوب شرق آسیا خواستهاند تادر رویکرد خود در مورد بحران پناهندگان روهینگیا را بازنگری کنند و به اقدامات عملی برای حل این بحران روی آورند.
میانمار، مسلمانان روهینگیا را به عنوان مهاجران غیر قانونی از شبه قاره هند میداند و از سال ۲۰۱۲ و افزایش خشونتها در ایالت راخین، هزاران نفر از مسلمانان روهینگیا در اردوگاههای غرب راخین به سر میبرند.
بنابر گزارش سازمان عفو بینالملل در پی حملات ارتش میانمار از سال ۲۰۱۷ تاکنون، هزاران مسلمان روهینگیایی به دست نیروهای دولتی کشته شدهاند. همچنین ۷۵۰ هزار روهینگیایی که بیشتر آنها زن و کودک هستند از میانمار به بنگلادش گریختهاند و در وضعیت بسیار ناگواری زندگی میکنند.
دولت بنگلادش نیز که حضور مسلمانان روهینگیا را موقت میداند، حتی به کودکان آنها اجازه تحصیل نمیدهد. در ابتدا بسیاری از کودکان در مدارس نزدیک به اردوگاههای آوارگان ثبت نام کرده بودند اما با دستور نخست وزیر، تمامی این مدارس موظف به اخراج کودکان روهینگیا شدند.
بنابراین انتظار میرود رهبران آسه آن در مورد این بحران مواضع جدیدی اتخاذ کنند.
علاوه براین کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا موسوم به ' آسه آن' درصدد هستند که با اتخاذ روشهای مؤثری استفاده از ارزهای داخلی و منطقهای را به جای دلار در روابط تجاری خود تقویت کنند تا از وابستگی خود به آن کاسته و بازارهای بومی را از التهابات ارزی خارج از منطقه بیشتر مصون نگه دارند.
مالزی، اندونزی، سنگاپور، فیلیپین، برونئی، میانمار، کامبوج، لائوس، ویتنام و تایلند اعضای دهگانه 'آسه آن' را تشکیل میدهند که از سال ۱۹۶۷ تشکیل شده و این کشورها در بیش از نیم قرن اخیر عمدتاً با ارزهای رایج بین المللی معاملات تجاری گسترده درون منطقهای را انجام دادهاند.
وزیران امورمالی و رؤسای بانکهای مرکزی کشورجنوب شرق آسیا در اردیبهشت ماه امسال در نشست سالانه خود اعلام کردند که طرح مشخصی را برای افزایش نقش ارزهای داخلی در تبادلات مالی درون منطقهای خود دارند تا از وابستگی بیش از حد به دلار در معاملات ارزی خود بکاهند.
نظر شما