اینجا روستای شیان در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی سنندج، نمادی از مردمان تاریخ سازی است که با فرهنگ و هنر خود نقشی سرخ رنگ در تاریخ ایران اسلامی دارند اما اینبار سرخی خود را به محصولی هدیه داده اند که از نژاد این منطقه نیست اما مهمان نوازی کردها این محصول را همنژاد آنان کرده است.
توت فرنگی، میوهای دل نازک و دلبری است که طعم لذیذ آن در جای جای ایران با نام کردستانیها ثبت شده چراکه بهره برداران این استان همه ساله با تولید حدود ۴۷ هزار تن توت فرنگی در سه هزار و ۴۰۰ هکتار سهمی حدود ۷۵ درصدی در میزان تولید کشور را به خود اختصاص داده اند.
این شهرت باعث شده که برخی دستگاههای اجرایی کردستان از جمله میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان جهاد کشاورزی و فرمانداری سنندج به فکر بهره برداری از آن به نفع توسعه گردشگری مناطق مختلف از جمله روستاهای ژاورود سنندج بیفتند تا امسال برای دومین بار روستای شیان آغوشش را برای میزبانی از مهمانان دومین جشنواره توت فرنگی کردستان بگشاید.
امروز ششم تیر سال جاری دومین دوره این جشنواره در حالی در آخرین روزهای فصل برداشت این محصول از مزارع کردستان برگزار شد که مردم شیان خبر ثبت شدن ۱۶ خرداد در تقویم جشنوارههای میراث فرهنگی استان به عنوان روز جشن توت فرنگی شیان را از مسئولان برگزار کنندگان شنیدند تا امیدی تازه در دل آنان برای ارج نهادن به زحمتهایشان باشد.
همانند سال گذشته مردم شیان از چند روز قبل روستای خود را آماده میزبانی از مهمانان کرده بودند به طوری که از بدو ورود به روستا از کودک تا بزرگ مهماننوازی را با راهنمایی میهمانان به محل برگزاری دومین جشنواره توت فرهنگی کردستان نشان دادند.
در ابتدای روستا باید از ماشین پیاده میشدی و با پیادهروی ۱۵ دقیقهای به سمت محل برگزاری میرفتی تا علاوه بر بازدید از طبیعت بکر این روستا بهره بردارانی را نظاره گر باشی که مشغول چیدن دسترنج یکساله خود از مزارع طلای سرخ کردستان بودند.
طبق برخی تحقیقات مصرف مداوم توت فرنگی باعث کاهش ابتلای به بیماری فشار خون میشود که دست اندر کاران برگزاری جشنواره برای یادآوری این موضوع و مشارکت دادن شرکت کنندگان در طرح ملی فشارخون ایستگاه سنجش فشارخون را در مسیر رسیدن به جایگاه جشنواره برپا کرده بودند.
پس از این ایستگاه بانوان عضو صندوق خرد زنان روستایی شیان با تعبیه محلی اقدام به معرفی فرآوردههای بدست آماده از توت فرنگی کرده بودند که در غرفههایی محصولاتی همچون انواع شربت، مربا و انواع میوه باغات این روستا را برای شرکت کنندگان عرضه میکردند.
هر چند شاهد تأخیر در برگزاری این جشنواره بودیم اما میزبانی چند کودک اهل این روستا از میهمانان تلخی انتطار را به شیرینی همچون طعم توت فرنگی تبدیل کرده بود به طوری که ۲ نونهال پسر و یک نونهال دختر با لباس محلی از مهمانان استقبال میکردند و به آنان خوش آمد میگفتند.
پس از لحظاتی انتظار مجری ابتدا با گویش هورامی به میهمانان خوش آمد گفت و بعد از آن خیر مقدمش را با زبانهای مختلف فارسی، عربی، انگلیسی و کُردی بر زبان جاری ساخت تا میزبانی از هیچ مهمانی فراموش نشده باشد.
مراسم با تلوات قرآن کریم توسط امام جماعت مسجد روستای شیان شروع و پس از آن دهیار روستا خیر مقدمش را با بیان چالشهای تولید توت فرنگی آغاز کرد و به نمایندگی از بهره برداران این محصول دست یاری به سوی مسئولان برای حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی دراز کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی کردستان از جمله سخنرانان این جشنواره بود که گفت: در دنیای کنونی رویدادها از آنچنان قدرتی در معرفی یک مکان و تبدیل آن به مقصد گردشگری مؤثر است که این کار از عهده کمتر وسیله تبلیعاتی بر میآید.
سیدمحسن علوی با اشاره به نوپا بودن جشنواره توت فرنگی در روستای شیان افزود: منطقه ژاورود به توسعه زیرساختها نیاز دارد و لازم است دستگاههای اجرایی قدمهای بیشتری در این راستا بردارند.
وی به آمادگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حمایت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش سیروان سنندج اشاره کرد و گفت: پرداخت تسهیلات بانکی، اعطای مجوز اقامتگاههای بومگردی و رستورانهای سنتی از جمله این حمایتها است.
اجرای هلپرکی کُردی و پذیرایی از مهمانان توسط پسران سبد بدستی که حامل توت فرنگی و شربت این محصول بودند از دیگر حاشیههایی بود که شوق مهمانان را برای ادامه حضور در روند جشنواره بر میانگیخت.
اما دومین جشنواره توت فرنگی کردستان همانند دوره اول آن دارای برخی نقاط ضعف از جمله عدم وجود ارتباط اینترنتی، تعداد کم سرویسهای بهداشتی و سطلهای زباله بود که انتظار میرود با استفاده از ارائه آموزشهای بیشتر به مردم روستا در دورههای بعدی برطرف شود.
این جشنواره با تجلیل از ۱۲ نفر از توت فرنگی کاران نمونه استان کردستان به کار خود پایان داد.
بافت معماری روستای شیان از جمله ۱۳ روستای ثبت ملی شده در فهرست آثار ملی است.
بخش سیروان سنندج با ۱۲ هزار نفر جمعیت دارای ۲۳ روستا بوده که معماری هشت روستای آن از جمله هشمیز، حلوان، تخته، شیان، نران در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهرستان سنندج بیشترین میزان کشت محصول توت فرنگی را شامل ۲۰ درصد از سه هزار و ۲۰۰ هکتار استان را به خود اختصاص داده و برخی روستاهای آن از جمله شیان قطب تولید این محصول است.
۷۳۴۹ / ۳۰۳۴
نظر شما