رابطه انسان و طبیعت از آغاز خلقت تاکنون هیچ وقت به اندازه امروز نگران کننده و تهدیدآمیز نبوده است، سیر شتابنده تحولات تکنولوژیکی و تغییر شیوهها و الگوهای مربوط به زندگی انسانی از یک سو و تأخیر در برنامه ریزی های مربوط به کاهش اثرات منفی اقتصادی، فرهنگی و اخلاقی مربوط به آن از سوی دیگر موجب بروز نابهنجاریهای زیست محیطی و به دنبال آن نگرانیهای شدید میان دوستداران محیط زیست و متفکران و مصلحان اجتماعی را فراهم نموده است.
با توجه به اهمیت ۲ عنصر آب و هوا در تداوم چرخه زندگی، توجه به آموزش همگانی و همه جانبه توسط نهادهای دولتی و غیردولتی، در راستای جلوگیری از افزایش آلودگی آنها، بیش از پیش ضروری به نظر میرسد.
از سوی دیگر انباشت پسماندهای بیمارستانی و صنعتی در معابر عمومی و فضای باز یا سوزاندن آنها و انباشتن پسماندهای خانگی و ساختمانی در معابر عمومی و فضای باز خارج از مکانهای تعیین شده توسط شهرداریها و دهیاریها یا سوزاندن آنها و همچنین سوزاندن بقایای گیاهی اراضی زراعی پس از برداشت محصول نیز امروزه به آلایندههای هوا اضافه شدهاند.
در این راستا خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز خرم آباد باحضور چند تن از مسئولان و کارشناسان مربوطه میزگردی جهت بررسی وضعیت زیست محیطی استان وکاهش آلایندهها برگزار کرده است.
نظارتهای مستمر حفاظت محیط زیست بر واحدهای آلاینده
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: اکنون هر سه ماه یکبار تمام واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی مولد آلایندهها در این استان به صورت نظارتی پایش و آزمایشگاه اداره کل اندازه گیری تمام آلایندهها را انجام میدهد.
الهام برنا ادامه داد: علاوه بر آزمایشگاههای حفاظت محیط زیست در این راستا از آزمایشگاههای بخش خصوصی نیز استفاده میشود و کارفرمایان و صاحبان صنعتها و واحدهای تولیدی و خدماتی مولد آلودگی خود اظهاری در پایش را نیز انجام میدهند.
وی اظهار داشت: همچنین رصد رودخانهها و تالابهای استان در چند سال اخیر در برنامه کاری این اداره کل قرار گرفته است و تالابهای، آبگیرها، دریاچه گهر، تالاب بیشه دالان، تنوردر، تالابهای ۱۱ گانه پلدختر و رودخانههای استان به صورت فصلی مورد پایش قرار گرفتهاند.
برنا عنوان کرد: پایش جایگاههایی که گازوئیل یورو چهار عرضه میکند هم جهت رصد محتوای گوگرد آنها انجام میشود و در این راستا ۱۴ جایگاه در استان به صورت مرتب پایش میشود.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: در صورت شناسایی واحدهای الاینده ها برابر قانون با این واحدها برخورد میشود و بنا بر تبصره یک ماده ۳۸ قانون ارزش افزوده مالیات آلایندگی محسوب میشود و پایان هر فصل لیست صنایع آلاینده جهت مشمول شدن در عوارض آلایندگی به امور مالیاتی تحویل میشود.
وی افزود: واحدهای تولیدی و خدماتی استان در صورت هرگونه آلایندگی اخطار زیست محیطی دریافت میکنند و پس از ارائه اخطار رفع آلودگی رصد میشود و در صورت عدم رفع آلودگی به مرجع قضائی جهت برخورد قانونی لازم معرفی میشوند.
برنا اظهار داشت: اکنون سه آزمایشگاه معتمد در استان وجود دارد که در صورت لزوم و رعایت ضوابط سالیانه پروانه آنها تمدید می شودو حتی در مواردی صحت سنجی آزمایشگاههای معتمد استان انجام میشود.
وی با بیان اینکه هوای لرستان از سال ۸۶ تاکنون متأثر از پدیده گرد و غبار بوده است، ادامه داد: در سال گذشته ۳۷ روز آلوده در استان ثبت شده، که امسال خوشبختانه تاکنون یک روز آلوده در استان ثبت شده است.
وی این کاهش میزان آلودگی در استان را به دلیل اقدامات تأثیر گذار سازمان مرکزی در داخل کشور و تمهیدات اندیشیده شده در استان خوزستان جهت رطوبت رسانی به خاک برشمرد و گفت: بارندگیهای اخیر تا حدود زیادی بر کاهش الودگی هوا اثر داشته است، هرچندبنا بر گفته صاحب نظران، بار رسوبات در پایین دست ممکن است در فصل خشک به صورت گرد و غبار برگردند.
برنا عنوان کرد: اکنون ۸ ایستگاه سنجش آلودگی هوا در لرستان وجود داردکه ذرات را اندازه گیری و در زمان رخدادها گزارشات مرتب به مراجه تصمیم گیر استان و کشوری اعلام میشود.
معاون نظارت و پایش اداره کل استاندارد لرستان گفت: در این راستا سامانه تجمیع دادههای ایستگاههای سنجش آلودگی هوا برای نخستین بار در سطح کشور اجرایی شد و اکنون اپلیکیشن آن ایجاد شده و تمام ایستگاههای کشور در آن طراحی و دسترسی آزاد به وضعیت هوای تمام نقاط کشور وجود دارد.
وی افزود: در طرحهای مشمول ارزیابی زیست محیطی، استقرار و اعطای مجوزها باید طبق مقرارت و دارای کمترین هزینه برای سلامتی مردم و محیط زیست داشته باشد.
شهرداریها در امر مدیریت پسماند کم کاری میکنند
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان همچنین اظهار داشت: در مدیریت پسماندها شهرداریها کوتاهی میکنند و گاهی انباشت زباله در مکانهای غیرمجاز و آتش زدن آنها
موجب بروز آلودگی در برخی شهری میشود.
برنا یادآور شد: از سال ۸۳ قانون مدیریت پسماند مصوب شده است، اما به جز طرح جامع مدیریت پسماند، شهرداریها یک قدم مثبت در این راستا برنداشته اند.
وی با تاکید بر اینکه لرستان ازبرنامه آئین نامه اجرایی مدیریت اجرایی پسماند عقب است، افزود: در لرستان شهردارها اشراف به بحث مدیریت پسماند و آئین نامههای اجرایی آن ندارند.
برنا ادامه داد: اولویت شهردارها مدیریت پسماند نیست و افراد بکارگیری شده در این حوزه متخصص نیستند، درحالیکه این حوزه نیازمند افراد متخصص است.
وی اظهار داشت: شهرداران باید از مشاوران مدیریت پسماند و زیست محیطی استفاده کنند ودوره های مستمر آموزشی مدیریت پسماند برای پاکبانان استان برگزار شود.
برنا بیان کرد: سوزاندن هرگونه پسماند خلاف قوانین زیست محیطی است و رعایت قوانین زیست محیطی نیازمند آموزش و اطلاع رسانی است.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: بخشهایی از پسماندها نیازمند محل دفن هستند و دفن بهداشتی در سلولهای مشخص و خاکپوشی روزانه و مدیریت محل دفن بسیار مهم است.
برنا گفت: از مجموع ۱۱ شهرستان استان و مجموع ۲۳ شهر فقط خرم آباد، الیگودرز، پلدختر و بروجرد دارای تصفیه خانه فاضلاب هستند و حجم زیاد فاضلاب وارد رودخانهها و منابع آب استان میشود که بسیار خطرناک است چراکه در حوزه آبخیز قرار داریم.
جابه جایی زودهنگام و عدم اشراف شهرداران به مسائل زیست محیطی
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: کاهش آلایندهها و پسماندها، آسمان آبی و زمین سبز، شعار امسال هفته محیط زیست است.
نبی الله قائدرحمت افزود: مدیریت عالی ضوابط و قوانین مدیریت پسماند توسط سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاههای اجرایی مربوطه اجرا میشود و هرکدام از این دستگاهها موظف هستند بر اساس قوانین و ضوابط محیط زیست پسماندها را مدیریت کنند.
وی اظهار داشت: در سال ۹۲ با آغاز دولت تدبیر و امید کارگروه پسماند استان با حضور معاون عمرانی و دستگاههای اجرای مربوطه با ۱۷۰ مصوبه تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه از مجموع این مصوبات ۱۲۰ مورد مربوط به شهرداریها است، ادامه داد: از مجموع مصوبات کارگروه پسماند استان ۶۰ درصد اجرایی و ۴۰ درصد باقیمانده مربوط به شهرداریها است.
قائدرحمت اظهار داشت: جابجایی زودهنگام و شهرداران و عدم اشراف به مسائل زیست محیطی از مانع از اجرای مصوبات کارگروه پسماند استان شده است.
وی عنوان کرد: طرح جامع مدیریت پسماند استان در سال ۸۳ تصویب شد و برخلاف مصوبه کارگروه پسماند طرح تفصیلی شهرداری تدوین نشد و تاکنون نیز اقدامی در این راستا نشده است.
وی ادامه داد: اعتبارات سازمان همیاری کشور در این راستا پرداخت میشود و تهیه طرح تفصیلی مدیریت پسماند در راستای کمک به شهرداریها است.
سالیانه یک هزار استعلام استقرار صنایع، واحدهای تولیدیی وخدماتی در لرستان صادر میشود
معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان گفت: بر اساس ضوابط واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی باید در محلهای مطابق با ضوابط قوانین محیط زیست مستقر شوند.
به گفته وی بخشی از صنایع دارای آلودگی نیازمند ارزیابی زیست محیطی و طرح توجیهی زیست محیطی هستند که ۴۰ عنوان را شامل میشود.
وی اظهار داشت: بخشی از طرحهای تولیدی نیازمند طرح توجیهی زیست محیطی هستند و توسط کمیته مربوطه بررسی میشود و صاحب صنعت با ملاحظات مدنظر محیط زیست آشنا میشود.
معاون فنی اداراه کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: با توجه به گستردگی وظایف حفاظت محیط زیست براساس اصل ۵۰ قانون اساسی به تنهایی امکان پذیر نیست و نیازمند همراهمی جامعه و دستگاههای اجرایی است.
قائدرحمت اظهار داشت: در دولت تدبیر و امید همکاری دستگاههای اجرایی باعث کاهش آلودگی در محیط زیست استان شده است.
وی ادامه داد: میزان آلودگیهای سطح استان نسبت به قبل کاهش یافته است و نشانگر اگاهی مردم و آموزشهای مورد نیاز بوده است.
قائدرحمت با اشاره به اینکه پسماند و پلاستیک از سرفصلهای هفته محیط زیست است، افزود: مواد پلاستیکی رها شده در طبیعت بیش از ۲۰۰ گونه جانوری را در معرض آسیب و نابودی قرار می هد.
وی ادامه داد: از طرفی رها سازی مواد پلاستیکی باعث آتش سوزی در مراتع و جنگلهای استان میشود.
وی افزود: در بررسیهای سالهای ۹۲ تاکنون در مناطقی که آتش سوزی رخ داده است، بیشترین آتش سوزیها در ساعت ۵ بعد از ظهر روزهای تعطیل و در مسیر گردشگری بوده است.
۱۴۰۰ تن پسماند در شبانه روز در لرستان تولید میشود
رئیس اداره نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: سرانه تولید پسماند در استان به ازای هر نفر درشبانه روز ۷۵۰ گرم است ومدیریت پسمان استان نیازمند کاهش از مبدا ودر منازل با همکاری خانوادهها است.
علی سالاروند اظهار داشت: کاهش تولید، تفکیک از مبدا، بازیابی و بازیافت، کمپوست و دفن در مدیریت پسماند باید انجام شود اما در لرستان تنها جمع آوری و دفن انجام میشود.
وی افزود: تابرنامه سوم باید طرح تفکیک از مبدا انجام میشد اما تاکنون اقدام قابل توجهی در استان نشده است.
سالاروند عنوان کرد: تفکیک در مقصد در لرستان با حضور یک سرمایه گذار در خرم آباد انجام شد اما با وجود پدیده زباله گردی برخی افراد این طرح با شکست مواجه شد.
به گفته وی در راستای دفع پسماندهای بیمارستانی اقدامات خوبی شده و پسماندهای پزشکی جمع آوری و بی خطر سازی میشوند.
در سال گذشته ۱۱۵ مورد بازید نظارتی از خطوط نفت و گاز و سدهای استان شده است
کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: طرحهای توسعه استان پس از گزارشات ارزیابی توسعه استان نیازمند نظارت مستمر بر فعالیت مجریان طرح برای رعایت ضوابط زیست محیطی است.
امیر ساکت افزود: الزام داشتن دفترهای اچ اس ای برای بهداشت، ایمنی و محیط زیست و نظارت بر نحوه اجرای طرح در بازههای زمانی مختلف، نظارت بر میزان تخریبها در عرصه محیط زیست، کنترل پسماندها ناشی از فرایندهای توسعهای، کنترل مبادی ورود و خروجی این طرحها از موارد مورد ارزیابی حفاظت محیط زیست استان است.
وی اظهار داشت: قانون مدیریت پسماندها در سطح کشور تاریخچه جوانی دارد اما مدیریت پسماندهای ویژه و صنعتی مورد توجه است.
وی افزود: محل دفن پسماندهای صنعتی در استان وجود ندارد.
۷۲۷۴/۶۰۶۰
نظر شما