«مهدی ذاکریان» روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، ضمن درست ارزیابی کردن تصمیم ایران برای کاهش تعهدات برجامی تصریح کرد: از منظر عرف بین الملل کشورها در برابر تعهدات خود دارای مسؤولیت هستند اما این مسؤولیت تا زمانی است که یک طرف یا طرفهای متعاهد قراردادهای بین المللی هم به تعهدات خود عمل کنند. طرف اصلی برجام یعنی آمریکا به برجام عمل نکرد و طرفهای دیگر هم صرفاً در حد حرف به این تعهد پایبند بودند. با چنین شرایطی طبیعی است که لزومی به پایبندی ایران به این تعهدات نیست؛ ضمن اینکه ایران از برجام خارج نشده است و تنها در چارچوب برجام در یک مرحله اقدامی انجام داده است.
ذاکریان اظهارات مقامات آمریکایی درباره حق غنی سازی ایران را فاقد سند حقوقی خواند و گفت: آمریکا بر پایه چه معیار و استانداردی ایران را از حق غنی سازی محروم میکند؟ آیا بر پایه ان پی تی یا قطعنامه شورای امنیت یا سند حقوقی و بین المللی دیگری چنین ادعایی مطرح میکند؟ آمریکاییها نمیتوانند ادعاهای خود را بر پایه حرفها و نظرات خود اعلام کنند.
وی تصریح کرد: آنها پیش از این هم ادعا کردند که رژیم ایران را تغییر میدهیم اما در عمل دیدیم که نشد؛ یا بر پایه گفتههای خود مدعی شدند که ما ایران را وادار به مذاکره میکنیم اما در عمل برای مذاکره واسطه و پیغام میفرستند.
این استاد دانشگاه اظهارداشت: برخلاف گذشته که اندیشمندان و اندیشکدهها در آمریکا درباره تصمیمات این کشور نظر کارشناسی و تخصصی ارائه میکردند؛ در مقطع کنونی این رئیس جمهور آمریکاست که حرف آخر را میزند. پیشنهاد مذاکره هم در مسیر خواستهها و منافع و رأی ترامپ است و من حتی میتوانم بگویم برخی تصمیماتی که ترامپ میگیرد به نفع مردم آمریکا نیست.
پیشنهادات ترامپ برای مذاکره واقعی نیست
وی درخصوص پیشنهاداتترامپ برای مذاکره با ایران گفت: این پیشنهادات نمایشی است نه مذاکره واقعی وگرنه ایران برای هر مذاکرهای که طرفین متعهد به تعهدات خود باشند، آماده است.
ذاکریان با یادآوری نقض تعهدات متنوع کاخ سفید از زمان روی کار آمدن ترامپ گفت: آمریکا نه فقط به تعهدات خود با ایران بلکه به دیگر تعهدات دیگر خود در پیمانهایی مانند نفتا، آسیا پاسفیک، پیمان آب و هوایی پاریس هم پایبند نبوده است.
کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: با این شرایط طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران تعهدات خود را از قراردادی که پیش از این نقض شده، آرام آرام کاهش دهد و آمریکا و دیگران باید تبعات آن را بپذیرند.
وی با اشاره به پیامدها و تبعات تصمیم ایران گفت: اگر قرار بر تبعات و فشارها بر ایران باشد این فشارها از اردیبهشت سال گذشته و بسیار زودتر از اقدام جمهوری اسلامی به کاهش تعهدات خود اتفاق افتاده است. صنعت نفت، بانکها و صنایع تولیدی ایران یک سال است که در تحریم هستند. در این شرایط و وقتی مقامات و مسوولان ایران را هم تحریم کرده اند دیگر جایی برای اعمال تحریم بیشتر نمانده است.
ذاکریان درباره احتمال بازگشت مجدد پرونده ایران به شورای امنیت گفت: حتی اگر چنین اتفاقی هم بیفتد، چیزی تغییر نمی کند. وقتی تعلیق قطعنامهها علیه ایران در عمل اتفاق نیفتاده است و تحریمها پابرجا هستند فایده و سودمندی دیگر وجود نخواهد داشت. شاید گفته شود در چنین شرایطی همه دنیا با آمریکا همکاری خواهند کرد؛ مگر اکنون چیزی جز این است و ایران الان هم در حال دور زدن تحریم هاست.
این استاد دانشگاه یادآور شد: پیش از این معتقد به گفت و گو و احترام به قطعنامههای شورای امنیت بودهام اما در شرایطی که نه تنها یکی از کشورهای طرف قطعنامه شورای امنیت بلکه دیگر کشورهای محوری هم با وجود تایید صلحآمیز بودن فعالیتهای ایران، آن را از حقوق و مزایای تعهدات بین المللی خود محروم میکنند؛ طبیعی است که پیامدهای این نوع تعامل و برخورد را هم باید بپذیرند.
این تحلیگر مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه در حال حاضر بهترین استراتژی مقاومت در برابر زیاده خواهی آمریکاست، در عین حال گفت: برجام هنوز تمام نشده است و ممکن است تا یک ماه و یا یک سال دیگر آمریکاییها به برجام بازگردند و مفاد قبلی این توافق تقویت شود. در واقع در حال حاضر برجام نابود نشده و ایران صرفاً بخشی از تعهدات خود را در واکنش به عدم اجرای کامل تعهدات از سوی آمریکا و شرکای برجام کاهش داده است.
به گزارش ایرنا یک سال پس از خروجآمریکا از برجام و کارشکنیهای این کشور در اجرای این توافق بین المللی و نیز بی عملی شرکای برجام شورای عالی امنیت ملی طی بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات برجامی خود خبر داد و اعلام کرد دیگر متعهد به رعایت سقف پیش بینی شده درباره محدودیت آب سنگین و میزان اورانیوم غنی شده نخواهد بود.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه روز گذشته در حاشیه مراسم ترحیم نماینده فقید نطنز با تأیید خبر عبور ایران از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۶۷/۳ درصد گفت: «طبق آنچه بنده اطلاع پیدا کردم ایران طبق برنامهاش از مرز ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده عبور کرده و این را قبلاً هم اعلام کرده بودیم. براساس آنچه اعلام شده خیلی شفاف گفتهایم چه کار کرده و بر اساس آن عمل میکنیم؛ این را از حقوق خودمان در داخل برجام میدانیم.»
نظر شما