به گزارش خبرنگار ایرنا، همواره یکی از دغدغههای بزرگ نوجوانان و جوانان در ایران موضوع کنکور است و قبول نشدن یا شدن در کنکور سراسری برای نوجوانان به علت چندین دهه تکرار و تلقین به نوعی تصنعی با سرنوشت آنها گره خورده است.
استرسهای قبل کنکور که امروزه حتی به مقاطع پایینتر و حتی ابتدایی نیز رسیده به یکطرف، استرسهای پس از آزمون کنکور روی دیگر سکه اضطراب و نگرانی کنکور است که بعضاً حتی تا سالها بر زندگی فرد سایه خواهد انداخت.
سایهای که منبع آن ترس از سرزنش دیگران و مقایسه شدن، تحقیر شدن و امثال اینگونه برداشتهایی است که به گفته بسیاری از کارشناسان شاید تا چندین دهه در زندگی فرد رسوب کند.
اما مهمترین آن اضطراب و نگرانی پس از کنکور تا اعلام نتایج است که از نظر استرس و اضطراب دست کمی از روزهای قبل از کنکور ندارد. حال که این آزمون را پشت سر گذاشتهاید، بدانید دورانی که باید منتظر نتایج بمانید نیز خود دورانی پر استرس محسوب میشود.
دنیا با کنکور پایان نمییابد
یک مشاور کنکور در گفت گو با ایرنا افزود: کنکور پایان خط زندگی نیست و چه خوب یا بد دیگر هر اتفاقی قرار بوده رخ دهد افتاده و فکر کردن به کنکور و استرس داشتن درباره قبولی یا رد شدن تأثیری در آینده افراد نخواهد داشت.
علی پیش نماز زاده با بیان اینکه نصیحت کردن بسیار آسانتر از عمل کردن، افزود: اما همه باید بدانند که مهم نیست کنکور را چگونه پشت سر گذاشتهاند زیرا در این زمان استرس هیچ کمکی به فرد نمیکند.
وی با تاکید بر اینکه نخستین راهکار برای پشت سر گذاشتن کنکور فراموشی آن است، گفت: آزمون دهندگان باید سعی کنند هر چیزی که به کنکور ربط پیدا میکند را از خود دور کنند، از جمله کتابها، جزوهها و یادداشتها و…
این مشاور تحصیلی اظهار داشت: از خانواده، دوستان و به خصوص فامیلهای محترم که علاقه عجیبی به مسائل خصوصی دارند خواهش کنید درباره کنکور با فرد کنکور دهنده صحبت نکنند.
برای دنیای پس از کنکور برنامه ریزی کنید
پیش نماز زاده گفت: یکی از موفق آمیزترین راه برای مقابله با استرس پس از کنکور و همچنین برخورد واقع بینانه با دنیای پس از کنکور، برنامه ریزی برای آینده است.
این مشاور تحصیلی همچنین اظهار داشت کنکوریها به یاد داشته باشند که تمامی انسانها متفاوت از یکدیگرند و هر فرد باید با دیدی واقعبینانه تواناییهای خود را معین کند.
به گفته او، کنکوریها، تواناییها و شرایط خود را با والدین و اطرافیان خود در میان بگذارند تا انتظارات دیگران نیز از آنها افزایش نیابد، و آنگاه با آرامش و اطمینان برای رو به رو شدن با نتایج آزمون آماده شوند.
پیش نماز زاده با بیان اینکه رسیدن به آرامش بزرگترین رمز پیروزی و خوشبختی است و باید از فشارهای رقابتی پرهیز شود، افزود: کنکوریها ابتدا به آرامش درونی فکر کنند و با پرهیز از فشارهای رقابتی که تمامنشدنی است خود را در حالات آرام و راحت و بدون تنش تصور کنند.
وی ادامه داد: اگر پسر هستید و فرجه یکساله شما هم به پایان رسیده حداقل تا شهریور ماه فرصت دارید به کارهای مورد علاقهتان بپردازید و بعد از آن هم به خدمت سربازی اعزام شوید. اگر هم دختر هستید و یا هنوز یک سال دیگر برای کنکور فرصت دارید حداقل تا شهریور ماه برنامه درس و کتاب و … را فراموش کنید.
کنکوریها به جمع خانوادگی بازگردند
مشاوره خانواده در گفت گو با ایرنا به بازگشت کنکوریها در جمع خانوادگی تاکید کرد و اظهار داشت: به احتمال زیاد اغلب کنکوریهادر این مدت بر اثر فشار و استرسها حسابی خانواده را عذاب دادهاند و یا از آنها فاصله گرفتهاند.
صدیقه خسروانی تاکید کرد: کنکوریها حداقل در این مدت که نه دانشجو هستند و نه دانش آموز و هیچ کسی از آنها انتظار کار عملیاتی و مسئولیت پذیری ندارد، سعی کنند به اجتماعات خانوادگی بازگردند.
وی با بیان اینکه کنکوریها این مدت بهترین فرصت را دارند تا دل خانواده خود را به دست بیاورند، ادامه داد: مشارکت در فعالیتهای خانه، رفتن به مسافرت خانوادگی، وقت گذرانی و یا شب زنده داریها بهترین فرصت است.
با دوستان خود بیشتر ارتباط بر قرار کنید
این مشاور خانواده صحبت کردن بلافاصله با دوستان و هم قطاران کنکوری را یکی از راههای آرامش بخش برای دوران پس از کنکور دانست.
البته خسروانی تاکید کرد که صحبت در مورد اینکه چه سؤالاتی را درست پاسخ داده و چند درصد اشتباه داشتهاید و مقایسه خود با دوستانتان و کلاً حرف زدن پیرامون موضوع کنکور کاملاً اشتباه است.
وی ادامه داد: انجام این کار، تنها موجب افزایش بیمورد استرس در فرد شده و بدون اینکه از نتیجه امتحان خود مطمئن باشد، باعث میشود که خود را دچار ناراحتی و دلهره کند.
مشاور مسائل خانواده افزود: کنکوریها سعی کنند با دوستانشان در مورد مسائل روزمره و یا برنامههای آینده صحبت کنند، زیرا بازگشت به روال عادی زندگی اولویت هر فرد کنکوری است.
ورزش فراموش نشود
خسروانی فعالیت بدنی مهمترین راه جلوگیری از تنش و آرامکننده روان و جسم دانست و افزود: تمرینات موزون، معتدل و یکنواخت بهترین انتخاب است.
وی ورزشهایی همچون قدم زدن، شنا کردن، دوچرخهسواری و آهسته دویدن را به کنکوریها پیشنهاد کرد و افزود: گوش کردن به موسیقی ملایم و آرامش بخش و حتی بی کلام میتواند استرس زدا باشد.
خسروانی با بیان اینکه ورزش به فرد آرامش میدهد و در بدن آندورفین ایجاد کرده که همچون یک مسکن طبیعی عمل میکند، افزود: اگر از ورزش کردن روزانه به طور مستمر تنبلیتان میآید، از برنامه ورزشی چند روز در هفته آغاز کنید.
خسروانی اظهارداشت بسیاری از کنکوریها در سال آخر قبل از کنکور، فعالیتهای خارج برنامه و تفریحی خود را به دلیل حجم درسی بالا کنار میگذارند باید بعد از کنکور فعالیتهایی را که به آن علاقهمند هستند و به خاطر کنکور رها کرده اند دوباره از سر بگیرند.
وی تصریح کرد: صرف نظر از نتیجه آزمون سراسری، اکنون وقت آن است که به دلیل درس خواندنها و تلاشهایی که برای این آزمون کردهاند، خود را تشویق کرده و از اوقات فراغت خود لذت ببرند و به انجام فعالیتهای بپردازند که به آنها علاقهمند هستند.
چند روز پس از کنکور
این مشاور خانواده در پایان اظهار داشت: چنانچه در چند روز پس از کنکور فرد به سطح قابل قبولی از آرامش فکری رسیده است، در نتیجه در صورت تمایل میتواند به سراغ کلید سوالهای کنکور برود.
به گفته خسروانی با این کار میتواند به طور میانگین رتبه خود را حدس بزند و این کار کمک میکند که خود را برای دیدن رتبه نهایی آماده سازد و در نتیجه پس از اعلام رتبه، فرصت خود را برای انتخاب رشته از دست نداده و بدون هیچگونه اعتراضی، زمان در نظر گرفته شده را به انتخاب رشته میپردازد.
/۱۸۹۹/۹۹۱۹
نظر شما