با توجه به اینکه در فرهنگ اسلامی، حضور در اماکن زیارتی و مقدس همواره از اهداف سفر ایرانیان بوده، از دیر باز نیز مردم ایران از جمله لرستان، مقصد بسیاری از سفرهای خود را در جوار امامزادگان انتخاب می کردند تا در فضای معنوی بقاع متبرکه قرار گیرند.
در ایران سالانه میلیون ها نفر با حضور در مشهد مقدس و زیارت خورشید هشتم به نوعی گردشگری مذهبی را انتخاب می کنند در حالیکه می توان با ایجاد زیرساخت های رفاهی در اماکن مذهبی استان ها، فرصت توسعه این نوع از گردشگری را فراهم کرد.
در سال های اخیر به منظور رونق بخشی به صنعت توریسم، تلاش های بسیاری برای معرفی جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی کشور صورت گرفته که در این میان برجسته کردن ظرفیت های گردشگری در حوزه مذهبی و زیارتی نیز می تواند در معرفی داشته های معنوی کشور و استان موثر باشد.
طبق گفته مسئولان در طرح آرامش بهاری که از ۲۵ اسفندماه ۹۶ تا ۱۵ فروردین ماه اجرا می شود حدود ۲ میلیون بار زائر از بقاع متبرکه استان لرستان دیدن می کنند که می توان از این آمار بالای گردشگر مذهبی برای رونق صنعت گردشگری در لرستان و اشتغال زایی در این زمینه استفاده کرد.
استفاده کردن از این ظرفیت گردشگری مذهبی نیازمند ایجاد زیرساخت ها و امکانات رفاهی در بقاع متبرکه است و برای تحقق این هدف باید تلاشی مضاعف از سوی دستگاه های اجرایی مربوطه صورت گیرد چرا که ساماندهی این کاستی ها و رفع مشکلات زیرساختی بقاع متبرکه به تنهایی از عهده ادارات اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر نمی آید.
طرح آرامش بهاری در ۶۱ بقعه لرستان برگزار می شود
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان گفت: طرح آرامش بهاری از ۲۸ اسفند هرسال تا ۱۴ فروردین سال آینده در ۶۱ بقعه متبرک استان برگزار می شود.
حجت الاسلام محمد جواد عباس زاده افزود: در این طرح خیمه های معرفت در ۱۰ بقعه متبرکه شاخص و برنامه های ویژه ای در چهار بقعه شاخص امامزاده محمد (ع) کوهدشت، زیدبن علی (ع) خرم آباد. محمدبن حسن (ع) الیگودرز و امامزاده جعفر (ع) بروجرد با حضور مبلغین برگزار می شود.
وی با اشاره به حضور مبلغین آموزش دیده و مجرب در طرح آرامش بهاری اظهار داشت: با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل بقاع به قطب های فرهنگی، طرح آرامش بهاری هر سال در کشور و لرستان اجرا می شود.
وی تصریح کرد: حضور بیش از ۲ میلیون بار زائر در بقاع متبرکه استان فرصت بسیار مناسبی برای تبیین و تشریح اقدامات فرهنگی و آموزه های دین مبین اسلام است.
حجت الاسلام عباس زاده گفت: در طرح آرامش بهاری برنامه های جابی همچون نقاشی و مسابقه برای کودکان نیز لحاظ شده است.
معاون اوقاف و امور خیریه لرستان با بیان اینکه بیشتر زائران امامزادههای لرستان از استانهای همدان، کرمانشاه، خوزستان و ایلام بودند، افزود: بیشترین زائر در این ایام مربوط به امامزاده محمد کوهدشت و امامزاده احمد پاعلم پلدختر بوده است.
وی همچنین با بیان اینکه در این ایام تعدادی از زائران خارجی نیز از کشورهای کویت و عربستان امامزاده های استان را زیارت کردند.
بقاعی با قدمت بیش از ۹۰۰ سال در لرستان
حجت الاسلام عباس زاده با بیان اینکه ۱۰ بقعه شاخص استانی و ۲ بقعه شاخص ملی در لرستان وجود دارد، افزود: امامزادگان محمد (ع) کوهدشت و محمدحسن (ع) الیگودرز جزو شاخص ملی هستند و هرساله میزبان ده ها هزار زائر از سراسر کشور می باشند.
وی با بیان اینکه درآمد این بقاع متبرکه در سه بخش عمرانی، فرهنگی و مدیریتی هزینه می شود، اظهار داشت: آن دسته از بقاع متبرکه فاقد درآمد نیز مدیریت می شوند چراکه هدف تنها توسعه و رونق بقاع درآمدزا نیست.
معاون اوقاف و امور خیریه لرستان با اشاره به تبرک استان به ۱۰۸ امامزاده اظهار داشت: سالانه اوقاف و امور خیریه لرستان ۲۰ طرح عمرانی در امامزادگان لرستان برنامه ریزی می کند و تلاش دارد این طرح ها را در کوتاهترین زمان به اتمام برساند.
حجت الاسلام عباس زاه گفت: امامزادگانی مانند زید و قاسم ازنا با قدمت بیش از ۹۰۰ سال و امامزادگانی مانند ابراهیم نورآباد، زید ابن علی خرم آباد و غیره جزو بقاع میراثی لرستان هستند که باید به آنها توجه ویژه ای شود.
وی افزود: اگر اعتباری در میراث فرهنگی برای بقاع متبرکه میراثی لحاظ می شود باید در جای خود هزینه شوند در غیر این صورت به اوقاف اجازه داده شود تا اقدامات خود را برای توسعه این بقاع متبرکه انجام دهد.
وی تاکید کرد: اوقاف به تنهایی نمی تواند در بحث رونق گردشگری در امامزاده های لرستان اقدامی کند بلکه همه دستگاه ها مانند راه و شهرسازی، بنیاد مسکن، میراث فرهنگی، برق و گاز باید پای کار باشند.
حجت الاسلام عباس زاده با تاکید بر اینکه بقاع متبرکه بهترین ظرفیت برای نشر معارف اسلامی هستند، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تأکید دارند که بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی تبدیل شوند.
لزوم ایجاد سایت گردشگری در بقاع متبرکه لرستان
یک کارشناس و فعال گردشگری نیز گفت: لرستان بدلیل موقعیت جغرافیایی و وجود امامزادگان در دل طبیعت شرایط خوبی برای رونق گردشگری دارد.
جلال شیراوند با تاکید بر لزوم ایجاد بازارچه های فصلی و دائمی در بقاع متبرکه لرستان افزود: برای هر امامزاده باید یک سایت گردشگری طراحی شود.
وی آموزش روستائیان همجوار امامزاده ها را در بحث معرفی منازل جهت استفاده گردشگران مهم بر شمرد و اظهار داشت: معرفی امامزاده ها با تابلوهای راهنما توسط دستگاه های اجرایی مربوطه باید پیگری شود.
شیراوند افزود: گاهی دیده می شود در جوار امامزادگان کالاهایی به فروش می رسند که نه تنها صنایع دستی لرستان نیستند بلکه هیچ سنخیتی با بقاع متبرکه ندارند.
بقاع متبرکه ظرفیتی مطلوب برای توسعه گردشگری مذهبی در لرستان
کارشناس گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان نیز گفت: بقاع متبرکه و مقبره های امامزادگان با عنوان گردشگری مذهبی می توانند در رونق و توسعه و ایجاد اشتغال در استان اثرگذار باشند.
دیانوش چراغی افزود: با توجه به واقع شدن بسیاری از بقاع متبرکه لرستان در طبیعت بکر، زائران با ۲ هدف زیارتی و گردشگری به این مکان ها مراجعه می کنند که در هر صورت باید توجه ویژه ای به مرمت این بناهای تاریخی مذهبی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: بقعه امامزاده سید علی بعد از مرمت در تمام ایام سال پذیرای زائران از لرستان و استان های همجوار به ویژه خوزستان است که یا با هدف زیارت به این مکان می آیند و یا در کنار گردش به جنبه مذهبی و زیارتی آن نیز توجه دارند.
چراغی افزود: با همین اعتبارات و داشته های محدود و با هماهنگی، تعامل و همکاری بین دستگاهی می توان زیرساخت های بقاع متبرکه را تامین و با جذب اعتبارات استانی و ملی امکانات رفاهی بیشتری در این اماکن مذهبی ایجاد کرد.
لزوم ایجاد بازارچه های صنایع دستی و اقامتگاه های بوم گردی در نزدیکی بقاع متبرکه
وی گفت: با مرمت بقاع متبرکه، ایجاد امکانات رفاهی و رونق بازارچه های صنایع دستی و فرآورده های لبنی می توان برای افراد بومی اشتغال ایجاد کرد.
این کارشناس گردشگری افزود: اقامتگاه ها باید در روستاهای دارای بناهای متبرکه و گردشگر پذیر ایجاد شوند که در این راستا مجوزهایی به روستائیان مجاور امامزادگان اعطا شده است.
چراغی اظهار داشت: ایجاد هتل در بقاع متبرکه صرفه اقتصادی ندارد ولی می توان با ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و ایجاد مسافرکاشانه ها با همکاری نباید مسکن به اقتصاد و درآمد مردم بومی و محلی کمک کرد.
۷۲۶۹/۶۰۶۰
نظر شما