به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، طی سالهای اخیر برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان، امارات و بحرین، برای عادی سازی روابط خود با صهیونیستها تلاشهای ویژه ای کرده اند. این روابط که سالها پشت پرده انجام میشد در ماههای اخیر با فشارهای حامیان رژیم صهیونیستی در مسیر علنی شدن قرار گرفته است.
همراهی کشورهای عربی با طرح ضد فلسطینی «معامله قرن»، برگزاری نشست منامه با هدف نابودسازی آرمان فلسطین، رفت و آمدهای دیپلماتیک، انعقاد توافقنامهها و معاملات تجاری و نظامی از جمله اقداماتی است که کشورهای عربی به ویژه عربستان، امارات و بحرین در راستای عادی سازی روابط با صهیونیستها انجام داده اند. در این راستا «یسرائیل کاتس» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی یکشنبه هفته گذشته به امارات متحده عربی سفر کرد و در این سفر روابط تل آویو و ابوظبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وی در این زمینه در صفحه توئیتر خود نوشت: این سفر، یک گام رو به جلو در روابط اسرائیل با کشورهای منطقه است. پیش از وی نیز «میری ریگو» وزیر ورزش رژیم صهیونیستی ۴ ابان ماه در سفری بی سابقه به همراه یک هیأت ورزشی رژیم صهیونیستی وارد امارات شد تا در مسابقات ژیمناستیک در ابوظبی شرکت کند.
تلاش عربی - صهیونیستی برای عادی سازی روابط
تارنمای شبکه خبری «الجزیره» قطر در گزارشی از قول «علی حجازی» روزنامه نگار لبنانی نوشت: آنچه میان کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) و اسرائیل اتفاق میافتد تنها عادی سازی روابط نیست، بلکه این اقدام بیانگر روابط راهبردی است که چند دهه سابقه دارد. عربستان سعودی یک دلار هم به جریانهای مقاومت فلسطین کمک نکرده است این در حالی است که این کشور ۴۵۰ میلیارد دلار به ترامپ داده است تا به رژیم اسرائیل خدمت کند. طرح معامله قرن برای نابود سازی قضیه فلسطین نیاز به زمینه سازی در کشورهای عربی خلیج فارس داشته است و پیش از این افرادی مانند «ترکی فیصل» و «انور عشقی» و شماری از روزنامه نگاران و مفتیهای سعودی در این راستا تلاش کرده اند. صهیونیستها به عادی سازی روابط با عربستان به عنوان کلیدی نگاه میکنند که با آن درهای روابط با ۴۷ کشور دیگر را خواهند گشود.
روزنامه «عربی ۲۱» مصر در گزارشی به قلم «جمال نصار» نوشت: نشست منامه نخستین تلاشها برای عادی سازی روابط با اسرائیل به بهانههای پوچ نبود. بلکه طی ۱۰ سال گذشته کشورهای عربی که ادعای حفاظت از سرزمین فلسطین را دارند برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تلاش کرده اند. این کشورها در حال فریب مردمان خود و فروختن مقدرات کشور به بهای ناچیزی هستند. اظهارات اخیر «خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر امور خارجه بحرین که در آن خواستار عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و به رسمیت شناختن آن شده است نشان میدهد که بحرین و دیگر کشورهای عربی خواهان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند. کشورهای عربی دهها توافق با رژیم صهیونیستی در زمینه همکاریهای اقتصادی به ویژه تجارت و انرژی منعقد کرده اند.
به نوشته روزنامه عربی ۲۱، هر نوع روابط کشورهای عربی با رژیم اسرائیل و در هر سطحی که باشد به منزله حمایت از طرح رژیم صهیونیستی و خنجر زدن به مردم فلسطین است. اکنون فضای سیاسی جهان عرب درک درستی از دشمن و ماهیت آن ندارد و بسیاری از کشورهای جهان عرب به دلیل اختلاف میان خود و دروغ بافی های رژیم صهیونیستی توازن خود را از دست داده اند و آمریکا هم کشورهای عربی را زیر فشار قرار میدهد تا با رژیم صهیونیستی روابط برقرار کنند. از سوی دیگر رژیم صهیونیستی هم در شرایط کنونی از نظر راهبردی در تنگنا گرفتار شده است و نمیتواند با چالشهای پیرامونی خود همزیستی داشته باشد. این رژیم قدرت پیش بردن مذاکره با جریان فتح و همپیمانان آن را ندارد. چالشهای روابط این رژیم با ترکیه هم مزید بر علت شده است و از قدرت منطقهای ایران هم نگران است. از این رو، این رژیم برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی در حال بازاریابی است.
به نوشته تارنمای «فلسطین اونلاین»، «معن بشور» دبیر کل سابق کنگره ملی عربی گفت: همراهی کشورهای عربی با رژیم اشغالگر و عادی سازی روابط با این رژیم نشان دهنده ناگواری شرایط کنونی است؛ به طوری که روابط کشورهای عربی با رژیم اشغالگر طبیعی است و سردمداران این کشورها از عادی سازی روابط با این رژیم شرمی ندارند. برخی از رژیمهای عربی معتقدند که عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر سبب حمایت این رژیم از نظامهای عربی و خرسندی آمریکا میشود. رژیم اشغالگر از عادی سازی روابط با رژیمهای عربی استفاده زیادی برده است و با استفاده از آن حق مردم فلسطین را پایمال کرده است.
مقاومت مردم جهان عرب با عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی
روزنامه «رأی الیوم» در گزارشی به قلم «أمجد إسماعیل الآغا» با عنوان «تغییرات اساسی در معادله تنش عربی – اسرائیلی» نوشت: راه حل آمریکا برای حل تنش میان فلسطینیها و اسرائیل در خاورمیانه بر تناقضهای ساختاری استوار است. رویکرد آمریکا از اصل تقویت نفوذ واشنگتن از طریق ائتلاف عربی - اسرائیلی سرچشمه میگیرد. واشنگتن این ائتلاف را برای مقابله با نفوذ محور مقاومت حیاتی میداند. زیرا نفوذ محور مقاومت خطر راهبردی برای طرحهای صهیونیستی - آمریکایی است. آمریکا میداند که قدرت از بین بردن ارکان سیاسی و نظامی محور مقاومت را ندارد تلاش کرد با برگزاری نشست منامه و طرح مشوقهای اقتصادی بتواند میان مردم فلسطین و رهبران آنان شکاف ایجاد کند و مردم را از حامیان خود در محور مقاومت دور سازد. با وجود این توطئهها مردم فلسطین باید این موضوع را درک کنند که دیگر قضیه فلسطین بخشی از منافع راهبردی کشورهای عربی نیست. بلکه کشورهای عربی تلاش میکنند خود را از این قضیه دور سازند. زیرا این قضیه با منافع آمریکا در منطقه در تعارض است. بنابرین آمریکا، ائتلاف اسرائیل با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را ضروری میداند. با توجه به این موضوع اکنون مردم فلسطین و رهبران آنان باید بار دیگر با توجه به این راهبردهای آمریکا با هم متحد شوند. همگرایی سیاسی و نظامی و سامان دهی به اوضاع داخلی و انتقال از مرحله دفاعی به مرحله هجومی برای رویارویی با طرح معامله قرن ضروری است و تنها با این شیوه میتوان طرح معامله قرن و آثار سیاسی آن را خنثی کرد.
به نوشته روزنامه «العربی الجدید» تلاشهای بی شرمانه رژیمهای عربی و وابستگان آنها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی موضع مردم جهان عرب را درباره اصلی ترین قضیه جهان عرب تغییر نخواهد داد. اعتراف نتانیاهو مبنی بر شکاف میان سردمداران عرب و مردم این کشورها نشان میدهد مردم جهان عرب با وجود شرایط ناگوار خود میتوانند در برابر هرگونه اقدامی که قضیه فلسطین را هدف قرار دهد مقابله کنند. نشستهای عادی سازی روابط و لبخندها نمیتواند مردمی را که از رژیمهای سرکوبگر مصیبتهای بسیاری را متحمل شده اند، فریب دهند. مردم به مقاومت خود ادامه خواهند داد و موضوع عادی سازی و لبخندها از بین خواهد رفت و «جرد کوشنر» با هزینه میلیاردها دلار از جیب کشورهایی که خواهان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند نخواهد توانست طرح خود را عملی سازد.
نظر شما