نشریه اشتاندارد چاپ اتریش در مطلبی با اشاره به اقدام روز گذشته ایران در افزایش سطح غنی سازی اورانیوم از ۳.۶۷ درصد تعیین شده در برجام، این اقدام را موجب به خطر افتادن توافق هستهای دانست.
این نشریه افزود: با این حال این کار به معنای پایان کار توافق هستهای نیست که در سال ۲۰۱۵ میلادی اجرایی شد و توانست برای چندین سال فعالیتهای هستهای ایران را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی درآورد.
بر این اساس اقدامات اخیر ایران از جمله افزایش میزان اورانیوم ۳.۶۷ درصد غنی شده به بیش از ۳۰۰ کیلوگرم و نیز افزایش سطح غنی سازی، توافق هستهای را بیش از پیش به مخاطره انداخته است.
این در حالی است که آمریکا با خروج یکجانبه از آن در سال ۲۰۱۸ به تهدید دولتها و شرکتهایی پرداخت که درصدد مراوده تجاری با ایران طبق توافقات انجام شده در برجام بودند.
به نوشته اشتاندارد، ایران با اقدامات اخیر خود انگشت اتهام را به سوی امضاءکنندگان اروپایی برجام از جمله آلمان، فرانسه و انگلیس گرفته و اعلام کرده است که تلاشهای آنها برای بازگرداندن منابع اقتصادی ناشی از برجام ناچیز بوده است.
در روزهای اخیر اروپاییها خبر پیوستن ۷ کشور اروپایی دیگر به ساز وکار مالی تسهیل مناسبات تجاری با ایران (اینستکس) خبر دادهاند.
ایران امیدوار بود با این کانال مالی بتواند پیامدهای ناشی از تحریمهای اقتصادی آمریکا را کاهش دهد اما طولانی شدن روند اجرای اینستکس و موانع موجود در این مسیر، این کشور را نسبت به کارایی آن مردد کرده است.
روز گذشته وزیر امورخارجه ساعاتی پس از آغاز گام دوم ایران در کاهش تعهدات برجامی تاکید کرد: همه گامهای ایران تنها از طریق پایبندی سه کشور اروپایی قابل بازگشت هستند.
"محمدجواد ظریف" وزیرامورخارجه ایران با اشاره به اینکه ایران در حال برداشتن دور دوم گامهای جبرانی خود طبق بند ۳۶ برجام است؛ در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «امروز، ما این حق را برای خود محفوظ میدانیم که به اتخاذ اقدامات جبرانی قانونی در چارچوب برجام برای حفاظت از منافع خود در برابر تروریسم اقتصادی ایالات متحده ادامه دهیم.»
نظر شما