۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۵:۲۰
کد خبرنگار: 1933
کد خبر: 83390276
T T
۰ نفر

توپخانه ترامپ رو به لندن

۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۵:۲۰
کد خبر: 83390276
توپخانه ترامپ رو به لندن

تهران- ایرنا- مناقشات کلامی میان رئیس جمهوری آمریکا و مقامات لندن نشان داد حتی ملاحظات شراکت تنگاتنگ آنگلوساکسونی نیز نمی تواند مانعی پیش روی پرخاشگری ترامپِ خشمگین و زودرنج باشد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «بی‌منطق»، «دمدمی مزاج»، «ناکارآمد»، «ناپایدار»، «مردد»، «پراختلاف» و … واژه هایی است که «سر کیم داروک» سفیر انگلیس در واشنگتن در نامه های الکترونیک خود برای توصیف «دونالد ترامپ» و تیم وی در کاخ سفید به کار برده است.

روزنامه «میل آن ساندی» روز یکشنبه شانزدهم تیرماه با دستیابی به ایمیل های سفیر انگلیس در آمریکا دست به انتشار گزارش های داروک زده و تنشی دیپلماتیک میان دو سوی آتلانتیک به راه انداخته است.

این ایمیل ها مربوط به دوران فعالیت سفیر دردسرساز انگلیس از دو سال پیش تاکنون است. در یکی از واکنش ها به این رخداد، «لیام فاکس» وزیر تجارت انگلیس گفته انتشار ایمیل ها بر روابط استراتژیک و شراکت نظامی و امنیتی کشورش با آمریکا تاثیراتی مخرب بر جای خواهد گذاشت و عامل آن شناسایی و با وی برخورد خواهد شد.

مهمترین اظهارنظر در میان مقامات انگلیسی از سوی دفتر «ترزا می» نخست وزیر صورت گرفت که اعلام داشت هر چند با سفیر هم نظر نیست ولی نسبت به داروک اعتماد کامل وجود دارد.

تبری نجستن نخست وزیر از سفیر زمینه ساز خشم و نارضایتی شدید ترامپ شد. رئیس جمهوری آمریکا در تعدادی پیام توئیتری آتشبار خود را رو به مقامات لندن گرفت و داروک را فردی «گیج» و «بسیار نادان» توصیف کرد که به کشورش به خوبی خدمت نکرده و واشنگتن دیگر حاضر به کار کردن با وی نیست.

ترامپ، ترزا می در واپسین روزهای نخست وزیری را هم از توئیترهای پرخشم خود بی نصیب نگذاشت و وی را به خاطر بی توجهی به توصیه هایش در زمینه «برگزیت» نکوهش کرد و اقداماتش را «ابلهانه» و موجب «آشفتگی» خواند.

این اظهارات ترامپ البته بی پاسخ نماند. «جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس پس از توئیت های روز دوشنبه ترامپ، گفتار وی را «شرم آور» خواند و اظهارنظر دیپلمات های انگلیسی و آمریکایی در مورد مقامات دو کشور را امری متداول دانست.

هانت که یکی از اصلی ترین گزینه های جانشینی می به شمار می آید اعلام کرد در صورت تصدی نخست وزیری دست به تغییر سفیر انگلیس در واشنگتن نخواهد زد.

مواضع متقابل ترامپ و مقامات انگلیسی در حالی صورت می گیرد که نمایش روابط تنگاتنگ میان لندن و واشنگتن در مقاطع گوناگون زمانی از اهمیتی چشمگیر میان دو طرف برخوردار بوده است؛ به خصوص در مقطع زمانی کنونی که انگلیس در آستانه جدایی از اتحادیه اروپا چشم به مناسبات بنیادین و استراتژیک با ایالات متحده دوخته و در مقابل، دولت ترامپ در میان کشورهای اروپایی با رهبرانی که غالباً منتقد رویکردهایش به شمار می آیند، نگاه ویژه ای به لندن دارد.

در این میان به نظر می رسد نکاتی که سفیر انگلیس در مورد سیاست های ترامپ در قبال ایران نگاشته نقش خاصی در برافروختن خشم وی داشته است از جمله اینکه ترامپ بر خلاف ادعایش پس از سقوط پهپاد آمریکایی قصد جدی برای حمله به ایران نداشته و تیم سیاست خارجی وی در مقابله با تهران از سردرگمی و چنددستگی رنج می برد.

مناقشات لفظی میان لندن و واشنگتن پس از آن صورت می گیرد که انگلیسی ها همراهی قابل توجهی را با سیاست های ضدایرانی ترامپ نشان دادند.

پس از توقیف نفتکش ایرانی در جبل الطارق، «جوزف بورل» وزیر امور خارجه اسپانیا و مسوولِ احتمالاً آتی سیاست خارجی اتحادیه اروپا بیان داشت که این اقدام غیرقانونی از سوی انگلیس و بنا به درخواست آمریکا صورت گرفته است.

پیش از آن نیز وزیر امور خارجه انگلیس به دنبال سقوط پهپاد آمریکایی اظهار داشته بود، لندن در صورت بروز درگیری در خلیج فارس می تواند در کنار واشنگتن قرار گیرد. هانت البته به سرعت این اظهاراتش را پس گرفت و بیان داشت چنین درخواستی از سوی واشنگتن مطرح نمی شود و انگلیس اساساً به حضور در جنگی در خاورمیانه فکر نمی کند.

به نظر می رسد نکاتی که سفیر انگلیس در مورد سیاست های ترامپ در قبال ایران نگاشته، نقش خاصی در برافروختن خشم وی داشته است از جمله اینکه ترامپ بر خلاف ادعایش پس از سقوط پهپاد آمریکایی قصد جدی برای حمله به ایران نداشته و تیم سیاست خارجی وی در مقابله با تهران از سردرگمی و چنددستگی رنج می برد.

مشاجره ترامپ با مقامات لندن البته بی سابقه نیست. اواسط خردادماه بود که به دلیل مقاله «صادق خان» شهردار لندن همزمان با سفر ترامپ به این شهر، مشاجره مسبوق به سابقه این دو اوج گرفت. شهردار لندن در نوشته هایش ترامپ را به دلیل پشتوانگی «راستگرایی افراطی» تهدیدی برای جهان خوانده بود.

ترامپ نیز با اشاره به قتل حدود ۶۰ نفر در لندن طی ماه های سال جاری میلادی، کارنامه وی را به باد انتقاد گرفت و وی را مایه آبروریزی ملی برای انگلیسی ها خواند؛ اظهارنظری که واکنش و انتقاد بسیاری از چهره های سیاسی انگلیس را برانگیخت.

موضوع دیگری که در تنش اخیر به چشم می آید رویکرد مداخله جویانه ترامپ در قبال شریک سنتی ایالات متحده است. به نوشته برخی منابع وی پیشتر حتی توصیه هایی برای گماشتن فردی غیردیپلمات برای سفارت انگلیس در واشنگتن را انجام داده بود که محقق نشدن خواست وی می تواند در حملاتش به داروک دخیل باشد.

همچنین نکوهش می و حمله به نخست وزیر انگلیس به دلیل عمل نکردن به توصیه های ترامپ رویکردی است که می توان از دریچه مداخله جویی به آن نگریست چنانکه رئیس جمهوری آمریکا چندی پیش در مورد گزینه های نخست وزیری در انگلیس نیز در اظهارنظری نامتعارف «بوریس جانسون» وزیر امور خارجه پیشین را انتخابی درست برای انگلیسی ها خوانده بود.

به هر ترتیب این مناقشات نشان داد که توصیفات سفیر انگلیس در واشنگتن چندان دور از واقعیت نیست هرچند که خود وی هم از تکذیب محتوای ایمیل های انتشار یافته خودداری کرده است. همچنین ملاحظات ویژه روابط دو کشور نیز باعث نشد که ترامپ در حالت برافروختگی دست به تسویه حساب شخصی با سفیر انگلیس نزده و از صفحه مجازی خود بار دیگر به عنوان توپخانه ای علیه رقبا و منتقدان استفاده نکند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha