۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۵:۴۹
کد خبر: 83390297
T T
۰ نفر
ساخت دوربین بندانگشتی با قابلیت شناسایی قطبش نور

تهران- ایرنا- محققان دانشگاه هاروارد دوربینی به اندازه انگشت شصت ساخته‌اند که قطبش نور را شناسایی و ضبط می‌کند.

به گزارش پایگاه اینترنتی «دیجیتال ترندز»، به جهت ارتعاش نور پس از برخورد با یک سطح «قطبش نور» گفته می‌شود که انسان قادر به مشاهده آن نیست؛ قابلیتی که برخی از انواع میگوها از آن برخوردارند. حال محققان آمریکایی دوربینی را برای ضبط این ویژگی نور طراحی کرده‌اند.

در این دوربین به جای اجزای متحرک از یک فراسطح (metasurface) استفاده شده است. نانوپیلارهای میکروسکوپی به کار رفته در سیستم این دوربین با هدایت نور قطبشی چهار تصویر مجزا ایجاد می‌کنند. این تصاویر در کنار هم قطبش نور را بلافاصله و در هر پیکسل نمایش می‌دهند.

اگرچه این نخستین دوربین قطبشی ساخته شده در جهان نیست اما ابعاد کوچک آن امکان استفاده از این فناوری در پهپادها و حتی گوشی‌های هوشمند را فراهم می‌کند. خود این دوربین به اندازه انگشت شصت است اما ابعاد آن با اضافه شدن لنز و محفظه به ابعاد یک ظرف غذا می‌رسد.

پل چوالیر از مولفان این پژوهش می گوید: «قطبش یکی از ویژگی‌های نور است که به هنگام بازتاب از یک سطح تغییر می‌کند. شناسایی این تغییر به ما کمک می‌کند تا با برآورد عمق، جنس و شکل یک شی، آن را به طور سه بعدی بازسازی و اشیاء ساخت دست بشر را از نمونه‌های مشابه طبیعی تفکیک کنیم.»

از این دوربین می‌توان برای کمک به سیستم‌هایی که به خودروها و پهپادهای خودران در شناسایی اشیاء پیرامون خود کمک می‌کنند، استفاده کرد. به گفته پژوهشگران این سیستم همچنین در آنالیز شیمی جو (atmospheric chemistry) ، شناسایی اشیاء مستتر و عکسبرداری سه بعدی مورد استفاده در فناوری تشخیص چهره و مواردی از این دست نیز کاربرد دارد.

فدریکا کاپاسو مولف ارشد این پژوهش می‌گوید: «این تحقیق در حوزه عکسبرداری سرنوشت ساز است. اغلب دوربین‌ها تنها شدت و رنگ نور را تشخیص می‌دهند و قادر به شناسایی قطبش آن نیستند. این دوربین دید جدیدی از واقعیت است که امکان رمزگشایی از نحوه بازتاب و انتقال نور در جهان پیرامون را به ما می‌دهد.»

جزئیات این پژوهش در مجله Science منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha