سال های ۱۷۹۹ تا ۱۷۸۹ دورهای از دگرگونیهای اجتماعی و سیاسی در تاریخ سیاسی فرانسه به دست مردم این کشور بود که منجر به انقلابی ماندگار شد؛ حال پس از گذشت ۲۲۹ سال از آن زمان فرانسه درگیر بحران های اقتصادی سخت و افزایش نارضایتی های عمومی و مردمی از سیاست های اقتصادی دولت امانوئل مکرون رییس جمهوری این کشور است.
شکاف اجتماعی عمیق بین توده های مردمی و نابسامانی اقتصادی در آن دوران که ناشی از سیاست های ناکارآمد لویی شانزدهم بود منجر به شکل گیری انقلابی شد که به عنوان یکی از انقلاب های مادر در جهان شناخته می شود اما با گذشت این سالها از آن دوران، فرانسه به عنوان یکی از قدرت های اقتصادی در اروپا و جهان امروز با نارضایتی ۶۰ درصدی در بین مردم خود روبروست؛ به گونه ای که به عنوان نمونه با گذشت حدود ۸ ماه از آغاز جنبش ضد نظام سرمایه داری موسوم به جلیقه زدها، کاخ الیزه هنوز نتوانسته است چاره ای برای رفع این چالش بیاندیشد.
امروز فرانسه در جشن روز ملی ۱۰۷ هواپیمای نظامی و بالگرد خود را بر فراز آسمان پاریس به نمایش درخواهد آورد؛ نمایشی که از آن به عنوان نوآوری و پیشرفت فناوری در تجهیزات نظامی این کشور نام برده می شود؛ در حالی که بخش عمده ای از مردم این کشور با کمترین درآمدها به سختی روزگار می گذرانند.
رییس جمهوری فرانسه ساعات اولیه بامداد امروز - یکشنبه - در آستانه جشن روز ملی (باستیل) با اعلام خبر تشکیل نیروی فضایی نظامی در این کشور آن را دکترین نظامی جدید فرانسه که یک فرماندهی نظامی را ایجاد می کند توصیف کرد؛ اما افزایش اقتدار نظامی فرانسه پاسخ مقبولی برای مردم این کشور که مواجه با بحران های سخت اقتصادی علیه نظام سرمایه داری مبارزه می کنند نیست.
«امانوئل مکرون» به میزان سرمایه گذاری و اعتبار تشکیل این فرماندهی که قرار است در سپتامبر ۲۰۱۹ ایجاد شود اشاره ای نکرده است اما الزاماً" تقویت نیروی دفاعی و نظامی هر کشوری مستلزم هزینه های هنگفتی است که گویای تناقض آشکار در تامین نشدن کمترین منافع ملت در مقابل هزینه های هنگفت برای تقویت تجهیزات دفاعی کشور است.
ارتش فرانسه برای سرمایه گذاری و تجدید ماهواره های فرانسوی در طول سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ میلادی سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو اختصاص داده است؛ این در حالی است که دولت فرانسه در مواجهه با چالش دیگری با نام کسری بودجه قرار دارد.
طبق آخرین اعلام رسمی، کسری بودجه دولت این کشور در پایان ماه می میلادی (۱۰ خرداد) به ۸۳.۹ میلیارد یورو رسید که ۲۸.۸ میلیارد یورو نسبت به مدت مشابه سال قبل (۵۵.۱ میلیارد یورو) افزایش دارد.
۱۷ بهمن سال ۹۷ (ششم فوریه ۲۰۱۹)، که جنبش جلیقه زردها در آستانه رسیدن به پایان ماه چهارم اعتراضهای ضد نظام سرمایه داری خود بود، دادگاه حسابرسی فرانسه نگرانی خود را از بابت «شکنندگی» امور مالی دولتی در این کشور اعلام و ارزیابی کرده بود که "اقدامها و تصمیمهای اتخاذ شده برای مقابله با جنبش جلیقه زردها، چشم انداز بدهیها و کسری بودجه ۲۰۱۹ میلادی فرانسه را به شدت تضعیف کرده است."
دولت فرانسه در ابتدا کسری بودجه در سال ۲۰۱۹ را به میزان ۲.۸ درصد از تولید ناخالص داخلی پیش بینی کرده بود اما دولت تصمیم گرفته که محدودیت بودجه را به دلیل بحران جلیقه زردها کاهش دهد و در اواسط دسامبر یک سری کاهش مالیاتها و هزینههای جدید را اعلام کرد که تقریباً به ۱۱ میلیارد یورو میرسد.
«روز باستیل» یکی از جشنهای ملی فرانسه است که از نام زندان و قلعهای قرون وسطایی در پاریس گرفته شده است. این زندان و قلعه که یادآور یکی از زندان های مخوف جهان است و در ۱۴ جولای ۱۷۸۹ میلادی به دست انقلابیون سقوط کرد، در سال ۱۸۸۰ به پیشنهاد سیاستمداری به نام «بانژمان راسپَیل» ۱۴ جولای در فرانسه تعطیل رسمی اعلام شد.
در پایان هفته گذشته همچنین با حضور «امانوئل ماکرون» از نسل جدید زیردریایی های هسته ای این کشور رونمایی شد. هزینه های هنگفت نظامی در فرانسه و خرید سلاح های آمریکایی در حالی انجام می شود که مردم این کشور با مشکلات سخت اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند.
طرفداران جنبش جلیقه زردها روز گذشته هم با جمعیتی ۱۲ هزار نفری به خیابانها آمدند تا بار دیگر و در سی و پنجمین هفته متوالی تظاهرات، اعتراضهای خود را نسبت به سیاست های ناکارآمد اقتصادی در این کشور بویژه دولت امانوئل مکرون نشان دهند.
مکرون جوان با وعده بهبود وضعیت اقتصادی کرسی ریاست جمهوری فرانسه را در رقابتی هر چند سخت از آن خود کرد اما از همان ماههای ابتدایی با چالش اعتراضهای مردمی مواجه شد؛ اعتراضهایی که در ابتدا رنگ و بوی واکنش به رقم های مالیاتی داشت اما در این حوالی ۸ ماه به اعتراضهایی گسترده و در اعتراض به ناکارآمدی اقتصادی در این کشور تبدیل شده است.
نظر شما