امروزه در بین صنایع جهان، گردشگری دارای سریعترین رشد است بر این اساس بسیاری از کشورهای جهان در پی اشتغالزایی، سودآوری و توسعه اقتصادی بر پایه آن چیزی هستند که زمینه و ظرفیت آن در منطقه موجود است.
بر اساس آمار سازمان جهانی گردشگری تعداد گردشگران بین المللی با رشد ۶ درصدی به ۱.۴ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۸ رسیده است و پیش بینی میشود این آمار با رشد سه تا چهار درصد در سال ۲۰۱۹ همراه شود.
این در حالیست که رقم ۱.۴ میلیارد نفر برای سال ۲۰۲۰ پیش بینی شده بود و این مساله نشان از توسعه چشمگیر این صنعت دارد همچنین بر اساس گزارش این سازمان، در میان مناطق مختلف جهان منطقه خاورمیانه با ۱۰ درصد رشد نسبت به قبل بیشترین رشد جذب گردشگر را به نام خود ثبت کرده است.
با استناد به این آمار و با توجه به اینکه همدان به عنوان یکی از قطبهای گردشگری با مزیتهای فراوان جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی محسوب شده، گردشگری بهترین زمینه برای توسعه این استان به شمار میرود بر این مبنا نهادهای متولی را بر آن میدارد تا در توانمند ساختن هر چه بیشتر بخشهای مختلف این صنعت گام بردارند.
بی شک بنیادیترین گام برای قدرتمند سازی پایههای توسعه گردشگری، آموزش است، آموزش و افزایش مهارت ابزار کلیدی برای دستیابی به توسعه، کیفیت خدمات، رضایت گردشگر و پایداری آن است.
به بیان دیگر آموزش کارکنان این صنعت که در تعامل رو در رو با گردشگران و دریافت کنندگان خدمات هستند شالودههای قوی برای پیشرفت صنعت گردشگری و هتلداری را بنا مینهد.
سازمان فنی و حرفهای به عنوان پیشرو عرصه اشاعه علوم مهارتی سعی کرده تا بنیانگذار نوآوری و نو اندیشی در نظام آموزش مهارت و فناوری باشد؛ بر این اساس ارائه آموزشها را از یک مدل کلی به یک مدل تقاضا محور تغییر داده تا بتواند نیازهای آموزش مهارت محور را با توجه به هر منطقه جغرافیای برنامه ریزی و اجرا کند.
نظر به همین چارچوب آموزشی، اداره کل فنی و حرفهای همدان در راستای اهداف توسعه گردشگری و هتلداری و افزایش مهارتهای فردی شاغلان این صنعت و نیز با هدف به روز رسانی این آموزشها اقدام به ایجاد مرکز آموزش هتلداری و گردشگری کرده است.
این مرکز که نقطه آغاز آن در سال ۸۵ کلید خورد امسال بعد از ۱۳ سال فراز و فرود سعی دارد بنیادی جامع برای انواع آموزشهای لازم در این صنعت پایه ریزی کند؛ از مزیتهای خاص این مرکز توجه و تمرکز خاص به بخش خصوصی و بهره گیری از توان بالقوه این بخش برای گسترش آموزشهای صنعت هتلداری و گردشگری است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای بیان کرد: در این مرکز هدف آن است که مجموعهای کامل و جامع از واحدهایی ایجاد شود که در صنعت گردشگری تأثیر مستقیمی دارند؛ از انواع صنایع دستی که در استان شاهد تنوع آن هستیم تا خدمات مهمان نوازی، کافی شاپ، پذیرایی، تشریفات، سیستم نظافت، سونا و جکوزی، خدمات ماساژ، امکانات اقامتی، سالن پذیرایی تا خدمات تغذیهای که بی تردید جای خالی آن تا به امروز احساس شده بود.
وهب مختاران دیگر مزیت شاخص این مرکز را حضور و همکاری واحدهای بین المللی دانست و نکته مهم دیگر کاربردی بودن آموزشها و فعالیتهای عملی و اجرایی در کنار آموزشهای تئوریک عنوان کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان نیز در این زمینه گفت: میزان ماندگاری گردشگران در یک منطقه به عنوان مهمترین شاخصه گردشگری در یک استان و کشور محسوب میشود.
علی مالمیر افزود: باید با ارائه محصولات جذاب به مسافران و ایجاد جاذبه با اجرای برنامههای متنوع میزان ماندگاری آنها را افزایش داد تا گردشگران علاوه بر مرکز استان به بازدید از شهرستانها نیز رغبت داشته باشند.
وی ادامه داد: جایگاه صنعت گردشگری در کشور و خارج از کشور روز به روز رو به افزایش است اما صنعت گردشگری کشور منطبق با تنوع و تعدد در ظرفیتهای گردشگری و تاریخی موجود رشد نکرده و باید راه طولانی را طی کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان مهمترین ضرورت توسعه گردشگری را ایجاد زیر ساخت مناسب برای این صنعت دانست و گفت: در غیر این صورت نمیتوان به حرکت رو به رشد دست یافت.
مالمیر افزود: برای شکوفایی صنعت گردشگری و موفقیت در این حوزه نیازمند توجه و تربیت نیروی انسانی متناسب و متخصص این رشته هستیم و نیروی انسانی باید از بدو ورود به این صنعت آموزشهای لازم را فرا گرفته و با برگزاری دورههای حین خدمت این آموزشها به روز شوند.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای گردشگری همدان به ناچار بر مبنای گردشگری تعریف شده است تاکید کرد: برای دستیابی به این هدف باید ابتدا زیر ساختها را بر این مبنا تعریف کرد که در این راستا حرکتهای خوبی در حوزه زیر ساختهای عمومی شهری فراهم شده اما کیفیت حلقه مفقوده صنعت گردشگری کشور است.
مالمیر مهمترین عامل جلب مشتری و تداوم سفر را کیفیت ارائه خدمات دانست و گفت: طبق تقسیم بندی وزارت کشور، همدان در جمع استانهای منطقه سه قرار گرفته و کارکرد گردشگری و محوریت اقتصاد مقاومتی برای این استان تعریف شده است.
همچنین به گفته استاندار همدان برای میزبانی از گردشگران در سطح ملی و جهانی نیازمند نیروی ماهر هستیم بنابراین مرکز آموزش هتلداری همدان وظیفه اش تربیت نیروی کار ماهر و توانمند است.
سید سعید شاهرخی وجود یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی از جمله در حوزه گرشگری، وجود بزرگترین و زیباترین غار آبی جهان، شهر جهانی لالجین در حوزه صنایع سفال که خاک را با هنر کیمیا میکنند، شهر ملی مبل و منبت با گردش مالی چهار هزار میلیارد ریال در سال و تلاش برای تبدیل کردن ملایر به شهر جهانی مبل و منبت، را گوشهای از ظرفیتهای این استان دانست که میتواند در توسعه اقتصادی این استان مؤثر واقع شود.
رئیس سازمان فنی و حرفهای کشور نیز معتقد است: صنعت گردشگری برای هشت سال متوالی بیشترین سهم رشد اقتصادی جهانی را به خود اختصاص داد بنابراین باید در این حوزه سرمایه گذاری کرد که یکی از مزیتهای اصلی رقابت ایران در جهان است و این سرمایه گذاری استانی نیست بلکه منطقهای و در عیار ملی است.
سلیمان پاک سرشت عنوان کرد: توانمندسازی نیروی انسانی یکی از اهداف کلیدی و محوری سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور است بنابراین بخشی از سرمایه گذاری ها معطوف به توانمندسازی نیروی انسانی است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری نیز سهم کشورمان در جذب گردشگر را ناچیز دانست و گفت: کشورهای همسایه ایران در زمینه جذب گردشگر فعالیتهای مؤثر و مثبت زیادی انجام دادند در حالی که ایران نیز میتواند با حفظ هویت و فرهنگ و اصول دینی نسبت به جذب گردشگر بیش از پیش فعال شود.
محمد امید افزود: با وجود اینکه گفته میشود هفت درصد بناهای تاریخی و ظرفیتهای گردشگری جهان در ایران قرار دارد اما سهم کشور ما از گردشگران خارجی حتی کمتر از یک هزارم اعلام میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه هفت درصد جاذبههای تاریخی و طبیعی جهان در ایران قرار دارد اگر میتوانستیم حداقل یک درصد سهم گردشگران را به خود اختصاص دهیم اتفاق بزرگی در حوزه گردشگری کشور رخ میداد.
۷۵۲۶/۲۰۸۷
نظر شما