به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، این روزها بازیگران فرامنطقهای در محدوده خلیجفارس و تنگه هرمز در تکاپو برای تشکیل ائتلاف یا ناوگان دریایی مشترک هستند. امریکا در خردادماه گذشته به دنبال متهم کردن ایران به حمله به نفتکش ها در تنگه هرمز تلاش ها برای یارگیری در این زمینه را آغاز کرد. انگلیس هم هفته گذشته خواستار عملیات دریایی به رهبری اروپا برای تضمین تردد امن کشتی ها در تنگه هرمز شد. ایران مخالفت خود با شکلگیری هرگونه ائتلافی از سوی بازیگران فرامنطقهای برای محافظت از تردد آزاد در خلیجفارس را اعلام و تاکید کرده است که امنیت کشتیرانی در این محدوده باید به ایران و دیگر کشورهای منطقه سپرده شود.
ائتلاف سازی دریایی رﺅیایی که تعبیر نخواهد شد.
به نوشته روزنامه «العرب» چاپ لندن، آمریکا در کسب حمایت همپیمانان خود برای ائتلاف سازی در گذرگاه های محل عبور نفتکش ها در منطقه خاورمیانه با سختی هایی روبرو است. همپیمانان واشنگتن در پیوستن به این ائتلاف تردید دارند. آنها نمی خواهند خود را در این مسیر تنش زا وارد کند.
«یحیی الکبیسی» تحلیلگر مسائل سیاسی به روزنامه «عربی ۲۱» مصر گفت بسیاری از کشورها به درخواست آمریکا برای تشکیل ائتلاف پاسخ مثبت نخواهند گفت. کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس امکانات لازم برای پیوستن به ائتلاف را ندارند.
به نوشته صفحه عربی شبکه خبری «اسپوتنیک»، «احمد مهدی» تحلیلگر مسائل سیاسی ایران با کم اهمیت دانستن ائتلاف سازی در خلیج فارس گفت: در واقع این ائتلاف چیز تازه ای نیست. آمریکا با عرض اندام در برابر ایران به دنبال سلطه گری در منطقه است. این ائتلاف، نمایشی بیش نیست. هیچ توجیه واقعی برای تشکیل این ائتلاف وجود ندارد و به ناچار با شکست روبرو خواهد شد. امنیت دریانوردی هر منطقه ای از جهان در درجه نخست بر عهده کشورهای ساحلی ان منطقه است و هیچ کشوری حق دخالت و ارسال ناوگان ها را ندارد. از این رو، ائتلاف سازی های بدون توجیه، بحران و تنش و ناآرامی را به دنبال دارد. حضور همپیمانان منطقه ای آمریکا در این ائتلاف هم قواعد معادله را تغییر نخواهد داد. زیرا این کشورها در منطقه پایگاه ها و کشتی هایی را دارند و ورود آنها به ائتلاف دریایی چیزی را در موازنه های موجود تغییر نخواهد داد. آمریکا به دنبال تشکیل این ائتلاف با هدف تبلیغات رسانه ای است و نیروهای دیگر کشورها هم تنها به شکل ظاهری و نمادین به این ائتلاف ملحق خواهند و این ائتلاف شبیه ائتلاف جنگ یمن است که تنها عربستان و امارات در آن حضور داشتند.
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن هم با اشاره به پیشنهاد انگلیس برای تشکیل ائتلاف دریایی برای حمایت از نفتکش ها در تنگه هرمز نوشت: پیشنهاد انگلیس با ملاحظه دیگر کشورهای اروپایی روبرو خواهد شد. کشورهای اروپایی تمایلی برای ورود به بحرانی که کاخ سفید آن را بر این کشورها تحمیل می کند، ندارند. اگرچه انگلیس تلاش می کند از تجربه گذشته کشورهای اروپایی در تشکیل نیرویی برای رویارویی با نیروهای سومالی که کشتی های ماهگیری و نفتکش ها را در شاخ آفریقا تهدید می کردند، استفاده و برای مقابله با ایران ائتلاف سازی کند. اما اکنون اروپایی ها با یک قدرت منطقه ای به نام ایران روبرو هستند که با سرنگونی پهپاد آمریکایی و جلوگیری از ورود ناو آمریکایی «ابراهام لینکلن» به خلیج فارس قدرت نظامی شگفت آور خود را نشان داده است. با وجود قدرت نظامی و موشکی ایران و تاکتیک نظامی این کشور که بر هزاران قایق کوچک موشک انداز استوار است کشتی های جنگی کشورهای اروپایی قدرت رویارویی با این کشور را نخواهد داد. در پاریس، برلین، مادرید و روم این رویکرد وجود دارد که آمریکا، انگلیس را به سوی طرح جنجال آفرین خود سوق داده است.
"ملاحظه کشورهای اروپایی درباره پیشنهاد انگلیس برای تشکیل نیروی نظامی به دلیل سه موضوع اساسی زیر است. نخست اینکه انگلیس با هماهنگی آمریکا نفتکش ایران را در جبل الطارق توقیف کرده است و در این زمینه به همپیمانان اروپایی خود اطلاعی نداده است. دوم اینکه قدرت نظامی کشورهای اروپایی نمی تواند مانع از بازدارندگی ایران شود. بلکه ایران در نتیجه تحرک اروپایی ها سرسخت تر خواهد شد. به ویژه این در شرایطی است که این کشورها برای نجات توافق هسته ای که آمریکا به طور یکجانبه از آن خارج شده است، تمایل دارند. موضع کشورهای چین و روسیه در مخالفت با سیاست غربی ها در آب های خلیج فارس و تنگه هرمز هم در این زمینه تاثیر گذار است. سوم اینکه انگلیس در شرایطی این پیشنهاد را داده است که اکنون این کشور در نتیجه اجرایی سازی افراطی برگزیت در حال خروج از اتحاد اروپا است. از این رو، کشورهای اروپایی خود را از تنش دور نگه می دارند و خواهان تمرکز بر گفت و گو و دیپلماسی هستند."
به نوشته روزنامه «الاخبار» لبنان، طرح آمریکا و انگلیس برای ائتلاف سازی در خلیج فارس متفاوت است. نشانه های این طرح ها هنوز مشخص نشده است و کشورها هم در پیوستن به این طرح ها تردید دارند. این طرح ها و تنش های ناشی از آن می تواند در مسیر صادرات نفت سنگ اندازی کند و با افزایش بهای نفت اقتصاد جهان را تهدید کند.
روزنامه «الشرق الاوسط» در گزارشی به قلم «ایاد ابوشقرا» نوشت: ایران در مسیر تنش آفرینی گام بر می دارد و ایران ترسی ندارد. چشم پوشی غربی ها از تنش آفرینی ایران جایگاه نظام را داخل تقویت خواهد کرد و کفه ترازی عزت ملی را در مقابل فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم ها تقویت خواهد کرد. تنش آفرینی ها جایگاه ایران را به عنوان یک بازیگر منطقه ای تقویت خواهد کرد و ایران به عنوان وزنه بزرگی مطرح می شود که قدرت های بزرگی مثل روسیه و چین می توانند در هرگونه سامان دهی آینده منطقه خاورمیانه بر روی این کشور حساب باز کنند.
روزنامه «الرای» کویت نوشت: هرچند که حضور نظامی غربی ها در منطقه خلیج فارس تقویت شود بانک اهداف ایران گسترده تر خواهد شد و ایران آسان تر می تواند بدون نیاز به موشک های دوربرد اهداف خود را انتخاب کند. آمریکا به جنگی که نتیجه آن مشخص است به ویژه با ایران وارد نخواهد شد. واشنگتن تنها با آتش بازی می کند و برای کشورهای منطقه اینگونه وانمود می کند که کشورهای غربی دارای قدرت گسترده ای هستند. این در حالی است که کشورهای غربی در شرایط تردید به سر می برند و شکننده هستند.
ائتلاف سازی یا باج خواهی؟
«امین حطیط» تحلیلگر مسائل نظامی هم به روزنامه عربی ۲۱ گفت: خلیج فارس نیاز به حمایت از سوی کشورهای ساحل خود دارد. حمایت کشورهایی خارج از منطقه به معنی تسلط و چیرگی است. اندیشه تشکیل ائتلاف چیز جدیدی به دنبال نخواهد داشت. این ائتلاف ساختار جدیدی برای تحرک جنگ افزارها و مشخص کردن منابع سرمایه گذاری آن است. ترامپ به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به عنوان گاوهای شیرده ای نگاه می کند که باید پیش از آنکه آنها را ذبح کرد همه چیز را از آنان گرفت.
روزنامه «البناء» لبنان نوشت : تحریم های آمریکا و خصومت ورزی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و رژیم اسرائیل نتوانست در ایران شکاف ایجاد کند. از این رو، اکنون غربی ها شعار آزادی دریانوردی در منطقه ای را سر می دهند که ده ها هزار کیلومتر از آنها فاصله دارد. موضوع امنیت دریانوردی در خلیج فارس از معادله ای تشکیل شده است که در آن تلاش می شود کشورهای عربی از ایران ترسانده شود و با این هدف منابع اقتصادی این کشورها به چپاول برده شد. در این معادله فرصت برای غرب با هدف استعمارگری به طرق مختلف تقویت می شود تا منطقه بلعیده شود. شماری دیگری از تحلیلگران هم معتقدند که شعار امنیت دریانوردی ابزاری برای پیش بردن طرح «معامله قرن» است.
نظر شما