۶ مرداد ۱۳۹۸، ۲۰:۰۶
کد خبر: 83414891
T T
۱ نفر

طالبان و انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

۶ مرداد ۱۳۹۸، ۲۰:۰۶
کد خبر: 83414891
طالبان  و  انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

تهران- ایرنا-  با شروع کارزار انتخاباتی  نامزدهای  ریاست جمهوری در افغانستان، به نظر می رسد دولت کابل تلاش دارد تا برای  حفظ توازن قدرت، روند صلح و آرامش در این کشور، برای گروه طالبان امکان فعالیت در انتخابات ریاست جمهوری را فراهم کند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان  اعلام کرد، بر اساس تقویم انتخابات،  مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری از امروز (یکشنبه 6مرداد) آغاز و نامزدها  به مدت ۶۰ روز برای جلب آرای مردم تلاش خواهند کرد.

«عبدالعزیز ابراهیمی» گفت: براساس مادۀ ۷۶ قانون انتخابات، این روند برای ٦٠ روز ادامه خواهد داشت و نامزدان انتخابات ریاست جمهوری می‌توانند تا ۴۸ ساعت قبل از شروع روز انتخابات  ریاست جمهوری به کارزارهای انتخاباتی خود بپردازند.

انتخابات ریاست جمهوری  افغانستان که قرار بود در 29 تیر ماه امسال برگزار گردد با اعلام نظر کمیسیون مستقل انتخابات به تعویق افتاد و قرار است در 6مهرماه  ۱۳۹۸بر گزار شود در این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ؛ 18 نفر شرکت کرده اند و چهره های چون  «محمد اشرف غنی»،  «عبدالله عبدالله»، «گلبدین حکمتیار»، «احمد ولی مسعود» نیز حضور دارند.

 سخنگوی عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان گفته است، چنانچه طالبان با نشستن پشت میز مذاکرات صلح با دولت کابل و پایان دادن به جنگ ۱۸ ساله در این کشور موافقت کنند، می توانند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند.

 این در حالی است که سخنگوی دفتر سیاسی طالبان  مدعی شده است که  انتخابات درمان مشکل افغانستان نیست و سبب طولانی‌تر شدن جنگ می‌شود.

«سهیل شاهین» گفت: طالبان نتایج این انتخابات را نخواهد پذیرفت و انتخابات دردی را از مشکلات افغانستان درمان نخواهد کرد و تنها باعث ادامه جنگ خواهد شد.

طالبان و انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان

گروه طالبان  یکی از گروه های قدرتمند افغانستان می باشد که تاثیرات عمده ای در ساختار سیاسی این کشور دارد و  با توجه به تاثیر گذاری این گروه در روند صلح  در افغانستان  دولت  مرکزی  باید توجه جدی به این گروه نماید.

گرچه طالبان هنوز دولت و قانون اساسی افغانستان را به رسمیت نمی شناسد و برای مذاکره در مورد تسریع روند صلح  افغانستان با دولت آمریکا مذاکره می کند  اما مقامات این کشور با مذاکرات بین الافغانی به دنبال صلح با طالبان هستند و از این گروه می خواهند که سلاح های خود را کنار گذاشته و برای آبادانی کشورشان که سال ها در گیر جنگ داخلی بوده است تلاش کنند.

اعضای این گروه  و به ادعای خودشان جهادی براین باورند که افغانستان توسط آمریکایی ها اشغال شده است و باید از افغانستان خارج شوند.

آمریکا در طول 17سال جنگ با نیروی طالبان به این نتیجه رسیده است که صلح در افغانستان راه حل نظامی ندارد و باید از طریق دیپلماسی حل شود.

یکی از اقدامات دولت آمریکا که از سوی «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان صورت گرفت به تعویق انداختن انتخابات ریاست جمهوری بود و به گفته تحلیل گران این تصمیم جهت توازن قدرت برای تامین امنیت جامعه افغانستان اتخاذ شد تا این کشور بحران زده، به آرامش نسبی دست پیدا کند.

اکنون که کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری در افغانستان شروع شده است و رهبران طالبان اعلام کردند که برگزاری انتخابات دوای درد مردم افغانستان نیست و در روزهای اخیر  این گروه با عملیات انتحاری و بمب گذاری تغییر تاکتیک داده و جنگ را به حوزه شهرها کشانده است. طالبان از یک سو با دولت آمریکا در حال مذاکره است و از سوی فشار حداکثری خود را، برای رسیدن به خواسته هایش انجام می دهد.

خواسته های عمده طالبان این است که نیروهای آمریکایی از این کشور خارج شوند و این گروه سهمی از قدرت در دولت آینده داشته باشند اما این احتمال وجود دارد که آنان به دنبال سهم خواهی قدرت نبوده و خواهان تمامیت قدرت افغانستان باشند.

در هر حال، مردم افغانستان انتظار دارند طالبان به تعهدات بین الافغانی خود پایبند باشد و با کنار گذاشتن سلاح و پیوستن به روند صلح، جهت تامین امنیت در این کشور مشارکت کند. تردیدی نیست مردم افغانستان از جنگ خسته شده اند و انتظار دارند همه گروهها ، اقوام و جناحها با همگرایی و وحدت به تقویت صلح و امنیت در افغانستان کمک کنند تا نسل آینده این کشور بتواند با تحصیل و کار ،آینده درخشانی را برای افغانستان رقم بزند.

برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان فرصت بزرگی برای  اعضای طالبان است که اگر خواهان رسیدن به قدرت در ساختار سیاسی افغانستان هستند با حمایت یکی از نامزدهای تایید صلاحیت شده، بخت و اقبال خود را برای رسیدن به قدرت در این کشور امتحان کنند  و این شرایط مساعدی برای طالبان و دولت مرکزی فراهم می کند تا از طریق انتخابات و روند دموکراسی برای رسیدن به قدرت با هم رقابت کنند.

به گفته تحلیل گران، اکنون دولت مرکزی کابل  به دنبال این است تا از طریق مذاکرات بین الافغانی توجه رهبران طالبان را به خود جلب کند تا دست از کشتار و خونریزی در این کشور بردارند و آگاه است که تا توازن قدرت در افغانستان صورت نگیرد تامین صلحی پایدار  سخت به نظر می رسد زیرا اختلافات درونی در این کشور بسیار عمیق است نیروهای جهادی در یک طیف و از طرف دیگر روحانیون گروه های طالبان ، داعش و القاعده هم در زمینه های مختلف با هم مشکل و اختلاف جدی دارند.

به باور تحلیلگران عملیاتی شدن انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در 29تیرماه باعث شکست انتخابات می شد. زیرا در دور گذشته  انتخابات ریاست جمهوری در این کشور ، انتخابات با اختلاف نظر اشرف غنی و عبدالله عبدالله به بن بست سیاسی رسید و «جان کری» وزیر امور خارجه وقت دولت ایالات متحده فرمول دولت وحدت ملی را به آنان تحمیل کرد و این فرمول نتیجه خیلی قوی نداشت و اختلافات زیادی بین عبدالله عبدالله و اشرف غنی دو تیم حاکم به وجود آورد.

دولت وقت در افغانستان تقریبا هیچ کدام از آن وعده هایی که داده بودند عملیاتی نکرد و یک دولت ضعیف با اختلافات شدید با همت آمریکایی ها تا امروز ادامه داشت تا به مرحله پایانی خود رسید.

به هر حال تحلیل گران معتقدند نتایج انتخابات در افغانستان هر چه شود پیروز اصلی آن مردم افغانستان هستند. مشارکت سیاسی مردم با توجه به تجربه های که سالها مردم افغانستان از جنگ و خونریزی در کشور خود به دست آورده اند می تواند نقطه عطفی در روند تحولات سیاسی جامعه افغانستان باشد و روند رو به رشد دموکراسی در این کشور را تسریع بخشد. این فرصتی است برای طالبان که با حمایت از این انتخابات خواسته های خود را از طریق دموکراتیک دنبال کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha