نا امنی غذایی به مفهوم دسترسی محدود یا نامطمئن به غذای کافی و سالم از نظر تغذیه ای یا توانایی محدود برای دستیابی به غذا از راه های مقبول اجتماعی است.
در سال های اخیر با توجه به تغییر سبک زندگی در جامعه، مصرف میوه، سبزی و لبنیات در بین مردم کاهش و از طرفی، مصرف مواد قندی، چربی و پر نمک افزایش یافته است که همین امر دغدغه هایی را در نظام سلامت کشور ایجاد کرده است.
رییس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت اصفهان روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: امروزه دسترسی به اطلاعات جامع و دقیق درباره الگوی مصرف غذایی برای سیاستگذاری و برنامه ریزی در بخش سلامت، غذا و تغذیه از ارکان اصلی برنامه های توسعه ملی به شمار می آید به همین دلیل وزارت بهداشت در صدد شناسایی این الگو و استخراج نتایج آن است.
سکینه جعفری افزود: در این جهت، طرح بررسی الگوی مصرف مواد غذایی در دستور کار دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی وزارت بهداشت قرار گرفت و در آن داده های الگوی مصرف مواد غذایی خانوارها توسط کارشناسان تغذیه مراکز بهداشت و از طریق مراجعه حضوری به در منازل شهروندان و مصاحبه مستقیم با افراد، جمع آوری می شود.
وی با بیان اینکه در این طرح مصرف مواد غذایی مختلف مانند میوه، سبزی، گوشت، لبنیات و تنقلات بررسی می شود، خاطرنشان کرد: میزان مواد غذایی مورد مصرف خانوارها نیز در این طرح، وزن و اندازه گیری می شود و با ارزیابی آنها می توان به اطلاعات دقیقی درباره میانگین مصرف فردی و خانوادگی غذا و میزان مواد موجود در آنها مانند روغن، نمک، روی، آهن، فیبر و انواع ویتامین، کمبود مصرف مواد غذایی یا مواد مورد نیاز بدن و مطلوب بودن یا نبودن وضعیت تغذیه پی برد.
جعفری با اشاره به اینکه بررسی الگوی مصرف مواد غذایی در ۲ مرحله در کشور و استان ها انجام می شود، اضافه کرد: مرحله نخست آن در زمستان پارسال با هدف تعیین وضعیت تغذیه ای مردم و تامین داده های مورد نیاز برای سیاستگذاران در عرصه غذا و تغذیه از جمله در طراحی و اجرای برنامه هدفمندسازی یارانه ها و تدوین برنامه های توسعه اجرا شد.
وی با بیان اینکه مرحله دوم این طرح نیز همزمان با کشور از ۱۲ مرداد تا ۱۲شهریور سال جاری در استان اصفهان اجرا خواهد شد، گفت: در این مرحله اطلاعات مربوط به الگوی غذایی در مناطق روستایی، شهری و حاشیه شهر در ۹ شهرستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شامل اصفهان، فلاورجان، لنجان، خمینی شهر، نجف آباد، مبارکه، سمیرم، شاهین شهر و فریدن با روش یکسان انجام می شود.
جعفری از جمله اهداف اجرای این طرح را کمک به شناسایی گروه ها و جمعیت های در معرض ناامنی غذایی به تفکیک استان، مناطق روستایی، شهری و حاشیه شهرها، شناسایی عوامل خطر تغذیه ای مرتبط با بیماری های غیرواگیر، شناسایی روند تغییرات در الگوی مصرف مواد غذایی و پایش و اصلاح سیاست ها، مداخلات و برنامه های حوزه غذا و تغذیه عنوان کرد.
رییس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت اصفهان افزود: داده های جمع آوری شده از این طرح به تهران ارسال و پس از تجزیه و تحلیل، نتایج آن اعلام می شود.
وی تاکید کرد: نتایج حاصل از این طرح می تواند به تدوین سیاست ها و برنامه های اجرایی و تخصیص بودجه در حوزه غذا و تغذیه با هدف ایجاد هماهنگی بین الگوی تولید، عرضه و مصرف در راستای تامین نیازهای تغذیه ای و سلامت جامعه برای بسیاری از دستگاه های اجرایی مانند وزارت بهداشت و برنامه ریزی و مدیریت کمک کند.
بررسی ها نشان می دهد که میزان مصرف میوه، سبزی و لبنیات بین مردم استان اصفهان کمتر از میزان مطلوب است.
میزان مطلوب مصرف میوه در روز ۲ تا چهار واحد (هر واحد معادل یک میوه)، سبزی سه تا پنج واحد ( هر واحد معادل یک لیوان یا یک بشقاب کوچک سبزی، یک گوجه، خیار یا هویج متوسط) و لبنیات ۲ تا چهار واحد ( هر واحد معادل یک لیوان) است.
میزان مطلوب مصرف انواع گوشت و تخم مرغ در روز یک تا ۲ واحد است و در طول روز باید از انواع غذاها به صورت متعادل و متنوع استفاده کرد.
مصرف بیش از حد مطلوب نمک، چربی و قند موجب شیوع زیاد بیماری های غیرواگیر شده و میزان شیوع دیابت به حدود ۱۰، فشار خون بالا به ۲۵ درصد، کلسترول بالا به ۴۶ درصد و چاقی و اضافه وزن به ۶۰ درصد در کشور رسیده است.
۶۰۲۲ / ۳۰۱۱
نظر شما